Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu

Sekcia: Aplikácie & Desktop 18.09.2007 | 21:31
battika   Návštevník
Cavte vsetci,
neviete nahodou ako sa da v ubuntu premapovat lave kliknutie mysou na klavesnicu? Napr. na WIN alebo CAPSLOCK key?
Tak aby fungoval aj drag a double click. KDE ma daco takeho implementovane ale iba na space a nefunguje drag.

Dakujem
Attila
    • Re: Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu 18.09.2007 | 23:32
      WlaSaTy   Návštevník
      Ahoj Atilla battika,
      X Windows má možnosť premapovať myš na numerickú časť klávesnice a dosť často sa to používa ako súčasť prvotnej konfigurácie cez interný grafický konfigurátor xwindows. Myslím že to dokázalo robiť ľavé a pravé kliknutie myškou, ťahanie myškou, posun do ôsmych strán. Ak by to vyhovovalo, tak by sme sa po tom mohli pozrieť kam sa nám to schovalo a ako sa to volá. Myslím že by bola škoda keby takáto vlastnosť odišla do zabudnutia rovnako ako použitie joysticku namiesto myši. Predsa len ten sa lepšie držal :)

      Už roky konfigurujem xwindows po pamäti, predsa len nemením tak často hardware aby som si to nemohol dovoliť, ale takáto funkcionalitka ma zaujíma a stojí za to aj v mojom prípade. Najmä ak si uvedomíme že cena externých numerických klávesníc klesá a občas sa dá takáto vec použiť aj na ovládanie multimédií. Cena za takúto klávesnicu je niekedy nižšia ako za diaľkové a hlavne to nenamáha zápestie tak ako myš, alebo prsty tak ako diaľkové. Niektorý z nás už majú svoje roky aby si dávali pozor na kĺby :)
      • Re: Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu 19.09.2007 | 00:01
        Battika   Návštevník
        Cau WlaSaTy,
        dakujem za odpoved, hmm a myslis si, ze by sa to dalo premapovat aj na ine klavesi ako je Keypad?

        Ja to totiz to mam tak spravene, ze pravu ruku mam na Mysi, lavu na klavesnici, a ked treba klikam s WIN key (kedysi bol Capslock ale tu funkciu predsa len clovek casto potrebuje). Takto potom nenamaham tak slachy na pravej ruke a viem ovela rychlejsie pracovat pri drag a drop a pri klikani. Kym s pravou rukou nastavim mys na poziciu, lavou mozem ihned kliknut.

        Pri strihani videi som si pred rokom tak zatazil pravu ruku, ze som tyzden nemohol pracovat, odkedy pouzivam dve ruky naraz je to ovela lepsie.

        Dakujem ti este raz.

        Attila
        • Re: Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu 19.09.2007 | 00:19
          WlaSaTy   Návštevník
          Ahoj,
          Klávesnica v xwindows sa dá kompletne predefinovať rôznymi spôsobmi takže možné by to bolo. asi sa pozrem aspoň na to ako sa zapína to rizšírenie pre numerickú klávesnicu (premapovanie hviezdičky či čoho na win/capslock by mohlo byť tiež jednoduché). Ale koľko mi to bude trvať pri mojej lenivosti? no však, uvidíme.
          • Re: Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu 19.09.2007 | 00:24
            Battika   Návštevník
            Zdar,
            v kazdom pripade dakujem je dobre vediet ze sa to da spravit bez brutalnych modifikacii ala "prekompilovanie kernelu" :).

            Som iba newbie s linux X ale skusim sa na to pozriet. Skusal som xbindkey ale stale som mal problem, ze som nemohol mapovat mouse key.
            • Re: Mapovanie laveho tlacitka mysi na klavesnicu 19.09.2007 | 00:39
              WlaSaTy   Návštevník
              Ahoj,
              to bude asi tým že mouse klick nie je key ale v prípade vynaloženia zvýšeného záujmu je možné predefinovať keymap a zapnúť dané rozlíšenie. človek s tým môže (dočasne) prísť o numerickú klávesnicu ale ... zdravie je prednejšie.

              inak zaujímalo by ma kedy sa na slovensko dostanú emerikánske ceny:
              http://www.geeks.com/products_sc.asp?cat=1043

              USB numpad za 3USD, to by som si odpustil jeden obed a viac by som to neriešil. Škoda že je to na Slovensku za minimálne 25 USD teda čo som zatial pozeral.