Linux Distribucie !
1) Aký Linux je najrýchlejší ?
2) Aký Linux je najstabilnejší ?
3) Aký Linux ma najväčšiu podporu HW ?
4) RPM vs. DEB ???
5) Aký Linux má najčastejšie aktualizácie (tým pádom aj chyby keď vychádzajú opravy) a je možné sa na neho spoľahnúť ?
6) Aký Linux by ste odporučili Vy ?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
2) detto
3) s najnovsim jadrom
4) podla mna deb
5) tazko povedat
6) greenie
podla typu otazky usudujem, ze si v kategorii zaciatocnik, takze ti odporucam ubuntu, pclinuxos, greenie(vlastne tiez ubuntu, len uz predinstalovanych par veci)...
taktiez pozri si distrowatch.org - vpravo dole mas vypis najpouzivanejsich distribucii. myslim, ze z prvej 5-ky si mozes vybrat hociktore a neurobis zle.
/** Myslim 5-ku:
PCLinuxOS 2415
2 Ubuntu 2192
3 openSUSE 1525
4 Fedora 1289
5 Mint // toto je tiez len modifikovane ubuntu
*/
dalej, ked sa nevies rozhodnut(ja osobne mam problem sa rozhodnut, ked mam na vyber medzi viacerymi moznostami), tak skus to googla davat hladat veci typu 'jednodistro vs druhedistro'; ako 'ubuntu vs mint' a citaj, hoci mne to nikdy nepomohlo, ale bolo to dobre na odreagovanie ;)
ja odporucam arch. ale to nieje distro ktore dokaze hocikto spravovat. v prvom rade treba si ho nainstalovat, nakonfigurovat co nieje take jednoduche a potrebujes na to nejake vedomosti.
rychly je dost.
kolo stability sa da polemizovat (stane sa, ze sa objavi nejaka ta chybicka v nejakom baliku, no pokial o nej vies a este si nevymazal cache tak to downgradnes).
podpora hw, ani neviem co to poriadne znamena. ak tym myslis, ze vsetko ide out of the box tak takuto moznost tu vylucuje uz samotna instalacia (ja som zatial vsetok hw rozchodil).
rpm vs deb? pacman!
aktualizacie ma dost caste (s toho vyplyva aj vznik chyb v balikoch nie len oprava bugov).
no a odporucam ho :) po nahodeni a nakonfigurovani nemas problem (na pripadne problemi vypyvajuce z aktualizacie balickov ta pacman upozorni).
sorry, ale ak pozries wiki (co si urcite urobil), tak staci mat pristup na net pocas instalacie, alebo ulozene stranky a nevidim vacsi problem ako s instalaciou napr. ubuntu.
Sice nie je tam graficky instalator a stahovanie balikov z netu tiez chvilku moze trvat, ale ak sa drzis navodu, nemas co pokazit ;-)
2. lubovolny stable linux s co najmenej neuzitocnymi balikami
3. ten s novym jadrom
4. DEB
5. Gentoo
6. Mint, Ubuntu, Suse, Fedora v tomto poradi
Moje odpovede (pre distra):
1 - Asi Gentoo z pohladu architektur.
2 - Debian
3 - Verzia kernelu podla stroja, na ktorom chces distro nasadait.
4 - Osobne skusenosti - radsej deb
5 - Taky za ktorym je najvacsia komunita (prip spolocnost), no nemusi to byt pravda. Nezalezi na kvantite oprav, ale aj na kvantite potencialnych bugov a ich zavaznosti.
6 - Ako pre koho...
2) Debian stable, SUSE (enterprise), Red Hat - akakolvek distribucia s dlhou podporou.
3) SUSE (vratane openSuse), Ubuntu, Red Hat (vratane Fedory), Debian (unstable, testing) - tolko zakladna instalacia, ale v podstate v kazdej distribucii je mozne (podla toho ako je spravca schopny) rozbehnut akykolvek HW, ktory uz niekto na nejakej distribucii rozbehol ;-)
4) .tar.gz :-P
5) Najcastejsie aktualizacie, asi Alpha verzie :-D, ale inak asi Ubuntu ma najmensi pravidelny interval vydavania novych verzii, ak neratame distribucie s rolling-updates (napr. Arch)
6) Podla toho kam. Na server asi Debian, alebo Red Hat. Na desktop openSuse, Arch, Fedoru, Ubuntu. A na NB osobne asi Fedoru - kedze ako v jedinej distribucii mi funguje hibernacia uplne perfektne (bez akehokolvek zasahu). Ale taktiez i ostatne distra z odporucani na desktop.
A zlate pravidlo - taku distribuciu, ktoru ma aj niekto znamy, s kym mozes pokecat, a ktory vie poradit ;-)
2.)debian
3.)debian, openSuse
4.)deb
5.)-
6.)openSuSe, Xubuntu, Ubuntu
2) dnes je to Debian 4.0 (Etch). Vhodny na ostre nasadenie na server. Dalej to moze byt CentOS alebo RHL.
3) Ubuntu, openSUSE, Debian
4) Pacman!
5) Arch Linux
6) openSUSE 10.3, Mint 4.0