Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro.

Sekcia: Komunita 18.09.2007 | 02:07
Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
Zdravím

Z prihliadnutím na posledné dianie ohladom vzniku alebo ohlásených plánoch na "prvé" slovenské linuxevé distro som sa rozhodol vyhlásiť súťaž o najpodarenjšie slovenské distro.

Kategórie
1: *buntu - like distro
2: Slax - like distro
3: RPM - based distro

Krytéria:
1:
Musia sa líšiť tapetou pracovnej plochy s logom distra a témov GDM.
2:
Natývna podpora slovenčny je samozrejmosť
3:
Distro musí používať alebo vyskúšať aspoň jeden návšetvník portálu linuxos.sk (okrem autora) a podať o tom do tejto diskusie report.

A teraz vážne:

Už som tu počul okrem grenie (alebo ako sa to volá?) dalšieho chlapíka s nápadom na distro a zapálenov diskuziou o tom "ako to spravíme". Prosim vás ludia spametajte sa. Remastering iso obrazov daakého distra neznamená že máte vlastné nové distro.
Aký to má význam? Chápem ak si niekto robí pre seba prispôsobené cd s niečím "naviše" ale nazývať to nové distro je trochu scestné.

Ja tiež robím hodne úprav na distre Slax ale neodvážil by som sa to nazvat nové distro. Dokonca som istú dobu uvažoval o tom či som už neprekročil tú pomyslenú hranicu "nového distra". Dokonca by nebol problém to totálne preorbyť na ozaj slovenské multimediálne distro. Nakoniec som usúdil že nebyť Tomáša Matejčíka a jeho Slaxa tak by som nič nedokázal. Prehlásiť že mám nové distro je jednoduché ale urobiť skutočne nové distro od základu je asi úplne iná káva. Preto som radšej svoje snahy zahrnul pod kategóriu "nadstavba" (SDT).

Ako sa mnohý vyjadrili v prebiehajúcich diskuziách - možno by ozaj bolo lepšie spraviť daaký skypt ktorý nainštaluje vybrané programi alebo možno "slovenský remastering *buntu" ale len remastering nie vydávať to za nové distro.

Ja osobne pod pojmom nové distro rozumiem distribúciu, ktorá má niečo osobitné a nové čo prináša niečo užitočné alebo alternatývne do sveta linuxu. napr: balíčkovacý systém (portage), spôsob konfigurácie (mandriva kontrol center), špecifické nasadenie (rôzne ruter a firewol distrá) alebo nejakú experimentálnu myšlienku (ulteo) a podobne.
Zmeniť pozadie a prihodiť pár balíčkov považujem za nadstavbu alebo akýsi "datadisk".

Viem že sa pritom človek vela nučí aj ja som sa už pri "ohýbaní" Slaxu vela naučil. Avšak hranice "nového" distra sú podla mňa daleko za tým o čom sa tu na tomto fóre bavíme.

Zaujma ma váš názor na to kedy produkt svojich snáh možeme označiť za "nové distro", čo je to nová distribúcia respektýve aký počin si zaslúži toto označenie? Kde je hranica medzi remasteringom a novým distrom?

tomolc
tomolc
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 02:11
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      ta gramatika je hroznaaaaa!!! v polke som to uz musel prestat citat!
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 03:56
      Avatar KiLo Debian stable  Používateľ
      az na tu gramatiku s tebou v podstate suhlasim
      cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 07:48
      Avatar Róbert Dúbravský PC Debian alebo Ubuntu - servery Debian  Používateľ
      Tiež súhlasím.
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 08:31
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      no... takto vyjadrim sa...

      robim "distro" green linux zalozene na ubuntu. mam par napadov, a ked sa vsetko podari, bude sa to dat povazovat za poriadne distro... aj ked to kusocek potrva... takze takto som za

      ohladom tvojho clanocku ma vsak napadlo nieco ine. preco robit viac distribucii? preco mrhat silami? na jednej strane sa to zda nelogicke, na druhej strane prave nelogickost posuva vyvoj projektov vpred. a to je velmi dolezite. som za sutaz, a tiez by som bol rad, kde by bolo miesto na ukladanie veci pre ostatnych pouzivatelov. napriklad urobil som vlastne pekne pozadie (toto nie je na tych obrazkoch) a chcel by som ich ponuknut niekomu...

      takze s mojim projektom Greenie sa prihlasujem. A testovat sa uz testuje u uzivatela Unix v LM. Samozrejme dost skora nehotova verzia...

      a inak ked robis so slaxom a vies ho prisposobovat, tak vies nieco co slovensky bezny uzivatel nevie. zjednodusujes pracu, prinasas vacsi ucinok zo "slaxu". hod tomu nejake meno, a prihlas sa aj ty...

      ale tak potom su dvaja kandidati zatial...
      DEB: Greenie
      RPM: zatial nic
      TGZ: tvoje dielo
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 11:09
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Plne súhlasím, nemá zmysel robiť projekt ktorý v podstate neprináša nič nové. Uznávam distribúcie ktoré su v niečom iné (SuSE - yast, mimochodom geniálne to funguje aj bez X, mandrake control center - tiež geniálna funkčnosť bez X, gentoo - paralelný štart a rôzne ďalšie zaujímave projekty okolo). Čo ma trošku štve, že neexistuje jednotný systém detekcie hardware. Proste niečo textové s napojením na databázu čo nezobrazí len hardware, ale aj moduly ktoré maju byť použité na rozbehnutie daného železa prípadne návod ako na to. Bolo by celkom milé keby rôzne distribúcie používali rovnaký systém na detekciu hw. Ale som sa trošku rozkecal mimo tému ;) v podstate som chcel len povedať, že súhlasím s týmto názorom.
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 11:21
      Avatar borg Fedora  Administrátor
      lepsie by bolo zobrat LFS, vytvorit nad nim novy balickovaci system, control center, konfig nastroje. vsak je tu dost ludi, ktorych by to bavilo, a vedia daco.
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 11:42
        Avatar srigi   Používateľ
        Presne tomuto sa hovori nova dstribucia. Za novu distribuciu este povazujem fork nejakej existujucej distrib. To co kce vytvorit Stano nie je nova distrib v pravom slova zmysle (nie je to ani LFS a stuff, ani fork).
        • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 11:57
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          upravene nieco co urobilo stado mudrych hlaviciek pred mnou... ano, rad by som urobil distribuciu vychadzajucu z LFS, prebral vlastnosti roznych distribucii, pridal tam nove veci, vytvoril tisice balickov...

          ale zatial sme na zemi... :)
          • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 12:18
            Avatar Peter Paška Ubuntu 11.04, LinuxMint  Používateľ
            Som ešte lama, ale zaujímavým distrom by mohlo byť niečo také čo sa priblíži bežnému slovenskému užívateľovi. Niečo čo hneď po inštalácii zvláda prehrávanie videa a audia vo všetkých bežných formátoch bez nutnosti ďalšieho doinštalovania. Sk jazyk na aspom 80% hneď po nainštalovaní. Plné kancelárske balíky aj s MS fontmi a plne funkčný vypalovací soft. Aby bežný užívateľ po inštalácii musel čo možno najmenej vecí doinštalovávať z netu lebo ešte stále nemá tak veľa ľudí net.
            A navyše bežný užívateľ nechce inštalovať ten si niekoho zavolá a PC chce používať.
            PC Intel Core2Duo {3200}, 2GB RAM, ASUS Nvidia GTS250 1GB, 1 TB HDD, MB ASUS P5QE-L / NTB Fujitsu Lifebook AH512
            • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 12:23
              Avatar srigi   Používateľ
              Linux Mint KDE edition. Staci si pri instalacii zvolit Slovencinu, nase casove pasmo. O viac sa netreba starat, po dokonceni instalacie a restarte nabehne pekny poslovenceny Linux s MM schopnostami. A ak nemas nejaky exoticky HW, tak bezi aj 3D podpora a WiFi adapter.
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:33
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        napr.?
        Debian. apt-get into it…
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 14:11
      m4rtin.m   Návštevník
      tiez nesuhlasim, ze stanova nadstavba prekrocila tuto hranicu...
      stano, ak rad kreslis pozadia a temy, mas tu gnome-look, kde-look...
      nemusis ich vkladat do ubuntu, naopak, tymto sposobom by si ziskal viac pouzivatelov
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 14:41
      ---   Návštevník
      tiez nevidim realne dotiahnut Stanov projekt do uspesneho konca, nie ze by sa to nedalo ,ale ked si stiahnem ubuntu ,tak mam zaruku "svetovosti". Uz davno som tu spominal vytvorit nejaky iny Automatix ,teda nejake klikatko ktore doinstaluje vsetko co potrebujem , veci ktore su pre vacsinu zaujimave, by sa dali stiahnut ,pripadne by sa to instalovalo z "datadisku" , na ktorom je ubuntu LIVE.
      Odstrani sa problem so zakladom (samotne ubuntu je testovane-overene) a to specificke slovenske , multimedia , dsl modemy za korunu a podobne, by sa dalo na par klikov doinstalovat a rozbehat.
      Ved aj slovenske winxp nemam hned po nainstalovani ,tiez treba urobit nejakych par kliknuti aby to islo.

      Potom tento projekt ponuknut do skol , uradov ,ale to uz je ina tema. Projekt ako taky musi zaujat ,nielen tym ze to bude netradicne zelene ci cervene.
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 15:57
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        netradicne zelene :D

        no ano je to zelene. bolo to zelene, je to zelene a bude to zelene. ale zelena je farba a nic viac. snazim sa urobit system pre tych, ktorym v ubuntu nieco chyba. chyba na zaciatku prehravanie videi? chybaju oblubene programy?

        nie kazdemu sa chce prerabat 4 hodinky system tak, aby vyhovoval. mne teda urcite nie. to radsej sa budem 100 hodin babrat s vyrobou "distra" s ktorymi budem spokojny ja, blizky kamarati, a cela verejnost... :)

        chce niekto ubuntu? nech sa paci vyborne distro. chce niekto mint linux? je na stiahnutie, staci napalit iso obraz. a ak chce niekto greenie ci uz pouzivat alebo len vyskusat, tak ho to nic nestoji...

        momentalne prerokovavam nejake napady s Lacom Bodnarom (asi ho tu pozna vela ludi), Clemom Lefebvre (myslim ze ho urcite niekto pozna), s par linuxakmi tu z linuxos, s pomocnym grafikom a tak podobne... :)
        • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 16:19
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          som ta predpebehol, ja som si urobil uz dnes svoje distro (takze som prvy :P):
          apt-get install language-pack-gnome-sk language-pack-gnome-sk-base language-pack-kde-sk language-pack-kde-sk-base language-pack-sk language-pack-sk-base

          apt-get install programy_ktore_su_popularne
        • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 16:25
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Ja tiež
          echo 'LINGUAS="sk cs pl en"' >> /etc/make.conf
          emerge opera sun-jre-bin netscape-flash doom3 dalsie zaujimave programy
          
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 17:00
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      kazda distribucia na zaciatku potrebuje nejaku filozofiu ktoru sa bude snazit docielit a pre ktoru si ziska pouzivatelov ktorym ta filozofia vyhovuje. linux vyvija komunita a ked tu distribuciu pouzivam tak som akosi jej sucastou a mozem tej distribucii porospiet pri vyvoji napriklad bugreportmi a navrhmi na zlepsenie. neda sa mat odrazu vsetko, to snad chape kazdy. ak vidim nejaky problem s danou distribuciou a chcem to zmenit, neznamena to hned, ze musim vytvorit vlastnu distribuciu. samozrejme ak ta zmena zasiahne podstatu tej distribucie tak prave tu je priestor na nieco nove co bude ine. nepovazujem za dovod pre vznik novej distribucie len to, ze bude v instalacii obsahovat nejaky balik ktory rodicovska distribucia nema. a co sa tyka lokalizacie do slovenciny tak v tomto smere nemam vela co povedat pretoze pouzivam stale defaultnu anglicku lokalizaciu. chapem, ze je potrebna aj slovenska lokalizacia, ale pytam sa (lebo to neviem): je ta sk lokalizacia neuplna? ak ano tak preco neriesime to aby sme ju dotiahli do konca. ak nie tak potom treba riesit to aby neanglicky hovoriaci clovek mal co najlahsiu cestu slovencinu spojazdnit (moznost pri instalacii nastavit jazyk) ak to tak zatial nie je. to s tou sutazov ako si zartoval je fakt odveci a neproduktyvne. ak by taka sutaz skoncila tak potom co dalej? dalsia sutaz? a o com to cele bude?
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 21:37
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        pokial ide o sutaz... no ked uz ma spomenul tak sa zapojim... :)

        ano musi mat vsetko svoju filozofiu. svoj jasny ciel, svoje urcenie, nejaku logiku. a hlavne to musi toho cloveka bavit...

        o nic nejde podla mna... ak si autor myslel ze teraz si kazdy urobi distribuciu a bude sutazit 50 roznych rieseni, tak je asi kusocek na omyle...

        inak svoju filozofiu mam, ale este nie je "na papiery"...

        tomolc spominal distro zalozene na slaxe, teda upraveny slax. v poriadku, preco nie? Tomas Matejicek urobil skvelu robotu, myslim ze je stastny ked na jeho projekte sa zakladaju dalsie, lebo slax je fakt dobry. do slaxu sa niekto vyzna a niekto nie, napriklad ja by som sa trapil kym by som urobil nejake zmeny... a preto prave vitam, ak sa robi nejaka distribucia urcena uz nie len sam pre seba, ale pre verejnost. ak tomolc vytvori distribuciu, kde bude to najlepsie zo slaxu a jeho vlastnych napadov, tak si to stiahnem a budem pouzivat. ak urobi tomas srnka upravenu fedoru, Miro Bendik Gentoo ci Johanka z Arcu nejaky Orleans Linux zalozeny napriklad na PCLinuxOS, tak je to vitane...

        zoberme si "polozname" distribucie ako napriklad SAM Linux. Ako zacinali? A ako zacalo Ulteo, PCLinuxOS, ci dokonca Ubuntu? niekto si povedal ze nieco zmeni? Ano! A vysledok? stiahnite si a vypalte na CD ak chcete...
        • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:15
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          pokial ide o sutaz tak ta ja odveci a myslena ako zart.
          pokial ide o tvoj greenie linux tak moj nazor je taky, ze kludne si ju rob, men si co len chces, ved to je dovolene, ale neocakavam nejaky vysoky prinos tejto roboty aspon v dohladnej dobe. v prvom rade nemyslim, ze natolko rozumies linuxu aby si nemal problem ju udrziavat (to myslim bez urazky, je tiez toho vela neviem) v tej dohladnej dobe a zmeny ktore planujes presadit v tvojom forku ubuntu nepovazujem za vyznamne. ak dobre chapem tvoj terajsi pristup k celej tejto veci tak sa jedna o pridanie zopar balikov do zakladneho instalacneho cd/dvd, a zmenenie vyzoru celeho toho cuda. stano nie som proti tebe, ale toto sa mi zda ako objavovanie objaveneho.
          Everything is proceeding as I have foreseen.
          • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:30
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            Neboj sa nehnevam sa a nie som urazeny, pohodka :)

            Ano, moje vzdelanie v oblasti Linuxu ma veeeeelmi daleko od nekonecna, ale som taka nepokojna povaha. Vrcholne neznasam konzervativnych ludi a milujem ludi otvorenych (asi budem patolog heh :P). Mam napady, mam myslienky, poznam ludi ktori su uchotny pomoct a naozaj pomahaju za co som im vdacny...

            Ak nejaky Greenie Linux zanikne tak rychlo ako vznikol, tak budem znovu nejaky obycajny ubuntak... Ale musim uznat ze toto ma tak trochu naplna. Hladam v google, fintim v gimpe, coraz viac chapem strukturu... od cias ked som sa rozhodol ze ten Windows ma serie uz dlho sa vela zmenilo...

            Inak nejdem menit len vzhlad a par aplikacii. To by som uz vydal na net po 1 dni roboty. Ale na vydanie verejnej betaverzie si treba este veru pockat...
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 17:10
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Mne vôbec nevadí, ak si niekto prispôsobí nejaké distro a dá mu iný názov (nemusím to totiž hneď brať ako iné distro, ale beriem to len ako nejakú vedľajšiu verziu danej distribúcie s vlastnou prezývkou :P ), dôležitejšie je pre mňa to, aby bolo pri tej ďalšej "verzii" k dispozícii dostatok balíčkov a bolo plne kompatibilné s "materskou", nemá totiž zmysel robiť niečo nové, čo znovu nebude podporované, bude si musieť raziť vlastnú cestu, upravovať ovládače a pod., keďže je to len zbytočná práca (máme tu predsa projekty, ktoré sú rozbehnuté, dajú sa dobre prispôsobiť a nie je treba hneď robiť všetko odznova)...
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:32
      Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
      cennim si kazdu snahu (o to viac vytvorit nove distro) ale musim uznat ze ak sa ti to podari asi to pouzivat nebudem. kazdopadne ak by si spravil nejaky script (pripadne all-in-one balicek) hned ho nahadzujem - vela ludi su lamy a ta druha polovica (vratane mna) su lenivci - povedzme "update" na *buntu co doinstaluje a nastavi system tak, aby bol pouzitelny (tapeta+klavesnica+ikony na ploche a quick start alebo ako sa to vola + nejake tie programy xmms, xine atd.)

      myslim ze by to bolo jednoduchsie a praktickejsie - vyvoj ide rychlo dopredu a s vlastnou distribuciou nemas sancu stihat tej oficialnej (vzdy budes 3 mesiace pozadu)
      lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 01:07
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        ahoj :)

        script bude, uz mam par veci premyslenych, ale najskor musim dorobit aspon nejake vydanie. Povedal si ze 3 mesiace pozadu. Ano je to mozne, ale myslim ze ani moc nie. Dovod je velmi jednoduchy - system je momentalne viac-menej identicky s Ubuntu. Vsetky potrebne veci ktore pouzivam si uskladnujem. Dokonca myslim, ze po vydani Ubuntu Gutsy Gibbon bude mozne spustit Greenie na tom zalozeny uz za niekolko malo dni, tak napriklad dva :)
    • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:33
      Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
      Zdravím všetkých.

      Vidím že sa to tu poriadne rozbehlo. V podstate sa v zásadných veciach zhodneme.

      Chcel by sa spýtať Stana či by nám mohol predtsvaiť svoju výziu do budúcna.
      Čo to bude za distro až bude hotové?
      V čom sa bude líšiť od ostatných? (SK default nepovažujem za rozdiel) 
      Plánuješ aj vývoj vlastných klikátok prípadne nejakých apps mimo užívatelského rozhrania (napr nejaký detektor HW a pod)?
      Prečo by som mal tvoje distro uprednostniť pred Fedorov alebo Ubuntu?

      Podla mna si sa moc uponáhlal. Mal si počkať kím budeš mať niečo konkrétne v rukách...

      tomolc
      tomolc
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 18.09.2007 | 22:43
        Avatar kernel OpenSUSE, Gentoo  Používateľ
        jj presne

        Pokiaľ "len" (aj to je samozrejme užitočná práca) meníš balíčky a design tak by som to nazval len určitým Ubuntu
        SkPowerEdition nanajviš Green Ubuntu.

        Vôbec ťa nechcem odradiť od vývoja SK distra, ale samostatným distrom by som to nazýval až vtedy, keď sa to stane forkom ubuntu. Fork == závyslosť od pôvodnej distribúcie je minimálna a je prítomný značný VLASTNÝ vývoj.

        t.j chce to nejaky project plan/vision, ktory by mozno odvovodnil vznik noveho distra (v tom pripade ti drzim prsty), ale pokiaľ to je len najnovšia verzia ubuntu zo zmenenými balíčkami tak to dôvod nieje (t.j. nezávyslosť od pôvodnej a vlastný vývoj).

        Hoci ked porovname napriklad Ubuntu a PCLinux OS tak rozdiel je v podstate v OutOfBox kodekoch/funkcionalite, ale je tu znova prízvukovaný vlastný vývoj (apps na konfiguráciu, správu ...).

        Ak máš niečo ideu/nápad, ktorý si vyžaduje vytvorenie nového distra tak BE HAPPY, ale ak nie tak by so to nazval Green Ubuntu (predsa len 90% robí Ubuntu a vyhodiť ich odtiaľ by bolo v takomto prípade neetické).

        PEACE.
        There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary and those who don´t.
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 00:53
        l_barbarossa   Návštevník
        zdravim vas vsetkych,
        v podstate chapem Vas pohlad na vec, lebo naozaj, nebyva zvykom, ze jedneho dna zasumia listy a na druhy den zcista -zjasna mame nove distro. Ano, urobit nejake mierne upravy vzhladu a funkcnosti existujucej distribucie a nazvat ju "nove distro" je trochu scestne. Alebo aj nie - pretoze niekto nadhodil myslienku, ze chce nove distro, a hla - nasiel sa druhy, ktory chce tu myslienku zrealizovat. Mozno nema dostatocne technicke znalosti - vlastne takmer naisto, ale vyzera, ze spravovat projekt by mozno zvladal, lebo vidim ako sa neda odradit, napriek vsetkym rozumnym argumentom, ktore tu zazneli.
        Cize, asi by bola skoda nadalej dupat po tej iskre, lebo asi nezhasne, len bude svietit akurat sama pre seba ...
        radsej teda treba pustit nejaky napad, ze co by mohla byt ta pridana hodnota noveho distra.










        Ako priklad pouzijem fonty (kazdy nech si dosadi to svoje):

        Bolo by fajn, keby existovalo nejake distro s rozumnou spravu fontov , aj TTF, aj PS aj OpenType, vratane gui, cez ktore by sa dali dynamicky instalovat a odinstalovat, pripadne aj nejaku automatiku, ze pri spusteni povedzme Inkscape sa mi same nainstaluju fonty, ktore budem mat v skupine Inkscape, ked zas otvorim dokument Skribus-u spusti sa dialog ci chcem natiahnut len fonty pouzite v dokumente alebo aj vsetky fonty zo skupiny Skribus ... atd. Verim tomu, ze existuje nejaka iniciativa, ktora problem spravy fontov v linuxe chce poriesit na baze nejakych standardov - a ak nemaju este korporatne distro, tak sa mozno treba zavesit na nich, ze: "Pozrite, mame nadbytok tvorivej energie a chceme urobit nejake distro, ale aby tam uz boli fest zaujimave ficury, a vy prave na jednej takej ficure robite, nemohli by sme to dat dokopy...?"

        alebo pouzijem priklad Elive:
        Ecko (akoze Enlightemnent), bomba vec, cisty futurizmus. Ale v distrach, kde KDE alebo Gnome boli jasnou volbou, ecko nemalo sancu na uspech, ba zavadzalo, lebo bud to bolo zavsivavene alebo clovek nevedel ako to ma vobec pouzivat. Az Elive ukazalo, ake moze byt ecko dobre...
        ... bla, bla, bla...

        a dobru noc
      • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 01:26
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        joj si hrozne napisal tie otazky, zle sa mi to tu cita... takze si ich radsej skopirujem...

        Čo to bude za distro až bude hotové?

        Az to bude hotove, bude to distribucia vhodna pre ludi zvyknutych na ubuntu, a tiez vhodna pre ludi prechadzajucich z Windows. Je mi jasne ze nedobijem svet, a ze 50 percent ubuntakov neprejde ku mne len tak "z nudy". Rad by som dosiahol podiel mozno 2-4 percenta pouzivatelov Ubuntu v nasej krajinke pod Tatrami. Je to vysoky ciel? Nizky ciel? Uvidime casom. Nejde vsak az tak o cisla, ale o spokojnost. Moju aj ludi okolo.
        Takze v skratke:
        - distro zalozene na ubuntu a kompatibilne, viac ako spominanych 90 percent (mint linux je asi na 98 percent ubuntu)
        - system pravidelne meneny podla aktualnych poziadaviek. Napriklad vela ludom chyba MC, tak som ho jednoducho pridal. A tak dalej a tak dalej. Neda sa vyhoviet vsetkym - ale kazdy nazor sa da zvazit...
        - podpora beznych slovenskych veci... teda napriklad v bookmarkoch vo firefoxe je pokec, v rhythmboxe budu slovenske radia...
        - 2 specialne menu: jedno na spustanie aplikacii ako root (menu aplikacie a tam "kapitolka" root. tak sa bude dat jednoducho spustit ako root nautilus, gedit, synaptic, gnome-commander atd. Druhe menu bude na textove editacie suborov ako sources.list, fstab, menu.lst a podobne. Toto menu bude v system/sprava/rucne editacie
        - system esteticky pekne zeleny :)
        - najdolezitejsia filozoficka myslienka: moznost volby. To vysvetlim neskor podrobnejsie


        V čom sa bude líšiť od ostatných? (SK default nepovažujem za rozdiel)

        uz som o tom pisal v prvom bode


        Plánuješ aj vývoj vlastných klikátok prípadne nejakých apps mimo užívatelského rozhrania (napr nejaký detektor HW a pod)?

        Nie, momentalne su komplikovanejsie vlastne vecicky dost vzdialene. Nieco casom pribudne v spolupraci s niektorymi vacsimi secialistami od mna... ale tak rychlo to nebude urcite


        Prečo by som mal tvoje distro uprednostniť pred Fedorov alebo Ubuntu?

        Preco? ak chces linuxovu distribuciu, vyber si taku ktora Ti bude vyhovovat. Fedoru poznam velmi malo, takze to nemam moc ako porovnat. A pokial ide o Ubuntu, snazim sa opravovat prave problemy v Ubuntu a prisposobit tak "nove zelene distro" ludom este viac ako povodne Ubuntu, na ktorom je zalozenych niekolko distier. Napriklad v spanielsku su minimalne 3 distribucie prisposobovane na miestne pomery. Najznamejsi z nich je MoLinux.
        Samozrejme Greenie ma aj niekolko nevyhod oproti Ubuntu, ale tie su zalozene len na rozdiely popularity. Urcite sa niekomu bude viac pacit programove vybavenie Ubuntu ako mojho vynalezu, ale dovolim si tvrdit, ze dobre informovanych zaciatocnikov viac chyti za srdce Greenie.




        Inak najnovsie novinky:
        KDE bude sucastou hlavnej DVD edicie. o pridani aj XFCE sa uvazuje.

        A inak ak chce niekto testovaciu verziu Greenie, tak nie je na nete lebo nemam hosting...
        • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 06:16
          Avatar rebrik Arch, Ubuntu  Používateľ
          Este by si sa mohol spojit s DareDevilom, pomoct mu s tym jeho programom v pythone, zakomponovat do Greeniee a mal by si slovensku distribuciu idealnu pre internetove kaviarne:-)
          Mal by si tak aj nejake feature ktorou by si sa odlisoval od inych distier. :-)

          (O 4. v noci cloveka napadne vselico :-) )

          A len tak mimochodom .. mne sa modra paci viac :-)
          Of All The Things I've Lost, I Miss My Mind The Most.
          • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 09:59
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            tema sa bude dat zmenit aj na modru :)

            ok s nim sa spojim a zistim co a ako...
            • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 13:04
              ---   Návštevník
              neviem Stano ,ale pripada mi to ako ciste fuserstvo to co robis. Naco sem pises , najnovsie novinky - KDE bude v DVD verzii atd....
              Mi to pripada ,ako keby si sa rano zobudil a povedal, ze dnes je KDE "v akcii" a bude na DVD.
              Zajtra sa zobudis a vyhlasis ,ze akcia skoncila KDE na DVD nebude.
              Ak to naozaj myslis vazne, tak s tym zverejnovanim "noviniek" prestan. Budi to dojem amaterizmu ,ale zase ak ti o to ide tak pokracuj. Opytam sa co je dnes "v akcii"?
              • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 19.09.2007 | 13:06
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                ok dik za radu... budem pisat nieco zaujimave na web toho cuda, nie tu do verejneho fora... dik za upozornenie...
                • Re: Vyhlasujem sútaž o najlepšie slovenské distro. 21.09.2007 | 11:46
                  workyb   Návštevník
                  Pridavam sa to tochto nezmyslu. Dneska porobim vlastnu " distribuciu"L Dam vediet ako vypada