"odbornici"

23.11.2013 | 22:03 | originalnynazovblogu | LUcoRP

Milujem ked ma zacne nejaky "odbornik" presviedcat o uplnej, ale uplnej debilite.

Urcite sa to stalo uz kazdemu z vas - clovek ktory o danej problematike nema ani paru ta zacne presviedcat argumentami JPP o uplnej chobotine a je sam zacykleny vo svojej pravde lebo argument JPP.

Mne sa to stalo dnes - preto male odporucanie z oboru, ktory na tomto fore ludom asi nebude az tak blizky. Ak Vam nejaky "odbornik" zacne tvrdit ze vyburanie "nenosnej" panelovej priecky v panelaku je v pohode, tak mu drbnite jednu aj za mna a utekajte od neho prec, kym vam svojimi skvelymi radami nesposobi skodu na majetku, pokial by ste boli natolko hlupi, ze by ste sa jeho radami riadili.

Preco? Pretoze typek nevie o com trieska a teda ze trieska naozaj poriadne. V panelaku nieco ako nenosne panelove priecky neexistuje, prenos sil sa v konstrukcnych systemoch vyskovych budov sprava trosku inac ako v tej kolni co si typek stlkol po vikendoch na zahradke. O inom nez zvislom zatazeni urcite nepocul, pokial si rovno nemysli ze zvisle zatazenie je nejaky stat v Azii. Nasledky takychto neodbornych zasahov mozu byt katastrofalne a ked vam nariadi sud splacat cely zivot skody, ktore ste sposobli vyburanim "nenosnej priecky" ostatnim majitelom bytovky, tak uz bude neskoro.

Toto upozornenie je s rastucim vekom panelovych bytoviek stale viac nutne zdoraznovat. Totizto naslo sa za tych par rokov od konca totality, kedy prislo k rozmachu prerabania si kralikarni na svoj obraz, az prilis vela takychto "odbornikov", ktori o problematike hovno vedeli, ale aspon sa teda nebali spravit takyto "drobny" zasah. Priratajte k tomu unavu materialu, aj ked je pravda ze panelove bytovky by mali byt koncipovane na 80 rokov uzivania (v pripade niektorych mestskych stvrti si to predelte koeficientom vybyvania utlacanou mensinou). A je asi kazdemu jasne preco nase kralikarne vyzeraju tak, ako vyzeraju (teda nie ze by to boli po vystavbe dokonale stavby).

Preto bacha na to. Pokial mate to stastie ze byvate sami v rodinnom dome, tak je to samozrejme vasa vec, ale v pripade bytovky si treba uvedomit ze majitleom konstrukcneho systemu danej budovy su vsetci spoluvlastnici a tym padom nemozete svojvolne burat/pozuvat konstrukcne prvky. Aj v pripade zasahu do "priecok" mate oznamovaciu povinnost. V tom lepsom pripade sa Vam moze stat, ze zaplatite susedom nad vami popukane steny/rohy, ten horsi pripad radsej ani opisovat nebudem.

EDIT: Aby neoslo k omylu priecky aj nosne aj nenosne sa daju posuvat/menit/burat aj v panelakoch, ale az po posudeni statikom, ktory zvazi vhodnost noveho prenasania zatazeni, pozrie sa na ostatne byty v bytovkach ake maju stavebne upravy, ci v sucinnosti s ich upravami vasa uprava nebude nebezpecna a v neposlednom rade moze nariadit prievlak, pripadne iny nosny prvok ako nahradu za vyburanu "priecku". Na tieto otazky vsak, ako dufam sami uznate, nejaky "ajeto odbornik", ktory vam hned po prvom pohlade na stenu povie, "to je sesdesiatka, tu mozes v pohode zburat" nedokaze dat fundovanu odpoved, nevraviac o prevzati zodpovednosti v pripade nehody.

    • RE: "odbornici" 24.11.2013 | 00:54
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Bytovka je ako domček z kariet, jednu vytiahneš a ide dole. Nájdu sa ale pacienti čo si toto neuvedomujú a na čierno prebúrajú časť panela a podobne. Samozrejme statik nikdy nepočíta na nulu a vždy je tam rezerva, počítam že tak 100%. Horšie je keď sa rovnakí maníci stretnú nad sebou, to to určite pôjde dole.

      Ale však s aroganciou ľudí sa stretávame na každom kroku.

      Čo sa týka odborníkov, keď to premením na Linux, koľko otázok padlo na tému, ako zruším heslo pri prihlásení, ako odstránim nutnosť zadávať heslo pri inštalácií programov. Niektorí kvázi odborníci boli hneď žeraví radiť ako na to bez výstrahy čo so sebou nesie.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: "odbornici" 24.11.2013 | 09:29
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        ano, som presvedceny, ze od toho aby panelaky padali jeden za druhym nas zatial chrani to, ze v nich je cely nosny system dost predimenzovany, specialne ked to porovnas s dnesnymi stavbami, kde sa pocita kvoli materialovym usporam na cim viac desatinnych miest.

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!