Kampaň "End Software Patents" naberá obrátky

04.10.2009 | 17:12 | dodoedo | Novinky

V rámci kampane "End Software Patents" (Koniec softvérovým patentom) zaslalo Free Software Foundation (FSF) otvorený priateľský list Najvyššiemu súdu U.S.A. V liste sa žiada potvrdenie názoru, že softvér (kód algoritmov) nie je patentovateľný. Podobný list v rovnakom duchu už predtým zaslala spoločnosť Red Hat (pozri zprávu na linuxos.sk). Správa čerpala informácie z článku na fsf.org.

    • Mínové pole patentov 06.10.2009 | 11:54
      Avatar JaBuko Home:UBUNTU/Work:M$OknowzXP  Používateľ
      Táto kampaň nie je zameraná proti ochrane programov ako celkov, ale na parciálne riešenia. Je to ako keby si niekto patentoval, poviem to zjednodušene, napríklad obyčajné triedenie dát prebublávaním, alebo iný algoritmus. Je mnoho riešení a softvérových rutín, ktoré môžu nezávisle na sebe vymyslieť rôzni vývojári a táto kampaň má za úlohu odstrániť túto prekážku, aby sa vývojár nemusel báť použiť svoj nápad, ktorý možno už niekto iný niekde použil a má ho patentovaný. Preto sa hovorí v tom liste, že vývojár sa musí predierať mínovým poľom patentov, ktoré spomaľujú jeho prácu a spomaľuje sa tým aj celkový pokrok.
      Mladosť sa vyznačuje tromi atribútmi: -dobrá pamäť a tie dve som už zabudol. Ale cítim sa byť mladý.
      • Re: Mínové pole patentov 06.10.2009 | 12:14
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Ano.

        A na koniec je Záverečné zhrnutie:
        Cit.:

        "Conclusion

        The decision below should be affirmed, and further clarified or expanded to ensure that no patents are granted for software running on a computer. Beyond that, this Court should recognize how its decisions in Diehr, Parker and Gottschalk have been misapplied in a manner that is no longer acceptable, and acknowledge that patenting software is inconsistent with the Constitution’s mandate.
        "
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."