MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality

04.08.2017 | 22:10 | Blog | Slavomír

Napriek tomu, že formát .MP3 je archaická technológia, stále je využívaná najviac. Prvé vydanie MP3 bolo v roku 1993 https://en.wikipedia.org/wiki/MP3.

Pomer kvality zvuku a bitrate je veľmi zlý. Pri editácii súboru MP3, rapídne klesá kvalita.

Zvukový formát .MP4 (.M4A), čo je v kontajnery .AAC je už podstatne lepší a je najlepší z doteraz najviac používaných formátov.

Dve z mála zvukových služieb, ktoré používajú iný hlavný formát ako MP3, je Spotify https://en.wikipedia.org/wiki/Spotify#Technical_information a https://www.mixcloud.com/.

Spotify všetko konvertuje do formátu .ogg, čo je v celku rozumné.

Mixcloud všetko konvertuje do formátu .m4a čo je tiež v celku rozumné.

Ignorovanie moderných technológii môže vyjsť draho</h2>

http://hiphopspeakeasy.com/2017/02/alternatives-soundcloud-ultimate-guide/

Je veľmi smutné, že https://soundcloud.com/ a jemu podobné weby všetko konvertujú do formátu .mp3. Dokonca aj keď je zvukový súbor stiahnuteľný, je ho možné stiahnuť len v .mp3, hoci ste uploadovali v inom formáte (platí to pre drvivú väčšinu serverov podobných Soundcloudu). Mimochodom už len samotným konvertovaním z jedného formátu do druhého, sa stráca kvalita a zbytočne to zaťažuje servery.

Ignorovanie moderných technológii a zotrvávaní pri .mp3 radikálne zvyšuje prevádzkové náklady takýchto zvukových služieb/webov a to úplne zbytočne. Soundcloud už na to doplatil nakoľko mu hrozí že skrachuje. MP3 veľa zaberá na diskoch, vyžaduje si to vysokú prenosovú rýchlosť, navyšuje sa tzv. trafic na serveroch. Ďalší problém MP3 je to, že trpia aj poslucháči, ktorí počúvajú hudbu v nízkej kvalite.

Služba https://hearthis.at síce povoľuje aj iné formáty ako MP3 ale až ako platenú službu. Freemium podporuje iba mp3 čím ide daná spoločnosť sama proti sebe aj po ekonomickej stránke. A stiahnuť súbor sa dá výlučne len vo formáte .mp3. A tak to majú vymyslené aj všetky ostatné služby až na 2 výnimky.

Ak by som bol ja prevádzkovateľom takýchto serverov, tak by som síce dovolil uploadnúť mp3, ale bolo by tam veľkým upozornenie, že je to zastaralý formát a že je treba prejsť na niečo novšie. Pridal by som aj link s podrobnými popismi jednotlivých súborov

 

Neznámy formát .opus je najlepší</h2>

https://en.wikipedia.org/wiki/Opus_(audio_format)

http://listening-test.coresv.net/results.htm

Hoci formát .ogg dosť podstatne zaostáva za .aac, .opus má o niečo lepší pomer kvality a bitrate ako .aac

Formát .opus je vyvíjaný a pravidelne aktualizovaný, čo je veľké pozitívum, pretože o .aac to pravdepodobne neplatí a to možno aj z dôvodu vlastnícko-licenčných sporov .

Hoci formát .opus je najlepší, je veľmi málo známy a veľmi málo používaný. A to je obrovská škoda. Za vývojom .opus stojím Xiph.Org Foundation, čo je rovnaká open-source spoločnosť, ktorá vyvíja formáty .ogg a .flac

Hoci .opus bol pôvodne vyvíjaný pre pre internetové online telefonovanie, v súčastnosti je jeho účel plne univerzálny.

Nepodarilo sa mi nájsť žiadnu aplikáciu pre žiaden operačný systém, ktorá by podporovala nahrávanie alebo editovanie zvuku vo formáte .opus. Neviem z akého dôvodu. Možno vy ITčkári budete vedieť prečo. Možno je to myslené tak, že všetko by sa pri nahrávaní malo konvertovať z bezstratového formátu (ako je napr. .flac) do .opus

Tu si môžete pozrieť, ktoré prehliadače podporujú opus, prehľadná tabuľka http://caniuse.com/#feat=opus (nesprávne je tam uvedené, že .opus podporuje aj prehliadač Edge)

Ďalšia pozitívna vec o formáte .opus je to, že je aktuálny, posledné vydanie je 19 dní. Naproti tomu MP3 a AAC sa nevyvíjali už mnoho rokov.

HTML5 podpora prehliadačov formátu .opus – moje testy

.opus podporuje Firefox pre Ubuntu, Windows, Android, Google Chrome pre Windows Linux Android), Opera pre Windows, väčšina menej známych prehliadačov pre Android. Prehliadať Edge od Microsoftu podporuje HTML5 prehrávanie iba .mp3 a .aac.  Edge nepodporuje .flac, .ogg, a .opus. Chlapíci z Microsoftu majú zatiaľ čo dobiehať.

Najvýznamnejšie využitie najlepšieho zvukového formátu .opus

Opus využíva Spoločnosť Facebook na telefonovanie vo FB aplikáciach. Spoločnosť FB kúpila Whatsapp a preto aj Whatsapp používa tiež opus.

Ďalej zvuk vo videách na youtube je vo formáte opus. https://en.wikipedia.org/wiki/WebM

http://www.disruptivetelephony.com/2016/04/facebook-messenger-launches-group-conference-calls-audio-only.html

https://webrtchacks.com/facebook-webrtc/

 

Formát Vorbis (ogg Vorbis)</h2>

Formát Vorbis (v kontajneri ogg) má podstatne lepší pomer kvalita zvuku a bitrate ako MP3. Mal som však negatívnu skúsenosť pri formáte .ogg, pretože po editácii súboru v aplikácii Audacity sa veľmi významne znížila kvalita nahrávky – bolo to počuť (.aac by malo byť na tom podstatne lepšie). Avšak existuje aj dosť dobré riešenie tohto problému. Zvukový súbor vo formáte .ogg teba prekonvertovať do bezstratového formátu .flac alebo .wav a potom editovať. Vtedy sa kvalita nestráca. Potom v prípade potreby sa môže súbor späť prekonvertovať do formátu .ogg – kvalita sa tým nestráca.

 

Rada: Akým spôsobom uploadovať zvuk na Youtube</h2>

Každou konverziou sa stráca kvalita zvuku okrem konverzie z bezstratového formátu na stratový. Preto ideálny zvukový formát pre uploadovanie videa na Youtube je v bezstratovom formáte ako je napr. .flac alebo .wav.

MP4 video formát nepodporuje .flac v kontajnery, ale .mkv to podporuje bez problémov a z Youtube je to plne kompatibilné. Video formát .mkv je rovnako kvalitný ako .mp4, nijak to neovplyvňuje kvalitu obrazu alebo zvuku.
Youtube je plne kompatibilné .mkv súbormi so zvukom .flac v kontajneri, funguje to úplne v poriadku – mám to prakticky vyskúšané.

To či je všetko v poriadku, či video editor uložil zvuk v .mkv súbore vo formáte .flac (či náhodou zvuk nie je prekonvertovaný na nejaký stratový formát) si môžete skontrolovať tak, že .mkv súbor otvoríte vo VLC playeri, kliknete na „Nástroje“ --> „Informácia o kodeku“.

 

Ako uploadovať zvuk/hudbu na Spotify</h2>

Ak je priorita zachovať maximálnu kvalitu, zvuk treba uploadovať vo .flac alebo .wav formáte (prakticky som to netestoval, ale myslím, že by s tým nemal byť problém). Servery Spotify to potom budú konvertovať do ogg Vorbis formátu. Vtedy nedochádza k strate kvality tak ako je to pri konverzii z ogg Vorbis do ogg Vorbis pri zmene bitrate, alebo keď sa konvertuje zvukový súbor z jedného stratového formátu do druhého.

Ak máte audio súbor k dispozícii výlučne v stratovom formáte, v záujme minimalizovať stratu kvality, je dobré prekonvertovať stratový formát do bezstratového (napr. .flac) a potom ho uploadnúť na Spotify.

(rovnako to platí aj na Youtube).

 

Profesionálne štúdiové nahrávanie piesní</h2>

Všetko by sa po správnosti malo nahrávať a editovať v bezstratovom formáte .flac alebo .wav. Výhoda bezstratových formátov je to, že neznižujú kvalitu zvuku po editácii.

 

Zvukové ukážky

Tu si môžete pozrieť praktické zvukové ukážky – porovnanie kvality jednotlivých zvukových formátov. Rozdiely v kvalite sú dosť veľké. Ak konvertujete nahrávku na veľmi nízky dátový tok, vtedy je najlepšie vidieť rozdiely v kvalite rozličných formátov pri rovnakom dátovom toku. Originálnu nahrávku MP3 320 kbps som konvertoval do .flac a potom do všetkých ostatných formátov (ak nie je uvedené inak). Dosť ma prekvapila nízka kvalita formátu .aac. Zrejme je „alergický“ na konvertovanie, možno je viac výhodné priamo v tomto formáte vytvoriť nahrávku. Konvertoval som prevažne pomocou online serverov napr. audio.online-convert.com, ale používal som aj terminál.

aconvert.com-32kbit.aac 671.9K

audio.online-convert.com-16kbps.aac 451.8K

audio.online-convert.com-16kbps.mp3 314.6K

audio.online-convert.com-16kbps.opus 312.0K

audio.online-convert.com-32.opus 640.7K

audio.online-convert.com-32kbps.aac 671.9K

audio.online-convert.com-32kpbs.mp3 628.8K

audio.online-convert.com-64kbps.ogg 1.1M

converted-by-audio.online-convert.com-from-wav-to-32kbps.aac 672.0K

converted-directly-from-mp3-to32.aac 671.9K

converted-from-mp3.flac 31.7M

converted-from-mp3.wav 54.1M

converted-from-ogg-80kbps-to-32kbps.ogg 631.5K

converted-from-original-mp3-320-kbps-without-quality-loss.flac 31.7M

converted-via-comanmd-line-in-ubuntu-80kbs.ogg 1.4M

converted-via-command-in-linux-32kbs.mp3 628.8K

original-file-copyright-free-The_Coldest_Shoulder.mp3 6.1M

Prehrávať to môžete aj vo VLC playeri. Treba stračiť Crtl+S --> Sieť --> vložiť skopírovaný link --> Prehrať. Funguje to úplne na všetky linky.

Možno zaznamenáte aj rozdiely pri rovnakom formáte a rovnakom dátovom roku odlišné kvality, z dôvodu odlišného spôsobu konvertovania súborov.

Vo VLC playeri môžete pozrieť aj "Informácie o kodeku" a" Štatistiky"

Niektoré príkazy, ktoré som používal na konverziu
ffmpeg -i input.flac -vn -ac 2 -ab 16k -f mp3 output.mp3
ffmpeg -i input.flac -acodec libvorbis -ac 1 -b 80k output.ogg
ffmpeg -i input.ogg -ab 16k output.ogg

    • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný 05.08.2017 | 00:16
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Nevedel som že Spotify používa ogg, používam ho len chvíľu ale je to veľmi návyková záležitosť. Po zaplatení Premium konta je kvalita celkom v poho aj s mojimi ATH slúchadlami :)

      • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný 05.08.2017 | 18:53
        Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

        To, áno. Hlavne ak to interpret uploadne vo formáte .flac alebo .wav, je kvalita na maxime. A keď máš k dispozíci tak kvalitný hardvér, tak môžeš posúdiť kvalitu tých zvukových súborov, ktoré som tu dodatočne pridal. :)

        • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný 05.08.2017 | 19:50
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Prešiel som narýchlo len 32ky čo je hrúza des a nalepšie mi vyša konverzia ogg z 80 na 32,,,

    • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný 05.08.2017 | 14:26
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

      Nespominas licencie tych formatov. Nieje ich vyuzivanie podmienene aj predrazenou licenciou alebo v pripade opensource podporou zariadeniami? Mozno tie spolocnosti vyjde lacnejsie platit vacsie ulozisko ako licencie za pouzivanie novsich formatov. Osobne sa v tom nevyznam ale toto bolo prve co ma napadlo co by mohlo brzdit ich nasadenie.

      • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný 05.08.2017 | 19:00
        Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

        Diki za názor. Licencia by problém byť nemala. Formáty/kodeky lepšie od MP3 .ogg a .opus majú liberálnu licenciu. Vo Wikipédii sa uvádza BSD licencia

    • A co Opus? 06.08.2017 | 01:44
      Avatar Juraj   Návštevník

      Porovnatelny alebo kvalitnejsi ako AAC, velmi nizka latencia, otvoreny standard nezatazeny patentami. A uz dnes ma siroku podporu v HTML5 prehliadacoch.

      http://opus-codec.org/

      • RE: A co Opus? 06.08.2017 | 01:55
        Avatar Juraj   Návštevník

        Pardon zle som si precital, mas to tam. Bezne ho pouziva Youtube a takto som sa o nom dozvedel ked mi program youtube-dl vyplul .opus subory. V Gentoo som si zapol opus USE flag a v pohode mi to prehra VLC aj audacious. Ine distra musia pockat az im to distributor laskavo skompiluje ;)

        • RE: A co Opus? 20.11.2017 | 00:02
          Avatar antonin   Návštevník

          Nevedel som ze ostatne distribucie maju zakazane kompilovanie a len super speci najlepsie Gentoo to ma povolene.

    • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 06.08.2017 | 09:43
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Keď som si pred vyše desiatimi rokmi kupoval prehrávač, tak jedným z kritérií bolo aby vedel prehrávať zvukový formát Vorbis. Zvyšné kritériá (klasická akumulátorová baterka, diktafón, budík, práca aj bez MTP) nie je treba vysvetľovať.

      PS: OGG je kontajner, a zvykne obsahovať ako Vorbis (Audio0, tak Theora (Video), alebo hoci aj Opus alebo aj iné.

    • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 06.08.2017 | 18:31
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Mp3 sa držalo hlavne kvôli hardvéru aby si to prehral v aute, pode, domácom kine ..., tak zrejme im to vychádza, že ešte dosť ľudí ho používa. Niekedy to je len zvykom a ešte dnes používajú ľudia Win XP.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 18:49
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Holt, mp3 bez konkurencie mal otvorenejšiu cestu ovládnuť trh ako to bolo v čase keď súťažil betacam a vhs. Nemal konkurenciu.

        PS: MP3 sa snažím nepoužívať odkedy som si pred vyše desiatimi rokmi kúpil iRiver. Ten prehrávač slúži doteraz. A zvuk má vernejší ako majú tie akože hajend smartfóny. A to aj napriek tomu, že nebol lampový ako posledné iRivery.

        • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 19:27
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Tiež sa vyhýbam mp3 aj HW som kupoval aby to vedelo ogg, prv aj kvôli patentom, ktoré už ale vypršali.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 19:35
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Samotný ogg je len kontajner, nejedná sa ani o video a ani o audio formát.

            • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 21:29
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              To viem, ale to je skôr slovíčkarenie, keďže pointu vieme obaja.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 21:57
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Áno, chápem že väčšina populácie prestala napríklad pozerať filmy vo formáte AVI, a prešla na MKVčka keďže majú vyššie rozlíšenie. Bežný človek nevie či má film v x264 alebo h265. Čím je to väčšie, tým to musí byť predsa kvalitnejšie.

                Kontajner OGG zvykne obsahovať polovicu zvukových formátov spomenutých v zápisku. Druhá polovica formátov z tohoto zápisku obsahuje dve generácie MPEG Audia, a zvyšný wav ktorý mimochodom môže a aj nemusí byť komprimovaný. A to dokonca stratovo.

                • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 07.08.2017 | 22:32
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  OK, kodek Vorbis zabalený v kontajnery Ogg, vôbec si netušil že o tom píšem, že?

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 08.08.2017 | 13:55
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    Takú jednu až dve päťročnice dozadu by som tušil že v prípade Audio OGG píšeš o Vorbis. Teraz som ale odhadoval že píšeš o bezstratovom FLAC. Je rok 2017, tak som sa netrafil.

    • Facebook používa .opus audio formát 22.08.2017 | 23:29
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Čavte,

      prišiel som na to, že vývojarom Whatsappu Facebook. Pozrel som či aj Facebook používa v hlasových správach a v telefónnych hovoroch .opus a zdá sa že áno:

      http://www.disruptivetelephony.com/2016/04/facebook-messenger-launches-group-conference-calls-audio-only.html

      https://webrtchacks.com/facebook-webrtc/

      .opus nemá až tak malé využitie ako som si myslel. Využitie má v celku významné :D

    • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 11.10.2017 | 21:28
      Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

      Ospavedlňujem sa za nepresné informácie. Zvukový formát .opus používa aj Google na Youtube videách vo webm videách https://en.wikipedia.org/wiki/WebM

      Aj som sťahoval videá z Youtube vo webm formáte a majú tam zvuk v OPUSe. Ogg codec zvuku vo webm je už minulosťou.

      • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 13.10.2017 | 19:46
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        OGG nie je kodek, ale je to kontajner. Pred dvoma mesiacmi som ti dával link na defi... Ale načo sa opakovať, je to len hádzanie hrocha na stenu.

        • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 13.10.2017 | 20:11
          Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

          Áno je to pravda, ale v 99,9% obsahuje ogg kontajner kodek Vorbis, preto sa často Vorbisu hovorí ogg aj keď nie je to presná definícia

          • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 14.10.2017 | 21:40
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Zdroj tej tvojej štatistiky je ktorý prst?

            Pýtam sa len preto, že keby platilo že tebou udávaná zvyšná desatina percenta obsahu kontajneru OGG nie je Vorbis, tak nevyvinú zvyšné štyri audio kodeky k nim šesť video kodekov a štyri textové kodeky ktoré sa bežne používajú v kontajneri OGG. Nemali by dosť výstupných dát.

            • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 13.11.2017 | 12:58
              Avatar Slavomír Ubuntu 23.10  Používateľ

              Kodeky ako napr. .flac alebo .opus dokážu fungovať samostatne bez ogg kontajnera. Bežné prehrávače to prehrajú bez problémov. V horeuvedených ukážkach som nepoužil kontajner ani v jednom prípade. Tiež aj .aac na prehratie nepotrebuje MP4 alebo M4A kontajner.

              Vorbis je možno výnimka, zatiaľ som ho nevidel samostatne bez ogg kontajnera.

              • RE: MP3 formát je príliš zastaralý ale stále najviac používaný. Vypočujte si rozdielne kvality 14.11.2017 | 21:18
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Výborne. Takže si už konečne prestal považovať ogg za vorbis a všimol si si že opus je jeden z množstva audio formátov používaných v ogg kontajneri.