TwisterOS - let's do the twist!

25.03.2022 | 12:18 | Richard | Richard

Poznáte Chubbyho Checkera a jeho Come on baby, Let's do the twist?
Je to pieseň z roku 1959. Tanec zvaný Twist bol vtedy na vrchole, ľudia sa začínali odväzovať na rock-and-rollovú hudbu a ženské sukne sa skracovali. Každá epocha z minulosti má pre nás romantický nádych.
Slovo twist sa dá preložiť ako rotujúci, krútiaci sa, ale aj prekrútený.
(Len na okraj - tento tanec bol sprvu v ZSSR zakázaný, nakoľko sovietska mládež bola uvedomelejšia a krútenie bokmi by ju spomaľovalo pri budovaní socializmu. Teraz sa ukazuje, že mali radšej tými bokmi krútiť.)

No a čo to má s GNU/linuxom?

Raspberry Pi OS

… je zrejme najčastejšie používaným OS na Raspberry Pi. Akoby aj nie, keď chodí pribalený na SD karte k samotnému počítaču. Používa vlastné desktopové prostredie PIXEL, ktoré je založené na známom LXDE.
Ak však niekto používa Raspberry Pi denno-denne, dokonca niektorí to skúšaju ako náhradu desktopu, nemusí mu dizajn a funckionalita PIXEL-u vyhovovať. A Raspberry Pi používajú (zrejme a) pravdepodobne nadšenci, ktorí majú (pozitívne) sklony k prispôsobovaniu a úpravám svojho systému.
Pre nich a napr. aj pre tých, ktorí sú zvyknutí na neslobodné operačné systémy, ale chcú skúsiť niečo iné, je zaujímavou alternatívou práve TwisterOS.

 

TwisterOS

Narozdiel od "debianovitého" Raspberry Pi OS, je tento postavený ako UI (user interface) nadstavba na Xubuntu alebo Linux Mint, teda systémov, ktoré používajú pracovné prostredie XFCE. A práve tieto distribúcie dokáže prekrútiť do podoby vzhľadu proprietárnych OS.
Či to má zmysel, to nechám na posúdenie láskavému čitateľovi.
Podľa mňa určite - a je to lepšia cesta, než akou sa vybrali ReactOS či Zorin, pretože je lepšie nechať udržiavať celý systém, veľkému a bohatému hráčovi (ako napr. Canonical (spoločnosť za Ubuntu), než si držať vlastné balíčky, robiť patche a aktualizácie a pod.

Ako na to?

Ľahšie to už ani nemôže byť. Ak máme nainštalovaný niektorý so spomínaných systémov, tak si len stiahneme inštalačný balík a tento spustíme pod bežným užívateľom. A potom len sledujeme proces inštalácie. Aha, ešte je dôležité spomenúť, že je potrebné súhlasiť s neslobodnou licenciou ohľadom fontov. Bez potvrdenia sa inštalácia nedokončí. Je to škoda, že sa autori nepotrápili a nespravili príbuzné fonty, ale so slobodnou licenciou.

Ja som to skúšal len vo virtuálnom počítači, a bola to moja prvá skúsenosť s (X)ubuntu. Ako dlhoročný užívateľ malých distribúcií a nenáročných okenných manažérov nemám ambíciu používať (X)Ubuntu, ale predsa ma zaujímalo, ako verne sú proprietárne OS imitivané.

Vyskúšal som vzhľady, ktoré som zažil i v ich originálnom prevedení. Samozrejme, buď som ich používal v dávnej minulosti, alebo som ich len videl na strojoch iných ľudí, takže mnohé detaily mi akiste unikli.

Na obrázkoch nižšie je možno vidieť predvolenú originálnu tému TwisterOS Light.
A tiež nástroj na prepínanie tém.

 

Windows 95

Hm, blast from the past. Veľa očí neostane suchých, pretože pre väčšinu z nás je to zrejme posledný OS od Microsoftu, ktorý sme aktívne používali. Potom už GNU/linux dosiahol stupeň (relatívne dobrej) použiteľnosti…
Všimnite si prosím, že Xfburn má ikonu známeho Nero Burning Rom ☺.

Ikony, tapeta, Štart menu, to všetko dizajnovo zodpovedá starému OS od Microsoftu. Samozrejme, Ovládacie panely a podobné prvky sú predizajnované Centra nastavení pochádzajúce z XFCE.

 

Windows XP

Známe pozadie s zelenou trávou a modrou oblohou, pre mnohých najkrajší UI všetkých Windows čias. V pamäti ho máme ako stabilný, rýchly a moderný systém, ale nebolo to úplne tak. Plug&Play fungoval stále obmedzene, častokrát nevedel defaultne načítať ovládače ani pre USB kľúče. Podporoval len 4 GB pamäte (32-bitová verzia,… ale áno, bola aj 64-bitová, ale zase väčšina softvéru bola kompilovaná len pre 32-bitové systémy).

No ale spomienkový optimizmus funguje.

 

Windows 7

A pre niektorých najdokonalejší OS od Microsoftu všetkých čias. Ak mam byť úprimný, je to posledný dizajn, s ktorým sa dobre pracuje. Odvtedy nám vládne (ale aj v slobodnom svete) plochý tabletový dizajn…
Pamätníci si spomenú, že sa vtedy objavil Windows Defender s nehoráznymi hardvérovými nárokmi (skener v reálnom čase zaberal cez 100 MB pamäte). No a najznámejší malvér v histórii IT s názvom Windows Update si dokázal nájsť spôsob, ako sa aktualizovať bez ohľadu na vôľu, názor a aktuálne rozrobenú prácu bežného užívateľa.
Vylepšený Windows Media Player bol údajne v stave bežnej použiteľnosti - ak ste mali správne kodeky. A že vždy najaký chýbal? Ešteže boli rôzne pofidérne weby, ktoré ku kodekom pribalili i nejaký bonus. V najlepšom prípade len lištu do prehliadača (t.č. IE v. 8).

 

Windows 10

A že vraj Zem nie je plochá? Určite je, sú na to dva dôkazy - jedným je plochosť Windows 10 a druhým expizóda z Futuramy, kde sa hlavní hrdinovia dostanú do 2D sveta.
Za zmienku stojí i kancelársky balík OnlyOffice, ktorý som nainštaloval pomocou Správcu softvéru. Tento balík zrejme najviac pripomína MS Office posledných rokov, a údajne má mimoriadne dobrú kompatibilitu s proprietárnymi MS formátmi.
A pridávam i screenshot s Total Commanderom, bežiacim samozrejme pod Wine.
O Windows 10 ani nemá zmysel písať viac. Je to totiž stále najrozšírenejší systém, ktorý ľudia poznajú. So všetkými jeho pro i proti.

Mimochodom - autori TwisterOS preskočili Windows 8. Zrejme by bola úprava na vtedajší Metro dizajn veľmi náročná. Alebo sa im ho podarilo vytesniť z pamäte, pretože zlé zážitky sa filtrujú akosi automaticky.

 

Windows 11

Tento operačný systém si zlízol kritiku za všetko možné - vzhľad, hardvérová náročnosť, potreba nejakých TPM čipov v počítači i tele užívateľa,… a akási napodobenia MacOS Dock-u.
V čase príchodu na YouTube pribudlo veľa videí v zmysle Windows 11 sucks. A nedávno som dokonca videl niečo v zmysle Windows 11 still sucks. Je možné, že podobne naladených videí je omnoho viac, ale používam FreeTube a ručne pridané odbery, tak som aspoň oslobodený od doporučených videí s využitím AI.

Niečo na zasmiatie: načítal som si YouTube, samozrejme bez prihlásenia. Po zvolení Preskúmať som sa dozvedel (z titulkov), že:

Tá pizza a F1, to by som si pozrel ☺.

 

No nič, nefrflime, hor' sa na snímky (tentokrát až 3):

 

MacOS či iTwister

Len taký bonus - jedna snímka z imitácie prostredia MacOS. Chvíľu som sa s tým pohral, a nepáčili sa mi tieto veci (skriktne osobné názory - nebrať vážne):

 

Záver

Načo je toto vôbec dobré? Prečo niekto si dá takúto námahu a chce spraviť z jedného OS, v ktorom už je veľké množstvo skvelých desktopových prostredí či okenných manažérov, vzhľadovo niečo iné?

Autori to zdôvodňujú takto:
Hlavným cieľom operačného systému TwisterOS je poskytnúť skutočný počítačový zážitok pre jednodoskové počítače (SBC), a to hneď po vybalení z krabice. Twister OS obsahuje témy, aplikácie, nástroje a optimalizácie, ktoré vám umožnia využiť váš SBC na maximum.
11 rôznych tém používateľského rozhrania, moderných aj nostalgických. Či už ste používateľom Linuxu, Windows alebo Macu, v Twister OS sa budete cítiť ako doma. Zmena celého vzhľadu vášho operačného systému je taká jednoduchá, ako kliknutie na tlačidlo v priloženej aplikácii "ThemeTwister".

Dáva to zmysel? Use-case scenár by mohol byť napr. taký: chcem spraviť domáce multimediálne centrum (napr. na tom Raspberry Pi) a súčasne chcem, aby členovia rodiny, ktorí majú v obľube napr. Apple, dokázali s týmto zariadením pracovať.

Ako spoznáme takýchto užívateľov? Podľa Luka Smitha zaručene podľa ruky kompatibilnej s fantastickým dizajnom produktov od Apple ☺

 

Na druhej strane tento projekt ukazuje pravú silu slobodného a otvoreného sveta, v ktorom obmedzením je iba naša predstavivosť.
Preto má TwisterOS svoje legitíme miesto pod Slnkom.

    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 15:24
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Rišo, výborne napísané, zaslúžiš pochvalu pred naštartovanou V3Skou. Primeraná dávka vtipu do informačnej hodnoty. Že preskočili Win8 sa nečudujem, to bola (aspoň pre mňa) nočná mora. A tvorcov ctí, že myslia aj na 32bit stroje. Nuž a Twist, ten bude žiť večne.

      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 15:35
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Noo ja mám paradoxne práve 8.1ku obohatenú o klasické menu najradšej, a to som prešiel od 3.11ky po 10ku všetkými vydaniami okien.

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 16:00
          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

          No ja som mal tú česť s 8.0 bez klasického menu. 8.1 prišla až po masívnej kritike užívateľov.

          • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 19:14
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            bud rad ze si nemal Win 8 na tablete samsung ako tester (nda) 

            to bola "radost" 

            Ofic vydane W8 uz boli "funkcne" a nebol to beh s padmi. a menu sa dalo urobit cez classic shell

            Do or do not. There is to no try.​
      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 07:39
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Ďakujem za pochvalu, ale ono tých V3S ubúda a už som na ceste nevidel žiadnu… ani nepamätám.
        Ale ako záklaďák sme sa v nej navozili dosť. Každý chcel sedieť samozrejme úplne vzadu, aby mohol okukovať okolie a ženy.
        No a jazdy v zime - to bol zážitok. Aj krátka vzdialenosť (do 100 km) trvala nekonečne dlho a človek bol veľkolepo zmrznutý.

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 12:19
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Robil som na vetriesku vodičák ako branec a vyfasoval som za inštruktora gumu. Nikdy nezabudnem jeho slová pri prvej jazde - Ten motor je múdrejší ako ty! Po tom ako mi škrípali rýchlosti. Kamoš sa s ním nešuškal, zastal, vyhodil mu kľúče zo zapaľovania a po vrúcnych slovách plných nehy vystúpil :-) Inak vozil som na vetrieske drevo z hory, fajn stroj ale tiež nie je problém ho zahrabať v horšom teréne. Na rýchlosti a medziplyn sa dá zvyknúť, len je o držku točenie volantom na mieste, to je na svalovku.

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 12:28
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Inak nikdy neviem čo je správne, trojtonový alebo trojnápravový špeciál?

          • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 16:29
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Ja si to pamätám ako Vojenský Třínápravový Speciál :)

            • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 19:12
              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

              jj Vojenský Třínápravový Speciál  parada bola ze to islo aj na petrolej

              Praga S5T bola dvojnapravova "civilna" verzia ale vacsinou bola klasika V3S.

              taktiez na tom bola jasterka PLDvK–10 vz. 53/59 spriahnuty dvojhlavnovy protilietadlak

              Ucili sme sa to na ZVS rozoznavat, rozoberat a sabotovat :D

              Do or do not. There is to no try.​
    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 15:33
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Mám rád blogy ako aj recenzie distribúcií, aj keď tu ide skôr o vizuál. Hlavne keď sú "ľudsky" napísané a doplnené o screeny ktoré obohatia aj obrazový vnem, za mňa máš jednoznačne palec hore. Viem že takéto niečo dať dokopy dá celkom zabrať na úkor vlastného času. Nie som z tých, ktorí nejako pretláčajú vzhľad jedného OS do druhého ale ak to bude niekomu vyhovovať, tak prečo nie. Aj keď priznávam sa že rozvrhnutie panelov som po tých rokoch zredukoval na jeden spodný panel ako vo Windowse. Pekný blog Richard :-)

      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 07:43
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Ďakujem.

        Moji rodičia sú užívatelia Q4OS (v minulosti aj Win 7, 8) a po čase prišla požiadavka - prečo je ten panel dole, keď je displej širokouhlý?

        Vravím - tu nič nie je nemožné, majú ho teraz na pravej strane… a teda Windows to už (konečne) tiež dokáže? Či len hore a dole?

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 12:12
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Q4OS mi vyhovuje najviac práve preto, že si môžem pri inštalácii zvoliť holý základ postavený na Debiane a sám si do neho nahodím čo potrebujem. Skúšal som kvantum distribúcií ale moja distro turistika skončila až pri Q4OS, stabilita a rýchlosť distra výborná :-) Noo neviem o tom, žeby sa panel vo Windowse dal umiestniť po stranách.

    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 18:42
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Až mi slza vypadla keď vidím windows 98 štýl. Hádam najlepšia vec, ktorú microsoft vymyslel.

      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 20:31
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        To jako fakt? Asi máme odlišné vnímanie estetiky. Mne sa najviacej páči štýl Win11, minimálne z pohľadu farebného podania, potom WinXp, Win7 a Win95(98) je až niekde na konci.

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 06:04
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Farebne mi sedí windows 2000, ale štýl je prakticky ten istý, čo u windows 98, akurát má krajší modrý titulok okien a farba okien nie je čisto šedá, ale má jemne teplejší odtieň. Aktuálne používam na desktope tému skulpture.

          • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 07:35
            Avatar Richard Antix  Používateľ

            Ja sa prikláňam k Mirecovi. 3D vzhľad, farby príjemné pre oči, ľahká rozlíšiteľnosť prvkov,… hoci som myslel, že Mirec preferuje tiling manažér (awesome)… či?

            • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 09:37
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Oficiálne by awesome mal byť tiling, ale ja väčšinou používam floating okná dokonca aj s dekoráciou okien.

      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 16:49
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Až na tie reštarty po inštalovaní akýchkoľvek ovládačov. Proti tomu boli XP ako zázrak :)

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 18:41
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Používanie je už druhá vec. Mne sa páčilo len UI (skôr windows 2000 než 98 kvôli lepším farebným odtieňom). Páčila sa mi doba, keď tlačidlo bolo tlačidlo, keď som videl, ktoré klávesové skratky môžem použiť vďaka podčiarknutým písmenám v menu a pod. Malá ukážka. Našiel som pekný článok o dizajne windows 95. V tej dobe bolo UI ešte ako-tak konzistentné. Dnešný windows je šialene nekonzistentný.

    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 25.03.2022 | 20:21
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ... Let's Twist Again...a je z roku 1961...officialne vyslo o rok neskor...preslavila ho skladba The Twist v roku 1960,mal 18 rokov...chubby checker ma 80 rokov...zaver-clanok z hladiska discografie neni,ani z daleka presny...

      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 01:44
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        presne tak. 7" vynil bol vydany 19.juna1961 na labeli Parkway 824n naprvej strane (A) bola Let's Twist Again a na druhej (B) Everything's Gonna' Be All Right.

        cena 7" vinylu sa pohybuje medzi 50-70$  najcennejší je 7", Single, Promo (P-824) potom 7", Single, 45 RPM, Mono (JAR 379)

        v 1962 vysiel na Best Rock & Roll Recording spolu s inými známymi.

        Chubby Checker - Let's Twist Again
        Chris Kenner - I Like It Like That
        Ike & Tina Turner - It's Gonna Work Out Fine
        James Darren - Goodbye Cruel World
        The Tokens - The Lion Sleeps Tonight

        Do or do not. There is to no try.​
        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 07:27
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Chlapi, máte pravdu, v roku 1959 bola vydaná originálna verzia Hanka Ballarda, a až neskôr cover Chubbyho Checkera.

           

          • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 11:04
            Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

            jj Hank Ballard & The Midnighters - The Twist 

            Do or do not. There is to no try.​
    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 02:51
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      hm 501mb instalator + 253mb dalsich veci...

      Vo vacsine repozitarov je mscore fonts installer pre kompatibilitu s MS Office. 

      vzhlad no neviem. na Win 10 je lepsi kali

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 07:31
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Súhlas, to si človek povie - nejaké výmeny fontov, ikon a dekorácií, plus mini aplikácia na ich výber… to musí mať 20 MB. Keď si človek uvedomí, že celý LibreOffice má podobnú veľkosť, a že to už je nejaký softvérový balík…

        • RE: TwisterOS - let's do the twist! 26.03.2022 | 11:01
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          ale zase, je to pekne :D

          libre office?

          moj OS na EPS ma 260MB (KolibriOS) a to vratane portovaneho Konqueroru

          Do or do not. There is to no try.​
    • RE: TwisterOS - let's do the twist! 31.03.2022 | 00:09
      Avatar guardian   Používateľ
      • Príspevok bol vymazaný.