NsCDE - blast from past!

11.12.2023 | 17:48 | Richard | Richard

Common Desktop Environment (CDE) je grafické prostredie pre UNIX, postavené na widgetoch Motif. Dnes je to zabudnutá minulosť… alebo predsa len nie?

Čo je CDE a NsCDE

CDE bolo dlhé roky proprietárnym prostredím, ale neskôr, v roku 2012, bolo vydané ako slobodný softvér a takto sa dostalo aj do repozitárov GNU/linuxových operačných systémov a tiež derivátov BSD (do pozornosti udávam kanál RoboNuggie [https://www.youtube.com/channel/UCxwcmRAmBRzZMNS37dCgmHA]).

CDE ovplyvnilo prvé implementácie iných projektov, ako sú desktopové prostredia KDE a GNOME, ktoré do veľkej miery nahradili CDE.
 

CDE témy sú dostupné i pre rôzne iné okenné manažéry, ja som ho imitoval napr. v IceWM. Bolo to jednoduchšie riešenie, ako inštalovať celé prostredie, ktorého ovládanie je dnes pomerne… chcel som napísať, že myšoidné a pomalé, ale ostatne, práve také sú ovládania väčšiny okenných manažérov alebo desktopových prostredí i dnes.

Ale IceWM nie je zďaleka jediný. Avšak najbližšiu príbuznosť dosiahol projekt NsCDE, ktorý imituje CDE nielen dizajnom, ale aj dock-om, ovládaním. A práve o ňom bude reč.
 

Pomôžeme si prekladom niektorých viet z webu vývojára.


NsCDE je retro, ale výkonné prostredie UNIX, ktoré sa podobá vzhľadu (a čiastočne aj ovládaním) na CDE, ale pod povrchom má výkonnejší a flexibilnejší systém.

NsCDE možno považovať za tému pre FVWM (čo je známy okenný manažér) na steroidoch, ale v kombinácii s niekoľkými ďalšími komponentmi slobodného softvéru a vlastnými aplikáciami FVWM a množstvom konfigurácií možno NsCDE považovať za ľahké hybridné desktopové prostredie.

Pozostáva zo súboru aplikácií a konfigurácií FVWM obohatených o skripty v pythone a v bashi na pozadí, o ďalšie nástroje a aplikácie slobodného softvéru. Podporovaný je aj FVWM2.

Podporuje pozadia a palety CDE so sadami farieb FVWM a má generátor tém pre Xt, Xaw, Motif, GTK2, GTK3, Qt4 a Qt5. Integráciou všetkých týchto kúskov získa používateľ retro vizuálny zážitok v takmer všetkých X11 aplikáciách. NsCDE, obohatený o hromadu výkonných konceptov a funkcií FVWM, moderných aplikácií a vykresľovania písma, pôsobí ako spojovací článok medzi klasickým vzhľadom CDE a rýchlym a rozšíriteľným prostredím, ktoré sa dobre hodí pre moderné počítače.

Ako už bolo povedané, hlavným cieľom NsCDE je oživiť vzhľad a atmosféru prostredia Common Desktop Environment, ktoré sa nachádzalo v mnohých systémoch UNIX a unix-like v deväťdesiatych rokoch a v prvom desaťročí 21. storočia, ale s trochu prepracovanejším rozhraním (XFT, unicode, dynamické zmeny, bohaté väzby na klávesnicu a myš, ponuky atď.).
Cieľom je pohodlné retro prostredie, ktoré nie je len hračkou pre oči, ale skutočným pracovným prostredím pre používateľov, ktorým sa na rozdiel od mainstreamových trendov CDE naozaj páči, čím sa dosiahne polooptimálna kombinácia použiteľnosti a kompatibility s modernými nástrojmi so vzhľadom, ktorý mainstream opustil pre nejakú novú módu, a… skrátka, poskytne používateľovi to najlepšie z oboch svetov.

Vynikajúci správca okien FVWM je hlavným hnacím motorom NsCDE s jeho nekonečnými možnosťami prispôsobenia,…

Prečo NsCDE

Nedá mi ďalej citovať myšlienky autora, pretože sa s nimi stotožňujem:

Od deväťdesiatych rokov sa mi vždy páčilo toto prostredie a jeho trochu surový socrealistický vzhľad, ktorý je v kontraste s "moderným" prístupom Windows a GNOME, ktorý ide opačným smerom, než som vždy rád videl na obrazovke.
NsCDE je určené pre ľudí, ktorí nemajú radi "moderné hype" rozhrania, ktoré sa snažia napodobniť Mac a Windows a implementovať ich nápady pre pracovné plochy netechnických používateľov - a implementovať ich zle. NsCDE skôr zaujme starších a vyspelých správcov systémov, programátorov a všeobecne ľudí s unixovým zázemím.
Pre začiatočníkov sa pravdepodobne nehodí.

Za všetko môže Sparky Linux

Priznám sa, že som nepátral a nehľadal tento, zaiste zaujímavý, počin. Vo virtuálnom počítači som chcel otestovať nové vydanie Sparky Linux-u a po inštalácii som v jeho repozitároch našiel tento skvost. Ono je to tak, že spomínaná distribúcia, založená na Debian-e, má vlastný "rozcestník" programov, so sekciou "desktopové prostredia".
Nuž, musel som vyskúšať.
 

Najlepšie to opíšem komentovanou galériou:


Obr. 0: Takto vyzerá Sparky Linux, v. 8 (založený na Debian-e 12) po inštalácii. Je to prostredie LXQT. Proste klasika, nič extravagantné.

 

Obr. 1: A toto je spomínaný APTus - akýsi "store" s aplikáciami.

 

Obr. 2: No ale ako sa ukáže, je to samozrejme grafická nadstavba nad apt. Čo je len dobre.

 

Obr. 3: Po prvom nalogovaní sa do grafického prostredia, sa spustí tento skript:

 

Obr. 4: A ktorý nás niekoľkými otázkami prevedie integráciou NsCDE do prostredia FVWM2, ktoré si nenápadne a potichúčky nainštaluje.

 

Obr. 5: Ta-dá - v duchu si prehrajeme zvuk z Windows 95.

 

Obr. 6: Spustené Firefox s GTK-3 a Qpdfview s QT majú správny vzhľad. Ak teda považujeme vzhľad CDE (vo všeobecnosti) za správny.

 

Obr. 7: Zminimalizované programy za "zikonizujú" na plochu. To sú jediné ikony na ploche. Klasické ikony, ako ich zaviedol nejaký Amigácky Workbench (ak to bol on, neviem, nechce sa mi hľadať), tu nemáme.
Aj dock je minimalizovaný.

 

Obr. 8: Spustený Firefox a ponuka okna - o nej bude ešte reč.

 

Obr. 9: Aj správca súborov má požadovaný vzhľad. Aj keď to samozrejme nie je nejaký dedikovaný (Ns)CDE program, ale PCManFM.
 

Obr. 10: A čože môžeme nastaviť v dizajne a dekoráciách? Napr. že okno získa focus, ak je na ňom kurzor myši…

 

Obr. 11: …alebo ako a kde sa majú ukladať ikony…

 

Obr. 12: …alebo ako sa majú správať okraje plochy (kurzor na okraji spôsobí presun na ďalšiu plochu)…

 

Obr. 13: …prípadne pár nastavení animácií.

 

Obr. 14: Integrácia do QT je pomocou známeho qt5ct.

 

Obr. 15: Osobitnou kapitolou sú farby. Ak sa niekomu zdá, že sú šialené, tak len poviem, že sa nájdu aj šialenejšie. Ale práve tieto farby a ich kombinácie určovali jednoznačnosť a príslušnosť k CDE. Tým sa CDE odlišovalo od súputnikov zo sveta Windows alebo Mac.

 

Obr. 16: Okná sa automaticky ukladajú vedľa seba, ak to dovolí ich veľkosť. Následne sa začnú prekrývať.

 

Obr. 17: Abiword svojimi tlačidlami pasuje do NsCDE úplne perfektne. Škoda len, že ho asi nikto nepoužíva ☹

 

Obr. 18: Tento pager nám ukazuje, že hoci máme 4 plochy, tak každá jedna má ešte kvázi 4 podplochy. Prišiel som na to tak, že som proste skroloval kolieskom myši na ploche a okná začali "odchádzať" nahor. Netuším, či je to vlastnosť NsCDE alebo FVWM3, ale je to… no povedzme, že prekvapivé!

 

Obr. 19: Spomínané plochy nemusia byť len štyri. Maximálny počet je 8, čo, spolu s ich skrolovaním, dáva úctyhodné číslo 32. Hádam to každému bude postačovať ☺. Ja osobne žijem 20 rokov so 4-mi plochami, ale napr. taký TWM ich mal predvolene tuším 9 a tiež väčšina tilling manažérov ich ponúka také veľké množstvo.

 

Obr. 20: Offline návod príde vhod.

Obr. 21: Narazil som aj na to, že napríklad QCAD, ktorý je Qt aplikáciou, svoj vzhľad nezmenil. Ale asi je to vlastnosť programu, lebo takto vyzerá aj v iných okenných manažéroch.

 

Obr. 22: Apache OpenOffice Calc. Tiež vyzerá perfektne a vedel by som si predstaviť pracovať v ňom a v takýchto farbách (v tabuľkových procesoroch ale robím zriedkavo, nakoľko mi ich nahrádza Emacs, raz o tom napíšem krátky zápis…).

 

Obr. 23: Ešte k dock-u. Alebo panel-u. No nech sa to volá akokoľvek, je to niečo, čo predstihlo dnešnú módu o desaťročia. Základom sú launcher-y, t.j. spustiteľné programy, zgrupované podľa funkcie a priania užívateľa. Je to plne prispôsobiteľné, nielen typy a počet launcher-ov, ale aj ich poradie, ikona,…

Symbol "visiaceho zámku" slúži neprekvapivo na uzamkutie obrazky.
"4x4 štvorce" pod ním zobrazia pager s náhľadom plôch a okien.
Ďalej tam máme zobrazenie vyťaženia CPU a tlačidlo "EXIT" na logout/reštart…

 

Obr. 24: Aby sme nezabudli - aby sme integrovali LibreOffice, na to je potrebný balík libreoffice-gtk3.

 

Obr. 25: Taký Brave sa dá priohnúť iba do miery, akej to dovolili jeho programátori. Takže zapnutie "GTK" vzhľadu nám prispôsobí farby, ale inak všetko ostane "moderne" ploché.

 

Obr. 26: Ale menu v Brave je pekne farebne vyladené.

 

Obr. 27: Ešte k okennej dekorácii: podobne ak vo Windows 3.x sú v pravom hornom rohu tlačidlá minimalizácie (tu nazývanej Iconify) a maximalizácie (tu nazývanej Grow).
Tlačidlo v ľavom rohu zobrazí menu.
Dvojité kliknutie na neho spôsobí zavretie okna. Takto to bolo aj vo Windows 3.x, ak sa na to pamätáte.
Len v skratke: Reposition sa snaží "zdlaždicovať" okno s inými, na to, čo robí Refresh sa mi nepodarilo prísť. Move a Size sú jasné, Iconify je minimalizovanie do ikony, Shade je zrolovanie okna do jeho hornej dekoračnej lišty, Grow roztiahne okno na plochu, ale tak, aby dock ostal viditeľný, Strech roztiahne okno v horizontálnom smere, Maximize ho maximalizuje tak, že prekryje aj dock, Lower posunie okno v prekrytí okien o úroveň nižšie. Occupy… zobrazí okno na konkrétnej, alebo aj na všetkých plochách.
Extended menu umožní také parádičky ako nechať okno stále zobrazené, schovať jeho dekoráciu, identifikovať ho…
Close zavrie okno a Forcefully Close ho bez vyzvania a otáľania zabije.
Možnosť Wide Terminal je iba pri okne s terminálom, ktorá ho umiestni do stredu a dá mu určitý rozmer.
Ale konečne aj dosť - lebo to pripomína známu fotku z Afriky, kde šikovný učiteľ učí Word, nakreslený kriedou na tabuli, aj s ikonami a pod. Čo je vtipné a smutné zároveň.



 

Obr. 28: A takto vyzerá menu s aplikáciami.

Záver

NsCDE má svoje miesto aj medzi dnešnými uniformými desktopovými prostrediami. Stále si ide svojou cestou. Je to živý projekt, ktorý nám pripomína, ako pestrý bol svet počítačov v minulosti, v dobe, keď nič nebolo štandardom, kde každý programátor hľadal svoj prístup. A ako vidno, aj napohľad obskurné veci prežili do dnešných čias.

Mimochodom, mám Sparky a NsCDE vo virtuálnom stroji, ak niekoho niečo zaujalo a má otázku, do diskusie s nimi (než ma to hranie omrzí 😉).

    • RE: NsCDE - blast from past! 11.12.2023 | 21:27
      Avatar bluesundown   Používateľ

      ked vidim taketo GUI, tak mam pocit vysokej funkcnosti ale hroznej estetiky.

      na skole sme robili tusim vo VHDL nejaku cipovinu, a to bezalo na Solarisoch... vyzeralo to podobne a mali sme hrozu niekam kliknut.

      dik za blogicek!!!

      • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 07:13
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Áno, bolo by zaujímavé vedieť, či autora tých farebných schém niečo motivovalo k výberu takýchto farieb, možno nejaká duševná porucha alebo farbosleposť 😉.

        Hoci známa je aj CDE téma s prevažujúcou sivou a fialovými dekoráciami okna, to je vcelku OK.

        Inak, ak sa niekto pamätá, tak vo Windows 3.x bola tiež taká fancy žlto-zeleno-červená téma.

        Ad VHDL na Solarisoch → asi v akom roku to bolo?

        • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 08:54
          Avatar bluesundown   Používateľ

          asi 2009 plus minus 1 rok. Ing studium na FiiT stuba. Ale som si fakt nie isty ci VHDL, alebo SystemC. proste uplna cipovina.

        • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 12:00
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Windows 1.0. 3.x už boli pekné šedé. 2000 za mňa asi vrchol dizajnu. Od vtedy to už ide len dole vodou.

    • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 08:39
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Sa mi vybavil HP-UX tuším okolo roku 2005. Mne sa CDE (aj farby) páčia dodnes.

      • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 08:55
        Avatar bluesundown   Používateľ

        HP-UX nastastie poznam len z Terminalu, detto True64, ale tam tusim tie ficalo toto CDE

    • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 19:18
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      what?

      hned som zatuzil po KDE 1 :D pouzival som ho na RedHat, Debian.

      inak nscde maju na gite aj balicky pre rozne distra

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: NsCDE - blast from past! 13.12.2023 | 07:01
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Keďže celý život sa deje v cykloch - myslíte si, že dizajn a ovládanie napr. z toho KDE 1, sa ešte raz vráti do "mainstreamu"?

        • RE: NsCDE - blast from past! 13.12.2023 | 09:54
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          dufajme ze nie.

          V tej dobe to bolo "normalne" ale uz som zlenivel pri pohodli na xfce4.

          Inak pre zaujimavost KDE je hrackou z CDE (Common Desktop Environment) Mathiasom Ettrichom.

           

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: NsCDE - blast from past! 12.12.2023 | 19:28
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      na mx linux 23 (debian 12) instalacia z deb balika funguje super.

      Do or do not. There is to no try.​