Oprava Couldn't Measure na Xiaomi Mi Body Composition Scale

01.12.2019 | 15:00 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Nedávno mi na smart váhe prestalo fungovať meranie parametrov tela. Rozhodol som sa, že ju skúism sám opraviť. V nasledujúcom článku je postup opravy, ktorý zabral v mojom prípade. Nehovorím, že postup je univerzálny, ale vo väčšine prípadov by mal zabrať.

Xiaomi Mi Body Composition Scale je u nás veľmi obľúbená smart váha. Okrem hmotnosti vie približne odhadnúť ďalšie parametre tela ako napríklad obsah tuku, vody, viscerálny tuk atď. Presnosť je zrejme +/- autobus, ale na zistenie trendu pri cvičení postačuje. V každom prípade tá moja má vek necelý rok a pred pár dňami prestala merať parametre tela.

Váha
Obrázok 1: Váha

Váha po zmeraní hmotnosti kontroluje pomocou bioelektrickej impedančnej analýzy zloženie tela. Moja váha začala vyhadzovať chybu "Couldn't Measure".

Couldn't Measure
Obrázok 2: Couldn't Measure

Rozoberáme váhu

Po vybratí batérií odskrutkujeme 4 skrutky okolo priestoru batérie.

Vyberáme batérie
Obrázok 3: Vyberáme batérie
Skrutky v priestore pre batérie
Obrázok 4: Skrutky v priestore pre batérie

Ďalšie skrutky sa nachádzajú pod gumovými nožičkami. Tie je potrebné najskôr odlepiť. Po odmontovaní plastových nožičiek nás čakajú ešte ďalšie 4 skrutky, pod každou nožičkou jedna.

Odlepenie gumových podložiek
Obrázok 5: Odlepenie gumových podložiek
Odskrutkovanie nožičiek
Obrázok 6: Odskrutkovanie nožičiek

Teraz môžme váhu otvoriť pomocou sofistikovaného nástroja na otváranie elektroniky. Napríklad pomocou nechtov. Ja som trochu blbec, takže som najskôr urobil tento krok a následne som odskrutkoval skryté skrutky ;)

Otvorenie váhy
Obrázok 7: Otvorenie váhy

Vo vnútri môžme vidieť vodiče a ich prepojenie s kovovými plôškami pomocou pružín. Príčinou vyššie spomínanej chyby je zvyčajne prerušené vedenie od kovových plôch k doske. Niektoré kusy majú výrobnú vadu, pri ktorej sa vodič dostane pod plastovú podperu, ktorá naň pri každom vážení tlačí. Postupne tak dôjde k prestrihnutiu vodiča. To však nebol môj prípad.

Xiaomi váha zvnútra
Obrázok 8: Xiaomi váha zvnútra

Oprava

V mojej váhe došlo k prerušeniu kvôli hrdzi na 2 pružinách. Hrdzu som mechanicky odstránil a ošetril som povrch deoxitom, aby som zabránil ďalšej korózii.

Korózia na pružine
Obrázok 9: Korózia na pružine

Po oprave a zložení váha funguje ako pred poruchou.

Fungovanie po oprave
Obrázok 10: Fungovanie po oprave

Video z opravy som nahral na youtube.

Na strihanie som mimochodom použil Blender.

Strih videa
Obrázok 11: Strih videa
    • RE: Oprava Couldn't Measure na Xiaomi Mi Body Composition Scale 01.12.2019 | 20:05
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Pekné. Tá váha ukazovala reálny objem svalovej hmoty a tuku, alebo bolo treba naťukať typ postavy (vychrtlina, atlét, žravec) z ktorého sa potom podľa váhy spriemerovali tie hodnoty?

      • RE: Oprava Couldn't Measure na Xiaomi Mi Body Composition Scale 02.12.2019 | 09:15
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Reálny touto metódou asi ťažko, ale zmeny dokáže zaznamenať. Napr. keď som upravil stravovanie a zvýšil aktivitu klesol mi tuk z 18% na 8-9% bez zmeny hmotnosti. U ostatných používateľov sa obsah tuku nemenil, takže hodiť na koróziu sa to nedá.

        • RE: Oprava Couldn't Measure na Xiaomi Mi Body Composition Scale 02.12.2019 | 14:15
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Tak to máš dobrú diagnostickú váhu. Mne všetky takéto meráky ukazovali rovnakú hodnotu tuku, aj keď sa mi postupom času zmenila hustota tela. Poznáš to. Ľahneš si na vodu, a môžeš na hladine aj chrápať a nepotopíš sa ak ostaneš v kľude vystretý. A po nejakom čase som sa už na hladine takto jednoducho neudržal, Ťahalo ma pod hladinu. A to aj keď som mal hodnoty hmotnosťi a akože nameraného objemu tuku rovnaké.

          Dosť divné bolo, že identickú hodnotu mi dávali aj tie drahšie meráky s ktorými akože merali štatistiky externisti pre zdravotné poisťovne.

    • RE: Oprava Couldn't Measure na Xiaomi Mi Body Composition Scale 02.12.2019 | 08:40
      Avatar Richard Antix  Používateľ
      Ja som trochu blbec, takže som najskôr urobil tento krok a následne som odskrutkoval skryté skrutky ;)

      To je úplne normálne, tomu sa zväčša nedá vyhnúť (ak človek nemá servisný manuál). Týka sa to elektroniky, interiérov áut a iných beťárstiev.