Nastavenie internetu na linuxe

Sekcia: Aplikácie & Desktop 02.01.2008 | 19:18
tomaš   Návštevník
Dorby den chcel by som sa popytat ci by niekto nemohol podarit ako sa nastavuje internet na linuxe potrebujem iba zapisat ip adresu a dns servery atd. len neviem kde.. kde by som to mal.. mohli by ste mi podarit?Dakujem
    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 19:25
      Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
      Ahoj Tomaš.... .Nesmieš zabudať, že Linuxovych distribucii je veľa. Vždy pri kladeni otazok popiš svoj preblem bližšie a nezabudni dopisť ako distribuciu POUŽÍVAŠ!!! ;)
      sudo apt-get remove windows
      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 19:25
        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
        ..... aku distribuciu pouzivas ;)
        sudo apt-get remove windows
    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 20:01
      Avatar Kexo KDE4 & Mint 64bit  Používateľ
      Ak mas gnome tak System/Správa/Sieť , otvori sa ti okno kde mozes vsetko nastavit ... IP, Masku, Branu, DNS,
    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 20:30
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      ifconfig eth0 down
      ifconfig eth0 192.168.5.101 netmask 255.255.255.0 up
      route add default gw 192.168.160.1
      echo nameserver 192.168.160.2 > /etc/resolv.conf
      ping google.com

      Kde:

      192.168.5.101 - moja ip adresa
      192.168.160.1 - brana
      192.168.160.2 - dns server

      rob to ako root
      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 21:05
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        este by bolo na mieste poznamenat ze rootom sa stanes ak zadas prikaz su enter [samozrejme ze v konzole/terminali] alebo sudo bash. Potom uz iba administratorske heslo a mozes zacat editovat.
        • Re: Nastavenie internetu na linuxe 02.01.2008 | 22:54
          Avatar Peter Drábik ArChLiNuX  Používateľ
          sudo -i ;)
          I am Sentinel because my Eyes are both Electric... Judas Priest POWAAAA!!!
          • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 09:32
            tomaš   Návštevník
            No v linuxe som uplne prvy krat takze na takej urovni budu aj nasledujuce otazky... ako zistim aku verziu pouzivam?Hmm to sprava system a siet atd ja to tu mam vsetko po anglicky osm dsot zmateny.. a neviem ani ako sa dostat do prikazoveho riadku... mohli by ste ešte?
            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 10:36
              Navstevnik   Návštevník
              Staci ked napises Nazov tej distribucie teda napr Mandriva ,Suse, Ubuntu a pod.
              Do prikazoveho riadku sa dostanes ked najdes taku ikonku v menu ktora vypada ako mala cierna obrazovka.
              Byva to nazvane ako 'konzole', alebo 'shell'.
              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 10:40
                Navstevnik   Návštevník
                Alebo aj 'terminal'.
                • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 11:04
                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                  respektive 'konsole' 'gnome-terminal' 'xfce4-terminal' ... :)
                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 13.02.2008 | 22:43
                JozefG.   Návštevník
                Ako zistit port pre nastavenie pripojenia k serveru? Potrebujem k modemu aj novy ovladac?
                Internet G4, modem Glitel GT318RI (pod OS Mandriva Linux 2007 cz bol plne funkcny), v sucasnosti OS Mandriva Linux 2008 cz, PC zostaveny z komponentov jednotlivo zakupenych:
                Doska z ASUS K8U-X LAN ULI, PC3200,
                PROCESOR CPU AMD SEMPRON 64 2600+ B
                MIDITOWER KME 5762 300 W AJ P4
                VGA Club3D FX5200 256MB, TV, DVI;
                – (Na PC tymto modemem zatial nudzove pouzivam pripojenie k Internetu pod OS Windows.)
                Postupoval som nasledovne:
                1. Poc. stav: PC je vypnutý;
                2. Odpojim modem od PC;
                3.Zapnem PC pod OS Mandriva Linux 2008.cz;
                4.Zapnem konzolu;
                5.Cez príkaz „su - „ preberám práva roota;
                6.pri odpojenom modeme dam v konzole prikaz „dmesg“;
                7.v naslednem vypise nenachadzam ziaden oznam o objaveni modemu, vypis konci obvyklym (root@...);
                8.Pripojim modem;
                9.pri zapojenom modeme zadam v konzole prikaz „dmesg“;
                10.v naslednom vypise nenachadzam akykolvek oznam o objavení modemu, vypis konci obvyklym (root@...);
                11.Zadam prikaz „modprobe usbserial“;
                12.V naslednom vypise na konci citam:
                usbcore: registered new interface driver usbserial
                drivers/usb/serial/usb-serial-serial.c: USB seriál support registered for generic
                usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
                drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB serial Driver core
                (root@...);
                13.Zadam prikaz „modprobe cdc-acm“;
                14.V naslednom vypise na konci citam:
                usbcore: registered new interface driver usbserial
                drivers/usb/serial/usb-serial-serial.c: USB seriál support registered for generic
                usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
                drivers/usb/serial/usb-serial.c: USB serial Driver core
                usbcore: registered new interface driver cdc_acm
                drivers/usb/class/cdc-acm.c: v0.25: USB Abstract Control Model driver for USB modems
                and ISDN adapters
                (root@...);
                (Nezmudrel som z toho, kde mam najst port pre modem?;)
                15.Ukoncim beh konzoly, zadam prikaz pre spustenie kppp, nastavit Internet G4, modem Glitel GT-318RI;
                16.Pre lokalizaciu modemu su k dispozicii porty: /dev/modem; /dev/ttyS0; /dev/ttyS1; /dev/ttyS2; /dev/ttyS3; /dev/ttyS4; /dev/ttyI0; /dev/ttyI1; /dev/ttyI2; /dev/ttyI3; /dev/usb/ttyACM0; /dev/usb/ttyACM1; /dev/usb/ttyACM2; /dev/usb/ttyACM3; /dev/usb/ttyUSB0; /dev/usb/ttyUSB1; /dev/usb/ttyUSB2; /dev/usb/ttyUSB3; /dev/tty/ACM0; /dev/tty/ACM1; /dev/tty/ACM2; /dev/tty/ACM3; /dev/tty/USB0; /dev/tty/USB1; /dev/tty/USB2; /dev/tty/USB3; /dev/usb/tts0; /dev/usb/tts1; /dev/usb/tts2; /dev/usb/tts3; /dev/rfcomm0; /dev/rfcomm1; /dev/rfcomm2; /dev/rfcomm3; /dev/ircomm0; /dev/ircomm1; /dev/ircomm2; /dev/ircomm3; /dev/ttySL0; /dev/ttySL1; /dev/ttySL2; /dev/ttySL3; /dev/ttySHSF0; /dev/ttySHSF1; /dev/ttySHSF2; /dev/ttySHSF3;
                17.ked jsem vyskusal vsetky, perspektivne se mi zdaju porty /dev/ttyS0 - po jeho nastaveni a po prikaze „pripojit“ - nasleduje obcas odpoved: modem je pripraveny... nenachadza server; /dev/ttyS1, /dev/ttyS2 - po ich nastaveni a po prikaze „pripojit“ - nasleduje odpoved: hladam modem... modem je zaneprazdneny...
                Za rady vopred dakujem. JozefG.

                • Re: Nastavenie internetu na linuxe 13.02.2008 | 22:49
                  Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Administrátor
                  Z najväčšou pravdepodobnosťou by to mal byť /dev/ttyUSB0 (lebo usbserial vytvára virtuálne USB konzoly) alebo /dev/ttyACM0, ktoré vytvoril, ten ďalší ovládač. Skôr myslím ten ACM
                  Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                  • Re: Nastavenie internetu na linuxe 22.02.2008 | 13:28
                    Jozef G.   Návštevník
                    Dakujem za radu. Uvedene porty mi nepomohli, stale mato tahalo na port...ttyS0.
                    Nakoniec ale som si po dokladnom prestudovani "Instalacni a uzivatelske prirucky Mandriva Linux 2008 cz "od Ivana Bibra str. 351/2, str. 268 a i. vsimol navod "Pripojeni k Internetu s pomoci ISDN/ADSL - cez rozhranie Ethernet prepojene so sietovou kartou PC". Rovnako v "Navode na instalaciu a obsluhu" k modemu Glitel GT-318RI" som si vsimol, ze modem ma hardwarove rozhranie 1x WAN ADSL port ale tiez 1x Ethernet port. Uvedomil som si, ze nikde v kppp nevidim odkaz na udaje z DHCP serveru. Preto vsetko, co sa podobalo na "dhcp" a tiez na "drakwizard" som pre istotu este znovu nechal nainstalovat z oboch CD k Mandrive 2008 cz do PC.
                    Na moje prekvapenie, v konzole na prikaz (su -) "root" ; "drakconnet --wizard" sa ukazal konecne dialog pre nastavenie pripojenia cez rozhranie Ethernet. Postupom podla navodu v uvedenej prirucke, teda aj s vyuzitim zadania IP adresy (192.168.1.1) do weboveho prehliadaca Mozilla Firefox som po viacerych pokusoch dosiahol uspech. Pripojenie na Internet je vsak velmi vrtkave, velmi casto je neuspesne, nenachadza server. Momentalne, po spusteni PC prvykrat v tento den, mi funguje aj M. Firefox, aj M. Thunderbird. Pripojenie pomocou kppp (cez USB port) som pre istotu zrusil. Takze, uvidime. J. G.
            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 10:37
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              zistis to prikazom uname -a
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 12:16
                tomaš   Návštevník
                dobre tak ze sme pokrocili :) mame typ "suse" nieco take.. idem hladat ten prikazovy riaok...
                • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 12:21
                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                  Zmackni alt+F2 a zadaj bud konsole alebo gnome-terminal, neviem ci pouzivas GNOME alebo KDE. Jedno z toho urcite pojde
                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                  • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 12:37
                    tomas   Návštevník
                    prikayovz riadok sme na3li uy sme to aj vsetko tam spisali co napisal niekto hore ale uviayli sme an ynamienko > lebo alt+62 tam neber e a ani prepnbut klevnicu sa neda... ako sa prepina klavesnica na linuxe?:D bozee neznqašam liinux :D
                    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:12
                      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                      Zadaj setxkbmap sk :)
                      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:19
                      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                      hmm ja som zvykol na anglicke rozlozenie klavesnice a pise sa mi tak omnoho ryclejsie :) a myslim ze pre programatora je lepsia anglicka. Ale da sa neskor zmenit uuplne v pohode angl. za slovensku aj s diakritikou a naopak :)
                      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:29
                        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                        Ja som taktiez programator a mam radsej slovensku :) Zvykol som si na nu zo stolneho pc, nechcelo sa mi znova ucit kde su znaky a hovadiny. Podla mna je to vec zvyku a vkusu. Jak sa to vravi? sto ludi sto chuti? :D
                        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                        • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:42
                          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                          Tiež programátor a tiež používam sk klávesnicu (qwerty), Alt Gr rulez ;)
                          • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:45
                            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                            Az na to ze je mam qwertz :P
                            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:48
                              Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                              mno tak kolko krat vyuzijes Z a kolkorat Y ? Predsa len Y vyuzijes castejsie a ked je to qwerty tak ho mas lahko po ruke :) a rychlejsie pises [lepsie rozlozene prsty]
                            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:53
                              Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
                              podla klavesnice poznas programatora :P
                              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:56
                                Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                                jj,s tym suhlasim. ti co pouzivaju qwertz idu ako 15 rocni prezentovat svoj program do belgicka.. :D Há a teď mluv :D
                                There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                                • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 14:06
                                  Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
                                  no porovnavas neporovanatelne. to ako keby som som porovnal hrusky s jablkami :P a mal povedat skor ze mas 15, by som sa s tebou nezahadzoval :P
                                  • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 15:24
                                    Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                                    Dobry postreh ;) . Klik na nick a vies vsetko ;) . Sem tam sa to da zistit aj z textovo-verbalneho prejavu ;) . :-D
                                    sudo apt-get remove windows
                                    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 15:27
                                      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                                      Smejte sa mi .. :) Ale aspon ze sem tam. ,,Asphon zwe nepisem taqto'' :D
                                      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                                      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 15:39
                                        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                                        To je pravda ;) A ja sa ti vobec nesmejem ;)
                                        sudo apt-get remove windows
                                    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 16:59
                                      WlaSaTy   Návštevník
                                      Textovo verbálny prejav, Ty vieš niečo napísať jazykom?
                                      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 17:31
                                        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                                        nechapeme sa? ;) . Ked chces nieco napisat, ci povedat, najprv si to potrebujes premysliet. Kedze tu sa da dorozumievat iba textom, comu predchadza premyslenie si toho co vlastne chcem napisat povazujem to (s prizmurenim oka!!!) aj za akysi druh "verbalneho prejavu". Z textoveho prejavu su potom zrejme aj verbalne schopnosti jedinca, napriklad spravne formulovanie viet atd...... ;)
                                        sudo apt-get remove windows
                                        • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 22:42
                                          WlaSaTy   Návštevník
                                          Tvoje prižmúrené oko nič nezmení na tom že verbálny prejav je ústny a textový prejav je neverbálny. Ak chceš zadefinovať nový výraz, tak môžeš ísť brigádničiť do jazykovedného ústavu.
                                          • Re: Nastavenie internetu na linuxe 04.01.2008 | 00:44
                                            Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                                            .... o tom som vobec nechcel ...., dokonca v mojom texte nieje ani naznak tuzby po zavedeni noveho vyrazu. Netreba to dalej podla mna pitvať ;) bodka
                                            sudo apt-get remove windows
                                            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 04.01.2008 | 17:08
                                              WlaSaTy   Návštevník
                                              pohoda :)
                                              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 04.01.2008 | 18:17
                                                Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                                                ;)
                                                sudo apt-get remove windows
                              • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 14:00
                                Avatar Tommy Angelo   Používateľ
                                1:0 pre teba :D
                                • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 14:08
                                  Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
                                  You mean 8-) :D
                                  There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
                            • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 14:01
                              Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Administrátor
                              Presne tak. Neznášam qwerty. A pripájam sa ALT Gr rulezz.
                              Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 13:36
                        Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
                        en
                        sk qwrty
                    • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 14:16
                      Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Administrátor
                      Inak fakt by si mohol napísať distribúciu. Určite je to niekde napísané (boot obrazovka, poprípade ešte pred bootom v menu (GRUB, LILO), alebo niekde v menu, ...). Určite sa to dá niekde naklikať, čo bude pre teba momentálne na 100% výhodnejšie.
                      Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                      • Re: Nastavenie internetu na linuxe 03.01.2008 | 15:03
                        Navstevnik   Návštevník
                        ''echo nameserver 192.168.160.2 > /etc/resolv.conf''
                        - to nevadi ze ti to nepise znak '>' staci zatial ked
                        zadas tie riadky predtym.

                        Do konzoly sa da dostat hocaky znak tak ze
                        vyberes napr z webstranky ten znak mysou
                        a v konzole iba stlacis stredne tlacitko.