Proti Linuxu!?

Sekcia: Programovanie 21.02.2008 | 13:36
Castler   Návštevník
Tento clanok som nasiel na inak podla mna velmi dobrej stranke pre programatorov.
    • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 14:29
      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
      Autor toho článku má vo veľa veciach pravdu. Linuxu skutočne chýba kvalitný software. Mnohé aplikácie sú nepoužiteľne zabugované, inštalácia častokrát zlyháva práve na nedotiahnutých veciach. Oveľa častejšie sa v praxi stretávame s inými unixovými systémami ako solaris, ale z tohoto hľadiska sa windows finančne rozhodne viac oplatí.

      Dá sa to zovšeobecniť, že pokiaľ bude málo kvalitných aplikácií portovaných z windowsu na linux vrátane dostupných crackov a sériových čísel, bude mať linux málo užívateľov. Či sa to zástancom legálneho SW páči alebo nie. Pretože väčšina kvalitných aplikácií a špeciálneho SW je komerčne šírená. Dá sa nájsť pre linuxovú platformu povedzme kvalitný prehrávač videa, kvalitný prehrávač hudby, nespočet dobrých internetových browserov neporovnateľne lepších ako IE, kvalitný kancelársky balík, ale to je asi tak všetko. Špeciálnejších programov je ako šafranu a väčšinou sú komerčné a cracky sú ťažko dostupné, rozhodne ťažšie ako pre win platformu. Keby sa softvér nekradol, alebo nedal kradnúť, používateľov windows by bolo oveľa menej a užívateľom by stačili aj menej dokonalé a polofunkčné alternetívne aplikácie. Nekradnúť softwér sa ani moc nedá, keď si spočítam koľko stotisíc by som musel vynaložiť za legálny SW na druhom počítači s winXP, cena samotného OS by bola zanedbateľná. Nehovorím o kancelárskom balíku, ktorého cena je zanedbateľná v porovnaní s inými prgramami, ktoré majú len málo rovnocenných linuxových alternatív. O jednej takej podarenej a funkčnej alternatíve budem hovoriť na linuxfeste, ide o program QTIPlot, je to niečo ako známy Originlab nástroj na vizualizáciu a manipuláciu s dátami a spracovávanie nameraných dát. Ten program je skutočne vydarený a môže nahradiť Originlab.
      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 00:01
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Tiež som si dal tú námahu a prečítal som si tie perly. Presne takto som regoval keď som začínal s Linuxom a prešiel som na mesiac naspäť na Windows. Výsledok je taký že ten čo to písal nemá absolútne žiadne skúsenosti s Linux distrami. Pre mňa je už ťažší Windows ako Linux a to som opravoval 6 book/komp mašín za 2 týždne a nahadzoval na ne Windows. A pre ký fras hneď musím kompilovať každý soft za každú cenu? Veď to je hovadina, kompiloval som jadro 2x v živote a soft naposledy pred mesiacom, záleží na repozitároch a na konkrétnom softe, prípane podpore hardvéru.
        • Re: Proti Linuxu!? 28.02.2008 | 16:32
          Avatar dusan3838 Slackware  Používateľ
          nepoznas nejake dobre stranky co sa tika Linux popripadne SLAXu .
          Dik zaciatocnik.
      • Re: Proti Linuxu!? 13.03.2008 | 17:26
        Avatar dusan3838 Slackware  Používateľ
        Načo potom sú vyvijané operačný systém IMac a taktiež od spoločnosti Apple. Keď tie zatiaľ majú ešte menší podiel ako Linux, nehovoriac o Microsoft Windows ?
        • Re: Proti Linuxu!? 13.03.2008 | 17:58
          Avatar borg Fedora  Administrátor
          os od apple je urceny na urcitu hw konfiguraciu, ktora nie je az tak rozsirena, takze roziritelnost tohto os sa da pochopit
          • Re: Proti Linuxu!? 15.03.2008 | 17:52
            XcoRpi   Návštevník
            Blbosť... Apple už je 3 roky na Inteloch. OS X je geniálny operačný systém, čo sa týka UI je neporovnatelné, je tu i konzola...
            Ease of Use, čo linuxu chýba a kto umí, ten môže používať i ten Váš "slávny" terminál.

            Apple neni skrátka pre bars koho, jeho stroje sú dizajnové do najmenších detailov a ako sa hovorí, za kvalitu sa platí... to linuxak nemože pochopiť. Som Mac user a keci podobného typu ma vždy vedia pobaviť..

            OS X používajú umelci, nahrávacie štúdiá, filmov štúdia a profi grafici. Linux iba Ľudia s veľmi veľa volného času...

            Produkty Apple sú drahé, OS X je drahý, ale kto ho má, ten iné ani chceť už nebude. Čo sa týka tej rozšírenosti, OS X je omnoho viac rozšírený, než linux... za to, že ho nemaju vaši kamaráti neznamená, že neni. V USA čo sa týka notebookov, Apple je druhý najfrekventovanejší predajca a notebooky sa za morom predávajú viac, než desktopy.
            • Re: Proti Linuxu!? 15.03.2008 | 19:23
              Avatar borg Fedora  Administrátor
              ano, apple opusti powerpc a presiel na menej kvalitny intel. ale to neznamena, ze dany os rozbehas na vsetkych pc platformach. no a s tymi nazormi na linux, ano mas pravdu linux neni pre kazdeho bfu, co ma ja tesi. bfu nech ostanu na inych os.
              • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 10:24
                XcoRpi   Návštevník
                Každopádne, Apple vonkoncom nemá záujem o to, aby OS X bol kvalitne spustiteľný na "bežných" PC (Hackintosh komunita) OS X je exkluzivita Macov a Maci sú exkluzivita sama o sebe. Netuším, čo je označenie bfu, ale asi dáky "geek" výraz, ktorým označujete menej skúsených userov, ktorých netrápi systém, ale to, čo na ňom urobia. A hlavne, sú vo vašich očiach menej cenný? Hahaha...mrkni si takého "BFU", - abaffydesign.com, ktorý už spravil mnoho prekrásnych webov... na OSX. (Pokial ti ten flash prvok vôbec na linuxe pôjde zobraziť...)

                Nepotrebuje riešiť nič, skrátka produktívne pracovať, na čo OS X je stvorený. Tak si uvedom to "BFU"... Radšej som bfu, zo štýlovým macbookom ale mám mnoho voľného času, resp čas zadelený podstatným veciam, než "PC a system"...

                k téme, Win vs Linux:
                V jedinom, fakte, v čom má linux na pred od widnows je neexistencia vírusov, resp v naozaj malinkom zanedbateľnom čísle. Samozrejme, to sa týka i OS X (unix core).
                • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 10:52
                  Avatar borg Fedora  Administrátor
                  ano bfu su menejcenny, a ked si sa sam oznacil za bfu, tak nema vyznam s tebou stracat cas (vyuzijem ho lepsie ako sam pises).
                • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 11:22
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                  BFU = bezny franta uzivatel
                  BFU pre normalnych linux userov nie su menej cenni, jedine ak, tak pre fanatickych userov, ktorych my normalni useri 3x nemusime, lebo vyvolavaju flame wars a pritom trt vedia
                  flash nam pojde, neboj, bez youtube ani den ... adobe uz robi davno aj linux verziu (zatial len 32bit)
                  abaffydesign.com ... ano, robi dobre weby a dokonca sa aj vyzna. inak predava svoj MAC, mozem mu dat na teba kontakt keby si chcel (byvame v jednom byte len trak pre zaujimavost ;) ) a neveril by si, ale mnoho linux distribucii je uz veeelmi user-friendly a castokrat viac nez samotny win. to sa mi potvrdilo uz nie raz u BFU zenskeho pokolenia v priemernom veku 55 rokov ;)
                  • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 20:00
                    Avatar xcorpi Mac OS X Leopard!   Používateľ
                    Emdi :D:DD:D:D s Tomášom si pravidelne voláme, mám u neho domény a poznáme sa už dlhšie....
                    A stále mu dlžím jedno pivo:D

                    Takže, ty si jeho nový spolu obyvateľ na novom byte? Inak, sem chodím iba dakedy sa troška pobaviť na pri primitívnych problémoch, čo tu tamojší mávajú s linuxom (ako som mával i já...).
                    Nikdy nezasahujem, keďže moje znalosti v tejto oblasti IT sú už dávno preč ako život s linuxom. Inak, gentoo ešte v dobe textovej inštalácie ma bavil, teraz sú už prednejšie veci než vŕtanie sa v systéme "prečo mi nejde tlačiareň, zvukovka na 5,1 kanáloch" a podobne...

                    No, čo sa týka flashu, známy ubuntu user (nedá si na neho dopustiť) radšej používa ff cez wine, lebo ten nativny ff pri flash stránkach nenormálne padal.

                    Neplánoval som flamovať, len som poukázal na fakty ostrejším uhlom, keďže borgue písal nepresnosti o Apple.

                    Čo sa týka more user friendly distribúcií, v hlbokej minulosti som nasadil na starší počítač suse 9.1 (na ostré používanie jednému rodinnému príslušníkovy) a pri totálnej rozhádzanosti prvého word dokumentu to letelo neskutočne rýchlo z tadiaľ preč... to je síce vec open officu, ale keďže je to
                    jedna z veľkých lodí open source a nachádza sa v každej distribúcií linuxu, beriem to ako systémovú súčasť, ako sa spája MS office s MS Windows. Nejde len o to klikanie, ale i o aplikácie, čo sú pre ten systém.

                    PS: samotný odkazovaný článok vyššie to konkrétne vystihol!
                    Mac user! iStyle lover.
                  • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 00:58
                    WlaSaTy   Návštevník
                    :inak predava svoj MAC

                    aky a za kolko ak sa smiem opytat?
                    • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 09:52
                      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                      volas si s nim, spytaj sa ho ;) a nie. zatial som sucasny (od septembra) spolubyvajuci v tom istom byte kde je este aj on teraz ... ale to uz bude platit len 2-3 dni. ... a nie vsetko co nejde na linuxe je chyba linuxu ... mne linux plne vyhovuje, nasadil som ho do viacerych spolocnosti a nemam problemy ...
                    • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 09:55
                      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                      huuuups ... prepac WlaSaTy ... myslel som, ze to pise Xscorpi to o predaji, spytam sa ti ... ale s tym clankom nesuhlasim s mnohych dovodov a to nie som fanaticky user linuxu ...
                      • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 11:45
                        WlaSaTy   Návštevník
                        dik, keby to bol nejaky PPC notebook (hoci aj g3) za rozumnu cenu s dostatocnou RAMkou tak by som bol rad, desktopov mam priznam sa az moc.

                        inak s tym clankom, mame demograciu takze si autor mohol vyjadrit vlastny aj neobjektivny nazor. jedine co s tym mozeme urobit je to ze vyjadrime nesuhlas, to ci bude (aj nadalej) ignorovany je uz davno jasne.
                        • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 22:20
                          XcoRpi   Návštevník
                          Wlasaty: Je to iBook G4, čo má abaffydesign.com. Ak máš záujem o starší powebook alebo macbook, tak na macblog.sk sú ľudia, ktorí také i predávajú :)

                          emdi: ja som mac user s mojím MacBookm Santa Rosa od 20 novembra :). Inak, ty bývaš s Mayom? On mal bývať pôvodne v tomášovom byte, ne?:)
                          • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 22:56
                            Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
                            Dik za tip :-). Mne prave moja Toshiba(Portege 2000) doziva... :'( Potrebujem nejaku nahradu v podobe co najmensieho booku (ale plnohodnotneho)...
                            Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
                            • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 23:30
                              Avatar uid0 Debian  Používateľ
                              to su vintage macbooky, urcite strasne nadcenene ;)

                              btw vieme, google ta vidi
                              Debian. apt-get into it…
                          • Re: Proti Linuxu!? 19.03.2008 | 11:01
                            WlaSaTy   Návštevník
                            Problem je ze bez konfiguracie (freq, disk, ram, airport, pocet rozsirujucich slotov cardbus,... ) a ceny sa nemozem vyjadrit i ked vzhladom na nadhodnotenie ceny tychto strojov mozno odpoved pozname. Na druhu stranu, podobne to je aj v rakusku a nemecku, skoda ze som nestihol ten policajny a univerzitny vypredaj v UK, nemal som taku kartu ze by som to zaplatil :-).

                            PS.: ohladne disku ma pri dnesnych cenach zaujima skor technologia (ata/pata, scsi, sata) nakolko sa tieto suciastky spolahlivo likviduju "pouzivanim za behu". najlepsie ked niekto v aute pocuva hudbu.
                • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 18:32
                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                  lol mozeme ta zacat nazyvat radek hulan od applu? :D

                  pre tvoju informaciu osX a GNU/Linux maju ovela viac spolocneho nez by sa ti mohlo zdat (napr. politiku ˝uzivatel je na prvom mieste˝ na rozdiel od ineho tzv. operacneho systemu). Odkedy som nahodil linux, tak sa moja produktivita prace zvysila minimalne o 100%.

                  Osobne beriem osX ako viac prepracovany linux so zameranim na BFU, ale kazdemu to nemusi vyhovovat ze? Niekto chce mat volnost a nahodi si linux.

                  Vidis ty mas stylovy macbook ktory sis si kupil za premrstenu cenu a ani nevies co ti tam namontovali. Ja mam stylovy desktop, v ktorom viem presne co mam a co od neho mozem ocakavat (kedze som si ho skladal sam).

                  BTW doteraz mi bola komunita okolo applu sympaticka, pretoze mi nic nenutili nasilim a applacke produkty su profesionalne nastroje (samozrejme nehovorim teraz o vyrobkoch pre americkych sedlakov, ktori si nevedia spocitat 2+2, ako napriklad macmini, alebo macbook, ale o kvalitnych a vykonnych vyrobkoch ako su powerbook, alebo PPC). Preto prosim nerob zle meno apple komunite a radsej sa k linuxu nevyjadruj, ked ho nepoznas a nevies vocogo.
                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                  • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 20:08
                    Avatar xcorpi Mac OS X Leopard!   Používateľ
                    Práve že viem, vo co go... ale je na tom najsmutnejšie to, že problémy a nedostatky, ktoré boli vymenované v odkazovanom článku pretrvávajú do roku 2008 a ešte dobre dlho pretrvávať budú. Tieto veci sa stále "riešia" a jak 5 rokov dozadu, tak i teraz je to stále rovnaké, len linux má akcelerovaný desktop a podporuje o trošku viac HW...
                    Mac user! iStyle lover.
                    • Re: Proti Linuxu!? 17.03.2008 | 21:16
                      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                      pouzivam ho vyse dvoch rokov a za tu dobu presiel naozaj velky kus cesty co sa tyka funkcnosti, tak aj oblasti userfriendly. Je smutne ze sa ozyvaju ludia ktori bud

                      A, linux mali nahodeny na 3 minuty v dualboote, alebo poripade vo VM a z toho robia zavery
                      B, linux uz nepouzivali nejaky ten cas

                      ja som obycajny uzivatel, ale linux by som nemenil (keby som mal PPC, tak by som sa teda velmi zamyslal ci tam pojde linux alebo zostane osX, ale pravdepodobne by sloboda zvitazila), co sa tyka widiel tak za to podla mna hovori moj podpis na tomto fore. Cely ten clanok je len kopa polopravd, kde je sice povedane A, ale B povedane nieje a to ze existuje nejake C, D, E ... Z, tak o tom autor nema ani sajnu.

                      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 01:01
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                  No síce flash mi nefunguje, ale mám 3.141592x štýlovejší notebook (konkrétne ThinkPad). A za to, že adobe ignoruje linux ja nemôžem.
    • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 14:37
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      Proste Linux je ten najshitnejší Windows.
      • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 19:05
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        to faaaakt? sakra...
      • Re: Proti Linuxu!? 09.09.2008 | 01:56
        LuthorLex   Návštevník
        No mam dost :D chlapec nevie co je operacny system :D
        • Re: Proti Linuxu!? 09.09.2008 | 14:53
          Avatar halabala Fedora 10  Používateľ
          Myslim ze chlapec vie co je OS lepsie ako ty ;) Ak sa nemylim tak odpovedal si cloveku, ktory napisal navod v slovencine ako si poskladat vlastne distro ;)
          Pičoch je veľo, len nalivačoch malo!
    • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 14:42
      Avatar miso PClinuxOS 2009.1  Používateľ
      kazdy ma co si zasluzi a co mu vyhovuje, a najma kazdy ma moznost volby.

      to, ze je autor ignorant a chybaju mu vobec zakladne znalosti o softwarovych moznostiach resp. akychkolvek moznosti na linuxe je jeho a jedine jeho problem a nikoho ineho...

      akurat mu popriat vela zdaru
      nikto ho nenuti pouzivat to "certovo dielo".




      Linux????? DUH!<br/> Distro that BLOODY WORKS<br/> sorry, ze som niekedy zly, myslim to v dobrom
    • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 14:53
      Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ
      Vyzerá to tak, že ten článok písal dlhšie, ako sa venoval Linuxu. Toľko zbytočne strateného času. Nechápem len čo chcel stále kompilovať a konfigurovať.
      • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 15:12
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        chlapec ani nevie, o com su licencie, co je to GNU/GPL a podobne, lebo by pochopil uz len zakladnu vec ... kodeky ....
    • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 15:57
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      ten to zaklincoval dobre
      Potřebuji pracovní nástroj, nikoli hračku, která mě bude okrádat o čas. Proto zůstávám u Windows Vista.

      treba nieco viac dodavat?
      Debian. apt-get into it…
      • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 16:16
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        ja som plakal od smiechu ked som si precital tie slova ...
        • Re: Proti Linuxu!? 28.02.2008 | 14:47
          ilmaris   Návštevník
          no ja som skor plakal ze takychto ludi nechaju pisat verejne taketo clanky.
          su to take krcmove reci,len prerobene do kompovej sfery.
          to je tak ako keby som sa ja vyjadroval k miestnym nepokojom na Pobrezi Slonoviny.

          Je to fakt konstruktivny clanok.Zamlciavanie a zahmlievanie faktov
      • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 16:31
        Avatar georw Ubuntu 12.04  Používateľ
        :))
        • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 17:29
          Avatar voxar Linux Mint,  Používateľ
          to mu vobec stalo zato sa vobec registrovat?... ja mam v tyxto dnoch vyrocie ... rok na linuxe... a dal mi viac uspokojenia a istoty ako nonstop sa straxovat,kedy si zacne robit Win co chce on, alebo nejaky virus... fakt.. naucil som sa viac a dokonca ma to bavilo viac zit s Linuxom(ubu)... ano .mozno som obycajny BFU co nepotrebuje viac k zivotu ako ponuka ubu (net,muzika-netradio a nejake MP3,vytlacit fakturu,obcas sa zahrat,napalit,komunikovat) a toto vsetko mi splna moj Linux.... uz aj uctovnictvo mi ide pod WINE.... tak som v podstate stastny clovek?...jo.. odpadol mi jeden zbytocny stresssss .. ani nie tak z nelegal softu ako z bezpecnosti ... a vytesujem sa kde sa za ten rok dostal ... potestujem si livecd a uz mam v rodine dalsix 2 uzivatelov LINUXU ktorých som obraaatil na vieru nasu pingvinovu... je to vec prijorit a nebat sa .. aj ked mam uz skoro 40 a vyrastal som na atari 800xl mi ostal ten zapal na objavovanie noveho ... a som rad ,ze som nedegeroval do pohodlnosti ... veci sa deju a budu diat ,ci s nami alebo bez nas ... rob to co ti robi radost a chces poxopit a prezit.. nadavat a odsudzovat pre vlastnu pohodlnost a nezaujem az ignoraciu ?.. da sa.. len ako ciel to nevedie k nicomu ... a som rad ,ze mozem tu napisat toto...
          Začať používat Linux ja ako prestať fajčiť... potrápi ťa to , ale potom je lepšie
          • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 18:43
            Avatar rudHas ubuntu 10.10  Používateľ
            Je to o osobnej skusenosti ktoru ma každy znas inu,,"moja recenzia"
            http://rudhasweb.ic.cz/
          • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 18:46
            asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
            Wow... To Ti bolo normalne take od srdca :D :D

            Ja pouzivam windoze jedine doma a na jediny ucel: na hry...
            Totizto niektore sa cez wine rozbehat proste nedaju a na 64b sys. by mi dalo zabrat rozbehat tie co sa daju...

            A jednoducho to nepotrebujem.. Fakt ked sa chcem pohrat tak sa pohram a potom uz aj prepinam...

            A v praci to je snad jasne... Vlastne ina volba ani nie je, PC mam vkuse zapnuty a to by sa s OS od M$ proste nedalo realizovat :D (a to si ani neviem predstavit co by som robil bez kio_slave )
          • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:10
            Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ
            Presne moja krvna skupina si :-) tak som na tom aj ja. Dokonca tak isto som rok ciste len na Linuxe. Len tych 40 ja uz mam.
          • Re: Proti Linuxu!? 15.03.2008 | 10:50
            MAd MAx   Návštevník
            ATARI rulez
      • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 18:56
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        nahodou Windows Vista je fajn... staci len:

        - zohnat silnejsi hardver, ako potrebuje akykolvek iny OS
        - zohnat ovladace, co az taky problem zas nie je
        - precitat si vsetky vyhody na putacoch od microsoftu
        - zabezpecit antivir, a to najlepsie nejaky plateny
        - a plateny firewall...
        - a antispyware...
        - samozrejme treba niekedy aj pisat. teda zakupit si microsoftom odporucany a vyvijany ms office 2007
        - vyhrat sa s nastavenim efektov, co vypnut a co moze byt zapnute
        - nainstalovat dobry prehravac hudby, internetovy prehliadac
        - nastavit vsetky tie zalohovania
        - zvyknut si na vecne otravovanie systemom
        - komplet si precitat licencne podmienky

        no a samozrejme si to vsetko povinne zaregistrovat, najlepsie pri nejakych zmenach hardveru... napriklad ked sa zmeni osvetlenie klavesnice stlacenim klaveci Num Lock :D


        no co, nic to netrva... takze linux sa ma co ucit :D
        • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:08
          ant   Návštevník
          ten clanok mi pripada ako cista provokacia, autorove znalosti do danej problematiky su na bode mrazu, linux sa mu nepodarilo nainstalovat/nakonfigurovat lebo nevie ako, no potrebuje to zo seba nejako dostat, ja mu to nezazlievam nech si pouziva co chce je to jeho vec, ale nech laskavo nepublikuje taketo provokativne a znacne mylne clanky, na takych len nalestit ocelovu tyc a dobre ho s nou uchnapat...
          • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:50
            Avatar fantofas Greenie 2.1 a OpenSUSE 10,3  Používateľ
            dost presvedcivy clanok.. ale mna to neodradi :)
            Linux - Because life is too short for rebootS
        • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:19
          Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
          jj cisty cas zazalohovania potrebnych suborov a preinstalacie visty IBA 3 dni na linuxe mi to zabralo AZ 3 hodiny. Nuz co malymakky rocks :D
          git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:44
            Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
            Toto som poslal autorovi ;) :

            Takýto článok ako "Proč nemám rád Linux?" som už dávno nečítal. Je maximálne neobjektívny, jednostranný a hlavne urážlivo neodborný. Chápem, je to Váš názor, ale svoju NESCHOPNOSŤ by človek nemal zhadzovať na linux. Ak má niekto autonehodu, nepovie, že vinná je prevodovka. Aspoň trošku zdatný PC užívateľ nemá s Linuxom problémy. 90% užívateľov PC vie chatovať, hrať hry, meniť pozadie pracovnej plochy, cracknuť software (to si už myslia, že su IT odborníci) a posielať e-mail. Potom sa nemôžme čudovať, že vznikajú takéto članky.
            Ja Linux používam ako single OS na mojom PC už 2.5 roka a windows vídavam maximálne tak v škole. Nedokážem si predstaviť prácu s windows. Na všetko čo potrebujem existuje software. Linux mi ani raz nespadol, nezamrzol a to nehovorím o bezpečnosti, ktorú windows nepozná. Problém Vašej averzie bude tiež v nesprávnej voľbe distribúcie. Každý má možnosť voľby, niekto chce vedieť viac, byť flexibilný, neobmedzovaný a niekto hltá to čo vypľuvne stríčko Bill.
            sudo apt-get remove windows
            • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:49
              Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
              ej veru ... suvislô a dobre ty vravíš! Až mi je to divnô!
              • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 20:58
                Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                urážka či súhlas? ;) :-D
                sudo apt-get remove windows
                • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 21:33
                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                  jednoznacny SUHLAS S TEBOU!!!
                  • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 00:42
                    Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                    No ja len tak, lebo toto slovne spojenie sa u Nas pouziva vtedy ak niekto keca :) ;)
                    sudo apt-get remove windows
            • Re: Proti Linuxu!? 21.02.2008 | 23:40
              asfalatus (Jaroslav Petráš)   Návštevník
              No ja som zažil už aj pády a umrznutie... :P Ale nie len tak pre nič za nič...

              A tiež je zaujímavé sledovať čo mi robí fglrx s kdm na 64b systéme... :)

              Ale čo už, pousmejem sa, alebo pošlem bug report a život ide ďalej...
            • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 00:49
              Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
              Tu je odpoved ;) (aby som bol objektívny):
              Zdravím,

              > Takýto článok ako "Proč nemám rád Linux?" som už dávno nečítal. Je
              > maximálne neobjektívny, jednostranný

              glosa

              > Chápem, je to Váš názor, ale svoju *NESCHOPNOSŤ* by človek nemal
              > zhadzovať na linux.

              Nepochopil jste článek. Nemám nic proti lx, nemám nic proti jeho uživatelům, ale mně prostě nevyhovuje. Jasně v článku píšu, na jaké elementární problémy jsem narazil. Poté ihned uvádím, že vím, že se to dá řešit... a nyní to nejpodstatnější, co také uvádím: "Proč bych to měl dělat? Proč bych měl s tím ztrácet čas?". Toto byla hlavní pointa glosy. Bohužel jste to nepochopil.

              > Aspoň trošku zdatný PC užívateľ nemá s Linuxom problémy.

              Viz můj předchozí odstavec. Je to o prioritách. Raději investuji čas do věcí, které mi snáze generují zisk.

              > Potom sa nemôžme čudovať, že vznikajú takéto članky.

              Zbytečná narážka.

              > Nedokážem si predstaviť prácu s windows.

              A to já zase ano. Pro mě je Windows výhodnější, protože mi vydělává s minimálními nároky.

              > Na všetko čo potrebujem existuje software.

              Opět relativní, bohužel, nejsem sám kdo tvrdí, že Linuxu chybí software. Doporučuji první příspěvek http://linuxos.sk/forum/12303/index.html

              > Linux mi ani raz nespadol, nezamrzol a to nehovorím o bezpečnosti,
              > ktorú windows nepozná.

              Vista nebo XP nejsou Windows 98. Zaspal jste dobu.

              > Každý má možnosť voľby, niekto chce vedieť viac, byť flexibilný,
              > neobmedzovaný

              A někdo je spokojený s luxusem, který mu nabízí Visty. Všechno dokonale funguje, 100% kompatibilita, žádné problémy... navíc, s minimálními nároky na údržbu. Mohu se tak plně věnovat práci.

              > a niekto hltá to čo vypľuvne stríčko Bill.

              A někdo má opět zbytečné narážky.

              Klidně s vámi povedu diskuzi i nadále, ale příště prosím bez zbytečných invektiv.

              Mimochodem, pokud plánujete zveřejnit moji odpověď na linuxos.sk, tak laskavě v úplné a nezměněné podobě.

              zv
              sudo apt-get remove windows
              • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 01:06
                WlaSaTy   Návštevník
                Pokial niekto nazve clanok glosou, tak to je v poriadku. Pokial ale v diskusii o nej spomina komercne aktivity vyzadujuce urcite nastroje a poukazuje na prispevok podmienujuci ich rozdirenie dostupnostou crackov a seriovych cisel, tak to vypoveda o vela veciach.

                Zial autor tej glosy sa nechyta na JXD aj ked tak chce posobit. Dolezal sice pise podobne stvave clanky, ale pouziva manipulativnu logiku aj s cenzurou, a na to tento autorcek nema.

                PS.: Ani by som sa nedivil keby ten autorcek vlozil do tohoto fora odkaz na svoj vyplod prepracovaneho workoholickeho mozgu trpiaceho nedostatkom vyssich mastnych kyselin. Medici pochopia.
                • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 01:12
                  Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                  Nepochopil jste článek. Nemám nic proti lx, nemám nic proti jeho uživatelům, ale mně prostě nevyhovuje.
                  Tu je dôkaz o úplnej jednostrannosti a zaujatosti
                  sudo apt-get remove windows
                  • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 01:35
                    Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                    OK, autor na konci clanku napisal, ze je to jeho osobny nazor, tak potom si myslim, ze mu nieje potrebne venovat az taku pozornost. Respect ;) .
                    sudo apt-get remove windows
          • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 09:55
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            greenie - 35 minut :)
            • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 10:25
              Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
              aj s vyhladanim a pridanim dalsich repozitarov, aktualizaciou uz nahodenych programov a instalaciou asi 1,5 gb novych ??? + mp3, flash, java, kodeky, nastavenie pop3 a smtp, doladenie vizualneho vzhladu do podoby sve? :)
              git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
              • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 11:03
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                ano. viem ze to znie divne, ale ano :)

                greenie je aktualne ku svojmu vydaniu, teda vzdy ma novsi softver ako *buntu. vsak aktualne greenie bolo vydane len pred par dnami. repozitare su aj s klucami v /etc/greeni/sources.list.greenie, je mozne ich nahodit tiez cez greenie control center

                ake progray prihadzujes?

                podpora mp3, flash, java atd uz je, nastavenie pop3 a smtp staci naklikat v thunderbirde alebo behat normalne cez nejaku stranku, napriklad gmail.

                doladenie vzhladu ? ak nevyhovuje povodne, staci si stiahnut nejaku temu z gnome-look.org. pozadi je priamo v instalacii vela, staci si vybrat - alebo pohladkat v google.

                do 35 minut sa to vsetko stihnut da...
                • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 22:11
                  Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
                  ::ake progray prihadzujes?::
                  blender, kpovmodeler, qcad, nexuiz, UFo: alien invasion, openTransport tycoon deluxe, ethernal lands, enemy territory, tremulous, S.C.O.U.R.G.E, firefox, azureus, pidgin, skype, audacity, vmware, wine (ostatne co potrebujem su uz v kubuntu zahrnute :)

                  ::podpora mp3, flash, java atd uz je::
                  to je jedno velke +


                  ::do 35 minut sa to vsetko stihnut da::
                  ked bude zahrnute stabilne KDE4 tak urcite vyskusam :)
                  git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 09:43
          Avatar Peter Drábik Manjaro  Používateľ
          taka otazka: skusal si uz vobec niekedy vistu? ja tvrdim ze je to zatial najlepsi windows aky vysiel.
          • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 09:49
            Avatar uid0 Debian  Používateľ
            mozes sa spytat aj nejakych windowsakoch, co ti o tom najlepsom windowse povedia
            Debian. apt-get into it…
          • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 09:53
            Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
            zatial som pocul len 3 pozitivne ohlasy na Vistu ... od toho, co sa jeho meno nevyslovuje (RH), dalej od autora toho clanku a od teba peter. potom som pocul a cital asi cez 40-50 negativnych nazorov. ...
          • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 10:28
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor
            ano pred tyzdnom som ho instaloval na jeden NB, väcsi bordel som nevidel v celom svojom kratkom zivote. Klobuk dole pred vyvojarmi v redmonte, takto pokazit nieco o com som si myslel ze uz viac ani pokazit nejde (XP) to chce naozaj nadanie a kooopec usilia :D
            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
          • Re: Proti Linuxu!? 09.09.2008 | 15:02
            Avatar halabala Fedora 10  Používateľ
            Na viste som bezal na nb asi 3 mesiace a nezaznamenal som ziadne cast kritizovane problemy. Bezala, softver bezal - nesklamala. Aj napriek tomu som sa vratil k WinXP lebo na booku mam Intel 915 grafiku a teda mi pod nou nejde ta jedna hra, ktoru mam :D. Ale ked kupim novy nb tak niet o com.
            Pičoch je veľo, len nalivačoch malo!
        • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 10:53
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Používal si ty niekedy vistu? Len pre zaujímavosť ja ju denne používam a nemám problém s bezpečnosťou. Dokonca ani ms office som si nemusel kúpiť. A s tým najnovším hw je to dosť blbosť.
          • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 19:34
            Avatar tompson Debian "lenny"  Používateľ
            ani som to necital, len by som dostal nervy :D
            urcite je ten kktko lama a nedokaze v linuxe nic robit, a len <>je na linux
            take lamy milujem :D
            GNU/Linux debian "lenny" ? ..hurd ? :D !@#$%^*(^%$#@#$% :]
            • Re: Proti Linuxu!? 22.02.2008 | 23:44
              Avatar Miro Archlinux  Používateľ
              necital som vsetko lebo to nema zmysel kazdy bude tlacit svoje no raz my jeden napisal ak sa chces ucit tak si to nastavys ( upravys ako chces a doladis ) ( LINUX ) ale ak nechces a nemas cas tak skoncis na platenom softe (WIN , MAC ) to je cista pravda ale ja som jednoznacne za LINUX !!! som na nom priblizne rok mam iba 16 rokov :) :) :) ale viem na nom ovela viac veci ako na WIN dokonca by som povedal ze ak chcem nieco neaku aplikaciu tak na Linuxe ju skor spojazdnim ako na WIN :D a ta vista dajte pokoj :D mal som z nou skusenosti a sorry za slovnik ale je to totalna pi...... :) ine slovo na to nemam aj to je slabe :) Teras prave instalujem WIN :D po tyzdni :D a to iba z dvovodu ze moju TV kartu som este korektne nedokonfiguroval v linuxe ale ak pojde tak windows ahooj :) :) moj nazor a nik ma o inom nepresvedci a nech sa hada kto chce o com chce jednoznacne LINUX :)

              a este taky mali vtip nakoniec na zlepsenie nalady :)

              Bill Gates zomrel a dostal sa do pekla. Cert mu hovori:
              -Mozes si vybrat z troch miestnosti, kde budes travit volny cas.Prve miesto je horiace jazero v ktorom plavaju ludia v strasnych mukach.Druhe miesto je mala miestnost so stolom, na ktorom je flasa vina a pocitac, a tretie miesto je obrovska arena, kde vyhladovane levy nahanaju ludi.
              Bill Gates si bez rozmyslania vyberie druhu miestnost. Cert ho zamkne a otoci sa, pricom narazi na Lucifera. Lucifer sa nanho obori:
              -Tento clovek strpcoval zivot milionom ludi a ty ho das na take dobre miesto?
              -To si len myslis, ze je dobre, na flasi nieje diera a v pocitaci je instalovany Windows 95 a na klavesnici chybaju tri klavesy. Ctrl, Alt a Del.
              • Re: Proti Linuxu!? 23.02.2008 | 09:34
                Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                No vista nie je až taká zlá ako tu všetci tvrdia. Oproti XP-čku mi posledný týždeň havarovala len 2x. A hlavne fungujú mi tam špeciálne aplikácie v ktorých musím robiť a ktoré by som v linuxe nerozbehal ani keby som sa posral.
                • Re: Proti Linuxu!? 23.02.2008 | 19:49
                  StaryKon   Návštevník
                  To čo robíte vy linuxeri s tými úbohými Windows? Ja neviem, čo je to pád, minimálne pád "z viny" Windows (väčšina pádov sú totiž odfláknuté ovládače) a preinštalovával som naposledy pred rokom, reason - HW porucha.
                  Uptimy mojich XP, XP 64bit a Linuxu sú v pohode porovnateľné, pričom linux je šetrne používaný webserver, na XP sa maká (kryštalografické výpočty, jasne že "kadejaký office", Adobe CS2, strih videa - MFLOPS využité do posledného desatinného miesta :-) ) v podstate jedno aj druhé sa reštartuje iba ak to pýta nejaký update...
                  • Re: Proti Linuxu!? 23.02.2008 | 20:06
                    WlaSaTy   Návštevník
                    setrne vyuzivany webserver kontra XP na ktorom sa maka.

                    skus to prehodit, teda robit chvilku na Linuxe a to XP daj na internet ako setrne vyuzivany webserver. potom sa ozvi s uptime a povedz nam ci je rychlejsie odvirit alebo obnovit zo zalohy.
                    • Re: Proti Linuxu!? 23.02.2008 | 21:45
                      Avatar Miro Archlinux  Používateľ
                      no tak to nesuhlasim z tymy ovladacmy to nema z ovladacmy takmer nic spolocne INSTALOVAT PC VIEM !!!! a ovladace instalujem tak aky vsetko klapalo OK a bez problemov mam original ovladace k vsetkemu !!! a aj tak my kazdy jeden tyzden padaaaa cos sa o linuxe povedat nevie nahodim ovladace od grafiky a nic viac netreba a este my nepadol linuxe no jedine ze nechcelo nastatrovat desktop a to bola zapricinene mojou chybou a ta vista to je totoalny blud skus ju odhodit a uvidis ako krasne ti odpali neake zariadenie doposial vsetci co formatli hdd kde bola vista tak vsetkym odpalilo neaky hardware a to ju chceli odstranit cca 10 a kazdemu jednemu odpalilo neaky hardware !!!!
                      • Re: Proti Linuxu!? 23.02.2008 | 22:15
                        Avatar gUbA Ubuntu, Debian  Používateľ
                        Fiiiiiiha
                        sudo apt-get remove windows
                        • Re: Proti Linuxu!? 24.02.2008 | 00:05
                          Avatar Miro Archlinux  Používateľ
                          teras si nerobym srandu z rou vistou je to skutocna realita jednemu odpalilo maticnu inemu zdroj inemu zas hdd niekomu aj ram a stalo sa ze aj grafika posla toto nepisem zosrandy bol som pri jednom formatovani hdd kde bola vista formatol som hdd cey partition magic resetol pc a viac sa nezapol maticna bola v haji
                          • Re: Proti Linuxu!? 24.02.2008 | 10:01
                            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                            Toto by som zase netvrdil, že je to chyba visty. Ja som so svojim PC stváral riadne kraviny, dokonca mám aj vistu a zatiaľ okrem zdroja mi nič neodišlo. A že by vista poškodila dosku .. nejako sa mi nechce veriť tomu. Síce moderné dosky môžu meniť napätia, frekvencie, prepáliť bios priamo z OS ale silne pochybujem, že by niečo také vista pri formátovaní robila.
                      • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 21:50
                        StaryKon   Návštevník
                        Inštalovať PC vieš, keď ani pravopis nevieš?
                        Ja ti to vysvetlím po lopate: tie ovládače, ktoré spôsobujú najväčšie percento problémov so stabilitou Windows, nie sú zle NAINŠTALOVANÉ, ale zle NAPÍSANÉ. Proste sa nedodržia špecifikácie, podľa ktorých sa ovládače pre danú verziu Windows majú písať. Pretože je to pomerne široko rozšírený problém, následne Mrkvosoft zaviedol WHQL certifikáciu ovládačov (tie by nemali mať problémy), ale iste si si všimol, že KOPA ovládačov vypľuje počas inštalácie okienko že nie sú takto certifikované ... a manuál k inštalácii ti povie, že máš kliknúť na Continue Anyway (pokračuj aj napriek tomu). Čiže je to chyba z viny dodávateľa zariadenia alebo dodávateľa ovládača k zariadeniu.
                        OS nemá ako odpaľovať hardware, teda, nie že by sa na to nedala nájsť nejaká cestička (na druhej strane asi každý výrobca hardware sa snaží do istej miery poistiť proti takejto "nehode" - podobne si môžeš odpáliť HW napr. pri pokusoch o pretaktovanie), ale ak už nič iné, bolo by to trestné. A do kódu Windows vidí podstatne viac ľudí, ako by si si asi myslel (pokiaľ viem, licenciu na prístup ku zdrojákom majú napr. na FEI STU), toto by prasklo veľmi rýchlo.
                        • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 22:27
                          Avatar uid0 Debian  Používateľ
                          zlato, ja som mal sposob ako na pockanie ukazat BSOD, mohol za to zrejme ovladac na sound blaster dodavany spolu s windows

                          FEI? a co preboba s nimi ti robia? tomu neverim
                          Debian. apt-get into it…
                    • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 21:39
                      StaryKon   Návštevník
                      Pôvodne som to mal ešte drsnejšie: Apača na win2k a na rádove slabšej mašine POČAS roboty (!) a keď sa začali po dlhýýých mesiacoch zjavovať BSOD tak onedlho sa stalo zrejmým, že sa ... zlomil napájací kábel k HD ... ten disk potom pýtal výmenu, ale keďže mi narástlo o PC viac, tak som to rozdelil.
                      A aj predtým to boli v podstate nekonečné uptimy - vo všeobecnosti, u mňa reinštalácia win nasleduje spravidla po nejakej letálnej poruche hardwaru.
                      Nebudeme sa hádať na tému, že kto umí (a CHCE UMĚT) tak má na NTFS podstatne pestrejšie možnosti nastavenia práv ako na *nix-like filesystémoch (áno, JE to potom o niečo pomalšie, ale to niečo sú percentá), ide tu HLAVNE o to, že ako s *nixami tak s woknami sa to proste musí vedieť a nesmie prasiť.
                      Mimochodom skús mi objasniť ako chceš zavíriť NTčka používané ako webserver (čiže: OS, apache, SFTP server + patričné nastavenia, otvorené porty pre HTTP, HTTPS a SFTP).
                      • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 22:29
                        WlaSaTy   Návštevník
                        :Mimochodom skús mi objasniť ako chceš zavíriť NTčka používané ako webserver

                        Normalne. Dam tam to, co je pre ten system nativne. MS IIS vo vychodzej konfiguracii aj s instalovanym demo systemom tak ako sa to znazornuje na prezentaciach pre zaciatocnikov. Predpokladam ze si tam mal aj ine veci okrem toho co pouziva dany operacny system, firewall od ineho vyrobcu (podla moznosti ako krabicku - router), antivirus, antispyware, ...

                        Inak na tvrdeni ze kazdy OS je v dnesnej dobe tak spolahlivy ako je jeho spravca zlany svojich moznosti a povinnosti sa zhodneme. Takze tu uz asi nebudeme vytahovat ze linuxovy webserver je setrne vyuzivany, staci si zapnut tcpdump a clovek nebude stihat krutit hlavou nad vynaliezavosto script kiddies s generatormi (kam sa podelo zdrave jadro?-).

                        O tom ze niektore systemy z rodiny NT nie je technicky mozne patchovat po instalacii nakolko ich skor nakazi nejaky balast sa tu nemusime rozpisovat, preto sa uz zopar rokov dodavaju instalacky ktore su uz ako tak zaplatane :)

                        PS.: jeden z dovodov preco vlastnim Mac Mini s procesorom PPC je ze na danu architekturu sa dostane skutocne malokto. Ak by sme uznali napriklad buffer overlflow, tak nasledny bezny shellcode bude mat nulovy ucinok (mam big endian cpu). Zatial mi ten stroj nik neurobil a je ako tak vonku (bez firewallu) uz relativne dlho.
                      • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 22:29
                        Avatar uid0 Debian  Používateľ
                        reinstalovat windows sa oplati aj castejsie, z osobnej skusenosti viem, ze sa start moze urychlit aj zotrikrat...
                        Debian. apt-get into it…
                        • Re: Proti Linuxu!? 25.02.2008 | 22:30
                          Avatar uid0 Debian  Používateľ
                          a samozrejme nacisto, inac to nema zmysel
                          Debian. apt-get into it…
                        • Re: Proti Linuxu!? 08.03.2008 | 02:20
                          StaryKon   Návštevník
                          ... aaa nestačilo by zmazať prefetch, prípadne premazať hovadiny z Registry?
                          • Re: Proti Linuxu!? 08.03.2008 | 11:38
                            Avatar uid0 Debian  Používateľ
                            takze hovadiny? vies o tom, ze rychlejsie je to nainstalovat vsetko znova nez prehladavat giganticke registry?
                            Debian. apt-get into it…
                            • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 00:44
                              StaryKon   Návštevník
                              na vyčistenie registrov existuje niekoľko spoľahlivých utilít, ktoré to zvládnu za rádove minúty
                              komplet preinštalovanie môjho PC by bolo tak na 2-3 dni, proste zabitý víkend - a na to rozhodne nemám čas ani nervy
                              hlavný problém počítača je vždy medzi stoličkou a klávesnicou, ak si niekto sprasí akýkoľvek systém, je to jeho problém a nadávať má sebe... že neustále skúšanie, inštalácia/odinštalácia programov od nedôveryhodných producentov nie je zrovna zdravé, vieme všetci - a mimochodom je to responsibility of producer ak urobí inštalátor tak, že neodstráni po sebe všetko, za to OS nemôže, je to presne to isté ako pády z viny zle napísaných ovládačov (väčšina pádov NT-based windows) - tzv. problém medzi stoličkou a klávesnicou u vývojára :))
                              • Re: Proti Linuxu!? 18.03.2008 | 08:42
                                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                                > na vyčistenie registrov existuje niekoľko spoľahlivých utilít, ktoré to zvládnu za rádove minúty

                                1) mozno to nejake zvladnu tak rychlo, ale s rychlostou hovno spravia
                                2) a to plati aj pre tie co to nezvladnu rychlo

                                vlastna skusenost, boot do pouzitelneho stavu sa zrychlil, trval len 30% povodneho casu

                                > že neustále skúšanie, inštalácia/odinštalácia programov od nedôveryhodných producentov nie je zrovna zdravé,

                                daj mi apt-get a oficialne windows repozitare a ja ho budem pouzivat (keby som pouzival windows)

                                > ak urobí inštalátor tak, že neodstráni po sebe všetko, za to OS nemôže

                                ale platforma ano, je to totiz kvalita typicka pre nu
                                Debian. apt-get into it…
                              • Re: Proti Linuxu!? 09.09.2008 | 21:42
                                l_barbarossa   Návštevník
                                - preinstalovat treba z obrazu ... druhykrat je to uz rychlejsie
                                (nechce sa mi vsak vytvarat obraz - takze sa spolieham na funkciu "obnovenie systemu")
                                - okrem problemu registrov treba spomenut fragmentaciu
                                - ntfs "pokrocile" nastavenia su asi zbytocne, pokial ma na filesystem niekto pristup z linuxu , alebo z admin konzoly (napr. pomocou nejakeho bootovacieho USB, CD)
                                - ano, zmazanie prefetch-u pomaha, ale uplne najlepsie skusenostami mam s XP bez pristupu na net (nebezia sietove sluzby a pridavne vtakoviny ako AV, firewall, antispam a pod.) - to je boost !
                                - ad user halala -> pri tvojom bezproblemovom chode notebooku s vistami si si zakonite mal vsimnut vyssiu hlucnost vetrakov a nizsiu vydrz baterky - ten rozdiel sa neda nepostrehnut
                                • Re: Proti Linuxu!? 09.09.2008 | 22:20
                                  l_barbarossa   Návštevník
                                  sorry halala -> az teraz pisem halabala
                  • Re: Proti Linuxu!? 24.02.2008 | 09:53
                    Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
                    No napr. pri napaľovaní mi xp-čko havarovalo 2x. Pritom som sa počas napaľovania počítača ani nedotkol.
                    • Re: Proti Linuxu!? 24.02.2008 | 10:25
                      Avatar tompson Debian "lenny"  Používateľ
                      jaj dobre ze pouzivam gnu/linux :D
                      GNU/Linux debian "lenny" ? ..hurd ? :D !@#$%^*(^%$#@#$% :]
                      • Re: Proti Linuxu!? 24.02.2008 | 12:18
                        Avatar Jano Selep PCLinuxOS 2007 KDE  Používateľ
                        Heh zacal som síce z linuxom pred 3ma dnami ale s jedinym s cim mam problem je nainstalovat driver na grafiku ale to je otazka casu kedy sa viac posprtam v linuxe treba len tomu dat cas preist z winu na linux ved predsa sa lisia od seba ci nie ani male decko nenaucis programovat za 1 den a ani nenaucis mozno ale zrejme autor clanku zrejme je male rozmaznane decko ktore sa nechce naucit žiť z linuxom a to je jeho osobny problem tak mal si ho nechať pre seba aj ked je dana sloboda prejavu ale tym sa len snažil rozhadzať uživatelov linuxu a windowsu. Priputal si možno uživatelov windowsu ale linuxaci určite maju pevnu vôlu a len tak sa nedaju zmiesť člankom neskuseneho autora aj ked sam som lama v linuxe ale ako som vravel treba na to čas. S tymi mp3kami to prehnal na plnej čiare bože to si nevedel stiahnuť kodek ? ved aj pre win treba niekedy kodeky napriklad pre .ogg som musel tahat kodek pre windows media player a nebol žiadny problem. Jednoducho ked to bol jeho osobny nayor tak to nemal aspon takto opovažlivo napísat ale to nemal vobec napísat BODKA. :)
    • Re: Proti Linuxu!? 26.02.2008 | 10:21
      Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
      Tak tento clovek spravil MS medvediu sluzbu. Problem Windows nie je az tak v technologiach, ako sa tu snazite naznacit. Mozno, keby Windows bol linux, tak by ste tento OS mnohi pouzivali a este by ste v technickych diskusiach argumentovali kvalitami Windows.
      ___
      Problem Windows je ten, ze je to nastroj na udrziavanie si monopolu Microsoftu. A povedzme si rovno, MS ma peniaze na zaplatenie velkeho mnozstva kvalitnych programatorov. Takze mozno povedat, ze MS je v niektorych smeroch na spici. Napriek tomu mnohi nechapu, ze MS, kedze je monopol, je brzdou rozvoja IT. Nehovoriac o tom, akym sposobom sa stal monopolom.
      Dostavam sa casto do konfrontacie s pravicovo zmyslajucimi ludmi, ktori volia MS, lebo len sukromna spolocnost moze byt uspesna a je tam motivacia. Akosi tito ludia zabudaju na fakt, ze tato spolocnost je monopol, a teda trh je deformovany. Osobne si myslim tiez, ze sukromne spolocnosti budu vzdy vpredu, ale len v zdravom trhu.
      Zasadovost sa dnes nenosi, ale bola to jedna z vlastnosti, vdaka ktorej sme tu mali v 89 revoluciu, i ked bolo vyhodnejsie vstupit do strany. Aj porazit MS nie je mozne tak, ze to za nas niekto iny spravi.
      Osobne by som napriklad ja po skandale s OOXML diskvalifikoval OOXML v schvalovani za standard a zakazal MS na istu dobu clenstvo v ISO.
    • Re: Proti Linuxu!? 03.03.2008 | 11:15
      David   Návštevník
      Linux - Windows? Je to ako studena vojna. Kazdy tvrdi, ze on je lepsi a vidi chyby na tych druhych. Kto sa nepoucil s minulosti, ten si ju zopakuje.
      MAM RAD SLOBODU:
      MAM RAD LINUX.
      • Re: Proti Linuxu!? 03.03.2008 | 17:56
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        no ja mam rad kvalitu... preto u mna nejaky windows nehrozi...
        • Re: Proti Linuxu!? 03.03.2008 | 18:57
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Nie je tento komiks o tebe?
          • Re: Proti Linuxu!? 04.03.2008 | 08:31
            nazor   Návštevník
            Trosku inac:
            Treba si pozriet clanok v istom anglickom casopise s nazvom "Bad Vista" a to pisali odbornici. Podla mna to bolo treba poslat autorovi.
            Je pravdou, ze - v mojom pripade vacsinou nejaka HW zapletka v Linuxe - XP je slusne, hlavne professional, ale co je Vista to neviem. Hovorite, ze vela aplikacii ma "bugy" dobre, ale nie Linux ako taky, Vista ich ma ako hviezd na oblohe tak potom o com pisal????
    • Re: Proti Linuxu!? 04.03.2008 | 12:50
      Avatar gremlin   Používateľ
      nechapem preco teraz vsetci tak vehementne obhajuju linux za kazdu cenu, ked clanok ma svojim sposobom pravdu (vid prvy komentar). Ja v praci mimo inych veci aj koli lepsej praci so servermi pouzivam cisto linux, doma dual XP/ubuntu s tym ze do ubuntu sa prepinam len velmi malo, dovod? doma to nepotrebujem...
      Nejdem obhajovat windows, ale napriklad profesionalne grafika by ste asi velmi tazko presviedcali (vlastna skusenost) ze gimp mu staci (davam to ako priklad, niekde som na podobnu diskusiu videl komentar zaryteho linuxaka s tym ze na kazdy komercny program pre win co tam bol uvadzany prirovnaval nejaku alternativu v linuxe, ktore zaklad sice splnali ale urcite nedostacovali na profesionalnu robotu).

      S linuxom je z mojho pohladu urcite viac "roboty" kym si to clovek da dokopy ako s XPckami, aj ked si myslim ze linux je v plno veciach lepsi. Kazdu chvilu niekto niekde riesi problemy s drivermi pod linux na sietovky, zvukovky, grafiky a tak dalej.. v xp date CDcko, instal a hotovo.. a to iste je podla mna aj so SW, su proste programy na ktore je alternativa (ak je) pod linuxom velmi chaba nahrazka.. to ze je lx stabilnejsi , bezpecnejsi system, je vec druha.
      • Re: Proti Linuxu!? 04.03.2008 | 14:49
        Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
        imho. ako sa to vezme. ja tiez netvrdim, ze windows ako taky je zly (vadi mi skor jeho politika) ano ...photoshop, excel (fakt kvalitne makra) a podobne v linuxe nemaju obdobu ... takym ludom nemienim linux ani len ponukat. (ale osmicka photoshop uz tusim ide cez wine alebo cedegu) ...

        co sa tyka HW, to je viac nez diskutabilne. dovod? mam bluetooth kluc, ktory pod windowsom bolo potrebne najprv nainstalovat a nemal ho ani vo svojej DB, kdezto pod linuxom som ho len zasunul a siel. stary fotak detto , tlaciaren a scanner tiez. kamoskin notebook ... po instalacii win neslo nic poriadne, chcelo to VSETKO doinstalovat a wifina je dodnes problem .. nahodil som linux a slo mi ihned po instale: zvuk, grafika ako mala, Wifi atheros, bluetooth bez stahovania ci potrebnej doinstalacie cohosi ...

        iste, najde sa HW, ktory si moc nerozumie s linuxom, ale nie je to problem toho, ze linux nepodporuje ten HW, ale vyrobca vo vacsine pripadov ignoruje linux! nastastie sa to uz hybe dopredu (vid HP a pod.) a na mnohych vyrobkoch najdete uz aj ktoru verziu kernelu to podporuje ...

        co sa tyka nastaveni. ja nahodim linux a len si ho graficky vycancam, maximalne nahodim mp3 kodeky, flash ci ine .. ale viac riesit nemusim.

        • Re: Proti Linuxu!? 06.03.2008 | 21:15
          Windows   Návštevník
          Najlepši (aj ked nie vždy) a najviac použivany na SVETE je prave Windows. ------------ Linux nikdy nebude plnohodnotna nahrada za Windows a to hlavne kôli nekvalitnym programom a ignoraciou vätšiny znamich firiem. A tu je kameň urazu lebo ak firma nema zisk neoplati sa jej viviať nejaky software a kedže Linux ma filozofiu softwaru zadarmo (aj ked sa najdu vinimky) môže to byť len hračka pre celosvetovu komuntu nadšenych programatorov !!! :-)
          • Re: Proti Linuxu!? 06.03.2008 | 21:57
            Avatar borg Fedora  Administrátor
            no a?
          • Re: Proti Linuxu!? 06.03.2008 | 22:00
            Avatar Dušan Ďurech Debian Lenny 5.0  Používateľ
            >>Linux nikdy nebude plnohodnotna nahrada za Windows

            Linux predsa nie je ( / nevznikol ako ) nahrada za Windows.
          • Re: Proti Linuxu!? 07.03.2008 | 11:50
            David   Návštevník
            No neviem, ako si v obraze, ale v poslednom case zacinaju robit programy pre viac OS, kedze idu aj ine do popredia. Ja mam napriklad cd OALD7 (Oxford Advance Learner's Dictionary) a to je na platformy Windows, Linux, MAC. Prave je to naopak, ako si myslis. Ostatne OS idu do popredia, a preto su vyrobcovia programov nuteny robit soft aj pre ine OS. Je to otazka casu. Este kopu programov je len pre Windows a zase naopak...
            • Re: Proti Linuxu!? 08.03.2008 | 00:14
              StaryKon   Návštevník
              Neponáhľal by som sa s používaním termínu "niečo ide do popredia". Napr. taký MacOS sa s ústupom od procákov Motorola a PPC dostáva do dosť ťažkej defenzívy, AVŠAK z minulosti si nesie pomerne početnú skupinu zákazníkov.
              Vyššie alebo inde som spomínal, ako sa za dôb doswin (3.x okná) a win32 (9x/ME) dodával napr. software pre difraktometre (potrebný uptime pre meranie od desiatok minút po 2-3 týždne, náklady na prevádzku 1-2000 Sk denne pri LN2 teplotách, desaťtisíce pri LHe) spravidla pre Solaris, Irix, BSD a neskôr linux (spravidla sa dodala mašina aj s riadiacim počítačom). Vtedy to bolo vcelku obdivuhodné, lebo v tých časoch (1996?) bol linux oproti dnešku dosť nezrelý, ale si vydobyl celkom dobrú povesť ako stabilné prostredie. Avšak od nástupu NT 4.0 a hlavne neskôr Win2k a XP sa v tomto rozhodne na spoľahlivosť behu náročnom segmente pozoruje príklon k ... riadiacim počítačom bežiacim na XPčkach.
              V Prahe na Noniuse (medzičasom kúpený Brukerom) meriam na unixovskom softe, nové Brukery majú aj/aj, ale viac sa dodáva NT systémov; môj milovaný Xcalibur od Oxford Diffraction je NT only, Rigaku takisto.
              "Idením do popredia" sa tu zaklíname už dlhé roky, ale stále je to fakticky the same... minoritný systém so základným problémom mať pre zariadenia funkčné ovládače a fungovať systémom "zasuniem zariadenie, 2x kliknem a frčím"... čo pozitívne oceňujem, je, že po x rokoch už od väčšiny fanatických zástancov nepočujem kravinu "načo ti je diakritika" (holt nie sme všetci admini) a dokonca už pár rokov (tak od 2005) aj celkom spoľahlivo funguje (čo Bill definitívne vyriešil už v 1994om...). Ja osobne používam aj win, aj *nixy, podľa zásady right tool for the right job, ale tam, kde win vedú rýchlo a efektívne k cieľu, nebudem zastávať systém, ktorý aby urobil vzdialenú ponášku na to isté treba najprv týždeň prosiť, konfigurovať a zaklínať. Žiaľ, často platí, že na windows sa robí, s linuxom sa hrá. Ale o OS užívateľ ani nemá vedieť, že ho má, a už vôbec nie strácať dni či týždne jeho nastavovaním na plnenie požadovaných úkonov! (Platí to samozrejme aj naopak, webserver na win by som už nerobil, napr. ImageMagick rozbehať vo win je holé zúfalstvo... on the other side ImageMagick je kus z hľadiska image processingu nekorektne pracujúceho shitu.)
              Napr. z môjho hľadiska ako občasného grafika a typografa mi v linuxe chýba:
              - korektná (!!! nie hračkárska "aby niečo bolo" !!!) a spoľahlivá implementácia správy farieb
              - kolorimetre v tú ranu ani nemajú dôvod mať obslužný software aj v linuxe (MacOS je typografická klasika, "tam to začalo", aj keď sa momentálne už na účet WinNT klidí zo scény)
              - raz som rozoberal fontserver - problémy s hintingom a antialiasingom - tam je to jednoznačne patentový problém, aj keď by samozrejme išlo problém nezávisle analyzovať a reimplementovať
              - faktom zostáva, že PhotoShop proste nemá konkurenciu a používať ho cez wine nemá veľký zmysel, keďže napr. color management vďaka jeho faktickej NEimplementácii v tú ranu nefunguje, podobne sa dá prejsť celým CS balíkom od Adobe položku po položke... veľký počin je Scribus... ale zatiaľ je proste plienkózny.
              • Re: Proti Linuxu!? 08.03.2008 | 09:04
                Avatar jv openSuSE 11  Používateľ
                Linux naozaj dopredu ide a aj pojde, lenze casova konstanta nie su mesiace, ale roky.
                V niektorych segmentoch so Microsoft spetne vydobyl svoje miesto, ako pises. Pocnuc Windows 2000 zacal vytvarat dost kvalitny OS spolu s kancelarskym balikom a investoval uz zarobene peniaze predtym do programatorov.
                Microsoft funguje na kladnej spetnej vazbe monopolu. Ked sa ta, co i len na chvilku prerusi, oslabne alebo sa dostane pod kriticku hranicu (napr. pocet uzivatelov, chybny krok spolocnosti...) firma sa dostane do kolapsu, ktory bude znamenat jej koniec. Jeden z velkych moznych oslabeni Microsoft uz zazil a zachranoval to len korupciou. Bolo to pri standardizacii OOXML.
    • Re: Proti Linuxu!? 06.03.2008 | 21:58
      Avatar SonnY   Používateľ
      Len v kratkosti: uz len to ze ten idiot porovnava Kate s nejakym trpanym notepadom mi stacilo.
      • Re: Proti Linuxu!? 10.03.2008 | 21:26
        Jon   Návštevník
        Myslím si že tento autor osočuje to čomu vôbec nerozumie a to je tá najväčšia chyba. a že publicista cha cha cha

        Zdeněk Večeřa
        Autor působí jako publicista mimo jiné i zde na Programujte.com a na Živě.cz. Zabývá se použitelností internetových prezentací a aplikací, SEO optimalizacemi, reklamou a marketingem. Pod hlavičkou TvorbaWebovek.cz spolu s týmem lidí vyvíjí internetové prezentace a aplikace především pro klienty z řad firemních zákazníků.
        • Re: Proti Linuxu!? 13.03.2008 | 23:16
          hehehe   Návštevník
          http://www.zive.sk/default.aspx?section=44&server=1&article=251997 citajte o pracke M$
    • Re: Proti Linuxu!? 11.09.2008 | 22:54
      Avatar denwerko Ubuntu,Gentoo,Debian  Používateľ
      Aký zmysel má vlastne celé toto "flamovanie" ohladom toho či je lepší win alebo linux ... každý má právo na výber, tak nech si vyberie čo mu vyhovuje a hotovo. Nič nieje dokonalé, linux aj win majú svoje nevýhody.