Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux

26.11.2018 21:35 | Články | Pavel

Úvod

V poslednej dobe som mal chuť vyskúšať nejaký nový desktop a vo svete Linux distribúcií je ich na výber hneď niekoľko. Preferujem rokmi osvedčené Xfce kvôli jeho možnostiam konfigurácie a rýchlosti. A to najmä v distribúciách založených na Debiane, ako je napríklad MX Linux. Na môj počítač raz za čas inštalujem zo zálohy MS Windows aby som mal prehľad v programoch, dualboot nepoužívam. Možno aj preto som sa rozhodol hľadať niečo, čo by napr. Windows používateľovi uľahčilo prechod na Linux čo najviac. Niečo praktické a zároveň iné ako najviac používané Linux desktopy.

Na stránkach DistroWatch.com už dlhšie registrujem distribúciu deepin, ktorá ako pracovné prostredie využíva desktop s rovnakým názvom, presnejšie Deepin Desktop Environment. Tento desktop je už nejaký ten rok vonku, no nikdy som nemal chuť experimentovať s distribúciou z Číny (subjektívny pocit). Komunita okolo Manjaro Linuxu ponúka na stiahnutie aj verziu Deepin, aktuálne vo verzii 17.1.12, preto som sa rozhodol ju vyskúšať. Predtým som už mal na disku Manjaro Linux s MATE desktopom, programový výber som už mal viacmenej pripravený v texťáku. Po stiahnutí iso súboru, kontroly a vytvorení bootovacieho USB kľúča som sa pustil do oboznamovania.

Predstavenie v skratke

Tentokrát som sa zameral na Deepin najmä z hľadiska funkčnosti celého desktopu, preto vynechám technické informácie okolo Manjaro Linux. Čísla verzií programov nájdete na stránkach DistroWatch.com. Je dosť obtiažne opisovať desktop, ktorý som predtým nikdy nepoužíval ale pokúsim sa o to najmä z pohľadu bežného používateľa. Zámerne som hľadal rozdiely v nastaveniach, ktoré riešim v každej distribúcii. Budem stručný, dalo by sa o tom písať aj dlhšie, ale nech si každý urobí predstavu sám. Tak poďme nabootovať do nového desktopu.



Deepin sústredil ovládanie svojho desktopu na hlavný panel, ktorý dokuje najmä "Spúšťač" (ponuka programov podobná z GNOME), Multitaskingový pohľad (správa vitruálnych plôch), Deepin Správcu súborov, Deepin Terminál a Ovládacie centrum. Ak ste zvyknutí na ovládací panel v samostatnom okne budete prekvapení, všetky nastavenia sú zjednotené v pravom vyskakovacom paneli. Možno bude niekomu chýbať klasická Menu ponuka, ale je to pravdepodobne o zvyku. Ak budete potrebovať v Live verzii root heslo napr. na pripojenie diskov alebo inštaláciu programov, zadajte heslo „manjaro“.

Inštalácia distribúcie

Samotná inštalácia prebieha v duchu Manjaro Linuxu a vo všeobecnosti je podobná ako v iných distribúciách. Inštalátor sa vás bude pýtať na lokálne nastavenie, rozdelenie diskov a vytvorenie používateľov. Vždy používam na inštaláciu systému celý SSD disk a druhý harddisk pripájam ako dátový. Po inštalácii a následnom reštarte nabootuje Manjaro už v slovenčine, live verzia podporuje pre nás najbližší český jazyk. Pred inštaláciou odporúčam pripojiť počítač ku sieti, pravdepodobne si inštalátor ťahá práve základné jazykové balíky. Čas od boot menu do prihlasovacieho okna som nemeral ale je to rýchlejšie ako napr. pri Windows 8.1 na rovnakom počítači.



Prvé spustenie

Po prvom nabootovaní po inštalácii Deepinu bude používateľ upozornený na možnosť aktualizovať distribúciu, čo je samozrejmosť. Pred samotným používaním odporúčam zmeniť dve nastavenia, v správcovi súborov si zvoliť priečinok, ktorý bude predvolený pri spúšťaní (nebude vás otravovať náhľad na celý disk) a zmeniť správanie panela. V štandardnom režime Módny režim" síce vyzerá desktop viac moderne, ale pre pohodlnejšiu prácu odporúčam prepnúť Efektívny režim. Ten už viac pripomína Windows so systray a iné Linux desktopy. Mne osobne to značne zrýchlilo prácu najmä s otvorenými oknami.



Inštalácia programov

Čo sa týka programov v distribúcii, tú určuje samotná komunita Manjaro Linuxu. Programový výber Deepin programov som dal nižšie do screenshotu. Nájdete tu napríklad Deepin Systémový monitor, Deepin Filmy, alebo Deepin Hudobný prehrávač. Najjednoduchším spôsobom ako pridať alebo odobrať softvér je použiť grafickú nadstavbu Pamac, používateľ nemusí poznať konzolové príkazy pre pacman (keďže je Manjaro Linux založený na Archu). Ako dlhoročný používateľ Aptu som musel siahnuť v tomto prípade po nápovede. Samozrejme skúsenejší používatelia túto možnosť majú. Len pre zaujímavosť tieto balíky som pridal pomocou príkazu, aby som si odskúšal repozitáre a programy v samotnej distribúcii:
sudo pacman -S 0ad audacious bleachbit clamtk clipit conky-manager dosbox doublecmd-gtk2 easytag etcher filezilla firefox-i18n-sk flashplugin gajim geany hddtemp i2c-tools libreoffice-fresh-sk manjaro-settings-samba mc pepper-flash playonlinux rawtherapee ttf-ubuntu-font-family unrar virtualbox winetricks




Webový prehliadač Google Chrome alebo napríklad moju obľúbenú aplikáciu Radio Tray v základných repozitároch nenájdete, po sprístupnení komunitného repozitára AUR a následnom obnovení databázy balíkov sa už dajú nainštalovať (na staršom počítači zostavenie balíkov trvá dlhšie). TIP: Ak si chcete pridať svoj obľúbený program zo spúšťača na panel kvôli rýchlejšiemu prístupu je to jednoduché, stačí cez pravú ponuku myši na ikone programu zvoliť Odoslať na panel, následne si ch viete presúvať.

Prispôsobenie desktopu

Linux distribúcie sú kombinácia balíčkovacieho systému, programového výberu a o zvolenom desktope. Samozrejme pridaná hodnota je nejaký ten vlastný program, odladenosť, podpora komunity a včasné aktualizácie. Každý používateľ má možnosť prispôsobiť si desktop tak, aby sa mu pracovalo pohodlne a efektívne. Zapnutý NumLock pri prihlasovaní, nastavenie programu po spustení, skrátený čas boot menu, vypnutie šetrenia energie, zmena klávesových skratiek alebo predvolených programov na jeden klik, to všetko tu funguje v Deepine bez problémov. Veľmi praktická vec je možnosť navoliť si správanie v rohoch plochy, ja som si zvolil Ovládacie centrum a Rýchle vypnutie obrazovky. Práve prepracované Ovládacie centrum je jedna z vecí, ktorá odlišuje Deepin od iných distribúcií.



Pár tipov na záver

Vrátim sa k inštalácii programov. Do Manjaro Linuxu odporúčam doinštalovať chýbajúcu jazykovú podporu, ak na inštaláciu systém neupozorní, nachádza sa v Správca nastavení systému Manjaro. Ak chcete aby sa nejaký program spúšťal po štarte, stačí zvoliť cez pravé tlačítko myši možnosť Pridať do štartu. Navolil som si takto clipboard schránku ClipIt. Programy v Spúšťačovi sa dajú zobraziť aj v skupinách, čo je prehľadnejšie. Samozrejme že sa dajú vyhľadávať aj podľa názvu, prípadne je možnosť prepnúť celý spúšťač do menšieho "menu" okna. Ešte tip, aby vám fungoval VirtualBox správne, použite host a guest moduly verzie linux414, s predvolenými modulmi mi VirtualBox nespustil uloženú virtuálku.

Záver

Určite som nespomenul všetko čo tento desktop ponúka, prakticky som sa s ním oboznamoval len víkend. Ale Deepin ako desktop milo ma prekvapil. Keď porovnám nastavenia napr. s Xfce alebo MATE desktopom, Deepin sa snaží byť priamočiarejší a jednoduchší, čo je možno pre začínajúceho Linux používateľa dobre. Nastavenia, ktoré som chcel zmeniť som našiel relatívne rýchlo a tento desktop má pár zaujímavých vychytávok, aj preto určite stojí za povšimnutie. Prelúskať nový desktop za tak krátku dobu svedčí aj o prístupe vývojárov Deepinu k používateľovi, takže ho hodnotím kladne.




Autor: Pavel Šimún, dumaru79@jabbim.com
    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 00:53
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Spúšťač s ponukou programov cez celú plochu sa dá zmeniť na menu v okne nad panelom.

      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 30.11.2018 | 14:47
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Pokiaľ budeš chcieť nabudúce zmeniť, alebo pridať niečo do článku, tak kľudne napíš, neber to tak že ma nejak obťažuješ, rád si s každým pokecám :)

        Je aj druhá možnosť, ak máš chuť zdielať svoje skúsenosti s Linux enviroment aj nadalej s touto komunitou, môžeme ťa pridať za redaktora a upravíš si to sám.

        So long

        bedňa

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 30.11.2018 | 23:06
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Veru to by som uvítal, nápadov mám dosť a niekedy ma kopne chuť vyskúšať nejaké to nové distro alebo zdieľať tipy :-) A ďakujem Mário za spoluprácu.

          • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 30.11.2018 | 23:54
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Myslím si že sme mali dosť intezívny emailový pokec a vôbec mi nevadí ak mi píšeš, skôr naopak. Som rád že sú ľudia ktorí sa snažia podeliť o svoje skúsenosti s komunitou,

            Konkrétne k článku to bolo cez dvadsať doplňujúcich emailov, to len na okraj, keby sa mi niekto bál napísať email, že obťažuje :)

            So long

            bedňa

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 30.11.2018 | 23:58
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Čo musím spĺňať na post redaktora?

              • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 01.12.2018 | 00:33
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                Byť zodpovedný pankáč. Takže ak by si chcel zapadnúť do partie napíš mi.

                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 12:59
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Tak to by ma nenapadlo, že Mandžárko oblečú do Deepin DE. Komunita sa teda snaží. Vďaka za pekný článok.

      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 23:12
        Avatar redhawk75   Používateľ

        manjaro a arch komunita snad najviac prispeva na dde.

         

    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 17:33
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Ešte jeden screen s otvorenými Deepin aplikáciami, na ktorý som zabudol,,,

    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 20:17
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Keďže používam Manjaro s XFCE, bol som zvedavý, ako sa líši Manjaro s DE Deepin. Testoval som to na dvoch rôzne výkonných notebookoch. Musím povedať, že ma Deepin príjemne prekvapil. Páčil sa mi hlavne veľni príjemný vizuál a celkom svižný chod a relatívne malá spotreba RAM, Na tom slabšom notebooku to nebolo až tak svižné, tam sa mi hodí skôr XFCE. Deepin mi pripadá, ako taký mix prvkov gnome, windows a cinnamonu. Myslím si, že Manjaro, ako podvozok tejto distribúcie, je mu na úžitok a dodáva mu svižnosť. Určite nad jeho nasadením na jednom notebooku budem uvažovať.

      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 27.11.2018 | 20:24
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Nahodil som po Deepinovi na disk MX Linux a Manjaro Deepin rýchlejšie nabootuje do desktopu, ale na druhej strane citeľne pomalšie otvára napríklad správcu súborov. Tiež ho hodnotím veľmi pozitívne, hľadal som dáke zádrhely a na nič vážne som nenarazil.

    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 28.11.2018 | 08:28
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      neskúšal to niekto nainštalovať do manjara s iným DE ??

      je na to nejaký metabalik ako ma ubuntu ??

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 28.11.2018 | 08:59
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Sice som to neskúšal, avšak tu je postup inštalácie do arch Linuxu, pravdepodobne bude fungovať i v Manjare.

        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 28.11.2018 | 09:03
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          Pardon, tu je priamo postup pre Manjaro.

          • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 09:35
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            takže je tam metabalík "deepin"

            super, asi to vyskúšam keď budem mať doma trochu čas

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 10:39
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              Iste ale za rozumnejšie považujem stiahnuť a nainštalovať priamo verziu Manjara s Deepin DE, ušetríš si kadejaké nastavovačky, ktoré za teba urobil správca danej verzie.

              • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 12:31
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                strašne ma fascinuje táto móda navrhovania reinštalácie celého systému na tomto fóre

                áno rozumiem že je to často jednoduchšie ako odstraňovať komplikovaný problém ale nie je to univerzálne riešenie, určite nie v tomto prípade

                a čo ked sa mi deepin nebude páčiť alebo mi nebude vyhovovať? tak mám zase preinštalovať späť na gnome verziu ? pričom stále používam rovnaké distro (manjaro)

                a zakaždým inštalovať všetky aplikácie (len to sťahovanie by trvalo hodiny (áno mám strašne pomalý net) a o aplikáciách z AUR ani nehovorím)

                ja svoj čas radšej využijem inak ako reinštaláciou systému každé 2 týždne

                ale ďakujem za návrh ;-)

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 13:03
                  Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

                  Možno som to celkom nedomyslel, v tvojom prípade, keď máš pomalý net, tak to dáva zmysel, čo hovoríš. Ja som troška zhýčkaný rýchlym internetom, kde stiahnuť iso je otázka pár minút. Ak si nie som istý, či si daný Linux nainštalujem, prezriem si ho v livku a až potom, keď sa mi páči, si ho nainštalujem. Tiež neinštalujem každý Linux, ktorý si chcem pozrieť.

                  • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 14:18
                    Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                    ja si tiez stiahnem live distro na vyskusanie (zvacsa cez virtualku a ked sa uz velmi nudim tak to hodim usb) - zvasca cez torent beziaci na serveri (lebo deklarovaný 8MB/s intrenet od telekomu chodí tak do 500kbps, nedajbože ak niekto niečo pozerá na nete)

                    podstata ale bola, že ja som nechcel skúsiť nové distro ale len iny DE pre distro ktoré už nejaký rok používam

                    mimochodom manjaro som zvolil halvne z dôvodu ze nebudem musieť riešiť reinštalácie vždy keď vyjde nová verzia (ako napr. pri ubuntu, kde mam zle skusenosti s viac ako jedným upgradom) je jendo či raz za pol roka alebo rak za 2 roky

                    zatiaľ som s mojím výberom nadmieru spokojný

                    Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 14:50
                      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ
                      ja som nechcel skúsiť nové distro ale len iny DE

                      Tak to máš čo robiť, komunita sa činí:)
                      Awesome; Bspwm; Budgie; Cinnamon; i3; LXDE / LXQT; MATE; Openbox;

                      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 15:50
                        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                        ani nie lebo

                        awesome, bspwm, i3 a openbox sú WM nie DE (ak sa nemýlim) - to je pre mňa nepoužiteľné (ja som klikač)

                        mate mi pride zastaraly vzhľad z cias XP,

                        lxde/lxqt mam na prastarom stroji ale ako hlavne DE by som ho nechcel

                        jedine cinnamon som neskúšal - ten podla screenshotov nevyzera zle, mozno raz ked budem veľký

                        osobne pouzivam GNOME 3 (si GNOME SHELL ci ako sa to vola) a som maximálne spokojný

                        uvidim ako na otm bude ten deepin

                        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 16:13
                          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                          No vidíš, je to vec pohľadu a zvyku, mne zase vyhovuje najviac Xfce alebo MATE a GNOME naopak nie. Našťastie si máme z čoho vybrať a aj spomínaný Deepin má svoje "čaro" a nebránim sa mu.

                        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 16:16
                          Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

                          S tými WM máš pravdu, nejako mi to ušlo.

                          jedine cinnamon som neskúšal

                          Ja ho už nejaký ten rok bezproblémovo používam na LM 17.3. V LM 18.x mal nejaké bugy, uvidíme v LM 19.1.

                        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 03.12.2018 | 17:12
                          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

                          Byť klikač znamená mať len zlé návyky. Väčšina WM je aj tak klikateľná.

                          Po ďalšie ako ťa budú počúvať tvorcovia WM/DE ako napr. Gnome? Ja som si dnes nahlásil bug a opravu práve idem testovať. Na toto môžem mimo IceWM (a iných komunitných WM) zabudnúť. Nehovoriac o tom ako si replikovať desktop, keď sa tvorcovia WM/DE správajú ako svetopáni, menia si správanie WM aj v stotinkových verziách a proste serú na komunitu.

                          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 05.12.2018 | 18:38
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      neviete niekto či je možné nastaviť aby sa "aktívne rohy" spravali rýchlejšie ??

      v gnome shell stačí prísť do rohu a akcia sa aktivuje okamžite

      v deepin musim "tlačiť" myšku do rouku viac ako 1s aby sa akcia aktivovala

      nemá niekto skúsenosť ako to zmeniť ?? zrýchliť ??

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 05.12.2018 | 19:08
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Prejdi myškou 2x za sebou, mne to fungovalo,,,

        • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 06.12.2018 | 13:15
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          mne to funguje len to strasne dlho trva

          ako sam pises "prejdi myškou 2x za sebou" - ja chcem aby to reagovalo hned na prvy krat (ako v gnome shell)

          ešte som prišiel na to že neviem zmeniť predvoleného správcu suborov z deepin správcu na nautilus

          tyka sa to najma kliknutia na odkazy v "start menu" ako počítač, domov atď (rovnako neviem upraviť tie skratky - napr. odkaz na videa je mi zbytocny)

          ked som deepin prehliadac odisntaloval tak tie skratky prestali uplne fungovat

          inak zatial celkom fajn prostredie asi by som si vedel zvyknúť, ovladaci panel je super a veci co casto prepinam mam rychlesie poruke ako predtym (zvukove vystupy, monitory, ...)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 06.12.2018 | 21:09
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Som na sluzobke tak to neviem odskusat. Tie rohy mi tiez vadili, fungovalo to rychlejsie ked som rychlo dvakrat presiel rohy ale nie je to celkom ono, da sa ro riesit cez klavesove skratky napr. Tiez som si vsimol ze neviem zrusit predvolene adresare v home, aj ked som ich vymazal pod spravcom v mc po kliknuti na odkazy v lavom paneli sa opat vytvorili. Asi je to zamer ze nie je tolko moznosti ako napr v Xfce a niektore veci mi chybaju, ale aj napriek tomu je to slusny desktop.

    • RE: Moderný desktop v Linuxe? Vyskúšajte Deepin DE v Manjaro Linux 15.07.2019 | 22:12
      Avatar martin22   Návštevník

      Ahoj chcem sa spýtať, stalo sa niekomu že nech stláča tlačidlo vypnúť alebo reštartovať tak to vôbec nereaguje? Musím natvrdo reštart a až potom to nejaký čas ide.