Moja distro turistika

06.04.2020 | 15:22 | Moje blogy | Pavel

Po čase som sa rozhodol klepnúť pár písmen do blogu z mojej distro turistiky.

Každý deň sledujem dianie na DistroWatch.com a aj to ma niekedy nakopne skúšať nové verzie obľúbených distribúcií. Narýchlo som prešiel tieto distribúcie a len heslovite zhrniem, čo sa mi na nich páči a čo naopak nie (subjektívny pohľad). Mám v texťákoch balíky programov ktoré inštalujem a aj preto som viac-menej porovnával chod s rovnakým programovým výberom a samozrejme vždy na čistom disku a na rovnakom železe.

1. MX Linux som nejaký čas dozadu aktívne používal a preto som sa rozhodol že ho skúšobne nahodím na disk. Čo sa mi páči je rýchlosť distribúcie, vlastné MX fičúrky a Xfce desktop. Momentálne je na DistroWatch.com na prvom mieste, čo značí že je dosť populárny. Nemám nejaké väčšie výhrady, narazil som len na dva problémy: Pri inštalácii programov pod Wine a ich následným spustením rozhodí veľkosť fontov v menu, čo je kozmetická záležitosť. Plus mi nespúšťa uloženú virtualku vo VirtualBoxe, hláška že nemám povolenú virtualizáciu.

2. AntiX Linux má za mňa pochvalu najmä čo sa rýchlosti týka, na staršom počítači cítiť každý desktop dosť rozdielne. Mám ale dve výtky ohľadom AntiXu, kto je zvyknutý na pohodlnú editáciu menu padne na hubu, čo by sa stále dalo tolerovať. Čo ale z mojej strany považujem za veľké mínus je členenie menu a najmä programový výber, keď som si vytváral zoznam balíkov ktorý by som odstránil a ktoré programy nevyužívam vôbec, zoznam bol dosť dlhý. Toto považujem za najväčšie mínus AntiXu.

3. Manjaro je jedno z mojich najobľúbenejších distier, či už desktopu s Cinnamonom alebo MATE. Čo sa týka stability nikdy som nemal nejaký väčší problém, no najnovšia verzia tak ako aj MX Linux nespolupracuje s virtuálkou vo VirtualBoxe. Narazil som aj na vizuálne bugy, niekedy prestane fungovať v paneli zvýraznenie spusteného okna. Po technickej stránke je to niekedy boj s AUR repozitárom, možno preto že som zvyknutý na pohodlie Aptu a GDebi.

4. Xubuntu mám veľmi rád, jeho prednosti sú vlastne totožné s posledným distrom tak sa nejdem rozpisovať. Pomocou programu Pinguy Builder mám vytvorené vlastné live CD uložené stále na kľúči, na ktorom mám Xubuntu už včetne môjho programového výberu.

5. Linux Mint je vlastne posledný ktorý spomeniem, skúšal som okrajovo aj KDE Neon a Lubuntu. Najviac zo všetkých spomínaných distribúcií mi najviac vyhovuje práve Linux Mint s desktopom MATE. Za jeho hlavné prednosti považujem (ako v Xubuntu) najmä Apt, možnosť pridávať PPA repozitáre a celkovo mi toto distro ide svižne a na žiadne problémy som nenarazil. A aj preto zostáva momentálne na mojom disku ako primárny OS. Takže za mňa Linux Mint palec hore, aktuálny desktop v prílohe :-)

Každej spomínanej distribúcii som venoval pár hodín po večeroch a celé toto zhrnutie je len môj subjektívny pohľad na myslím najpoužívanejšie distribúcie. Bolo ich viac ktoré som skúšal ale na tieto som sa sústredil. Zaujímal by ma názor prečo je tá vaša distribúcia naj,,,

Prílohy



    • RE: Moja distro turistika 06.04.2020 | 17:57
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      ako je na tom Mint s prechodom z verzie na verziu ? sú upgrady bezproblémové ??

      už som to dávno neskúšal ale aj ubuntu zvyklo trpieť povýšeniami na vyššiu verziu (spomalovalo, niektore veci prestali fungovať, aplikácie blbli,...)

      a väčšina odvodených distribúcii od buntu rodiny bola na tom zväčša horšie

      a riešiť 2 krat do roka reinstall môže byť ako zábavka fajn ale pre ludi čo pc používajú a nemajú ho ako hračku to je dosť dôležité

      ja som preto použval iba LTS vydania ubuntu a pred nejakým časom som riskol prechod na manjaro (a zatiaľ som mal minimum problémov)

      BTW dá sa nejako zistiť kedy som si to manjaro (alebo hocijakú distribúciu) do pc nainštaloval ? z nejakého logu alebo výpisu alebo niečoho podobného ??

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Moja distro turistika 06.04.2020 | 18:14
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Netuším ako je to s prechodom verzie na verziu, ešte som to nerobil. Čo sa týka aktualizácií, zatiaľ som v Minte nenarazil na problémy, v Manjare mi už aktualizácie rozbili grafiku desktopu.

        • RE: Moja distro turistika 06.04.2020 | 19:40
          Avatar debian+   Návštevník

          Z histori prehladavaca kuknut posledny zaznam. Vo FF treba pozerat v SQL subor places.sqlite.

          • RE: Moja distro turistika 06.04.2020 | 23:52
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Nerozumiem reči tvojho kmeňa,,,

            • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 15:26
              Avatar debian+   Návštevník

              Zle som klikol:

              BTW dá sa nejako zistiť kedy som si to manjaro (alebo hocijakú distribúciu) do pc nainštaloval ? z nejakého logu alebo výpisu alebo niečoho podobného ??

              Z histori prehladavaca kuknut posledny zaznam. Vo FF treba pozerat v SQL subor places.sqlite.

              Ale s tym tune2fs je super. O tom som nevedel.

          • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 01:03
            Avatar samalama   Návštevník

            boha, ty trepes take kokotiny, ze to je neskutocne...!!!

      • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 01:02
        Avatar samalama   Návštevník
        tune2fs -l /path/to/root/device | grep 'Filesystem created:'
      • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 15:21
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
        ako je na tom Mint s prechodom z verzie na verziu ?

        Keďže ako vieš je LM Ubuntoid, prechody na novšie verzie formou upgrade sa neodporúčajú. Ja som vždy volil čistú inštaláciu a nemal som problém. Ak vieš čo robíš, za 20 min máš hotovo. /home na samostatnej partícii samozrejme.

        • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 15:52
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          u ubuntu sa neodporúča upgrade na novšie verzie ?? či myslíš len na "ubuntoidy" ?

          no za 20 minút možno ak upgraduješ čistú inštaláciu, len kym nainštalujem všetky balíky (prípadne doplním repo a ppa) a upravím všetky nastavenia (väčšina konfgurákov je v /etc nie v /home) tak idenicky funkčný systém mám najskôr o deň dva (ked zistím čo všetko som zabudol nastaviť)

          a pri novej verzii systemu (a všetkých aplikácií) často ani zachovanie /home nepomôže, lebo nová verzia ukladá dáta a nastavenia na iné miesto alebo iným spôsobom (teda minimalne sa to dialo mne v časoch ked som používal bežné verzie ubuntu - a preto som prešiel na LTS a potom na manjaro a debian)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 19:44
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Keď skúšam distrá vždy robím čistú inštaláciu, pridávam repozitáre, aktualizujem distro a cez apt inštalujem všetky balíky kopírnuté z texťáku. Mám tam aj nejaké tie príkazy, na ktoré by som inak zabudol. Nemám oddelenú partíciu s /home a všetky dáta mám na druhom pripojenom disku. Keď zhrniem takúto inštaláciu včetne spustenia, nastavenia desktopu a prípadne nastavenia každého programu ktorý používam, trvá to dokopy cca 2 hodiny,,,

            • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 19:53
              Avatar redhawk75   Používateľ

              pri LM + peppermintos, ubuntu je to rozumne. tie ich upgrady od isteho casu su dost divne.

      • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 14:01
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        trochu sa vratim k tej instalacii manjara

        podla prikazu od samejlamy som ho inštaloval

        Filesystem created:       Sat Feb  6 19:53:18 2016

        3 roky som ho používal denne, posldny rok ho použijem raz za týždeň (mám iny ntb) pravidelne aktualizujem a mal som asi 2 problemy s aktualizáciami (stačilo odstraniť stare baliky na ktore spravca aktualizácii upozornil) a to tam mam 4 desktopove prostredia a kopu aplikacii co uz nepouzivam - ani jedno LTS ubuntu mi nevydrzalo 4 roky - uvidime či to manjaro neprežije ten NTB z roku 2012

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 14:55
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Dcére som spravoval Ubuntu cez desať rokov, nehovorím, že tie prechody boli bezbolestné, ale vždy sa podarili a nie len LTS.

          Na Ubuntu je z "môjho" pohľadu smutné, že zahodili svoje veci a teraz je to už len prefarbený RedHat.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 16:33
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            no mne ubuntu vzdy po upgrade spomalilo a zacalo blbnut (napr. neprebudilo sa zo spanku, bezna funkcionalita ako samba uplne prestala fungovat) a kym som opravil jeden problém rozbil som nieco ine

            áno mal som tam vždy kopu ppa a repo tretích strán a kopu balastu a mojho patlania s ktorym vyvojari nemohli pocitat - mne je jasne ze za to som si mohol sam ale lepsie som to spravit nevedel

            preto som presiel na manjato, v AUR je vsetko co nie je v ofi repo a vyvojari pocitaju s pouzitim AUR

            ale beznemu windowsakovi by som manjaro nikdy neodporucil (človek musí aspoň trochu vedieť či robí)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 17:19
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Tak by som povedal, keď chce človek hocijaké distro nejak poohýbať k obrazu svojmu je dosť pravdepodobné, že sa začne rozbíjať. Preto som skončil u môjho favorita a prešiel som aj cez Manjarko. Tu je proste jasne vidieť, prečo je tých distier toľko, každý má iné priority.

              Mám ešte jeden grafický server na Ubuntu a tiež ho občasne musím zachraňovať, čo ma samozrejme zbytočne otravuje. Mno kým to zachrániť ide, tak to robím, musel by som kvôli reinštalácií cestovať, alebo niekoho poprosiť, aby to šiel spraviť.

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 17:33
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                presne za účelom vyhýbania sa reinštaláciám som hľadal distrá ktoré budú fungovať viac menej donekonečna (respektíve do konca životnosti HW)

                a zastal som na manjare na desktop (pre aktuálnosť aplikácii, ale bez timeshiftu alebo obdobnej zalohy by som ho do pracovného prostredia nechcel) a debiane stable na server (ten je tak stabilny že ani mne sa ho ešte nepodarilo rozbiť a to sa rád rýpem do veci ktorým nerozumiem)

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 17:40
                  Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                  Pri riešení problémov sa zas človek niečo naučí, len je otázne či sa mu do toho chce. Popravde aj ja som už lenivejší a tiež mám rád jednu inštaláciu na furt.

                  Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                  • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 18:53
                    Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                    Lenže tým prichádzaš o spústu zábavy a príležitostí odborne rásť. Myslíš si, že by som sa dozvedel spústu vecí o inštalácii v UEFI a Legacy, keby som mal rád iba jednu inštaláciu na furt? Proste, ak sa chceš o niečom viacej naučiť, musíš to skúšať, trénovať a robiť chyby.

                    • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 19:22
                      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                      Pod toto sa môžem podpísať.

                      Teraz ale zabíjam čas tak, aby som si zlepšil skill v umelej inteligencií a reinštal by ma celkom nasral :-D

                      Ako som ti písal, môžeš o tejto problematike napísať blog, alebo článok, určite by to v dnešnej HW komplikovanej dobe ocenili viacerí. Nenarazil si na nejaký UEFI emulátor pre virtuálky? To by mohla byť tiež celkom sranda. Ono by to asi vydalo aj na seriál.

                      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 15:26
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
      Po čase som sa rozhodol klepnúť pár písmen do blogu

      Klepol si to dobre, pár slovami pekne zhrnuté. Ja som si terazky skúsil Ubuntu, Lubuntu a Xubuntu (20.04 LTS Beta) a vyzeralo to celkom k svetu. Avšak mojemu LM Cinnamon zachovám zatiaľ vernosť. Proste sa mi páči.

    • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 19:53
      Avatar redhawk75   Používateľ

      ja v sucasnosti hlavne distro MX linux v tripleboot s Windows 7 (kvoli praci) a BunsenLabs linux Hellium.

      Na ntb (pracovnom) MX linux a chromebook GalliumOS 3.1 (na xubuntu 18.04)

      ak mam pravdupovedat tak jediny OS ktory ma se...stve je Windows 7 ostatne mi vyhovuju.

      • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 20:24
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Už som to niekde tusím spomínal, ja som dal život staršiemu vyradenému Dellu 780ke z práce. Nechal som tam pôvodnú 4 GB ramku (stále otravujem itčkárov za ďalšiu 4ku), pridal som lacnú Atinu grafiku za 40 ečok, dokúpil 3 disky - na 128ke SSDčku mám Linux Mint a na druhom 256ke Windows 8.1ku. Do Windowsu bootujem len kvôli WoT, licencovanému MS Office 365 a nejakým tým softom na fotky (Luminar). No a klasika terabajtový HDD, na ktorom mám uložené všetky dáta. A do tretice na kľúči live Xubuntu obohatené o môj programový výber stále po ruke,,,

      • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 21:19
        Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

        Že si MX pozitív vedia už aj na záveternej strane Madagaskaru :)

        • RE: Moja distro turistika 07.04.2020 | 21:24
          Avatar redhawk75   Používateľ

          a vymenil som devuan za bunsenlabs... :D

          • RE: Moja distro turistika 08.04.2020 | 09:22
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Čo sa mňa týka, používam hlavne Manjaro, avšak v XFCE verzii, čo je taká nosná verzia Manjara, udržiavaná hlavným vývojárom projektu Manjaro. Ešte KDE a Gnome sú oficiálne verzie, ktoré bývajú dobre odladené. Cinnamon, LXQT a Mate sú uživateľské verzie a s tým súvisí aj ich nižšia odladenosť. V minulosti som testoval viaceré desktopy v Manjare, avšak ich odladenosť nebola celkom vyhovujúca a objavovali sa tam rôzne bugy, najmä Mate ma veľmi sklamala. U XFCE verzie, ktorú používam, som si nejaké bugy nevšimol, jediný problém býva pri aktualizáciách, avšak poslednou dobou funguje bez problémov.

        • RE: Moja distro turistika 08.04.2020 | 14:42
          Avatar redhawk75   Používateľ

          momentalne som cely den na BL. 

          BunsenLabs GNU/Linux 9.8 (Helium) + xfce 4.12 

          start do 20s (hdd)

          msbs@desk-bunsen:~$ systemd-analyze
          Startup finished in 5.434s (kernel) + 10.478s (userspace) = 15.912s

          vytazenost ram bola max 4.8GB (hral som Cayne) instalovane drivery nvidia + opencl pre darktable 3.0 

           

          • RE: Moja distro turistika 08.04.2020 | 15:20
            Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

            Vraj pokračovateľ CrunchBang + Openbox. Prečo práve toto? Odpoviem si sám, zrejme to bude rýchle a stabilné, či?

            • RE: Moja distro turistika 08.04.2020 | 20:13
              Avatar redhawk75   Používateľ

              male (4,2GB zaklad vsetko s tym co mam ma do 12GB) , rychle, stabilne a bez problemu nainstalovany xfce4.

              Taktiez funguju veci, ktore potrebujem k praci. (aj pod MX ale pod devuanom mi padali veci z forensincu, napr. heartbleeder, afflib ci netcat) 

    • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 12:43
      Avatar laco2 cinamon  Používateľ

      Začínal som s "malými" linuxami mal som starý nootebok,postupne na Linux Mint/vrcholne spokojný/až som skončil terazky na MXlinux,a preto že som ohreblo,mám problém so spúšanými programami po štarte-Firefox a rádio,v ktoromsi to bolo dobré vyriešene klikol som na Firefox spustiť po štarte,zadal 20sec omeškanie a hotovo ostatné odo mňa chceli cestu-a tam som skončil-viete záhradkár!!

      • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 13:14
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        ano vieme ze si zahradkar, vieme ze si dochodca nemusit to na nás kričať zakaždým (tie vykricniky)

        nijak ti to nepomôže ;-)

        radšej si skús nájsť pomoc na internete (českých a slovenských návodov je čím ďalej tým viac a internet ti očividne funguje)

        a keď si bol spokojný s Mintom prečo si menil ? a prečo zostávas pri niečom s čím nie si spokojný ?

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:08
          Avatar laco2 cinamon  Používateľ

          ..lebo si myslím že čo novšie to lepšie-Či?

          • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:16
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            ty myslíš ze MX je novsi ako Mint a preto je lepsi ?

            neviem ako sa radia distribúcie podľa novoty takže neviem či je MX novší ani ako si na to prišiel

            akoze MX ma svoje vyhody (ľahší, možno rýchlejší, ...) ale novší môže byť len subjektívne z tvojho pohľadu

            najlepšie distro je to ktoré ti funguje (a všetko v ňom) podľa tvojich predstáv a vieš ho používať bez problémov

            či už to je MX alebo Mint alebo Ubuntu či Manjaro

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:18
              Avatar laco2 cinamon  Používateľ

              No ja som chcel niečo najnovšie-prešiel som Linuxu 17--

        • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:14
          Avatar laco2 cinamon  Používateľ

          Už ma neje..te za tie !!!!-to akoby ste chceli fajčiara odnaučiť fajčíť-podstata veci je inde!

          • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:23
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            so vsetkou uctou, podstats je ze podobne ako debian+ sa nevies vyjadrovat - ty problém poriadne neopíšeš, nepovieš čo si skúsil, riešenia nehľadás ale nezabudneš zakričať že si dochodca záhradkár

            už začínaš aj nadávať, necudujem sa ze ti dali ban na inych fórach

            mas pomerne šťastie že na tomto fóre je veľa ochotných ľudí, ktorý sa snažia napriek tomu pomôcť

            a rovnako ako debianovi aj tebe by pomohlo keby si si čo píšeš pár krát prečítal po sebe a zamyslel sa ci niekto kto o tebe nic nevie moze pochopit tvoju otazku a napr vždy odstránil vykricniky

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 16:43
        Avatar redhawk75   Používateľ

        MX linux spustanie:

        1. v menu (super L alebo tlacidlo windows) a pisat spustanie

        klik na relacie a spustanie. tam je karta Autospustenie aplikácie

        2. kliknut na Pridať a vyplnit polia:

        Názov: moje rádio

        Popis: (netreba vyplnat)

        príkaz: /usr/bin/radiotray (používam radiotray na pocuvanie radii ale skoro vsetky programy vyhladas klikom na ikonku vpravo a su v /usr/bin/)

        Spúšťanie: on login

        a OK. po reštarte sa automaticky spusti radio tray (neviem aký používaš) ale pred reštartom odporúčam "naladiť rádiá".

        Pri pridani firefox stačí do políčka príkaz napísať firefox

        v prilohe screenshot ako to mam

        • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:21
          Avatar laco2 cinamon  Používateľ

          Keď zmačknem W-nie je tam autospustenie ale sú tam riadky-spustiť program,Libre oficce,MX tols...

      • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 18:11
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ešte upresním, že najjednoduchšie zistíš príkazy programov cez menu editor, príklad v Minte (MATE) v prílohe,,,

    • RE: Moja distro turistika 11.04.2020 | 22:31
      Avatar xxxx   Návštevník

      uz roky debian - spolahlive, stabilne a jednoduche, bohate repo, bez vaznejsich problemov - spokojnost... desktop s lxde/icewm.

      • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 14:07
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        pouzivas stable ? testing ? unstable ? nebodaj experimental 

        alebo pouzivas len backports ?

        ako riešiš zastaralosť niektorých verzií aplikácií - to je vec ktorá ma najviac odrádza od debianu, napríklad blender je tolko verzii pozadu že mi pride nepouzitelny alebo podpora pre wireguard ktorá je priamo v najnovších jadrách sa do debianu stable dostane až o niekoľko rokov (nevravím že to je zlé ale pre desktop nie ideálne - aspoň pre mňa)

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Moja distro turistika 12.04.2020 | 14:40
          Avatar xxxx   Návštevník

          cisty stable - v sucasnosti nepouzivam pc na profesionalne ucely, na bezne domace pouzitie je v pohode. backports som tusim pouzil len raz... blender nepouzivam (iba 2D grafika na foto - gimp, rawtherapee). wireguard nepotrebujem... na domaci desktop to mne osobne plne postacuje. keby som mal nejake specificke poziadavky, mozno by som zmenil nazor, ale v sucasnosti to nepotrebujem riesit.

    • RE: Moja distro turistika 18.04.2020 | 11:36
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Dnes som si znova čítal tento blog a rozhodol som sa reagovať na tento text "Po technickej stránke je to niekedy boj s AUR repozitárom" pri Manjare. Neviem o akom boji to hovoríš. Pokiaľ si v nastaveniach správcu balíčkov Pamac zapneš podporu pre AUR, ktorá je v základe vypnutá, tak ďalej sa práca s balíčkami z AUR nelíši od akýchkoľvek iných balíčkov z repozitárov. A pre inštaláciu z terminálu stačí doinštalovať program pre prácu s AUR, napríklad yaourt alebo yay a potom už zadáš iba napr. "yay -S názov_balíčka" a program yay (alebo yaourt) sa o všetko postará. Čím je zložitejšie napr. "sudo yay -S firefox" od "sudo apt install firefox"?

      • RE: Moja distro turistika 18.04.2020 | 11:38
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Pardon oprava, pri yay či yaourt ani sudo zadávať netreba, program yay či yaourt si sám heslo vypýta.

        • RE: Moja distro turistika 18.04.2020 | 21:01
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          ako dlhoročný uzivatel Manjara absolutny suhlas

          jedine co mi vadi su tie parametre pre pacnam a yay

          predsa len apt update alebo apt install sa pamata lahsie ako pacman -Syu kde je podstatné poradie a veľké a malé písmená

          čo samozrejme odpadá pri grafickom správcovi balíkov (ktorý prioritne používam, preto si tie parametre musím vždy pozrieť v man keď to robím raz za čas cez terminál)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Moja distro turistika 19.04.2020 | 11:29
            Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

            Súhlasím s tým, že sa install alebo update ľahšie pamätá, avšak tých parametrov nie je veľa a stačí vedieť, že -S je inštalácia, -R je odinštalácia a -Syu je aktualizácia celého systému. To si po čase zapamätá aj cvičená opica. Ja s tým nemám problém, pretože som už niekoľko rokov aj na Arch linuxe, kde je tento spôsob inštalácie, odinštalácie a aktualizácie bežný. Grafická nadstavba (Octopi alebo Pamac-aur) sa síce dá v Arch Linuxe doinštalovať, avšak v základe inštalovaná nebýva.

            • RE: Moja distro turistika 19.04.2020 | 14:55
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Nemusíš si nič pamätať stačí si do .bashrc vložiť k aliasom svoj vlastný:

              alias i='pacman -Syu'

              A potom už inštaluješ takto jednoducho:

              i nazov_balicku
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • RE: Moja distro turistika 19.04.2020 | 15:54
                Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                Potom už by som volil nasledovné

                alias upgraduj='sudo pacman -Syu'

                pre upgrade celého systému príkazom upgraduj a

                alias instaluj='sudo pacman -S'

                inštaláciu pomocou

                instaluj názov_balíčka
              • RE: Moja distro turistika 24.04.2020 | 00:13
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                Noo to je rozumné, ja som si kopol do texťáku príkazy lebo by som si ich ako používateľ deb distier nezapamätal a cez aliasy by toto odpadlo,,,

      • RE: Moja distro turistika 24.04.2020 | 00:09
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Neviem, asi mám s AUR smolu, stalo sa mi že pár programov ktoré som cez AUR inštaloval sa jednoducho inštalácia nezdarila (už si nespomeniem ktoré). Preto si stojím za tým čo som napísal, pri naštalácii tých istých programov z deb repozitárov žiadny problém (viem že som skúšal rovnaké porgramy z texťáku).