Ovládanie počítača ľavou prednou

01.01.2023 | 07:56 | Mirecove dristy | Miroslav Bendík

Dnešný blog bude o tom, ako som sa vysporiadal s jednou malou nehodou, pri ktorej som si zlomil záprstnú kosť za malíčkom, kvôli čomu som musel určitú dobu ovládať počítač iba ľavou rukou.

Ovládanie klávesnice jednou rukou

Či už je to písanie veľkých písmen, alebo stláčanie klávesových skratiek, každý z nás potrebuje občas stlačiť niekoľko kláves súčasne. S jednou rukou to môže byť celkom slušný problém. Našťastie na tieto prípady tu existuje možnosť "Sticky keys".

Ide o ovládanie, pri ktorom sa najskôr stlačia postupne modifikačné klávesy a nakoniec sa stlačí niektorý z nemodifikačných klávesov. Ak chcem napríklad stlačiť Ctrl+Shift+S stlačím klávesu Ctrl, potom Shift a nakoniec S. Poradie Ctrl a Shift môžem samozrejme prehodiť.

Väčšinou je táto možnosť dostupná v nastaveniach grafického prostredia v sekcii prístupnosť (accessibility). Napríklad v KDE je to pod Prispôsobenie > Prístupnosť > Modifikačné klávesy. Ostatné prostredia nemám nainštalované, ale nemal by byť problém to nájsť.

Sticky keys v prostredí KDE
Obrázok 1: Sticky keys v prostredí KDE

X11 s ľahkým prostredím

Ja nepoužívam žiadne ťažké prostredie s akýmikoľvek možnosťami nastavenia, preto som musel nájsť univerzálnejší spôsob, ktorý bude fungovať kdekoľvek. Presnejšie povedané kdekoľvek v X11 (zatiaľ som neprešiel na Wayland a pravdu povediac zatiaľ ma to ani neláka).

Nastavenie je možné dosiahnuť úpravou klávesovej mapy, alebo cez xmodmap. Ja som však použil podľa mňa jednoduchšiu možnosť - xkbset. Nastavenie sa skladá z 2 príkazov. Najskôr je to zapnutie rozšírenia accessx s povolenými sticky klávesami. Zároveň vypínam sticky klávesy pri stlačení 2 kláves súčasne. V tomto prípade znamienko mínus pred príznakom znamená jeho vypnutie. V niektorých prípadoch keď sú klávesy blízko modifikačnej klávesy ich viem stlačiť naraz a nepotrebujem k tomu možnosť sticky, preto to automatické vypnutie (-twokey) keď sa mi podarí stlačiť ich súčasne. Nakoniec sa môže ešte hodiť parameter -latchlock pre vypnutie podržania klávesy 2 stlačeniami.

xkbset accessx sticky -twokey

Lepkavé (sticky) klávesy sa štandardne vypnú po 120s používania. Preto sa používa ešte druhý príkaz, ktorý zakáže zrušenie accessx režimu. V tomto prípade sa časovač nastaví na 1 sekundu, ale príznaky sa zachovávajú (znamienko = pred príznakom určuje, že sa hodnota po uplynutí časovača nemá zmeniť). Preto je vlastne jedno, že časovač je nastavený na 1 sekundu.

xkbset exp 1 =accessx =sticky =twokey =latchlock

Myš

Počítačová myš je zariadenie, ktoré sa typicky ovláda jednou rukou. Ak nie je ergonomicky tvarovaná, mala by sa dať použiť v jednej, či druhej ruke bez úprav.

Ja väčšinou pracujem na notebooku, kde používam ako polohovacie zariadenie trackpoint. Ovládanie ľavou rukou mi v tomto prípade nerobilo žiaden problém ani bez premapovania tlačidiel pre ľavákov.

Samotné premapovanie tlačidiel je zase ľahko dostupné buď grafickom prostredí, alebo príkazom xmodmap -e "pointer = 3 2 1", ktorý je použiteľný aj v ľahkých grafických prostrediach. Aby zmeny boli permanentné, dá sa príkaz umiestniť napríklad do ~/.xinitrc.

Tieto malé drobnosti sú podľa mňa postačujúce na ovládanie počítača jednou rukou. Oproti ovládaniu oboma rukami je to je to stále bolestivo pomalé, ale ako programátor nie som platený len za počet znakov, ktoré dokážem dostať do editoru.

Zvyšok článku už nebude o počítačoch, ale drobné zhrnutie, ako prebiehala liečba zlomeniny u mňa.

Zlomenina záprstnej kosti - čo očakávať, priebeh liečby

Typicky sa zlomenina metakarpu ak je bez komplikácii lieči zasádrovaním na 4-5 týždňov a nejakou tou rehabilitáciou v nasledujúcich týždňoch. V nasledujúcom texte opisujem konkrétny priebeh u mňa.

Deň 0

Pondelok, približne 6:57 ráno. Áno, zvyčajne si potrpím na presný čas, ale sekundu si vážne nepamätám. V oblasti kĺbu malíčka mám hrču a nie som si istý, či je to vykĺbené, alebo zlomené, takže idem do nemocnice.

Pondelok, 8:30 - začína diagnostika. Po 2 RTG snímkoch je jasné, že je to trieštivá zlomenina záprstnej kosti (metakarpu) s rôznymi úlomkami a výrazne posunutou kosťou. Po pár dlhých telefonátoch sa lekári rozhodli, že to môžu skúsiť napraviť bez operácie.

Nasledoval niekoľkominútový pokus o napravenie polohy kostí. V zásade to bolo celkom nepríjemné naťahovanie prstov, krútenie, posúvanie. Nakoniec sa to celé zasádrovalo a pokračoval som na ďalšie 2 RTG snímky, podľa ktorých to vyzerá dobre, takže môžem ísť domov.

Deň 4

Tento typ zlomeniny sa často zrastie zle, preto sa v priebehu liečby často robia kontroly. Najbližšiu kontrolu som mal naplánovanú hneď v piatok. Podľa dvoch RTG snímkov všetko prebieha v poriadku.

Na fungovanie s ľavou rukou som si medzitým celkom zvykol. Vlastne to nie je až taký problém aj preto, že som ľavák, ktorý z praktických dôvodov píše pravou rukou. Sporty však robím v režime ľaváka, aj písať som sa pôvodne naučil ľavou rukou.

Deň 11

Tentoraz si doma robím srandu, že určite prídem domov bez sádry. V zásade som mal trochu aj pravdu, pretože sádru mi dali dole. Ale … pekne jedno za druhým.

Kontrola začala klasicky 2 RTG snímkami ráno. Tentokrát som v čakárni podstatne dlhšie. Nakoniec idem k lekárovi ako posledný.

Nasledujúci rozhovor začal otázkou, či potrebujem precízne hýbať malíčkom, alebo bude vadiť keď s nim nebudem môcť poriadne hýbať. No ako človek, ktorý pracuje s klávesnicou by som mal vážne rád plne funkčný aj malíček.

Nasleduje zloženie sádry, repozícia a znovu zasádrovanie a zase 2x RTG.

Deň 18

Klasická kontrola, kde som po ďalších 2 RTG dostal 2 správy. Jednu dobrú a jednu zlú. Tá dobrá bola, že všetko je v poriadku zrastené a budúci týždeň mi dajú sádru dole. Tá zlá, že si nevšimli to, že len minulý týždeň to bolo napravené, takže až o 2 týždne.

Deň 33

Tentoraz začínam deň zložením sádry a 2x RTG už bez nej.

Počas cesty na RTG zisťujem, že rozhýbať kĺby nebude až taká sranda ako som predpokladal. Napriek tomu som hrubou silou dokázal dostať pohyblivosť na cca 80%.

Ruka
Obrázok 2: Vzhľad ruky pred odstránením odumretej kože, klikať len na vlastné riziko

Po 14 RTG snímkoch teda idem konečne domov s voľnou rukou a odporúčaním, aby som si kúpil rehabilitačnú loptičku.

Rehabilitácia

Je piatok a ja začínam rehabilitáciu … teda vypnutím všetkých accessibility funkcií a idem programovať konečne plnou rýchlosťou.

Zisťujem, že potrebujem tvrdú klávesnicu, aby som nestláčal klávesy omylom keďže som ešte nedokázal vystrieť prsty.

Prvý deň v práci bol pekne bolestivý. Každý pohyb dlho nepoužívaných kĺbov bolí, ale tú radosť z toho, že dokážem opäť normálne písať mi to nepokazí.

Nasledujúce 2 dni som vážne rád, že je víkend, pretože v piatok som to s pohybom dosť prehnal. Od pondelka už môžem hýbať prstami na 90% bez väčších problémov. Dosť dobré na to, že všeobecná lekárka ma strašila, že s tým budem mať problém minimálne mesiac. Celé dni buď píšem, alebo cvičím s loptičkou, alebo len tak precvičujem počas chôdze v prírode. Jednoducho chcem to rozcvičiť bez kompromisov v čo najkratšom čase.

Po cca týždni môžem hýbať prstami +/- v plnom rozsahu. Pevnosť som neplánovane vyskúšal zase v piatok keď som sa v zime pošmykol na improvizovanej lavičke zo stromov a spadol som priamo na zlomené miesto. Keby som si to zlomil znovu tak neviem ako by som toto vysvetľoval :D

    • RE: Ovládanie počítača ľavou prednou 01.01.2023 | 10:07
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ďakujem za blog. Málokto si uvedomuje, ako malá nehoda môže zásadne ovplyvniť profesionálny život. Alebo taký karpálny tunel, to je nočná mora všetkých, ktorí robia s PC 24/7.

      Ja som prišiel o časť ukazováka pravej ruky, v podstate len o jeden článok (pracovný úraz, v zahraničí, v časovej tiesni nebol priestor na špekulácie, tak som zvolil amputáciu), a zakrátko som prišiel k prvej prekážke - keď som sa nemohol prihlásiť do OS laptopu odtlačkom prsta ☺ (a na heslo som si nemohol spomenúť).

      A potom - tie nekonečné preklepy pri písaní, než som prestal prst používať a v prstoklade ho nahradil iným… to bolo na nervy.

      Riešenie na takého situácie nie je žiadne - proste človek nemôže žiť zavretý doma a pod. Hádam dobrá poistka pomôže, ale tu hovoríme o tisícoch eúr ročne.

      • RE: Ovládanie počítača ľavou prednou 01.01.2023 | 11:28
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Meh úrazové poistenie som mal. Vzťahovalo sa na všeličo, ale práve na metakarp nie :) No nenaštve?

        • RE: Ovládanie počítača ľavou prednou 01.01.2023 | 12:25
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Naštve. Tie poisťovne to majú akosi vždy ošetrené tak, aby človek žil s pocitom, ako dobre je chránený. Než sa niečo stane.

    • RE: Ovládanie počítača ľavou prednou 01.01.2023 | 22:50
      Avatar mark   Používateľ

      Súcitim s Tebou. Po silnom adrenalínovom zážitku, keď ma prekvapilo, že som stále nažive, som mal podobný problém. Vyriešil som to tak, že som bol dva týždne na dovolenke. Vyhrieval som sa na lehátku, užíval som si slniečko, čítal knižky a rozmýšľal som o živote, lebo čokoľvek iné ma neuveriteľne vyčerpávalo (aj písanie najnutnejších pracovných emailov bolo s vypätím všetkých síl). Po dvoch týždňoch som ledva otočil kľúčom v zapaľovaní na aute. Nakoniec som ruku rozcvičil... do plného prevádzkového stavu to trvalo pol roka.

      • RE: Ovládanie počítača ľavou prednou 02.01.2023 | 07:10
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Tak ja som rozhodne nedovolenkoval, dokonca som počas toho napísal napríklad tento dlhý blog. Celkovo asi neviem moc oddychovať, keď pozerám za december mám napríklad na githube cca 300 commitov na vlastných projektoch pričom drvivá väčšina z toho je počas sviatkov a víkendov.