Recenzia pripravovaného Ubuntu 8.04 LTS

25.03.2008 | 12:18 | Tomáš Srnka | Novinky

Recenzia, z pohľadu bežného používateľa, pripravovaného Ubuntu 8.04 LTS vyšla na blogs.zdnet.com. Autor hodnotí distribúciu veľmi kladne, ako najlepšiu distribúciu pre neho. Pripomeňme, že Ubuntu 8.04 vyjde 24.4.

    • 8.04 25.03.2008 | 17:32
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Už z viacerých preview sa mi zdá, že po tom terajšom, ktoré nebolo až také obľúbené, by toto vydanie mohlo byť dobré. Má pár zaujímavých drobností a noviniek.
      Pre mňa bol Feisty Fawn dosť krok dopredu a toto bude možno zase; ale dúfam, že popracovali aj na xubuntu a kubuntu...
      • Re: 8.04 25.03.2008 | 19:02
        Lubo   Návštevník
        Predpokladam, ze to bude rovnaky ak aj nie este vacsi shit ako verzia 7.10 Bol som dlhorocni pouzivatel ubuntu uz od cias verzie 4. nieco si uz ani nepametam kolko, ale pri 7.04 ma zacalo ubuntu sklamavat a pri 7.10 ma sklamalo totalne. Vacsi kus zabugovaneho, nepodareneho, narychlo zbuchaneho, s niecim neustale majuceho problem a mrznuceho os som nevidel. Momentalne pouzivam PCLOS a DREAMLINUX 3.0 RC1 a nie je o com. Vsetko od zaciatku funguje ako ma a 100% hned po instalacii nie ako ubuntu. Vyvojari ubuntu sa zrejme snazia od verzie 7.04 len zamachrovat a rychlo s niecim vyjst na trh bez ohladu ci to je 100% funkcne alebo nie. Asi chlapcom stupa slava do hlavi.
        • Re: 8.04 25.03.2008 | 23:38
          Avatar Peter Kotrčka Debian GNU/Linux Sid @ KDE  Používateľ
          vec sa ma takto. vyvoj zastresuje komercna institucia, ktora chce robit PRODUKCNE distro kazdy polrok. to znamena, ze menezment zaveli "presiel polrok, vydajme distro (napriklad preto, aby to bolo synchronne s vyvojom GNOME)". idealne je ostat pri LTS, lenze to je dnes uz beznadejde zastarale a 8.04 je neotestovane (logicky, kedze nevyslo).

          idealny stav je nieco medzi canonical a debian. teda vydat, ked to bude hotove, ale... samozrejme s nejakym planom. nuz ale lahko sa to z mojho miesta hovori, tazsie urobi. tak ci tak vdaka za ubuntu, pre vela ludi je podobne ako pocitac=windows - linux=ubuntu.
          • Re: 8.04 26.03.2008 | 18:10
            Avatar LUcoRP Debian, *buntu, Android  Používateľ
            praveze ja mam s ubuntu a jeho derivatmi uplne opacne skusenosti - cim vyssia verzia tim mi slape lepsie (mozno to bude tym ze si ho dokazem lepsie konfigurovat vdaka lepsim znalostiam systemu). A podobne skusenosti tym, ktore sa tu popisuju mam s mandrivou na svojom notebooku - cim novsia, tym horsia (vynimkou je 2008, ktora slape (zatial) bez problemov )
      • Re: 8.04 25.03.2008 | 19:57
        Avatar lesny_skriatok Xubuntu  Používateľ
        aj ja dúfam, že trošku viac popracujú na Xubuntu, lebo 7.10 bola oproti 7.04 bugovejšia. Ale aj tak sa z nej teším.
        Neviete či budú v Xubu nejaké väčšie zmeny?
    • Ambície Ubuntu sú veľké ... 25.03.2008 | 22:39
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Nuž, prečítajte si o sympatických ambíciach Ubuntu v budúcnosti ....link tu.
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
    • Ubuntu 8.04 Beta 26.03.2008 | 10:15
      Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
      Napriek všetkým negatívnym ohlasom na adresu Ubuntu, môžem povedať že Ubuntu s Gnome je najlepší soft aký som skúsil. Za 7 rokov s Linuxom už nemám chuť experimentovať a kompilovať zbytočnosti. Jednoducho chcem užívať desktop naplno, a Ubuntu mi to poskytuje. Aj teraz idem kupovať nový noťas, a idem tam dať 8.04 Betu - pevne verím že problém do vydania stable nebude. Apropo: mám na predaj 2 ročný notebok Acer 2430 (1024RAM, HDD 40GB, CeleronM1,5GHz DVDnapalka a pod.) Jediný problém grafika SIS 661. Ináč 100% stav. Ubuntu 7.10. Cena 7000 Sk.
      Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net
      • Re: Ubuntu 8.04 Beta 26.03.2008 | 22:53
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie, Manjaro, Q4OS, Lubuntu  Používateľ
        hmmm tych 40gb disku nie je moc... ale tak daky notebook by som si aj zobral. uvidime... moze tam byt tiez nejaka ina ubuntovita varianta? :)
        • Re: Ubuntu 8.04 Beta 27.03.2008 | 16:39
          Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
          Je tam teraz 7.10. Mám tam všetko čo som potreboval. Čo si doňho šupneš, je už len Tvoja vec :).
          Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net
    • 26.03.2008 | 16:32
      ---   Návštevník
      neviem ci je nove gnome uz vyladene, ked spustim gnome-system-monitor ,a v nom zalozku Zdroje, tak xorg.conf vyskoci na cca 95-99% a neda sa pohodlne s kompom robit. Robi to nove ubuntu a aj debian, takze nebude to chyba distra.
      • Re: 26.03.2008 | 22:29
        WlaSaTy   Návštevník
        ahoj triminusy, tuto rozpravku nepoznam. nemas len zapnute efekty na grafike ktora ich nepodporuje (openchrome, fb, vesa alebo nejaky iny ...)?
        • Re: 27.03.2008 | 16:36
          Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
          No nevravím že grafika nejde, grafika ide super 2D akcelerácia, no myslel som 3D. Aj keď že sa to vraj dá kompilovať s 3 D podporou. To som neskúšal :).
          Pri novom notebooku som sa nevyhol kompilácii zvukovky, ešte kameru a je to v suchu. 8.04 fičí ako sa patrí.
          Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net
          • Re: 27.03.2008 | 17:06
            Hmm   Návštevník
            Ešte ovládače na tlačiareň, scanner, samozrejme ta webkamera.. a o 2 mesiace máš ako sa patrí funkčný systém? No neber to keď je to zadarmo! ZE!
            • Re: 27.03.2008 | 22:05
              Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
              Tak teraz som nerozumel....Ta grafika v 3D mi nešla na staršom noťase, a to len pre moju hlúposť (sekol som sa pri objednávaní hehe). A aj tak šlape ako hodinky. Tento nový noťas je Acer Aspire 5520 - kompilácia zvukovky je za 15 min. Tlačiareň ide automaticky tak neviem o čo Ti ide. A vôbec až na tu kameru nemám žiadny problém.
              Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net
              • Re: 28.03.2008 | 14:01
                WlaSaTy   Návštevník
                Nehaj ho, trolla. Si mysli ze ked tresne prvu blbost co ho napadne tak ze bude najvecsi frajer. Doma ho povazuju za hackera pretoze vie pisat viac ako dvoma prstami na klavesnici a mys moze drzat oboma rukami.

                Podla prispevkov, naraz.
              • Re: 30.03.2008 | 11:35
                trebor   Návštevník
                A už ide aj kamera.
                • Re: 31.03.2008 | 01:35
                  WlaSaTy   Návštevník
                  gratulujem, rozbehla sa aj sama ?
                  • Re: 01.04.2008 | 09:02
                    Avatar Róbert Dúbravský Kubuntu 64bit  Používateľ
                    Ako sa to vezme. Inštaloval som trošku divne. Najprv som na nový notebook nahodil 7.10. Nešla zvukovka (HDA-intel). Tak som upgradol cez net na Hardyho Betu. Zvukovka nešla tiež. Tak som snoril po nete a snažil som sa vyhnúť kompilácii. Nakoniec som Alsu skompiloval ručne 3 príkazmi za 15 min :). Tak už zvuk išiel ale kamerka ešte nie. Bolo potreba pre Acer Orbit Cam luvcview-20070512, ktoré je v repozitároch. A kamerka stále mimo. Keď som išiel kompilovať zistil som že sa mi pri upgrade nainštalovalo aj jadro 2.6.24-386 a to sa používalo. (kua som sa mohol čudovať prečo na 2jadrovom CPU vidím len jeden v Gkrellm) Tak išlo -386 fuč a východzie som nastavil na generic. Po reštarte išla aj kamera a proste všetko úplne. Kamerka sa ovláda softom Cheese a skype. Keď to zhrniem, tak najviac času som aj tak strávil prenosom dát na nový notebook ako hranie sa a vylaďovanie. väčšinu vecí som z home jednoducho dal do tar. A rozbalil prípadne pospájal na novom. Tak isto aj virtuálne disky vo virtualboxe a aj cely Xampp a projekty. Výhody Hardyho pre mňa zhrniem asi takto: zase som sa niečo nové naučil, používam novú mozillu - je celkom dobrá, mám čerstvý soft, nové inkscape šlape lepšie na novom noťase a proste som veeelmi spokojný. Cpu vačšinou ide na polovičný výkon. A konečne mi už linux uspáva do RAM bez mojich zásahov.
                    Tvorba internetových stránok - webdizajn, Joomla www.treborplus.net