Kryštáľovo-jasné väzenie Apple a budúcnosť otvorených platforiem

30.05.2012 | 13:14 | dodoedo | Novinky

Pred dvoma týždňami, Steve Wozniak - spoluzakladateľ Apple, verejne vyzval kolos Apple, ktorý pomáhal sám budovať, nech otvorí svoje platformy nadšencom, ktorí sa chcú pohrať, vylepšovať a inovovať ich vnútorné vybavenie tak, ako je to dobrým zvykom v open-source ekosystéme.
Na podporu Wozniakovej pozície sa teraz pridalo aj svetoznáme Electronic Frontier Foundation (EFF) s takýmto názorom : zatiaľ čo Apple produkty majú rad predností, sú poznačené škaredým radom obmedzení toho, čo používatelia a programátori s nimi môžu robiť. Toto predovšetkým platí o iOS, hoci aj iné Apple produkty niekedy trpia rovnakým spôsobom.
V citovanom článku sa rozoberajú typy obmedzení, ktoré Apple, telefónne spoločnosti a Microsoft zakladajú do mobilných zariadení, rozoberajú sa rôzne krkolomné výhovorky, ktoré tieto spoločnosti robia, keď ukladajú tieto obmedzenia. Predstavuje to vskutku reálne nebezpečenstvo pre vytvorenie takzvanej otvorenej inovácie. Hovorí o tom, prečo by najmä Apple malo zohrávať vedúcu úlohu pri stanovení/riešení tohoto neporiadku. Ďalej sa navrhuje charta určitých práv, ktoré musia byť zaistené pre tých ľudí, ktorí kupujú chytré telefóny a ďalšie vreckové počítače. Doporučujem všetkým k čítaniu.

    • styl 31.05.2012 | 11:12
      milhouse   Návštevník
      Musím si postěžovat. Vždy, když se někde objeví takováto dlouhá zprávička bez odstavců, tak se mě to špatně čte. V kombinaci s malým písmem na stránkách to je nehezké.

      Uděláte s tím něco?
      • Re: styl 31.05.2012 | 12:29
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Ahoj.

        Skúsim aspoň základné formátovanie (ktoré sa nerobí kvôli šetreniu miesta ...).

        Vďaka za upozornenie.
        :-)
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."