Ubuntu 8.04 kedy vyjde
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Myslite, ze nove Ubuntu s novsim Gnome pojde lepsie?
Resp.. nebude vyrazne lepsie (sviznejsie) Kubuntu s novym KDE?
vyhodil si trackera a evolution?
A ako je na tom Hardy? Používam Betu, uspáva na disk aj do RAM, ide mi na notebooku kamera, nové Gnome sa mi páči. Myslím že sa zlepšila aj slovenčina v informačných oknách. Nové openoffice, firefox 3, wine, Inkscape, myslím že nemusím pokračovať treba vyskúšať.
ja len ze by to mohol potom niekto porovnat co sa tyka odozvi a rychlosti, prace na ploche.. okna a tak .. nove Ubuntu a Kubuntu.. pripadne nove Xubuntu vs. Zenwalk :D
btw. WinXP je z roku 2001 a ubuntu z 2007... skus si nainstalovat win95 a winxp, co skor nabehne ;-).
Tiež nemôžem objektívne porovnávať, nemám windows. Keď predám nejaký stroj s windows - na porovnávanie nie je čas. No viem aj ešte jednu vec, a to. že linux ako ide na začiatku ide aj o pol roka. No XP pochybujem, pokiaľ sa to neprečistí hehe. A konkrétne porovnávanie by malo byť 2 OS z jedného obdobia. Keď XP je 2001 a Hardy 2008. Ktovie ako by na tom bola Vista hehe. Ale je mi to v podstate jedno. Už dávno viem že linux ide míľovými krokmi. Tak pred 7 rokmi som čakal na boot 2 min, teraz to už ani nerátam.
Mam Pentium 4, 3GHz, RAM 512MB
Vyssie pises: "ubuntu s gnome je pomale? vyhodil si trackera a evolution?"
Chcem sa opytat naco sluzi presne ten tracker a co my nepojde ked ho vyhodim? Evolution som odinstaloval uz davnejsie ale nezbadal som radikalne zrychlenie sice je pravda ze odvtedy sa my Sledovanie systemu spusta omnoho rychlejsie.
Sledovanie systemu/procesy/trackerd- ten by tam asi zmyzol po odinstalovani trakera ze? Lebo minule som zbadal ze my to zralo dost vela ram-u neviem preco. Zvyklo my to zrat len 5-6MB a vtedy to zralo az 100.
1.. comu davate prednost KDE teda Kubuntu alebo Gnome ubuntu.. ide mi o to ze ja ked idem stiahnut nejake CD tak neviem ci mam sa dat na Kubuntu alebo Ubuntu.. polda mna je teraz situacia taka ze je lepsie sa dat na Gnome kedze s KDE4 sa neda pracovat aj ked pekne je.. a myslim ze vyvojary robia dobru pracu...
2.. podla vsetkeho nadalej budem pouzivat zenwalk :) alebo debiana ale problem je ze v debianovy sa stale nieco pokazi a treba to opravovat... aj ked je pravda ze rychlost ubuntu sa s debianom nemoze porovnavat.. debian je ovela rychlejsi, rychlejsie odozvy spustania programov a tiez aj start..
3.. co si myslite o debianovy: nie jeto choreee robyt distro na 30CDciek???? necudo ze tak pomaly vydavaju release .. ako je na tom Ubuntu? ma viac balickkov ako debian alebo je to este v norme?
4.. skusal uz niekto ubuntu server ??? da sa to pouzit na mail server, ftpserver a tiez na sambu ako stahovaci server? alebo radsej debian?
3. nie, nie je to chore. skor je chore nepozriet si co je na tych 30 cdckach a tahat ich, aj ked to nepotrebujem
3.. neber zle tu moju frazu ze je to chore ... chcel som tym len naznacit ze aj ked ma debian velke mnozstvo vyvojarov podla mna 30cd je dost aj na nich asik preto nova verzia raz za 2 roky...
a som chcel vediet ako je na to ubuntu oproti debianovy ak by sa porovnali repozitare do poctu balickov..
inac tiez nemam v plane a ani nikdy ked som chcel skusit debiana netahal vsetko ale len max. 1dvd alebo par cd...
hovori sa ze debian je hlavne serverova distribucia.. ja ju chcem skor na desktop takze viem ocenim mnoztvo a vyber balickov ktore..
len jedina vec ma trochu mrzi a to ze: ak si niekto pameta aky dialog na vyber balickov mal este debian tusim Woody??? tam sa dalo pekne vybrat medzi KDE, Gnome atd.. ale odvetdy sa to zmenilo... je tam len nieco v style "Stolny pocitac" a potom "Web server, Mail server" teda ak mam DVD a nechcem instalovat KDE aj GNome tak mi to vadi skoda ze tam nie je jemnejsie nastavovanie... aspon dufam ze hovorim spravne debian som instaloval asi pred pol rokom... a dneska som musel nahodit jeden mail server..
ad 2. a) chyba nebude v debiane 2. b) chyba nebude v debiane
3) filozofia debianu stable je jednoznacne dana a hadam vies aka je. preto vychadza release iba raz za cas. ked chces nieco co sa pohybuje vyvojom rychlo dopredu, tak debian stable nebude zrovna idealne riesenie. a porovnanie balikov s nejakym buntu ti neviem povedat. ale tipujem ze na ich strankach, ako aj na strankach debianu su cisla zverejnene
2.chyba je pravdepodobne niekde inde ako v debiane...
3.kto Ti kaze tahat 30 CD?
4.no comment
2) by si sa cudoval... u mna ubuntovite systemy idu neskutocne rychlo, a to mam na 64bit PC 32bit system
3) debian je bez problemov 1CD alebo DVD, zvysok je repozitar... teda viac menej. zenwalk ma tiez repozitare, povedzme tak na 15 CD. je preto zly?
4) samozrejme ze sa da pouzit. aj mandriva sa da ked uz aj windows... pokial viem tak za najlepsie riesenia sa casto povazuje debian, slackware ci centos... ale to uz povedia ludia co vedia o serveroch viac ako ja (a nie je ich vela, na tomto serveri je ich mozno iba 50-100)
3.. tiez si myslim ze u debiana s 1dvd si vystacim.. hlavne ked sa mi prihodi nejaky problem z netom.. co sa sice sem tam aj stane ale nie casto..
4.. momentalne mam na servery Windows a funguje len zdielanie priecinkov... mandrivu si na server viem predstavit... a debian tiez... taktiez na server existuje aj ZenServer co je odnoz Zenwalku