Môj prvý kontakt s FirefoxOS

29.08.2015 | 15:15 | FirefoxOS | garcia82

Alcatel OneTouch Pixi 3 zo systémom FirefoxOS 2.0

Pred pár dnami som si zaobstaral mobilný telefón Alcatel OneTouch Pixi 3 ktorý okupuje operačný systém FirefoxOS vo verzií 2.0 . 

HW mobilu: 3,5" Display, Procesor Dualcore s taktom 1Ghz, 512MB ram, 512MB interná pamäť s ktorej je len cca 70MB voľnej pre aplikácie, 1150mAh batéria, 2MPx fotoaparát s prisvetlovacou diódou, Dual sim, GPS a podpora pamäťových kariet....

Mobil je ľahký, má cca 98 gramov. na vrchnej časti je v strede výstup na sluchátka. Na pravom boku je on/off tlačítko a pod ním ovládanie hlasitosti. V spodnej časti je už len vstup pre nabíjačku/dátový kábel. V prednej časti na vrchu je repro a pod displejom je tlačidlo ktoré slúži na návrat na plochu. Toto tlačidlo je dotykové. Na zadnej strane je fotoaparát s prisvetlovacou diódou a reproduktor. 

Fotoaparát má len 2MPx a je to poznať. Na fotky v exteriéry je to ešte prijateľné ale fotenie v interiéry nepripadá do úvahy. Nastavenie fotoaparátu je nulové. Okrem zapnutia a vypnutia prisvetlovacej diódy tam žiadne iné nastavenie nenájdete. 

Prvé spustenie mobilu trvalo len chvýlu a hneď na mňa vybehol Wizard na prvotné nastavenie systému. Nastavenie jazyka, času, dátumu, pin, konto firefox, importovanie kontaktov z googlu atd. Celé nastavenie bolo hotové do 10 minút. Systém chodí dosť svižne a len sem-tam som zaznamenal nejaký 1 sekundový lag. V nastaveniach je toho viac než dosť a kým som si všetko nastavil podla svojich predstáv tak mi to dalo zabrať. Prvotné sklamanie prišlo keď som si chcel zvoliť vlastné zvonenie ktoré som mal uložené na SD karte. Bolo nutné najskôr v aplikácií Hudba prehľadať SD kartu kde následne spojilo vyzváňacie tóny aj hudbu dokopy a až potom sa môj vyzváňací tón objavil vo výbere zvonení. S nastavením Wifi, GPS, dátami nebol žiadny problém. Trošku ma zarazilo že aj ked používate iba jednu sim kartu tak v hornom paneli máte zobrazené obe. Takto to zbytočne zaberá miesto v oznamovacom paneli. Ďalšia zvláštnosť je indikátor baterky ktorý tam je 2x. je v číselnej forme kde ukazuje batériu v percentách a hneď vedľa je aj v grafickej podobe. Takto to opäť zbytočne zaberá miesto. Systém obsahoval aj nejaké vstavané aplikácie, ktoré nebolo problém odinštalovať (Facebook, Twitter atd.). 

Celý systém je preložený v slovenskom jazyku okrem App marketu. Ten jediný je celý v angličtine. Zvláštnosť tejto aplikácie je aj v tom že na neho nefunguje klasické Firefox konto ale je nutné sa tam nanovo registrovať. Po registrácií a prihlásení je tam plný prístup k rôznym aplikáciám a hrám. Väčšina týchto aplikácií je webová, takže zaberajú len pár kb a je nutné byť online. Hlavne pri hrách som narazil aj na natívne aplikácie ktoré už mali pár MB. Samozrejme žiadne slávne tituly tam nehľadajte. Okrem napr Flappy Bird :) ... Inštalácia akejkoľvek aplikácie prebehla rýchlo a ani pri jednej som som nezaznamenal pád či už aplikácie alebo nebodaj samotného systému. 

Na celom systéme je poznať že je to ešte mladý systém ktorý musí dospieť. Obsahuje nejaké tie chybičky krásy ktoré je nutné doladiť. Momentálne mi systém pripomína iOS ktorý sa nedá akokoľvek upraviť ako u androida. U firefoxu tiež nezmeníte launcher, ani ikony, klávesnica je iba jedna a aj tá je a písanie na nej je o nervy. 

Na záver poznamenám že neľutujem tých 50 euro za tento mobil s Firefox , ako sekundárny mobil mi plne postačuje. Poprípade pre tých ktorý ovládajú HTML5 nebude problém si niečo nakódiť. 

HW info: wym-1440853406777

Pixi3

P.S: Je to môj prvý článok v blogu tak privrite jedno oko ;)

    • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 01:12
      Avatar 7R7 Debian Stretch a Debian Sid  Používateľ

      Pekný článok,

      ja mám požičaný telefón Geekphone od kamaráta na testovanie a keď som to prvýkrát mal v ruke bol som zhrozený tým, že by som bol nútený nahradiť moju nokiu N9 s Meegom za FirefoxOS.

      Telefonovať sa tým dá, sms tiež ale čokoľvek chcem urobiť potrebuje net, toto nieje cesta kaďiaľ sa chcem uberať.

      • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 07:59
        Avatar garcia82 Win7 + Manjaro  Používateľ

        hmm...  internet uz dnes najdes naozaj takmer vsade.. takze byt online uz nieje taky problem.. na androide mam tiez kopu aplikacii ktore na spustenie potrebuju internet takze mi to nejak nevadi.. a pokial na FFOS nebudu pribudat nativne apky tak bez netu sa fakt clovek nepohne

    • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 14:02
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Ja som skúšal FirexOS, ale už na prvý pohľad to vyzeralo úplne inak ako ten tvoj obrázok. Mal som problém sa naučiť ho ovládať. Ešte stále je rozdiel či potiahneš prstom zhora dole (vrchná lišta) cez ľavú, alebo pravú polovicu? Toto mi fakt trvalo kým som pochopil, že sa veci nedejú náhodne, ale je to zámer.

      Dík za blog. 50€ je určite super cena.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 17:19
        Avatar garcia82 Win7 + Manjaro  Používateľ

        skor sa jednalo o bug... teraz je jedno kde mas prst na hornej liste, funguje to rovnako.. je tam zaujmave gesto ked mas otvorenu nejaku apku a potiahnes prstom z lava do prava tak sa ti otvori predchadzajuca apka ktoru si mal otvorenu.. 

        • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 19:43
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Vtedy to bol ešte zámer, je to rok dozadu. Pohybom cez jednu polovicu sa otvoril horný panel a pohybom cez druhú polovicu sa otvorilo nejaké to Online menu s wigetami YouTube, FaceBook, fotky atď. niečo ako na iPhone a Ubuntu Touch - Scopes.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 19:59
            Avatar garcia82 Win7 + Manjaro  Používateľ

            jj viem co myslis ale u 2.0 to nemam.. v nastaveniach je polozka "gesta" ale tam len aktivujes gesto na stisenie zvonenia otocenim telefonu a alebo prepinanie medzi poslednymi aplikaciami prechadzanim z prava dolava a opacne.. takze to asi odstranili nakoniec

          • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 02.09.2015 | 15:37
            Avatar garcia82 Win7 + Manjaro  Používateľ

            verzia 2.0 obsahuje launcher ktory je aj vo FirefoxOS simulatore v PC prehliadaci.. povodny launcher z 1.3 ktory mal spodnu listu a dalsiu plochu nieje mozne ani nainstalovat.. 

    • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 30.08.2015 | 16:31
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Zaujímavý článok. Za 50€ dobrý kauf :)

      • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 18.09.2015 | 10:16
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Proti textu článku nemám námietky, je to celkom dobre a zaujímavo podané, čo mi však vadilo, boli niektoré hrubky v texte - napríklad - správne má byť "v interiéri", "v exteriéri" a "chvíľu". Oprav si to, bude sa to lepšie čítať.

        • RE: Môj prvý kontakt s FirefoxOS 22.09.2015 | 09:21
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          Pedant :-)