GIMP - miešanie farieb vrstiev

Sekcia: Aplikácie & Desktop 08.03.2008 | 19:30
Martin   Návštevník
Mám problém s GIMP-om. Je to super programček, ale má jednu chybu, ktorá mi dosť vadí.

Keď potrebujem na seba umiestniť dve vrstvy a sú vo formáte .png, .gif, prípadne .xcf, tak tá, ktorú vložím ako druhú, preberá na seba farebný odtieň tej prvej.

Napríklad otvorím .gif-obrázok viac-menej sivej farby a chcem naň vložiť ako vrstvu obrázok so sýtou červenou (alebo zelenou, v podstate akoukoľvek farbou), tak tá sýta červená sa zmení na nevýrazný sivý odtieň.

Naopak, keď ako prvý vložím obrázok so sýtou farbou a naň umiestnim druhú vrstvu, tak tá druhá vrstva zostane taká strakato-prskaná, preberie časť sýtych farieb podkladu. Farby sa miešajú, aj keď kombinujem .gif + .png, alebo .gif + .xcf.

Keď nakombinujem .jpg a.gif alebo .jpg a.png, tak všetko funguje ako treba, ale .jpg nedokáže pracovať s priesvitnosťou a zakaždým by som musel obrázky upravovať, čo je niekedy prplačka.

Vie niekto, čo sa tým dá robiť, ako zabrániť "rozpíjaniu" farieb?

P.S.
Škoda, že do fóra sa nedajú vkladať obrázky, v tomto prípade by sa to hodilo ako názorná ukážka (ale chápem, že onedlho by boli servery zamorené fotkami).
    • Re: GIMP - miešanie farieb vrstiev 08.03.2008 | 19:40
      Avatar uid0 Debian  Používateľ
      aku hlbku ma vobec ten zakladny obrazok? skus ten gif najskor previest do xcf a zrusit mu paletu

      a skontroluj si nastavenie kombinacie vrstiev, mozno to tak mas len nastavene

      serverov na upload je tiez dost
      Debian. apt-get into it…
      • Re: GIMP - miešanie farieb vrstiev 08.03.2008 | 23:36
        Martin   Návštevník
        Skúsil som nastaviť obrázok na RGB a zabralo to (bez ohľadu na formát - .gif, .png, .xcf), farby sú také aké majú byť. Vďaka za usmernenie :)