velkost RAM-ky v MB a MiB
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
1 MiB = 1,049 MB
a komu to v dnesnej dobe vadi? zabije vas to pri dnesnych velkostiach?
A 1kB JE VŽDY 1000B alebo 1111101000 B v dvojkovej sustave! A 1 KiB je vzdy 1024B alebo 10000000000 B v dvojkovej sustave.
Niekdo ma asi malicky mozocek aby to pochopil. Ziadne ze v informatike bude kilo 1024 a inde zas 1000. A to plati aj pre Ki. Kibigram jablk je vzdy 1024 gramov jablk a nie kilogram jablk.
Aby bolo jasne, nemam nic proti zmenam, ak prinasaju objektivne zlepsenie situacie. Ale tato zmena je presny opak. Je nesystemova, zmatocna a ma vyhradne komerny podton. Taktiez vidno, ze to urcite nenavrhol ziaden inzinier od klavesnice, ten totiz nema problem s binarnymi sustavami a ani nema cas sa zaoberat takymito somarinami. Toto je zial len jeden z prikladov zavadzania "newspeaku" do odborneho sveta PC. Dalsim prikladom je premenovanie "directory" na "folder". Mohol by som pokracovat este dlho.
A samozrejme pouzitie 1MB = 1024 kB ma aj prakticky vyznam. Pre procesor je ovela jednoduchsie spocitat (1<<10) ako (10*10*10). A to je presne aj dovod, preco sa ramka a disk stale adresuje po bankach, resp. sektoroch, ktorych velkost je mocnina dvojky. Procesory mame taktiez od 8bit cez 16, 32 a 64 az po 128bit (a mozno aj viac). Sifry tiez funguju na blokoch a klucoch o velkosti 64, 128 alebo 256 bit (okrem DES, ktore ale domrvila NSA a ma 56-bit kluc). Proste, vsetko v PC pracuje v dvojkovej sustave a vsetko je prisposobovane na mocniny dvojky. Tak preco pouzivat zbytocne dve sustavy, ked uplne postaci jedna? Lebo su z toho laicki pouzivatelia zmateni? Kaslat na nich. Tak isto, ako pri mikrovlnnej rure, kreditnej karte alebo paternosteri musi pouzivatel disponovat istou davkou inteligencie, ani pocitac nie je vynimka. A kedze ide o vskutku zlozity stroj, aj vedomosti by mali byt tomu prisluchajuce. A ked chce niekto pocitac "len pouzivat", tak jemu je jedno, ci sa jednotka bude volat MB, MiB alebo Zemiak, lebo on tomu aj tak nerozumie a pre neho to nema ziadnu vypovedaciu hodnotu a pri kazdej situacii, ked je to potrebne, zavola toho "mileho synovca, ktory denne stravi 15 hodin hranim Need For Speed: Yet another release" a teda "rozumie sa pocitacom".
To je teda moj postoj. Z mojho pohladu je doba od 1999 uz len stagnacia. Kym dovtedy bezal vyvoj poriadne, od prelomu tisicroci uz nevedia vymysliet nic inovativne (pridavanie instrukcii a zvacsovanie kapacity a rychlosti nepokladam za principialne inovacie), tak sa zaoberaju takymito koninami a mna to len vytaca. Esteze su tu siete, kde sa nastastie aj nieco deje.
tiez sa nerozhorcujes nad tym, ze filesystem ma tiez reziu, takze ti tiez ukusne z miesta...
dvojjadra a SSD su teda riadna stagnacia. budes aj nadalej dobrovolne pouzivat jednojadrovy procesor a disk, ktory ma pohyblive sucasti?
A kdo vravi ze by mal nejaky procesor neco pocitat nejako inac? iba to spravne oznacit. sektor na disku nemam mat zrazu 0.5M ale 0.5MiB (ak to teda je 512B). nic sa nemeni..
Jake koniny? obycajna oprava nejakej debilny co kedysi zaviedli. Nikdo sa nesnazil o ziadnu inovaciu, iba o bugfix. Medzinarodne uznavane jednotky a ich prefixy by mali byt totiz UNIVERZALNE a znamenat vsade to isté.
Blbost nepsravili tí co v 99 zaviedli nove prefix alebo skor len ich premenovali. Blbost spravili ty pred nimi.
Aby som uviedol priklad z ineho oboru, tak napriklad vo fyzike sa pouziva bezne sustava, kde je rychlost svetla zavedena ako c=1 a vsetky ostatne konstanty su tomu prisposobene. Ma to samozrejme prakticky vyznam. A ked niekto fyzikom povie, aby pouzivali m/s, aby to nemiatlo ludi, tak sa mu vysmeju. A to iste mali spravit informatici, ked im niekto povedal, ze by s bajtami a bitmi mali pouzivat desiatkovu sustavu miesto dvojkovej. Proste to nema ziadne prakticke opodstatnenie.
tieto trapne a zbytocne argumenty ma unavuju