internet

Sekcia: Konfigurácia 02.03.2008 | 23:45
oliver   Návštevník
ahoj..som totalny novacik co sa tyka linuxu a prave som si nainstaloval ubuntu 7.10...nikdy pred tym som linux nemal a nerozumiem moc linuxovej reci...vsetko ohladom instalacie ubuntu prebehlo oki,aj internet som hned nastavil a fungoval super..no zo dna na den,z nicoho nic prestal ist internet.dokonca aj vo windowse...tak som si v praci nasiel na nete nejake pokyny,ale zistil som ze sa nemozem prihlasit ako root...zadam "su" do konzoly,vypyta heslo,zadam ho a vypise ze nejake faliure alebo ako sa to pise...nevjem co s tym...na net mozem len v praci teraz,tak prosim o nejaku radu!!!ako sa prihlasit ako root a nasledne ako vyriesit internet...poradte prosim...!!!dakujem...
    • Re: internet 02.03.2008 | 23:52
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      v ubuntu 'su' nepouzivaj. je tam na to 'sudo' pouziva sa tak ze napises sudo a zanho napises prikaz ktory chces spustit s pravami roota. ono sa ta potom opyta na tvoje heslo (s ktorym sa ty bezne prihlasujes) a po jeho zadani sa ten prikaz spusti.

      co sa tyka toho netu, ubuntu ti nemohlo zrusit internet aj vo windowse, takze chybu by som hladal skor u providera.
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: internet 03.03.2008 | 00:10
        oliver   Návštevník
        aha...za tu radu ohladom "sudo"moooc dakujem...vzdy sa tu nejak docitam co potrebujem...to ma veeelmi tesi...d;o)ono je ale cudne na tom nete,ze mam doma dva pc...(moj brat a ja)...mne net vypadol a jemu normalne isiel...cely den v poho...to sa stalo vcera...ja mam lokalneho providera a mam internet cez rooter rozdeleny na dva pc...dnes som vecer skusal internet aj na jeho a nesiel...ako mohol cely den mne neist a jemu hej??a mohol by si mi pls napisat ze co musim spravit pre take zakladne nastavenie??najlepsie mimo konzoly...v tej som trupik...aaa dakujem za bleskovu odpoved...cenim si to...d;o)
        • Re: internet 03.03.2008 | 10:00
          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
          nastavenie siete ide aj v control centre v casti internet ... over, ci zadane nastavenia sa zhoduju s nastaveniami routra. najskor by som skusil pingnut router (vacsinou 192.168.1.1)
        • Re: internet 03.03.2008 | 15:06
          ---   Návštevník
          neviem ci je to presne tvoj problem ,ale routre sa obcas nedokazu vysporiadat s vypadkom prudu, ktory predpokladam nastal v tychto dnoch aj u vas.
          Staci vypnut a znova zapnut router , a pripadne restartovat siet prikazom
          sudo /etc/init.d/networking restart