red hat

Sekcia: Aplikácie & Desktop 29.02.2008 | 11:25
Tomi   Návštevník
ahoj,
mozno je to velmi odveci otazka, ale preco je red hat taky nepopularny?
ved podla http://futurist.se/gldt/gldt76.png je to jedna z troch zakladnych distribucii, z ktorych sa rozvinuli (skoro) vsetky ostatne a pritom na distrowatch je az na 29. mieste, za takymi distribuciami ako je damn small linux(sak ten je malilinky, ten sa pouziva len na LIVE bootovanie, ak nieje na pocitaci nainstalovany linux, nie?) alebo napriklad slax... to znamena ze viac ludi pouziva liveCD a liveUSB ako redhat?

cim to je? red hat uz nema ziadne featury, ktorymi prevazuje nad ostatnymi(viem, ze zalozil rpm-ka, ale tie uz maju aj distra ako Fedora a Suse[aspon myslim]) ma nejake?
alebo je to uz "slepa vetva" -> zastarale distro bez buducnosti?
    • Re: red hat 29.02.2008 | 11:51
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      Lebo je to komercna distribucia. Komunitne distra (debian, ubuntu, mandriva, fedora, ...) maju ovela sirsiu komunitu takze ti skor poradia (zadarmo). Komunitny redhat je v podstate fedora + obsahuje novsie balicky zo vsetkeho. Je to take testovacie ihrisko pre redhat. Cize ak chces pouzivat aktualny system na desktope tak fedora bude lepsia ako redhat. Fedora je na 4. mieste na distrowatch.

      Navyse, statistika oblubenosti na distrowatch nema absolutne nijaku korelaciu so skutocnym svetom. Vid kauza PCLinuxOS. Nikto ho nepouziva, spravuju ho 3 ludia a je prvy.
      • Re: red hat 29.02.2008 | 11:59
        Tomi   Návštevník
        okay, diky.

        este by ma zaujimalo, ze preco nieje distrowatch trosku presnejsi, co sa skutocneho stavu pouzivania linuxovskych distribucii tyka...
        mimochodom poznas nejake presnejsie meradlo, nech som v obraze, co "leti"?

        ps: slackware spravuje jeden clovek a je 14.ty. to tiez nieje uplne zle ;)
        • Re: red hat 29.02.2008 | 12:40
          lieko   Návštevník
          Distrowatch pokial viem funguje na zaklade klikov na stranku - cize neodpoveda skutocnemu stavu pouzivania distribucie, ale poctu navstev stranky danej distribucie. Lepsi sposob ako zistit pouzivanie distribucii asi ale nie je . Mozno nejaka anketa.

          Co sa tyka RedHatu - stale je to jeden z najvacsich tahunov linuxu. Ked si pozries tabulku z abclinuxu.cz

          Nejaktivnější zaměstnavatelé
          podle sad změn
          žádný 1417 14,1 %
          neznámý 1108 11,1 %
          Red Hat 1045 10,4 %
          IBM 819 8,2 %
          Novell 680 6,8 %
          Intel 446 4,5 %
          linutronix 369 3,7 %
          Oracle 240 2,4 %
          SWsoft 212 2,1 %
          CERN 205 2,0 %
          Movial 190 1,9 %
          Linux Foundation 190 1,9 %

          tak vidis ze 10% prispevkov do linuxoveho jadra je z dielne RedHatu. Ako bolo spomenute vyssie distribucia RedHat sa stala komercnou ale nadalej financne podporuje Fedoru ktora je free. Komu sa nechce platit za RedHat moze este pouzit CentOS.

          Slackware sice vyvija jeden clovek ale tak to aj vyzera. Mam tuto distribuciu rad, ale vacsinou o nej plati urob si sam - takze si vyzaduje vela casu.
    • Re: red hat 29.02.2008 | 13:09
      still   Návštevník
      Tak ako pisali vyssie, Red Hat nie je urcene pre nadsencov, ale do situacii, kedy potrebujes maximalne stabilnu distribuciu s dlhou podporou (7 rokov), vacsinou na co najdlhsi uptime..
      Fedora sa stabilne drzi na 3.-4. mieste, kedysi aj 2.
      A myslim, ze teraz, ked je uplne uvolnena ako komunitna distribucia (stale vsak podporovana Red Hat-om), popularitu este ziska.

      btw.. v urcitych pripadoch je fedora omnoho uzivatelsky privetivejsia aj ako ubuntu ;-)
      • Re: red hat 29.02.2008 | 13:58
        Tomi   Návštevník
        no ja si hladam desktopove distro, takze stabilne az tak byt nemusi, jedine na com trvam je KISS. momentalne som u Arch-u; on zatial splna drvivu vacsinu mojich poziadaviek.

        moje uvahy su nasledovne:

        rozmyslal som nad Gentoo a cital som vela rencenzii, ze je celkom dobre, lenze pocujem, ze komunita sa rozpadava(chcem distro so stabilnou komunitou a istou buducnostou). naopak, podla distrowatch statistik ma imho Sabayon celkom buducnost, takze mozno ten si nahodim. ale tusim tiez sa tu vsetko kompiluje a ja chcem mat moznost instalovat aj binarne...

        slackware som mal zatial len ako vserver u pipni(frcal som cez ssh na rootshelli), kde som rozbehaval apache atd ;).
        on bol mojim prvym prudom uvah zmeny distribucie(od zaciatku som mal ubuntu),
        nakolko s nim som sa za mesiac naucil o linuxe o dost viac jak s ubuntu za pol roka.
        nechcem si ho vsak nasadit kvoli Liekom uz spomenutej myslienke: Urob si sam.

        na freeBSD ludia tiez zacali prechadzat a aj sa mi na nom paci tiez jeho cistota a kiss, ktory si aj samotny Arch dal ako priklad ku ktoremu sa chce priblizit(that`s just my opinion)

        preco vlastne chcem zmenit distro? Vsimol som si pocas vyhladavania na tejto stranke "vyvoj" roznych linuxakov, ktori presli z distier ako je ubuntu cez Arch || Gentoo (potom niektori este cez *bsd) k openSuse(Tomy Angelo) alebo k Fedore(dare_devil) popripade k MAC-u(neviem, ci vlasaty prechadzal tymto stadiom, ale viem, ze vacsina MAC-acov presla z linuxu, nie z windowsu). dokonca aj linus mal kedysi(tusim aj ma) Apple Hardware a mal na nom komercny YellowDog a teraz Fedoru. a kedze beriem to tak, ze ludia casom mudreju a sikovneju a nie hlupnu(cest vynimkam ;-]), tak som dospel k zaveru, ze k prechodu na user-friendly distribucie museli mat nejaky dovod... aky, to neviem, ale chcem to zistit :)
        • Re: red hat 29.02.2008 | 15:30
          Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
          No neviem asi som vinimka:

          redhat (4 roky) -> fedora (1/2 roka) -> slackware (2 roky) -> vlastne distro (2 roky) -> ubuntu (1 rok)
        • Re: red hat 29.02.2008 | 21:20
          Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
          rozmyslal som nad Gentoo a cital som vela rencenzii, ze je celkom dobre, lenze pocujem, ze komunita sa rozpadava(chcem distro so stabilnou komunitou a istou buducnostou). Gentoo je na tom OK, ono sa pravdepodobne nikdy nerozpadne. Osobne gentoo davam velmi rad na servri, zrovna vcera som upgradoval rok aj nieco stare gentoo a stale bez problemov. Ta moznost konfiguracie je super a kedze servry su zvycajne velmi vykonne, tak kompilacia trva pomerne kratko
          dokonca aj linus mal kedysi(tusim aj ma) Apple Hardware apple hardware ma dobru povest, preto ho pouzivaju aj linuxaci... keby som mal peniaze, tiez si kupim Mac HW a hodim si tam linux :)
          tak som dospel k zaveru, ze k prechodu na user-friendly distribucie museli mat nejaky dovod... aky, to neviem, ale chcem to zistit :) Jednoduche, uz nemaju tolko casu sa hrat so systemom a potrebuju pracovat. Ja som tiez po roku a pol presiel z gentoo na kubuntu (a pred gentoo som mal snad vsetky zname distribucie, najdlhsie RedHat/Fedora), lebo som nemal cas sa hrat na desktope s updatemi a cakat kym sa to skompiluje.

          Inac napr. linuxos.sk bezi na CentOSe (RedHate) uz nejaky ten piatok.
          Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte