Microsoft vyvíja nový OS

12.03.2008 | 19:51 | karol | Novinky

Microsoft vyvíja nový OS ktorý by mal byť maximálne konfigurovateľný a má byť určený k akademickým a vedeckým účelom. Prototyp nového OS Singularity má byť voľne dostupný vzdelávacím a výskumným organizáciám za účelom použitia v nových počítačových architektúrach. Viac sa dočítate tu

    • re: 12.03.2008 | 21:04
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      singularity je hracka a nie OS. ale dobre vedet, ze uz to vydali...

      inac dobry odkaz, tu :D
      Debian. apt-get into it…
      • Singularity úda. 12.03.2008 | 21:27
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        Dobrý odkaz na tému singularity aka OS od MS je napr tu. Je sice v eng. ale, urcite je objektívny, na rozdiel od niektorych našich pisateľov......
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 21:44
          Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
          Objektívnosť článku som nejak neskúmal, bol to prvý článok na krtorý som sa náhodou vklikol a ďalšie som nehľadal. Kto má záujem, informácie si nájde. Inak ma ten projekt zaujal, možno si to aj stiahnem.
          "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 21:44
          ---   Návštevník
          tak sa zda ze moznosti MS sa pomali vycerpali a tak skusaju kde by mohli uspiet. Najprv na akademickej pode a ked sa do toho vlozi komunita ,potom uzavru kod a bude to cista komercia.
          Pekne je v tom odkaze ,ze to vznika za ucelom aby bola dosiahnuta vyssia spolahlivost. Reklamy na predrazene produkty od nich hovoria o sucasnych produktoch ako o super bezpecnych a spolahlivych. Neviem ci tato sprava nie je vlastne prezradene firemne tajomstvo ,ze ich doterajsie produkty stoja za ***.
          • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 21:55
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            singularity je experimentalny system
            Debian. apt-get into it…
          • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 13:25
            Avatar JaBuko Home:UBUNTU/Work:M$OknowzXP  Používateľ
            Tu si niekto myslí, že M$ neuspel... Možno medzi nami, no som si istý, že keby bol Linux väčšinovým OS a bol by za peniaze a M$Oknowz by boli minimálne na úrovni 95ky a zdarma, tak by ho tiež používali len 2-3% užívateľov, lebo by bol akože bezpečný z toho dôvodu, že by sa preň neoplatilo vyvíjať vírusy a malware a podobné svinstvá, ktorými teraz trpí. Ja som šťastný, že je vždy nejaká alternatíva a že je na výber. Aj keď tento Singularity je zatiaľ iba len pre fandov, vývojárov a vyšších odborníkov. Ale určite len do času.
            No ale KEBY neexistuje, tak sa môžeme len dohadovať. Ale že by M$ neuspel... to je slepé tvrdenie. To by nebol Bill G. tam kde je...
            Mladosť sa vyznačuje tromi atribútmi: -dobrá pamäť a tie dve som už zabudol. Ale cítim sa byť mladý.
            • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 14:34
              ---   Návštevník
              pozri sa na vysledky predaja visty a daj si do suvisu dost vyrazne zlacnovanie v tychto dnoch, pokuty od EK , vyzvy na zastavenie monopolu MS na poli oper. systemov (ktore zrejme donutia EK investovat velke peniaze do open source v blizke az dalekej dobe) a urcite je dalsich dokazov vela ,ze MS ma problemy sam so sebou. Neuspel neznamena ze nezarabaju aj tak dost. To ale znamena ze sa im nedari tak ako by chceli. A tie spomenute virusy a podobna haved je rozsirena aj pre zle navrhnuty system.
              • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 16:35
                Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                Presne tak, dni všemocnosti Microsoftu sa pomaly ale isto končia. Vďaka EU, Slovensko by na to nikdy nenabralo odvahu. Slovensko ale vždy zaostáva a tak sa tu zahniezďujú projekty ako Microsoft student ... a podobné systémy.
                Kedy ľudia začnú používať open source formáty ?
                Podľa môjho názoru 1)
                vtedy, keď na open source formáty prejdú štátne a samosprávne inštitúcie, keď na ich webstránkach sa bude dať stiahnuť .pdf, alebo .odt dokument, alebo aspoň aj .pdf, .odt, .docx dokument. Pri komunikácií s úradmi je totiž dôležité, aby úradníčky so svojimi obmedzenými schopnosťami (čo je to operačný systém ?) boli schopné otvoriť dokumenty ktoré im občania posielajú a to jediným dvojitým poklikaním :-) .
                2) Keď opensource programy nebudú oveľa náročnejšie na systémové prostriedky ako closedsource. Predsalen pri prehľadávaní desiatok rozbordelizovaných dokumentov na disku je čas otvárania dôležitý a keď MS Office nabehne s novým počítačom za 0,3s a s 10 ročným za 2s a Openoffice s novým počítačom za 15s a s 10 ročným za 33s, dáva to opensource riešeniu ranu pod pás.
                "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 19:53
                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                  ad 1, slovenske statne sluzby na opensource riesenia nikdy neprejdu kym to nedostanu nariadene zhora, pretoze tam robia ludia ktory sa povacsinou do danej problematiky vobec nevidia a do statnych sluzieb isli robit len preto, lebo sa tam da dobre zasivat a nie su tam na nich kladene take naroky ako vo firmach. Odbornici idu vacsinou robit do sukromnych firiem, kde dostanu za svoje znalosti aj adekvatne ohodnotenie.

                  ad 2, To si peknu hovadinu trepol. keby si openoffice natahal pri spustani systemu svoje preload hovadiny, tak by sa tiez spustal do 2s (btw velmi pochybujem, ze sa ms office spusta za 0,3 s na akomkolvek vykonnom HW), to uz samozrejme nikto nevidi, ze po instalacii MSoffice sa spustenie systemu spomali o priblizne 10-20 s. Ked chces aby sa ti openoffice spustal rychlejsie, povol preloadovanie pri prihlaseni uzivatela (ja to nepotrebujem, aj napriek uz vyse rok staremu HW - 3,2 GHz jednojadrovy, 1gb ram - mam spusteny openoffice do 4 sekund)

                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                  • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 20:10
                    Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                    2) Ziadna hovadina, je to publikovatelny fakt ktory by zobral aj seriozny casopis. Hovorim len vysledky mojich merani a za svojimi meraniami si stojim. Neviem co vsetko si MS Office natahuje pri starte systemu, ale je fakt, ze sa spusta v podstate hned po stlaceni Enteru hocijaky dokument normalnej dlzky ktory to dokaze otvorit. Hovorim o 850 MHz AMD Duron 340 MB RAM. V pripade rychlejsich pocitacov vo vypoctovom stredisku AMD Athlon 64 bit sa to spusta skutocne v okamihu stlacenia enteru. Openoffice som na ziadnom supervykonnom stroji nevidel nabehnut tak rychlo ani na windowse a dokonca ani na linuxe. A to ani po povoleni quickstarteru a s vypnutou Javou. Ked sa chce, tak sa da, ak to dokaze Microsoft, preco by to nedokazali vyvojari projektu openoffice, aspon v linuxovej verzii. Chyba je podla mna v tom (to je take moje tusenie), ze openoffice spusta zbytocne vela zbytocnosti, ked pustam writer, nacita sa aj impress, calc a base, pricom je to zbytocne. Vysledok je, ze to zere vela RAM a pusta sa to dlho. Aj cela instalacia Openofficu je ovela vacsia ako MS Office.
                    "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                    • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 21:24
                      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                      a mozes mi prosim povedat ako si odmeral casovy usek 0,3 sekundy? stopkami? podla mojho nazoru je problem odmerat aj 2 sekundy. a ked si taky zbehly v meraniach, mohol by si odmerat start ˝systemu˝ pred instalaciou MSoffice a po jeho instalacii, tiez si odsledovat kolko zere system prostriedkov pred instalaciou a po nej a hned uvidis preco sa to vsetko spusta tak rychlo (zeby bezal hned po starte niekde v pozadi?). Dakujem ale takyto agresivny kancelarsky balik fakt na linux nechcem. radsej si pockam o tie dve sekundy dlhsie.

                      BTW iso instalacneho cd pre MS office 2007 - 447mb; instalacny subor OOo 2.3.1+balicek s kontrolou gramatiky sa vojde do 130 mb - z toho logicky vyplyva ze plna instalacia openoffice musi byt mensia nez plna instalacia MSoffice.

                      A o porovnanavani stability tychto dvoch produktov uz ani nehovorim. Openoffice mi zatial nespadol ani raz, co sa vsak o tom uzasnom, rychlom, aesteneviemakom, MSoppice neda povedat - na spocitanie jeho padov by mi nestacili ani prsty obidvoch ruk a obidvoch noh vsetkych ludi zucastnenych v tejto diskusii.
                      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                      • Re: Singularity úda. 14.03.2008 | 16:13
                        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                        0,3 sekundy je údaj odoka, ale moc sa nemýlim

                        Asi beží na pozadí, to je možné. Ide o to, či je podstatný čas nábehu systému alebo jednej aplikácie. To je veľmi závislé od konkrétneho prípadu. Na notebooku kde človek textový procesor zapne raz do mesiaca a v podstate na ňom zapína len iné aplikácie by som asi preferoval rýchlosť štartu systému. Pokiaľ však máš bordel v textových dokumentoch a otváraním pokus-omyl hľadáš v kope 20 dokumentov, tak potom už na čas spúšťania aplikácie pozerať budeš. A v tomto je MSOffice určite lepší.
                        Čo sa týka stability, oba sú podľa mňa dosť stabilné, Openoffice 1.1. mi padal, ale bolo to vinou RAMky (druhá vec je, že aplikáciou ktorá na tú chybu bola citlivá bol práve Openoffice). A tu mi OOo strašne pomohol v identifikácií chyby v RAM, pretože s jeho pomocou som bol schopný tú chybu umelo vyvolať a lokalizovať. MS Office moc nepoužívam keď nemusím, tak mi ani moc nepadá :-) .
                        Veľkosť inštalácie MSOffice je asi polovičná oproti Openoffice. Keď prídem domov, tak sa na to môžem pozrieť o koľko je väčšia. Je to práve tým, že Openoffice obsahuje zbytočnosti ako databázu a podobne, čo asi odinštalujem.
                        Systémová náročnosť na procesor je viditeľná v odozve na otváranie jednotlivých menu. keď prídem domov, môžem sa pozrieť koľko to žerie % CPU a porovnať s MSOffice.
                        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                        • Re: Singularity úda. 14.03.2008 | 16:23
                          Avatar Ladislav Michnovic SuSE  Používateľ
                          0,3 sekundy je údaj odoka, ale moc sa nemýlim

                          Pracujes predsa ako vedecky pracovnik, takkze asi vies, ze meranie od oka nie je presne, ani by si to nemohol seriozne publikovat.

                          Asi beží na pozadí, to je možné. Ide o to, či je podstatný čas nábehu systému alebo jednej aplikácie.

                          Nie asi, ale urcite. Tak isto si Windows preloaduje Internet Explorer. Ale nie je problem zapnut preload aj OpenOfficom.

                          Pokiaľ však máš bordel v textových dokumentoch a otváraním pokus-omyl hľadáš v kope 20 dokumentov, tak potom už na čas spúšťania aplikácie pozerať budeš.

                          Staci, aby si nezavrel okno s OOo a dalsi dokument ti nahraje podstatne rychlejsie.

                          Only man who sells empty boxes is the undertaker.
                        • Re: Singularity úda. 14.03.2008 | 16:35
                          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                          ked to budes porovnavat urcite to porovnaj s compom na ktorom nie je nainstalovany msoffice, kedze bezi v pozadi tak by boli tieto udaje v opacnom pripade ovplyvnene.

                          Je samozrejmostou ze ked si nainstalujes OOo so vsetkymi vecami, ktore su k tomu dostupne a msoffice nainstalujes so vsetkymi zbytocnostami povypinanymi, tak bude zaberat menej miesta ze?

                          tu sa nejedna len o rychlost spustenia systemu, ale aj o to, ze neustale bezi v pozadi jeden, alebo viac zbytocnych procesov, ktore zeru dostupne HW prostriedky za ktore som si nemalo zaplatil a tym padom nechcem aby mi nejaka aplikacia tieto prostriedky minala - dalo by sa to dokonca klasifikovat ako kradnutie strojoveho casu spolocnostou microsoft ze? ale som si vedomy ze beznym uzivatelom je to uplne jedno (specialne tym, ktori svoje dokumenty otvaraju sposobom pokus omyl).
                          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                          • Re: Singularity úda. 14.03.2008 | 21:57
                            Avatar Samuel BWPOW Kupka Almalinux, OpenWRT  Používateľ
                            Vo windows to spolu s autostartom otvara okamzite. Dokonca rychlejsie ako Office2003 (ktory tam este par sekund straca s antivirakom).
                            Strach dát najevo své pocity a zjednat si u druhých respekt je jedním z problémů civilizovaného člověka, který se naučil zpochybňovat svou vlastní pravdu pro zdání objektivity
        • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 21:57
          Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
          Fuck,
          tým vôbec nemyslím, že si bol Ty, Karol, neobjektívny a tiež zdielam názor že sa MS snaží prekročiť vlastný tieň, veď peňazí má viac než dosť ....
          G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
          • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:07
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            Microsoft Research (MSR) is a division of Microsoft created in 1991
            Debian. apt-get into it…
            • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:14
              skywaker   Návštevník
              operacny system napysany v C sharpe nemoze byt dobry koli virtal mashine ktoru vyuziva... C kod jre priamo prekladany do stroja´ku pre dany procesor. to tiez patri aj o jave.. nehovoriac o inych vymozenostiach tychto jazykov.
              • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:30
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                mozes saKomentárov odpratat do vlastneho threadu?
                Debian. apt-get into it…
                • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:31
                  Avatar uid0 Debian  Používateľ
                  ups, middle click
                  Debian. apt-get into it…
                • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:43
                  Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
                  Čo momentálne fajčíš ????
                  G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
                  • Re: Singularity úda. 12.03.2008 | 22:48
                    Avatar uid0 Debian  Používateľ
                    momentalne? akoze prave teraz? no nic

                    neinhalujem prave teraz ani inokedy ziaden dym
                    Debian. apt-get into it…
                • Re: Singularity úda. 13.03.2008 | 16:52
                  Avatar nardew debian  Používateľ
                  asi jediny prispevok, koli ktoremu a oplatilo citat tuto diskus. :)
    • BSD 13.03.2008 | 15:20
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      asi nepoviem nic nove... no nahodou nema berkeley uz nejaky operacny system? nepochadza BSD uplnou nahodou odtial? :)
      • Re: BSD 13.03.2008 | 15:36
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        si precitaj historiu unixu
    • re: 13.03.2008 | 18:56
      Avatar srigi   Používateľ
      Pekny dummy text. Do toho clanku mohli rovno pastnut Lorem ipsum - nic nove som sa nedozvedel. Aspon ten clanok od dodoeda mal nejaku obsahovu hodnotu.