Zaciatocnik - RedHat, Fedora alebo Mandriva
Chcem jednu z tychto distribucii a neviem ktoru mam nainstalovat... Planujem si kupit knihu kde je pribalene instalacne medium. Fedora a RedHat su spolu v jednej viac ako 1000 stranovej knihe a Mandriva je v inej 400 stranovej knihe ktora je aj tu v e-shope.
Chcel by som tento sposob ziskania aby som mal nejaky navod a aby som koli kazdej blbosti nemusel pisat na forum.
Poradi niekto? Linux som este nikdy nepouzival a planujem ho instalovat na notebook.
Dakujem za prip. pomoc!!!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
fedoru alebo redhat - urcite nie. to skor mandrivu...
//netvrdim ze som profik,ale na profika sa aspon nehram
Rozdiel toho zeleneho zvastu oproti ubuntu ,je ze je na ploche pochybny manual ,ktory ale neriesi nic!
pokial ma niekto zapal nexajte ho ide svojou cestou, "ty" sa mozes rozhodnut inak, vzdy mas moznost volby
da sa tema zamknut alebo nieco podobne ?
thx
prosim neragujte na moj nazor nie je dolezity je to ako vystrel sipom do vetra :-)
Nie kazdeho bavi sa neustale prihlasovat, alebo pisat dlhe nick names.
A btw. linux distribucia pre zaciatocnikov neexistuje. Kebyze su nejake pre zaciatocnikov, tak fora niesu plne otazok k opensuse, ubuntu, mandriva..... Ludia su ku*** lenive si informacie sami vyhladat. Radsej zaplavuju forum uplne banalnymi otazkami.
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=sk
prelozil som ho aj do slovenciny
Prekotúľajme sa na ďalšiu otázku :-)
Šikuľka - viem čo, kde, kedy a ako :-)
Ďalšia otázka sa už na Vás teší :-)
už len pár veselých otázok :-)
Tak a poďme veselo na ďalšiu otázku!
Veľmi často sa stretávame s predinštalovaním Microsoft Windows na nových PC
---preco si myslis ze vsetci su na tvojej IQ urovni? Podla prekladu to vyzera ze mas tak 3-5 rokov (tomu prisluchajuca mentalna uroven)
Takyto trapny preklad mozes vysmolit len ty! Strata casu.
- compiz je tu fakt dobre vyladeny na kazdodenne pouzitie
- ten nastroj na nastavenie xorg.conf (System -> Sprava -> Screens and Graphic) je dost dobra vec. Vyberies si tam ovladac pre X, rozlisenie, rozlozenie monitorov. Dokonca sa automaticky spusti namiesto tej blbej modrej obrazovky ked ti nenabehne Xko. Tym padom totalne odpadla nutnost rucnej editacie xorg.conf
zatial co to klikanie, strach a hroza....
neoponujem, len informujem o skusenostiach s tymto....
Ale som pocul, ze to ma nejake problemy na laptope s diskom, ale ze sa to da odstranit. Momentalne by som ti odporucil asi Kubuntu - ak mas samozrejme net. Stanov manual ti pomoze a nemusis pisat do fora :-)
Otázka - aký má stroj a či sa chce hrať - v prvom rade doslova a ak nie a myslí to vážne tak SuSe - mám najmenej problémov. Najviac som sa potkýnal pri MDV 2007 a dovolím si poznamenať, že 2006 fachala lepšie/u mňa
Podarilo sa mi najst vela zaujimavych linkov a rozhorol som sa ze si necham poradit akukolvek distribuciu. Zatial som vsak rozhodnuty pre mandriva 2008. Nevie niekto aky je rozdiel medzi 2008 a 2008 powerpack?
Chcel by som to nainstalovat na notebook: Core 2 Duo T7100 (64 bit), 2GB ram, ATI mobility radeon HD2600, 160GB disk (chcem dualboot), Wi-Fi... Presnejsie ide o Toshiba A200-1M8
Bude mat ten notebook dobru podporu pod Linuxom? Bude vsetko fungovat?
Ma Linux setriace profily ako Windows? napr. setrenie, vyvazeny, vykon...? Dokaze linux menit frekvenciu procesora aby sa usetrila bateria?
Linux nepotrebujem na hry... Na hry si chcem nechat Windows. Pri Linuxe chcem vyuzivat multimedia (video, hudba, obrazky..), internet, Open Office v skratke vsetko co ponukne a co sa mi tam podari dostat... Co nepojde ostane na Windows...
Bol by som rad keby je to stabilny OS, davam prednost grafickemu rezimu ale chcel by som sa neskor naucit aj nastavovanie a upravovanie v Shell. Bolo by fajn keby zakladna instalacia mala co najviac softwaru ktory by som chcel pouzivat.
Poradi niekto nejaku distribuciu? Zatial sa mi pozdava ta Mandriva a nerobi mi problem su tu distribuciu kupit...
dakujem za pripadne poradenie..
ano ma, funguje to
Bolo by fajn keby zakladna instalacia mala co najviac softwaru ktory by som chcel pouzivat.
uz tebou spominana Mandriva, al. openSuSE. Mne napr. bezi na notasi Kubuntu. Sice s troska mensimi problemami, ale za to moze uponahlanost Canonicalu (neskorsie upgrady to spravia, al. 8.04-ka :D)
Tommy preco si sa rozhodol prejst z Arch na Kubuntu...
Keďže si začiatočník, myslím, že naučiť by si sa mohol viac na *Ubuntu, Fedora, príp. aj openSuSE (samozrejme aj na iných, ale aj o niečo zložitejších). Mandriva je viac klikacia.
Ak teda nemusíš striktne mať tlačenú príručku, skús si tých distribúcií viacero (v súčasnosti sa už takmer každá distribúcia dá stiahnuť ako inštalačné LiveCD, t.j. môžeš si ho pozrieť, skúsiť, ako približne podporuje tvoj notebook, jednoducho vyskúšať a keď sa Ti zapáči, aj nainštalovať). Dobrú dokumentáciu a užívateľskú podporu majú napr. Mandriva, openSuSE, Ubuntu a z neho odvodené (napr. Greenie, Linux Mint).
No podla obrazkov mi pri Ubundu/Kubundu viac vyhovuje prostredie KDE asi zvyk od Windowsu. Myslim si ze naucit sa GNOME by nemalo byt take tazke...
Este pozeram a zistujem nieco o openSUSE a Fedora ale stale som najviac prikloneny na Mandrivu. No uvidim co si vyberiem.
Ked to tak rozoberiem tak:
Mandriva: Jednoducha a podla recenzii dobra distribucia. Neskor by som sa chcel naucit aj textovy rezim a tam udajne Mandriva nie je ono..
openSuse: Podla mna taka zlata stredna cesta medzi Mandrivou a Ubuntu.
Ubuntu: Presne to co by bolo pre mna super... Podla recenzii a uzivatelov su posledne verzie nedoladene a nedotiahnute co mi dost vadi...
Podla recenzii je opensuse vraj dobre distro ,ja nemam nervy cakat kym sa nieco nainstaluje (lepsie povedane nemam cas cakat na nacitanie dostupnych balikov) a ked vidim yast tak mi zacina byt zle. Nechapem ako to niekto moze vydavat za super distro. Ale nechcem vyvolavat flame, len pisem ze mne recenzie na opensuse nic nehovoria , lebo som si overil ze to nie je a nikdy nebude distro pre mna. Netreba zabudat na hlavne delenie spominanych distier a to RPM a DEB based. U mna vyhravaju na plnej ciare DEB based distra.
Sry za vyraz ale co je toto za blabol. Uplne rovnako sa predsa sprava Synaptics a to nie len v Debiane a Ubu ale aj v PCLinuxOS (rpm).
openSUSE po zapnuti SW managera v Yaste zacne prehladavat iba cache repozitarov (treba si vypnut auto-refresh repozitarov, inak to bude tahat aktualny zoznam balickov pri kazdom poziadavku na spravcu SW!), cize uplne roznake spravanie ako Synaptics. Ten tiez po svojom zapnuti na nejaky moment vytazuje CPU na 100%. Takze nenavist nie je na mieste. Ja si naopak spravcu SW v Yaste chvalim (ale mam dost vykonny stroj, to je pravda).
pisal si ze sa ti paci KDE prostredie, ano ma vyhodu ze je pekne hned po instalacii ,aj mne sa pacilo ale dnes mi vadi a na GNOME pripadne XFCE(rychle aj na pomaloh HW) nedam dopustit
ja som oskusal vela distier a viem si predstavit tvoju dilemu ale najlepsie je nainstalovat a skusat, ja som zacal s openSUSE 10.0 kde som nic nevedel spravit potom som skusil DEBIANa tam som tiez nic nevedel nastavit, prechod na mandrivu 2006 - klikanie ale nefugovala ako som potreboval skusil som ubuntu - skarede, potom kubuntu - nekorektne sa instalovalo
nakoniec som mal fedoru ale nesadla mi a cistou nahodou som sa vratil k UBUNTU a zistil ze sa da super zmenit (vtedy som nevedel ze to ide na vsetkych distrach len treba vediet ako). dnes si uz viem nastavit vela veci aj v distrach ktore som najprv zavrhol a drzim si ubu iba zo zvyku
vela mi pomohol linuxos.sk a este viec ubuntuforums.org, lebo pre niekoho banalne otazky su casto pre inych neriesitelne veci a mnohokrat (najma v zaciatkoch) ani nevies co a kde hladat ked mas problem
momentalne mam aj mandrivu 2008 - koli super podpore HW na mojom notase (graf karta aj wifi aj kamera vsetko hned po instalcii)
nakoniec moje odporucanie (aj ked sa budem opakovat po inych) stiahni si liveCD SUSE/MANDRIVY/*UBUNTU/FEDORY a skus ich pripadne si vo vine nainstaluj virtualbox a skus ich nainstalovat tam aby si zistil ci ich aspon trochu ovladas, popozeraj fora navody ked si nebudes vediet dat rady
ALE JA DNES ODPORUCAM : mandrivu 2008 - dobra pre zaciatocnika a na zlozitejsie distro mozes prejst neskor (ked chces vediet robit veci v shell-i)
fuu ale som sa rozpisal a snad som pomohol
hladany_vyraz site:linuxos.sk
ale dost casto je tazke pomenovat problem, pripadne niekedy nevies prist na spravne slova a dat hladat : nefunguje mi monitor urcite vyhodi kopu rieseni na ine problemy ako mam ja
ako som uz spomenul vacsina banalnych otazok je uz zodpovedanych a vysvetlenych a obcas ani ujo google nevie kde vsade to je
Bohužiaľ u linuxu je to vždy "funguje mi toto, nefunguje mi však hento". Neexistuje linux, v ktorom vy ti na notebooku fungovalo všetko. Raz ti nepôjde čítačka kariet, inokedy zase wifina.
Priprav sa na vyššiu spotrebu energie pri behu na baterky, nakľko linux nemá dostatočne funkčné ovládače na hardware.
Je to však tvoje rozhodnutie, ja by som volil Mandrivu.
OpenSuSE by som rozhodne nedaval - ja som to na notebooku mal, je to snad najpomalsie distro ake som kedy mal - to, ze som musel vypnut ACPI a baterka mi na novom stroji vydrzala 45 minut bola len malickost (na windowse vydrzi 2,5 hodiny ta ista baterka s tym istym HW), ale vlieklo sa to ako slimak, start 2 minuty a hibernacia - nic, suspend - nic, start cohokolvek bol neskutocne pomaly. Obraz bol rozmazany a krpate pismenka.
Graficka instalacia je iba o klikani.
Zacinal som na fedore a vsetko bolo super.
Kupil som novy comp a uz nebolo vsetko super nechodil my hw poriadne a nechcelo sa mi s tym babrat tak som si dal ubuntu tam to chodilo fsetko v poho (kernel 2.6.18).
Ked vysiel kernel 2.6.20 tak vsetko slapalo uz aj na fedore tak som sa k nej vratil.
Osobne preferujem fedoru sa mi vidi pokrokovejsia aj ked pri tej skusenosti s HW to tak nevyzera.
Tento moj nazor je urcite na vasnivu polemiku lebo je to urcite ako v com.
Veci ktore pouzivam ja alebo zena alebo moje dedi su na tom lepsie ako v Ubuntu.
Znamena ze v repo su / boli v case ked som pouzival ubuntu zaradene novsie verzie popripade stabilnejsie verzie.
Dalej su tam consolove nastroje ktore mi ulahcuju zivot a chybali mi na ubuntu (setup, system-config-*).
Zase na stranu ubuntu musim povedat ze co sa tyka toho mojho nutneho zakladu tak v ubuntu som ho mal rozchodeny rychlejsie a s mensimi problemami.
Nesuhlasim aby sa babral so skusanim (tiez som si svoje v tomto smere ods*al). Lepsie bude ked si vyberie jedno distro zo svatej trojice (s Fedorou je to stvorica) Ubuntu, Mandriva alebo openSUSE, to si nahodil a ostal na nom aspon tyzden (a pocas toho tyzdna si dat zavazok, ze ten Windows ani za boha nenabootujem a budem poctivo skusat TO JEDNO VYBRATE DISTRO).
Jej cena je cca 800SK a dostat ju vo viacerýh kníhkupectvách
Je to verzia mandrivi od firmi QCM. Blíži sa edícii powerpack. obsahuje vela softu a najme ovládače na najrôznejší HW.
tomolc