KDE - ako zatvárať Spotify do system tray

10.06.2019 | 15:36 | originalnynazovblogu | LUcoRP

V linuxovej verzii klienta hudobnej streamovacej služby Spotify už dávnejšie ubudlo nastavenie, vďaka ktorému bolo možné zatvárať prehrávač do system trayu. Tým pádom buď môžete aplikáciu mať medzi ostatnými spustenými aplikáciami v správcovi úloh, alebo nemať Spotify spustený vôbec.

Roky som však hudobnú aplikáciu používal práve tak, že bola minimalizovaná v system trayi medzi IM klientami a podobnými aplikáciami, ktoré nevyhnutne k práci nepotrebujem, ale chcem ich mať po ruke. Našťastie na tento problém existuje v Linuxe riešenie.

Postup je primitívny. Testoval som ho na Kubuntu 19.04 a prostredí KDE, čiže aj návod bude písaný pre túto distribúciu. Príkazy si upravte podľa potreby svojej distribúcie :). V prvom rade si je potrebné nainštalovať aplikáciu kdocker (Kdocker je aplikácia podporujúca protokol System Tray Protocol od freedesktop.org).

sudo apt update && sudo apt install kdocker

Po úspešnej inštalácii balíčka je potrebné nastaviť spúšťač aplikácie Spotify tak, aby bola spúšťaná cez kdocker. Keďže je (na *buntu) Spotify distribuovaná ako snap balíček, upravíme spúšťač "/var/lib/snapd/desktop/applications/spotify_spotify.desktop" nasledovne:

[Desktop Entry]
X-SnapInstanceName=spotify
Type=Application
Name=Spotify
GenericName=Music Player
Icon=/snap/spotify/35/usr/share/spotify/icons/spotify-linux-128.png
Exec=kdocker -q -o -l -i /snap/spotify/35/usr/share/spotify/icons/spotify-linux-128.png /snap/bin/spotify %U
Terminal=false
MimeType=x-scheme-handler/spotify;
Categories=Audio;Music;Player;AudioVideo;
StartupWMClass=spotify

V súbore bol zmenený iba riadok začínajúci "Exec=". Následne zavrite (ak ste ho mali spustený) a otvorte Spotify. Po kliknutí na minimalizovanie sa Spotify zavrie do system trayu.

Poznámka: Ak používate inú distribúciu, odporúčam v prvom rade zistiť si, kam smeruje spúšťač, napríklad z Kmenu editora a následne si zistiť kde sa nachádza spúšťač aplikácie spotify cez príkaz which spotify

Správanie okna si môžete ešte navyše konfigurovať po pravom kliknutí na ikonu v system trayi.

Aplikáciu Kdocker je možné obdobným spôsobom použiť na ktorúkoľvek aplikáciu, ktorá nepodporuje zatváranie do system trayu.

Prílohy



    • RE: KDE - ako zatvárať Spotify do system tray 10.06.2019 | 18:56
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Ono ja zas milujem IceWM hlavne preto, že si s aplikáciami robíš čo chceš a práskneš ich kde chceš.

      Pred časom som tu písal ako na to a je to sranda :-)

      IceWM spĺňa EWMH štandard, takže +- podobne je to v ostatných WM ktoré ho spĺňajú. KWin to spĺňal tiež, takže by to podobne malo ísť nastaviť v konfigu, mno možno túto funkcionalitu presunuli do tebou spomínaného Kdockeru, KWin nepoužívam už fakt moc, moc dlho, tak neviem.

      Každopádne dík za blog.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org