Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu)

Sekcia: Ostatné 30.05.2007 | 01:02
Avatar proof Ubuntu, Zenwalk   Používateľ
Poskladal som si nove PC a tesil som sa ze hned nahodim nove Ubuntu. Vsetko pekne ide az na zvuk. Na doske (ASUS M2N-E SLI) je integrovana 8-kanalova USB zvukovka C-media oznacena ako CM6501.
Prikaz aplay aj lsusb mi ju vypise, ale aj tak nefunguje:

PC:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: default [PnP Audio Device ], device 0: USB Audio [USB Audio]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0


PC:~$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 0d8c:0201 C-Media Electronics, Inc.


Po lubovolnom prikaze do konzoly mi vzdy najprv vypise chyby:
ALSA lib confmisc.c:670:(snd_func_card_driver) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3500:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such device

a tak dalej, vsetko konci No such device.

Skusal som modprobe snd-usb-audio ale nepomohlo.
Podla toho co som nasiel by to mala podporovat najnovsia alsa.. asi.
Tu pisu ze by to malo ist (vsade inde pisu ze to nejde:) http://www.qbik.ch/usb/devices/showdev.php?id=3925 "Fully supported in ALSA 1.0.14. In ALSA versions 1.0.13 or earlier, stereo 48 kHz data will be played at 96 kHz, i.e., garbled."
Toto Ubuntu ma verziu alsa 1.0.13.3 takze by to malo ist... ale nejde vobec. Nasiel som len 1.0.14~rc4 ako expermientalny balicek pre Debian.
Vedel by niekto poradit ci sa to da rozbehat a ako? Vdaka.





    • Re: Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu) 30.05.2007 | 02:08
      Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
      alsaconfig, alsamixer
    • Re: Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu) 30.05.2007 | 15:24
      WlaSaTy   Návštevník
      Tak sa nam splnily vyhrazania microsoftu ze USB zbernica nahradi PCI pre pripojenie internych zariadeni (bez ohladu na reziu USB protokolu) a uz tu mame interne zariadenia vysokej rychlosti ktore na sa nej prizivuju. Ak teda vynechame integrovane wifi/bt v notebookoch ktore isli ako prve lastovicky.

      no nic, ja mam sice mierne odlisne zariadenie (ID 0d8c:000c C-Media Electronics, Inc. Audio Adapter - C-Media USB Headphone Set) ktore je externe ale s alsou 1.0.14_rc3 mi to ako tak fuguje. zvuk je to u mna otrasny (zariadenie je lizatko na pripojenie mono mikrofonu a stereo sluchadiel) kedze som rozmaznany normalnou audio technikou, ale funguje to. teda dufam ze aj mikrofon ktory nemam a koli ktoremu som to kupoval (VoIP).

      takze ak sa ti nechce komplikovat kelner a alsu, tak skus ine distro, popripade si pockaj na update.
    • Re: Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu) 30.05.2007 | 21:20
      Avatar proof Ubuntu, Zenwalk   Používateľ
      no to som tomu dal..
      Stacilo klik-klik.. v Preferences >Sound zmenit Playback z ALSA na USB Audio.. :D
      I tak vdaka za rady!
      • Re: Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu) 31.05.2007 | 03:21
        Avatar proof Ubuntu, Zenwalk   Používateľ
        No neslo to s tou zmenou tak uplne ako by malo.
        Tak som odstranil balik alsa-base cez synaptic a z debian packages stiahol poslednu experimentalnu verziu alsa-base 1.0.14, v Sound to nastavenie zmenil naspat na ALSA a uz ide vsetko ako ma :)
        • Re: Nejde zvuk, nova doska s usb audio CM6501 (Ubuntu) 31.05.2007 | 14:45
          WlaSaTy   Návštevník
          no vidis, este ze si sa nemusel rozculovat ako ja co mam dve zvukovky ked mi to programy nepochopili. alsa je sice fajn ale co z toho ak ju programy nevyuzivaju na plny vykon.