Windows XP, Linux Debian a boot
nainstaloval som Windows XP, na to Vistu, ktora prevzala cely boot (nabootoval som najskor do Visty a z nej som si vybral XP). Na to som nainstaloval Debian s LILO-om (MBR).
Krasne to ficalo, az ked som sa rozhodol nainstalovat FreeBSD, koli malo miesta na disku a nutnosti instalacie FreeBSD na primary partition som sa rozhodol vyhodit Vistu a dat miesto nej FreeBSD. Tak som nainstaloval miesto Visty FreeBSD. Nabootoval som live CD Suse a nainstaloval som LILO do MBR.
Nabootoval som do Windows XP, kde LILO preblikol a hned sa restartoval!
Hned som nabootoval do Debianu a pridal som BOOT priznak na Windows XP particiu. Toto nepomohlo. Tak som rebootol a BOOT priznak som dal prec.
Boot do Debianu a FreeBSD fungoval. Avsak do Windows XP nie. V Debiane som nainstaloval Grub do MBR. Grub vypisal hlasku "Invalid device requested". Skusal som zmenit bootloader na LILO - ziadnu hlasku nevypisalo, nic nenabootovalo len to seklo a pomohol uz len CTRL+ALT+DELETE (takze inac reagovalo ako predtym! Po pridani a odobrani BOOT priznaku)
Tak som googlil. Bolo mi jasne, ze na XP particii niesu boot subory. (Na XP particii neboli ziadne boot subory defaultne (ntldr, boot.ini, ntdetect.com)) Tak som ich tam pridal cez Debian.
Grub a LILO sa spravaju rovnako. Teda Windows XP nejde bootovat. (a ostatne OS funguju skvelo)
Kedze mam na Windows XP obrovske mnozstvo nainstalovanych dat + zmeny path a podobne systemove zmeny, nechcem system opravovat cez CD, ktore by mi tieto zmeny zmazalo.
Potreboval by som opravit IBA Windows XP boot proces.
Moje navrhy na problem su, ze som poskodil particiu pri pridavani BOOT sektoru a odstranovani. Alebo som nejako nedokoncil BOOT proces Windows XP (ako?) ... ono ocividne to bude nieco s particiou, podla halsky a manualovych stranok GRUB-u.
Este prikladam "okresanu" partiton table :-)
Name Flags Part Type FS type [Label]
hda1 Boot Primary FreeBSD
hda5 Logical W95 FAT32
hda7 Boot Logical Linux ext3
a PS: myslim, ze suvis s tym, ze mam 2x BOOT FLAG to nie je :-)
PS2: chyba v konfigurakoch nieje (GRUB || LILO), robim s tym uz nejaky cas a kontroloval som to niekolko krat, teda pouzivam default (sablony) pre bootovanie do tychto systemov
PS3: "Invalid device requested" = This error is returned if a device string is recognizable but does not fall under the other device errors.
Prosim o pomoc.
Dakujem.
M.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
title Windows XP
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader (hd1,0)+1
title Microsoft Windows XP
root (hd0,4)
map (hd0,4) (hd0,0)
map (hd0,0) (hd0,4)
makeactive
chainloader +1
chybova hlaska "Invalid device requested"
title Windows XP
map (hd4) (hd0)
map (hd0) (hd4)
rootnoverify (hd0,4)
chainloader (hd0,4)+1
chybova hlaska "Disk error", grub zmizol, system mi napisal "Operating System not found" :-))
Ako mam map pouzit?
Nerozumiem tomu, ze "nieje na svojom mieste"? Kde si mozem o tom precitat viac?
Dakujem.
windows
pozri sem tu riesili nieco podobne tomu tvojmu
na disk, lebo tam máš freebsd, preto systém píše, že chýbajú.
Mal by si naformátovať primárnu partíciu na ntfs, ešte raz použiť fixboot a fixmb a inštaláciu linuxu
riešiť až potom. Céčko by si mohol nejakým programom zmenšiť a BSD inštalovať na voľné miesto.
Ponaucenie? NEINSTALUJTE WINDOWS XP AKO EXTENDED PARTICIU (neskor som zistil, ze Windows XP potrebuje na boot primary particiu) !