Tetris. Malé kúsky tvoria zmysluplný celok.

07.04.2023 | 15:43 | Richard | Richard

V tomto roku sa na Apple TV+ objavil atraktívny a strhujúci film s jednoduchým názvom "Tetris". Stojí za pozretie?

Jednoduchá idea, ktorá baví dodnes

Každý, úplne každý, pozná hru Tetris. A väčšina vie, že pôvodná verzia pochádza zo Sovietskeho zväzu. To je častokrát zaujímavejší fakt, ako hra samotná. Pretože spôsob, akým sa hra dostala do sveta, je skutočne hodný sfilmovania.
Ale nebojte, hlavnú zápletku nevyzradím. Bola by škoda pripraviť sa o zaujímavé zvraty a budovanie napätia. Hádam spomeniem len niekoľko highlitov. Navyše, recenzií je webe neúrekom.

Hm, tá grafika…

Veľmi sa mi vo filme páčili prestrihy medzi scénami. Teda nie medzi úplne všetkými, ale najmä pri zmene lokality. Najprv sa scéna zobrazí v štvorčekovanej "8-bitovej" grafike a potom sa pretransformuje do "reálnej" scény. Veľmi pekné a pôsobivé.

Historia magistra vitae

Alebo - človek sa niečo zaujímave dozvie o firme Mirrorsoft. Firme, ktorej logo sme videli ako deti v hrách na 8-bitových počítačoch. Proste (vtedy pre nás) nejaká anonymná firma, ktorá je/bola plná kostlivcov a niektorí vypadnú zo skrine práve vo firme.


A tiež, ako fungoval (a možno funguje doteraz) trh s licenciami, a ako sa porušoval. Licencie, a v našom svete odmietané neslobodné, robili ľuďom vrásky na čele od nepamäti.


Vo filme sa dozvedáme, že pôvodná verzia Tetrisu nerušila všetky zaplnené riadky, ale len jeden, najspodnejší. Osobne sa mi to nezdá, lebo aj v 80-tych rokoch, keď som hrával Tetris na 8-bitoch (i ten od Mirrosoftu), tento sa správal práve tak, ako ho poznáme dnes. Možnože je to len fikcia autora, ako ukázať (ďalší) prínos hlavného hrdinu.


Autor a (hlavný hrdina) konverzie na rôzne počítače mal program tak optimalizovaný, ľudovo povedané vymakaný, že keď príde do Nintenda, len zmenou dvoch makier v jazyku C upraví hru tak, že ide i na super-najnovšom GameBoy-i. To je úžasné - dnešní babráci si neporadia ani s jednotným vzhľadom pre rôzne prehliadače interentu (OK, trochu preháňam, ostatne, už existujú hádam len dve renderovacie jadrá) alebo GTK-2 vs ostatné verzie ☺.

Ach, ten Sovietsky zväz

Podľa mňa je vykreslený veľmi realisticky a práve tak som ho zažil i ja po roku 2000. Fanúšikom Ruska to určite príde vyfabulované a vykreslené negatívne.


Verím tomu, že to tak nie je. A nielen preto, že hrdina bojuje s byrokraciou, ktorú som (tam) zažil i ja.


Je to proste reálny obraz mentálneho nastavenia celého národa. Ten je (dodnes) ubitý a nedôverčivý. K nikomu, ani k susedovi a k nejakému kapitalistovi už vôbec nie.


Ak ste čítali niečo od Solženicyna, tak to asi budete poznať. Alebo ak ste zažili napr. 80-te roky a "divočenie" ŠTB u nás.
Proste si predstavte situáciu, kde každý ide proti každému a nikto nevie, kedy presne na neho "ušijú" nezmyselné obvinenie z činnosti proti strane a sovietu.

A potom - ako píše Solženicyn - príde tajná polícia - v noci, keď človek spí a nie je schopný brániť sa, odporovať, protestovať, vtedy je zraniteľný a zaskočený a jediné, na čo sa zmôže je: "Ja? A prečo?"


Ak ste videli minisériu Černobyľ, možno si pamätáte na záver, kde sa konštatuje, že za tragédiou v atómovej elektrárni je… …lož a klamstvo. Nič iné, len táto zhubná choroba každého totalitného systému.


Kažpodádne sa oplatí ten film zhliadnuť. Jednak preto, že dej je od začiatku do konca strhujúci, herci hrajú vynikajúco, je to podľa skutočnej udalosti (určite základná idea, ale či aj tie detaily, nevedno) a teraz cez sviatky je toho voľného času trochu viac.

    • RE: Tetris. Malé kúsky tvoria zmysluplný celok. 07.04.2023 | 16:55
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Zatiaľ som nevidel, ale videl som tento dokument - Tetris: srdečné pozdravy z Ruska. Môžem celkom odporúčať.

    • RE: Tetris. Malé kúsky tvoria zmysluplný celok. 07.04.2023 | 18:03
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Pekné čítanie na Veľkonočný piatok :-) Keď budem mať chvíľu mrknem, seriál o Černobyle som videl a robili sa tam iné svinstvá. Ale nateraz ako správny kresťan mám v ruke kura, v pohári vychladené pivo a popritom mením v jednom starom kompe klasický disk za ssdčko a ťahám pre zmenu Manjaro s Xfce.