Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno)

12.08.2017 | 23:24 | Blog | FeroX2

Chcel by som sa na cca 5 rokov stat nezamestnanym. Proste v praci dam vypoved a budem 5 rokov doma. Ako to co najlacnejsie dosiahnut? Poradte.

Uz som zvazoval aj exoticke moznosti (zivnost, sro, slobodny umelec, zmena obcianstva). Ktora moznost je najjednoduchsia a najlacnejsia? Ake odvody musi nezamestnany platit (zdravotne poistenie, dochodkove? aj nejake ine? kolko?). Co ak mam nejake prijmy napr. z reklamy na webstranke? Ak by som isiel na urad prace tak asi za mna budu platit tieto odvody ale zase musim tam asi chodit a musim si asi hladat pracu. Bolo by lacnejsie byt zivnotnik/sro bez prijmov ako byt normalne nezamestnany? Ako to robia nasi spoluobcania?
    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 06:50
      Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

      Záleží na tom akých spoluobčanov máš namysli. No, asi máš nervy z toho, že platíš odvody a nič z toho nemáš, a za to, že si si dovolil zarobiť, musíš platiť dane, hoci nakupuješ s 20% dph. Učitelia a sestry štrajkujú, hoci na ich prácu stačí menej ako maturita, no si zlý, keď im to povieš. A mnoho ďalších by si tiež mohlo vyskúšať žiť na základe ich umu a potrebnosti. Nuž prvý rok vyskúšaj živnosť, potom 3 roky prestávku (niečo iné) a zase živnosť. To by si platil len zdravotku tie 2 roky. Na roky medzi tým si nájdi niečo iné. Nos lístky "hľadám si prácu" a "naozaj mám záujem sa zamestnať". Vráťme sa k mojmu problému. Človek, ktorý nepracoval inak ako zamestnanec a zarába niečo nad minimálnou mzdou si naozaj neuvedomuje, že jeho pracá je často preplácaná, často môže byť rád, že ide tabuľkovo hore, ak má to šťastie, robiť pri koryte. Najviac by sa mi páčil model, kedy by bol každý na živnosti a bral peniaze za to, čo naozaj vie. Potom by neboli mnohí mladí bez peňazí a mnohí starí "tabuľkoví extra skilleri"(napr. vyhorené vybľačané učiteľky). Potrebné vzdelanie je tiež ťažko odveci pri mnohých zamestnaniach, aj pri tých vyššie zmienených. V ČR už na zdravotnú sestru netreba žiadnu VŠ. Nuž, rozpisovať sa je hovadina. Všetko je to zložitejšie a ja som lama a nevidím do toho. Beriem to moc jednoducho. Áno, som jeden z tých, čo nespravili výšku. Ale nejak ma to neserie, možno raz začnú vyhadzovať pri skúškach z matematiky, namiesto vedomostno kumulačných hovadín. Možno preto teraz robím pomerne málo práce za peniaze, ktoré by mi závidela drvivá väčšina "múdrych" absolventov. Samozrejme cez pani s BC na personálnom(našťastie malá firma, bez nej) by som asi neprešiel, no cez pána zakladateľa, ktorý behom 5 minút zistí, čo vieš a čo sa naučíš, je to easy. V základe som sa vylial dostatočne.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 17:59
        Avatar FeroX2   Používateľ

        U zivnosti sa trochu obvam frazy "ruci celym svojim majetkom". Co to presne znamena? Ze ked zabudnem osetrit vstupnu premennu v php tak mi zoberu byt a vybielia ucet? Nebola by potom S.R.O. lepsia?

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 18:23
          Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

          Viem, že som sa trošku rozpísal mimo(nevedel som, čo ťa tak demotivuje :D ).

          Zatiaľ nemám takmer žiadny majetok(ani nekódim tak kritické veci), tak sa ničoho neobávam. No, nesmieš sa dostať do dlhov (ja len dodávam prácu a nemám náklady, čiže pohoda). A pokutám sa vyhni :D (prípadne sa poisti, ale to platí len na tie chyby, nie na neschopnosť platiť výdaje atď.). O s.r.o. neviem dokopy nič.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 27.10.2017 | 11:47
        Avatar Lubo   Návštevník

        V clanku citim zakomplexovanost. Suhlasim s Vami, ze je vela absolventov, ktori skoncili skolu pre titul a so socialnou pracou a politikou alebo s masmedialnou komunikaciou dieru do sveta neurobia. Najma, ak skoncili skolu, kde stacia iba peniaze a za peniaze dostanu "papier s titulom". Ak niekto skonci serioznu univerzitu, tak urcite ziskal nejake vedomosti a ziskal metodu, ako prijimat, analyzovat, spracuvat a potom vyuzit odborne informacie.

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 08:27
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Nezamestnaný nemá príjmy ani ako živnostník, podnikateľ a ani z nezávislej činnosti. Takže odvody nemá z čoho platiť.

      Ak chceš tvrdiť že zmena občianstva ti umožní poberať nejaké peniaze zo šttneho rozpočtu, tak to prosím vysvetli.

      Ako Troling je to dosť prehľadné, a zaváňa to nenápadnou ideológiou Kotlebovcov. Ukázať spôsoby ako parazitovať na štáte. Marián je v tom preborník. Vytuneloval Žilinu, Banskú bystricu, a mieri ďalej a ďalej.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 17:55
        Avatar FeroX2   Používateľ

        Nechcem parazitovat na state, len by som rad platil co najmenej ked budem nezamestnany.

        Zmenou obcianstva som sa chcel vyhnut plateniu odvodov, nie poberat peniaze od statu. Ale to bol len taky napad, je uplne na konci zoznamu.

        Nie je to trolling, proste som robil 10 rokov v jednej firme a chcem dat vypoved. Mam nieco nasetrene tak by som chcel zostat doma a robit na mojich projektoch, SW zatial nenesu ziadne zisky a asi ani coskoro neponesu. Mam peniaze cca na 5 rokov na jedlo a najom a bezne vydaje.

        Ak pocitam spravne tak mi vychadza 60 eur zdravotne poistenie mesacne a potom asi nieco na dochodok ale neviem kolko ani ci to nezamestnany platia? Na vyplatnej paske mam tieto poplatky: Nemocenske, Starobne, Zdravotne, Poistne v nezamestnanosti, Invalidne. Spolu takmer 200 eur. S takymi vydajmi moj 5 rocny plan nerata a vyrazne by mi to skratilo cas kedy budem nezamestnany. Ked porovnam starsie vyplane pasky tak je to mensie takze asi to nejak zavysi na prijme. V zdravotnej poistovni som sa pozeral na samoplatcu a je to tych 60 eur len neviem ci sa tym nemysli zivnostnik samoplatca.

        Este raz zhrniem ze moj prvotny plan je ukoncit pracovny pomer a potom zit z mojich penazi, od statu nechcem nic (napr. davku v nezamestnanosti mi netreba, na tych 5 rokov mi vystacia moje prachy) ale naoplatku by som zase chcel aby som zbytocne nemusel vela platit statu. Proste chcem platit legalne minumum a v tomto blogu sa snazim zistit co to je.

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 18:23
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Keby si to myslel tak, že si chceš povyraziť po Európe alebo po svete, na pár mesiacov alebo desiatok mediacov, tak sa dáš na úrade práce zaevidovať ako dobrovoľne nezamestnaný a necháš si potvrdiť či sa musíš osobne odhlásiť len zo zdravotnej poisťovne alebo aj z iných úradov. A nezaklincuješ to Kotlebovým heslom "Ako to robia nasi spoluobcania".

          Hmmm. Novozaložený užívateľ, hneď s blogom a kotlebovým slovníkom. To určite nie je trolling. To si musel myslieť vážne, z celého srdca.

          • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 18:46
            Avatar FeroX2   Používateľ

            Tym "ako to robia nasi spoluobcania?" som myslel to, ze "oni" su objektivne chudobna skupina obyvatelov, nemaju ziadne alebo len minimalne prijmi, tak ako by si mohli dovolit platit 200 eur statu kazdy mesiac. Odkial by na to vzali? Proste som si nedokazal predstavit ze mesiac vybera farebne kovy z popolnice, preda to v zbere surovin, zaplati statu a ak sa mu nieco zvysi tak si za to kupi jedlo? To je nerealne. To znamena ze to musia robit nejak inak. Ako? Kotlebu si si do toho uz doplnil ty sam.

            Novozalozeny pouzivatel lebo uz roky chodim len na abclinuxu.cz (tu neboli blogy) a napisat to tam sa mi to zdalo blbe lebo so slovenskou legislativou nemaju cesi skusenosti, predsa len tu je vacsia sanca ze to niekto bude vediet.

            Mozno som to mohol lepsie formulovat, prepac a zostanme pri teme ok?

            Naozaj to nie je trolling. Chcem ostat doma par rokov a neviem ako na to.

            • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 19:14
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Ak si nezamestnaný, tak za teba do určitej doby hradí odvody vrátane niektorých zákonom daných poistiek štát. Ak si zamestnaný tak to hradíš ty spolu s tvojím zamestnávateľom (viď heslo superhrubá mzda).

              Neviem ako to robia bezdomovci, tým nemá čo zobrať ani exekútor a na oddĺženie pomocou osobného bankrotu má človek právo až po nejakej dobe práce (s podmienkami), ale nie je to moja starosť.Uviedol si zas zlý príklad, vrátane zlej sumy.

              Keby si naozaj chodil na abclinuxu, tak by si vedel že toto tam bolo pekne rozoberané 64bit Jardíkom. Vcelku je to použiteľné aj na Slovensko, až na maličkú vec. Tu ti vzniká povinnosť platiť zdravotné poistenie pokiaľ tu máš bydlisko, pracuješ tu, si azylant, študent alebo ťa zavreli do slovenskej basy.

              PS: Poznám zopár ľudí čo si tak pobehali po svete. A jedného čo sa zabudol odhlásiť pri odchode z krajiny, a po prečítaní cifry "za nič s príplatkom za omeškanie" sa otočil a odišiel z EU. Tentokrát už navždy.

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 18:30
          Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

          60€/mesiac platíš aj za dni, kedy si nebol na úrade práce a ani zamestnaný, keď nedáš o sebe vedieť do 8 dní. Teda pomernú časť z tých +-60€. Čiže to nie je len pre szčo. Ak si dovolíš, ako szčo vlastnou tvrdou prácou a šikovnosťou viac zarobiť, tak ti to ďaľší rok zdvihnú :D .

          • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 18:48
            Avatar FeroX2   Používateľ

            Teraz som ta vobec nepochopil.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 14:50
        Avatar xerces   Návštevník

        "Vytuneloval Žilinu, Banskú bystricu" hmm to si asi mylite s nasim kapitanom Dankom a jeho predchodcom

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 19:11
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Nie. Len si pamätáme históriu viac ako jedného ročného obdobia. Apropos, to že ho vyrazili z pozície učiteľa na Gymnáziu a aj správcu IT si vedel? Už vieš.

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 20:17
      Avatar qw11 ubuntu mate 22.04 HP 17-ca1006nc  Používateľ

      Ak si bol zamestnany (platil si na nezamestnanost) teraz neviem presne ci 2.5 alebo 3.5 roku v kuse tak mas narok na podporu v nezamestnanosti. Musis sa prihlasit na urad prace a budes dostavat 60% mzdy po dobu 6 mesiacov. Budes musiet chodit pravidelne na urad a dokladovat ze si hladas pracu. Staci nosit vytlacene maily, je jedno ci si bol u zamestnavatela alebo nie. Po 6 mesiacoch mozes pokracovat dalej na urade bez naroku nad podporu, urad bude za teba platit zdravotnu poistovnu. Pokial sa im bude zdat ze si nehladas pracu mozu ta vylucit.

      Pokial ostanes nezamestnany bez uradu prace tak stat nezaujima kde zoberies peniaze ale musis platit zdravotnej poistovni.

      Socialna poistovna je dobrovolna aj ak si na urade prace alebo bez uradu prace. To uz zalezi len na tebe ci chces aby sa ti pocital cas odpracovany do dochodku. Sumu najdes na socialnej poistovni, hladaj dobrovolne prispevky.(alebo nieco podobne, samoplatitel)

      Co sa tyka spoluobcanov, tak ty to riesia tak ze bud su zdravotne invalidny alebo socialne pripady. Oboje je platene a ty si velmi biely aby si mal na nieco take narok. Teba by poslali pracovat za minimalnu mzdu.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 20:38
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Mýliš sa v dvoch drobnostiach. Prvá je, že sa môžeš vyzuť aj z platenia zdravotného. Stačí si zrušiť pobyt na území SR, ergo kompletne vrátiť občiansky preukaz. Druhá je, že to s tým sociálnym prípadom neplatí v plnej miere. Prvú pomoc môžu dostať, ale tým to skončí. Prevez hnisavej rany, barla pri zlomenine nohy, ošetrenie zuba bez klieští a s injekciou alebo vybratie štychov sú pre nich neznáme pojmy. To sú všetko veci ktoré sa doplácajú. Mám v BA byt medzi centrom pre liečbu drogových závislostí a najbližšou márnicou. Občas s tými nešťastníkmi pokecám, a neverím že im je čo závidieť. Ak je to u vás inak, tak pozdravujem doktorov za to že sponzorujú pacientov z vlastných vrecák. Spomenutý doplnkový tovar si totižto pacient hradí aj keď má poistku. A tvrdenie že sociálne prípady nedoplácajú za medicínu je jeden zo známych FUDov od kotlebovcov.

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 21:08
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Heh, zdravotného poistenia? Tak po ceste z práce si legálne vypijem dve pivá v legálnom podniku, zakopnem a zlomím si nohu, celú operáciu/ošetrenie si platím sám. Nič protizákonné som nevykonal, aj tak som perzekuovaný. Musím si zaklopať, mne sa to ešte nestalo, ale poznám človeka ktorému áno, dostal plný účet.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 21:28
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            To, čo opisuješ je možné len ak za neho jeho zamestnávateľ neodvádzal zdravotné, alebo ako bol živnostník a neodvádzal zdravotné. A to je protizákonné, i keď sa to stáva dosť často.

            • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 23:14
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Nie, spravia ti odber krvi, máš tam 0.15mg/l, čo je cca 0.3promile a všetko si platíš sám. To že je vedecky dokázané, že takáto hladina alkoholu sa za určitých okolností môže u človeka nastať, aj keď si alkohol nepožil nikoho nezaujíma, to by si to musel dotiahnuť až na najvyšší súd. Slovenské zákonodárstvo je plné protiústavných zákonov, len málokto má peniaze a chuť s tým niečo spraviť.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 23:18
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              A celkovo to že si poistenie platíš a ideš sa na víkend zabaviť, legálne požívaš to čo je podľa zákonov povolené, v legálnych podnikoch a oni ťa proste postavia mimo zákon, poistka nplatí a bez zábran ak to nezaplatíš, pošlú na teba exekútora. Vitaj u nás.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 14.08.2017 | 15:30
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Toto mi nejako nesedí.

                Nenašiel som limit 0,3 promile od ktorého človek platí lekársky zákrok sám, kačička o tom mlčí. Vedel by si sem dať odkaz na uznesenie alebo zákon? Alebo aspoň na zdravotnú poisťovňu či nemocnicu ktorá si to pichla do všeobecných podmienok a zverejnila ich.

                Trávením potravy vzniká 0,2 promile čo pri presnosti +/- 0,1 promile môže dať zrovna sporných 0,3 promile. To sa toleruje aj pri vodičoch ak sa nechovajú neprístojne (alebo nesmrdia ako starý sud čo ich niekto oblial pivom). A navyše 0,3 promile má 70Kg človek po troch desinkách, a vyprchajú mu do 3,5 hodiny. Pri bežnej rýchlosti pivo za hodinu by mal časovú rezervu pol hodinu kým je úplne čistý a tú pol hodinu by som v kľude zarátal do odvozu. Nebolo v tom náhodou niečo iné ako alkohol, napríklad intolerancia na bolesť a s tým spojená agresivita?

                • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 14.08.2017 | 23:34
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Si si istý že tri desiny vyprchajú za cca tri hodiny a sú len 0.3 promile? Táto tvoja teória sa mi nepozdáva,,,

                  • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 07:06
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    Nejedná sa o moju teóriu. Zobral som prvú alkoholovú kalkulačku z netu ktorú mi ponúkol vyhľadávač. Čo sa týka triezvenia, tak to nie je až také lineárne a závisí aj od jedla a "odolnosti" subjektu. Ak si dá nezletilý človek na lačno po vyšťavení zopár pív typu "už musím, som sa na to celý úmorný deň tešil", tak je na sr.. aj z jedného. Ale ako orientačná ukážka to stačí.

                    http://www.alkoholmetr.cz

                    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 08:10
                      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                      Noo toto mi už dáva lepšiu logiku, mám cez 90 kíl a keď vypijem jedno pivo za 10min potrebujem 1h20m aby som šiel na nulu. Ale aj tak tá kalkulačka skresľuje, tri pivá za tri hodiny dole nedáš,,,

                      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 09:19
                        Avatar WlaSaTy   Návštevník

                        Bežný plnoletý alkoholik to dá na nulu aj skôr. Problém je ale v ďalších nálevoch, tie už nejdú dole tak lineárne.

                        Ale to je už silný OT. Ak chceš rozoberať alkohol, tak niekde inde.

                        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 10:11
                          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                          Ďakujem, nemám záujem,,,

                          • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 10:54
                            Avatar WlaSaTy   Návštevník

                            To som rád.

                • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 14.08.2017 | 23:56
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Čo som pozeral na nete, tak ho asi natiahli, pretože mu prišla len účtenka a možno to dali len ako spolu účasť a nie plnú sumu, rozhodne to berem ako podvod, čo sa týka poisťovní celkovo. Nie každý ma na to dotiahnuť to na ústavný súd.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 07:26
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    Takých ublížených človekov je plná krajina. Ak bol (čo je môj súkromný viac ako odhad) agresívny, tak môže byť rád že mu dali len účtenku a nevydali podnet kvôli útoku na verejne činnú osobu kam IMO zaradili aj záchrankárov (vrátane ambulantných, nielen pojazdných). A ten ústavný súd by som si pozrel. Asi by ho už na prvom kole okresného poslali do pr.. že či si tú účtenku nechcel dať preplatiť u svojej zdravotnej poisťovne. A to po zaplatení kolkov. Jeho chyba. ZP mu už exekútorov sponzorovať nebude.

                    Možnosť že sa dostavil na záchranku ktorá nemá zmluvu s ZP vylučujem. A tak isto vylučujem že sa v danom dome zdravia minuli kvóty od špecifickej ZP. Tie kvóty sa neaplikujú na akútne prípady ľudí v produkčnom veku. Ale nevylučujem ani že to bol výpek čo bol on alebo jeho zamestnávateľ vedený u jeho ZP, a exekútor mu znásobil nielen tú nohu, ale aj nedoplatky.

                    PS: Je to škoda rozoberať. On si bude furt tvrdiť niečo o diskriminácii legálne intoxikovaných pracujúcich a sponzorovaní zákonom chránených ľudí. Pričom pravdu nepovie. O tom sa nemá zmysel baviť. Pri krčmových rečiach je rečník buď riaditeľ zemegule, alebo diskriminovaný najväčší sponzor rozpočtu SR. Nič medzi tým neexistuje.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 21:18
        Avatar FeroX2   Používateľ

        Dakujem za vecne info, asi vezmem tu moznost platit 60 eur mesacne zdravotnej.

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 16.08.2017 | 09:25
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          to zase nie je až taký problém raz za mesiac (či ako často sa to robí) prejsť po 5 - 10 prevádzkach a získať pečiatku že nemajú volné miesto a doniešt na úrad práce

          určite lacnejšie ako platiť vyše 60€ mesačne zdravotke, nehovoriac o podpore v nezamestnanosti - aj keď to je len otázka toho na koľko si ceníš svoj čas

          pri živnosti tých 60€ platitť musíš a po 2 rokoch ďalších 150 sociálke

          s.r.o. ti nič nerieši - ak sa v tej sro nezamestnáš si stále nezamestnaný, byť spoločníkom znamená len dispozíciu s majetkom a ak budeš konateľom a spravíš si manažérsku zmluvu (alebo sám seba zamestnáš) tak budeš platiť odvody štátu a sro bude musieť platiť tebe (plus treba počítať s daňovými licenciami - ich zrušenie sa v priebehu 5r može zmeniť)

          ak máš kamaráta úplatného doktora - skús si vybaviť ťažké zdravotné postihnutie (posunutú platničku alebo dačo na prvý pohľad ťažko identifikovateľné)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 13.08.2017 | 20:58
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Čo som pozeral, tak zdravotné poistenie pre dobrovoľne nezamestnaných je momentálne 61,81, viac tu. Neviem čo ďalšie je povinné si platiť.

      Inak máš nárok na podporu, čo je pol roka, za ten čas máš možnosť si ostatné informácie nájsť. Počas tejto doby budeš dostávať prachy od štátu a budú za teba platiť aj povinné odvody.

      Inak v niektorých krajinách Mormóni a iné komunity majú vyčlenené územia kde sa neplatia dane a odvody. No zrejme tam budú pravidlá aby si makal v prospech komunity na nejakom políčku. Funguje to v US a severských štátoch, možno aj inde.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 15.08.2017 | 14:59
        Avatar 11111111111111111111111111111111111111111111111111   Návštevník
        Čo som pozeral, tak zdravotné poistenie pre dobrovoľne nezamestnaných je momentálne 61,81, viac tu. Neviem čo ďalšie je povinné si platiť.

        Zdravotne musis mat povinne zaplatene vzdy. Ak si nezamestnany (tj. si evidovany na Urade prace), tak za Teba plati stat. Ak nie si evidovany, si platis tu sumu sam. V zdravotnej poistovne budes vedeny akosamoplatca zdravotneho poistenia. Ak zmenu nenahlasis do 7 dni, automaticky ti bude rast dlh a pozor oni Ta o tom dlhu neinformuju (mozno ked nejaku velku sumu abo co).

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 02:44
        Avatar Miiisa   Návštevník

        Este by som podotkol, ak je nahodou dakde konatel, kludne aj s.r.o. v likvidacii tak ho na urade prace nezaeviduju... A k tomu alkoholu, boli sme opekat pod pristavnym mostom v BA. Kamarat vypil nieco a smykol sa tam na brehu. Rozrezal si bradu, krv ako z prasata... Odvliekol som ho pred ekonomicku a zavolal sanitku. Sanitkarovi povedal, "poprosim do ruzinovskej" taxikar mu odvetil,ze nie su taxi sluzba a spytsl ci chce osetrit. Nakoniec ho vzali na antolsku a nic neplatil. A pochybujem,ze pokial nespravis auto nehodu,ze ti daju v nemocnici fukat. Mormoni? Skor indiani v rezervaciach v usa. Morkoni platia aj vsimne 10 percent cirkvi ak maju...

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 09:10
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Niekedy ten chlast ľudia nahlasujú aj sami. Stačí ak sa nejedná o zákrok s lokálkou v spreji alebo bez oblbováka, ale o niečo do rúry. Kto by predsa chcel dochrčať na stole, že?

          Teda oficiálne povedané, odmietnu anestézu bez udania dôvodu alebo z náboženských dôvodov. Ale ak sa chovajú slušne a spolupracujú, tak je to personálu lautr jedno.

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 14.08.2017 | 19:30
      Avatar mark   Používateľ

      Fíha, 5 rokov je dosť času na celoživotné dielo!

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 14.08.2017 | 21:09
        Avatar FeroX2   Používateľ

        Taky je plan :)

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 17.08.2017 | 18:13
      Avatar dwfejkcvnejkn   Návštevník

      Za 12 rokov od maturity som väčšinu času bol nezamestnaný.Na úrade práce som sa skúšal zaregistrovať dvakrát -po pár dňoch ma vyhodili z vykonštruovaných dôvodov. Zabudol si uviesť podsatnú vec: či máš kúpený byt alebo prenajatý. Ak prenajaty, tak sa ti asi viac oplatí kúpiť lacný apartmán v Bulharsku. Chcel by som ťa varovať pred lacnými bytmi na Slovensku -nekupuj to ak nechceš zažiť horor. Normálny sused niečo stojí. Z príležitostného príjmu do 500€ ročne nemusíš podávať daňové priznanie ani platiť daň. Nájdi si na webe nejaký bezplatný faktúrovací program a ten príležitostný príjem môžeš normálne faktúrovať e-mailom (lebo firmy asi budú od teba žiadať faktúru). Ak máš ako SZČO príjem do 5298€ za rok, tak platíš iba do zdravotnej. A ako konateľ s.r.o tiež paltíš iba zdravotné.

      Skús sa zamerať na šetrenie. Ja mám výdavky okrem bývania a VSZP < 90 € mesačne. Vrátane tovarov dlhodobej spotreby. Pozri si webstránky, kde sa píše, ktoré jedlo má koľko energie. Samozrejme, nielen energia je dôležitá. Aby ti nechýbali vitamíny a minerály (ale napríklad aj tuk), kontroluj si to napríklad vo Wikipédii. Napríklad múka. Cestoviny sú takmer to isté ako múka, čiže ~1500kJ/100gr. Stoja 0,39€/500gr a dennú spotrebu máš ~9000kJ. K tomu konzervovanú fazuľu, štipku soli a kvapku oleja.

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 08:12
        Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor
        Ja mám výdavky okrem bývania a VSZP < 90 € mesačne.

        Bud byvas u rodicov alebo 10 ludi v jednom byte. To nieje zivot...

        • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 09:00
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Písal okrem bývania a zdravotky.

          Inak, cena za posteľ v nocľahárni Jurajov Dvor je 80 Centov za noc. Ráno o šiestej majú byť hotové rajóny, a von.

          • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 09:04
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Ah, sorry, zle som cital.

            • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 09:14
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              No, jo. A to ešte existuje sieť sekáčov značky "kus za jedno euro". Len mi nie je jasné ako sa chce zmestiť do tej sumy aj s topánkami.

              • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 19.08.2017 | 10:13
                Avatar dwfejkcvnejkn   Návštevník

                Použité nekupujem nič (mám mimoriadnu inteligenciu a s tým súvisiace problémy). Ani PC komponenty. Maximálne ak neviem nejaký komponent zohnať na svoj starý notebook, tak to kúpim cez Aliexpress, kde sa dá čakať, že je to vymontované zo starého a poviem si, že dobre, aj pri výrobe to nejaký Číňan chytá do rúk. Úplne sa tomu vyhnúť nedá.

                Oblečenie väčšinou v Kik. Je pravda, že topánky vyjdú okolo 2€/mesiac, čo je veľká časť z tej sumy. Snažím sa kupovať vo výpredaji. Inak sa dá ušetriť všade. Ja nechápem ako niekto môže platiť banke, keď Fio je zadarmo. Nedávno som sa zastavil v domácich potrebách Makro (aby bolo jasné, ja žijem úplne sám), kde som si pred 11 rokmi kúpil hrniec a nôž. Viac-menej som si iba pozrel, či tam ešte majú taký hrniec, už si nepamätám koľko stál. Veľmi podobný majú a stojí ~8€. Ten nôž tam už nemajú, ale pamätám si presne, že stál 30 korún a slúži dodnes. Neslúžia akurát nožničky na nechty, ktoré som si tiež vtedy niekedy kúpil. Za 1€ majú (tuším Teddi),ale iba zahnuté. Chcem rovné a najlacnejšie som doposiaľ našiel u Tety za 2,89. Ak do týždňa nenájdem lacnejšie, tak ich kúpim (a vyzerajú robustne).

                • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 19.08.2017 | 12:21
                  Avatar WlaSaTy   Návštevník

                  Mydlo?

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 11:27
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        na to som skoro zabudol že do sociálky sa platí len od určitého príjmu (tých 5.300€)

        dokonca v prípade príjmu do 3.800,- € za rok sa neplatí ani daň z príjmu (to je nezdaniteľná časť) - plus pri paušálnych nákladoch 60% szčo nezaplatí takmer žiadnu daň z príjmu až niekde do sumy 15.000,- € príjmu za rok

        tie čísla sú zaokrúhlené z brucha - presné hodnoty sa dajú ľahko vygooglovať

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 19.08.2017 | 20:52
        Avatar FeroX2   Používateľ

        Byvam uz 10 rokov vo vlastnom 1 izbovom byte, platim 126 eur + 26 elektrina, preplatok mam 400e rocne cize to vychadza na 118 mesacne, susedia su tichy.

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 16:14
      Avatar redhawk75   Používateľ

      nezamestnany neviem, ale ked mas sro a si majitel a konatel zaroven, nemas urcenu minimalnu vysku odmeny konatela. z nej odvadzas odvody do ZP a SP a tych dalsich onych.

      Ja uz od 2010 dostavam odmenu 1€ a odvod je 0,28€ a zdravotka 0.05€ a sro zamna "plati" 0.3€ a zdravotku 0.1€ spolu 0.73€ (73 centov)

      Odvody su nasledovne: za konatela : Nemocenske 1,4%, Dochodkove 7%, Poistenie v nezamestnanosti 1%, dan z prijmu 19% Zdravotne poistenie 4% za sro: Nemocenske 1,4%, Dochodkove 17%, Poistenie v nezamestnanosti 1%, rezervny fond 4.75% Zdravotne poistenie 10%

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 18.08.2017 | 16:20
        Avatar redhawk75   Používateľ

        este som zabudol: konatel musi mat min.,50% v sro (spolocnbik alebo sam ako som ja) pokial si to nevies zoptimalizovat, konatel musi este platit zdravotne z prijmu zo zisku sro ktory si vyplaca (alebo ak ho investuje neplati si nic :-) ) - tento sa nepovažuje za príjem zo závislej činnosti, - nie je predmetom dane z príjmu fyzickej osoby, čiže tento príjem spoločníka nepodlieha zdaneniu. Podiely na zisku sa, totiž, vyplácajú už zo zdaneného zisku spoločnosti po skončení účtovného obdobia (samotná spoločnosť zdaňuje zisk sadzbou 22 %), - neplatia sa z neho odvody na sociálne poistenie (čiže v tomto prípade z s.r.o.), - musí platiť odvod na zdravotné poistenie – z podielu na zisku sa zaplatí poistné vo výške 14 %, pričom maximálny vymeriavací základ je 60-násobok priemernej mesačnej mzdy. Toto poistné odvádza platiteľ dividend, čiže spoločnosť už pri výplate podielu na zisku (dividendy).

      • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 19.08.2017 | 20:48
        Avatar FeroX2   Používateľ

        Vdaka

    • RE: Ako sa stat nezamestnanym? (zn. lacno) 19.06.2018 | 13:54
      Avatar laco2 cinamon  Používateľ

      Urob to ako ja! - - -staň sa dôchodcom!