Hudobný priemysel žaluje hosting youtube-dl

14.01.2022 | 07:14 | Miroslav Bendík | Novinky

Po odstránení zdrojových kódov youtube-dl z githubu pomocou požiadavky RIAA pokračuje snaha o obmedzenie prístupu k tomuto softvéru. Tentokrát právnici žalujú nemeckú spoločnosť Uberspace, ktorá hostuje zdrojové kódy youtube-dl.

Zdroj: i-n24.com

    • RE: Hudobný priemysel žaluje hosting youtube-dl 14.01.2022 | 08:30
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Hm, to je úplne scestné. A další krok bude čo? Zažalovať všetky distribúcie, ktorí majú binárky youtube-dl (alebo yt-dlp) v repozitároch?

      Navyše - Sony, Universal, Warner Music a iní - asi sa boja, že nebudú potrební, lebo v podstate už ani nie sú. Kto chce, určite si dokáže nájsť iné vydavateľstvo, najmä v online priestore.

      Ostatne - youtube-dl neslúži len na sťahovanie "diel" s reklamou či iným obmedzením. Podobne ako hocijaký browser neslúži len ako zobrazovač porna, ale dá sa (občasne) použiť i na prácu ☺.

      Ak by aj nezmyselný súd vyhrali, vo FOSS svete platí, že originál alebo fork sa presunie niekam inam, v najhoršom prípade na hosting do exotickej krajiny či na tor.

      Podľa mňa je to len mrhanie času a peňazí. Áno, možno nejakí umelci (či dobrí alebo kvázi, podľa uhla pohľadu) tlačia tieto vydavateľstvá do tejto akcii, ktovie.

       

      • RE: Hudobný priemysel žaluje hosting youtube-dl 14.01.2022 | 10:28
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        jasné že to je úplný nonsens,

        nikdy nezabránia sťahovaniu videi z YT, ak by aj YT-DL zanikol každý deň vznikne nová stránka s touto funkcionalitou alebo fork YT-DL

        ale ak sa im podarí znepríjemniť časti užívateľov toto sťahovanie (lebo im YT-DL nebude fungovať preto že neprebehne potrebná aktualizácia, alebo ich oblubena stranka zanikne) tak určité percento ludí to odradí a nasmeruje k plateným riešeniam (čo je pre nich výhra)

        alebo len majú veľa peňazí a nevedia čo by od radosti robili a koho žalovali, takých tiež poznám

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment