Problem s biosom
Neviem, či sa to už niekde na fore riešilo, ak ano ospravedlnujem sa. Mam však problem s inštalaciou linuxu na notebook.
Ide o Asus bez OS, na ktory som si nainštalovala Windows XP. Problem nastal, ked som chcela nainštalovať linux. Windows mi totiž zablokoval prístup do biosu. Dokonca som zistila, že si prestavil na default nabehnutie Windows XP noexecute fast detect. Ked som mu prepisala ten systemovy subor dostala som sa do biosu, avsak aj po nastaveni bootovania z CD sa nic neudialo a ponuklo mi moznost len XP.
Neviete mi pls helpnut?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
zatial vrele dik:)
skus zakazat boot z HDD co to urobi. a ak tam bude nieco typu "ostatne bootovania" tak nech je tam enabled
akoze musela si upravovat windows, aby si sa dostala do tabulky biosu???
-spustanie a obnovovanie(nastavenie) upravila rucne subor..vtedy ma hodilo pri restarte do biosu, ale nepomohlo mi to.nevedelo mi detekovat cdromku. A v jednom systemovom subore na tom bootovacom CD linuxu som nasla hlasky o priebehu toho pokusu..kde zahlasilo prave ze nevie deteknut CDrom a tiez hlasilo extremly damaged bios..lenze Win XP som mala nainstalovany ani nie pol dna..
a teraz co chces dosiahnut? dualboot alebo cisto linux?
podarilo sa tI odinstalovat tu utilitku?
PS.: Tvoj opis chovania je vabiny rovnako ako tvoja zenska identita. Vies to co opisujes nejako dokazat? Neverim ze by takato prihoda bola po menarche.
no asi si to uz vyeskejpovala :)
Btw nepoznas niekoho z tuke?..tiez tam chodim..to by mi mohlo dost helpnut ak sa nepodari..
- este raz pozrela do nastaveni biosu, ci si ti tu zmenu v poradi bootovania aj ulozila
- alebo vyskusala pocas spustania biosu (teda este pred spustanim windows) vyvolat menu bootovania pomocou prislusnej F klavesy (u mna na ntbk to je F12, na dsktp F8) a tam zvolit CDROM
- alebo vyskusala ine medium, a to take, co zarucene niekomu funguje
(sprosta otazka, ake subory vidis vo windows na tom cdku? ak je tam iba jeden, napr. taky co ma priponu .iso, tak je zle)
potom existuju este napr. verzie
- a to zaviest obraz instalacneho jadra pomocou windovsackeho ntldr (to som neskusala, taka blbost)
- zaviest obraz instalacneho jadra pomocou syslinuxu z usb (to som skusala a v poho)
...?
..ohladom suborov na disku..by to malo byt v poho..
..ale asi budem musiet skusit to usb..
takze nie Gentoo ?
dobre teda:
- link pre verziu 2007, pre verziu 2009.0 to funguje obdobne, len treba upravit cesty. Existuje aj syslinux pre win32.
- druha moznost je ze ak bude veeeelmi velky zaujem a bude sa mi chciet, mohla by som to prerobit do slovenciny (popravde, nechce sa mi nijako)
- ak mi posles tvoj funkcny 1Gb usb kluc, zn. PQI (a dorazi ku mne este stale funkcny), poslem ti za to moj funkcny 1Gb aj so syslinuxom, (alebo si radsej pridi po neho)
ja poznam jednu z presova... a dokonca greeniepenguistku :)
Z anglictinou nemam problem. Ale inak dakujem za ochotu pomahat. Necakala som ze sa najde rovno niekolko tak ochotnych. Fakt diky..