Právo na opravu: Poslanci požadujú odolnejšie a ľahšie opraviteľné výrobky

11.04.2022 | 06:12 | Miroslav Bendík | Zaujímavý článok

Európsky parlament prijal pripravovaný návrh zákona o práve na opravu 503 hlasmi (3 boli proti a 13 sa zdržalo hlasovania). Nová legislatíva sa požaduje, aby výrobky boli odolnejšie a jednotlivé komponenty boli vymeniteľné. Zároveň v prípade digitálnych zariadení bude výrobca musieť poskytovať vratné aktualizácie, ktoré by nemali viesť k znižovaniu výkonu.

Zdroj: europarl.europa.eu

    • RE: Právo na opravu: Poslanci požadujú odolnejšie a ľahšie opraviteľné výrobky 11.04.2022 | 08:48
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Môj názor:

      Odolnosť, vymeniteľnosť - som za. Dá sa predpokladať, že to výrobcovia využijú na zvýšenie ceny. Ak bolo niečo prispájkované a zlepené, teraz to bude mať konektor či skrutky.
      Možnože v čerpadlách pre umývačky riadu budú opäť bronzové púzdra namiesto plastových (nič proti plastom - dokážu byť veľmi oteruodolné, ale za akú cenu?).

      Keď sa nám pokazí nejaký spotrebič (a nedajboh vstavaný) - najväčšia otrava je to vyberanie, hľadanie, porovnávanie, nákup a potom samozrejme, u vstavaného, montáž. Človek niekedy prekusne cenu nového výrobku, ale keď si predstaví ten opruz okolo…

      Iste, ak si človek vyberá niečo ako napr. laptop, tak to porovnávanie a hľadanie je akiste zábavnejšie. Ale ak sa jedná o nejaký kuchynský robot, to obťažuje.

      Ale úprimne môžem povedať, že v princípe nemám zlú skúsenosť so spoľahlivosťou kdejakých výrobkov. Opakovane mám len rozpačitú skúsenosť so:
      - spomínané čerpadlá na umývačkach riadu (možno to závisí od značky, ale človek kúpi to, čo práve majú na sklade (chceli sme napr. raz umývačku namiesto starej, ktorej oprava bola nerentabilná, ale tá, ktorá sa nám páčila, mala termín dodania 6 mesiacov. To môže znamenať i rozpad rodiny.),
      - v minulosti pánty nielen na lacných laptopoch (lacný = pod 1000 €), ale odkedy majú všetci drahšie Thinkpady, k tomu naštastie nedošlo…

       

      • RE: Právo na opravu: Poslanci požadujú odolnejšie a ľahšie opraviteľné výrobky 11.04.2022 | 12:31
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Mne sa minule v jednom spotrebiči rozpadol motor, pretože hriadeľ bol bez akéhokoľvek ložiska len zastrčený v plaste. Pri bežnom používaní sa tesne po skončení záruky zodrie plastová časť, ktorá drží hriadeľ. Samozrejme nová súčiastka sa nedá nikde zohnať, len vymeniť celé zariadenie.

    • RE: Právo na opravu: Poslanci požadujú odolnejšie a ľahšie opraviteľné výrobky 11.04.2022 | 12:35
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2022-0126_SK.pdf

      cele uznesenie v slovencine

      Do or do not. There is to no try.​