GRUB

Sekcia: Aplikácie & Desktop 02.09.2007 | 11:17
kowalski   Návštevník
Ahojte!
tento prolem ani neviem do ktorej kategorie patri, ale myslim, ze to je nieco so zavadacom. Asi take 2 mesiace som si uspesne fical na kombinacii M$ + Debian (vyuzival som ich asi 50:50) A asi tak pred tizdnom sa mi stal maly problem. Ked som book zapol, vypisalo nieco ako LOADING GRUB (neviem presne, nepisalo to dlho, ale predpokladam, ze to je normalne) a po asi pol sekunde prisiel restart. Po zhruba piatich restartoch ma napadlo, ze asi to uz nespistim. Tak som nabootoval live CD (nejaky starsi Ubuntu), kde prisla seria prikazov na opetovny zapsi do mbr (aspon myslim, ze na take nieco to sluzi - sudo boot ... ) a nepomohlo. Z windosackej zachrannej konzoly pomohol prikaz fixmbr, ale uz som sa nemohol dostat do linuxu. Tak som tam nainstaloval KUBUNTU. Setko slo ako malo, ale ten problem nastal opat. Akurat som spojazdnil M$ Win.
Ak sa niekto dostal az na koniec mojho slohu, mohol by mi pls pomoct? Necem zase preinstalovat linux a zas setko na novo spojazdnovat. Diky!
    • Re: GRUB 02.09.2007 | 11:58
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Malo by pomôcť z livecd spustiť grub.
      • Re: GRUB 02.09.2007 | 12:13
        Avatar bananomet Gentoo  Používateľ
        mno ked to chvilku slo a potom skapalo, tak mam dojem ze nieco zapisovalo daky shit do mbr(musela nastat zmena), alebo ide o hw problem. zacal by som hladat, ci nahodou neni vo windozach nejaky boot virus. ak by bol, potom sa to vo windowsackom zavadzaci asi neprejavi (hadam by sa nechcel hned predviest). skus v biose po cisto nainstalovanom a funkcnom grube zapnut ochranu boot sectora (nebootuj medzitym do win)
        • Re: GRUB 02.09.2007 | 14:15
          Kowalski   Návštevník
          Takze v kazdom pripade preinstalovat linux. Priznam sa, ze taku odpoved som necakal. Sokor som ocakaval nejaky prikaz na obnovu GRUB, nielen MBR, lebo ja som chytil taky pocit, ze GRUB zblbol aj ked MBR fungovalo nadalej spravne. Opravte ma ak sa mylim. Prikazy: sudo grub
          find /boot/grub/stage1
          root(hd0,X)
          quit


          by mali prepisat mbr, zatialco by mali ponechat GRUB (to co som tu napisal nemusi byt 100% spravne, vecsinou pred zapisom tieto prikazy hladam na nete. Niesom odbornik :D). Takze ak by bol nejaky vir, mal by sa do najblizsieho spustenia winu vymazat, ale nepomohlo to. Pomohlo prenstalovanie linuxu (aj GRUBu) aj to len na kratku dobu - ja som vydedukoval, ze som spravil nejaku somarinu ja - uzivatel. Ale nesom odbornik.
          Takze fakt nemam inej pomoci ako setko formatovat a nanovo instalovat?
    • Re: GRUB 02.09.2007 | 15:41
      kowalski   Návštevník
      Takze, zadal som prikaz
      sudo grub-install /dev/sda
      ale vyhlasil mi nejaku chybu. Nieco v zmysle, ze "no /boot device" abo neco take. Nevenoval som tomu pozornost (som amater, abo lama) a tak som zadal
      sudo grub-install /dev/sda8 (az tam sa nachadza korenovy adresar "/") ale zas ta ista chyba.
      Myslel som, ze sa mi moj pokus nepodaril a ani neviem preco som zadal
      sudo grub
      find /boot/grub/stage1
      root (hd0,7)
      setup (hd0)
      quit

      a ani sam tomu neverim, ale ide to :D. Takze ja ako
      http://www.lama-tym.unas.cz/lama.swf
      to chapem tak, ze som mal s GRUB-om pravdu (mozno) prikazom grub-install som ho preinstaloval (mozno) a tim uz znamim sudo grub ... quit som ho o5 dostal do mbr. Pricom je mozne, ze sa tam pripadny virus dostane onedlho zas (ak tam bol, aj tam bude a problem vznikne zas). Ak sa mylim prosim oprate ma. Vdaka!
      A hlavne vdaka za ochotu!

      kowalski
      • Re: GRUB 04.09.2007 | 18:59
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        OT: ako by tam ten virus mohol vniknut? GRUB je ulozeny na partisne kde mas linux, z windowsu na ext3 partisnu nema pristup iba keby bol nejako super maniacky nakodeny proti grubu a o tom ze by si dostal nejaky virus cez linux silne pochybujem, staci zmena v systeme a grub sa pototo.. mne sa to stalo uz par krat
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people