Distro pre notas, advanced user
potreboval by som poradit (resp. ozrejmit niektore veci) pri "vybere" distribucie Linuxu (povedzme, ze sa nebranim ani BSDcku). Moja situacia nasledovna :
1. Netvarim sa ako zaciatocnik, Linux som uz v minulosti pouzival (prvy bol Slackware a "krasne" configure -> make -> make install). Nasledoval dualboot a casom uplne vypustenie Linuxu (proste som prestal programovat a zacal som sa venovat inym veciam - hudbe).
2. XPcka som vsak pred par mesiacmi odinstaloval (jediny problem bola komercia, inac vyladene fachcili na 100% bez "modrych obrazoviek bezodneho abyssu"), s tym, ze hybaj ho na Linux.
3. Este pred Linuxom som nahodil PCBSD, to bolo vsak dost konfliktne s mojim hardware, co ma privadza k dalsiemu dolezitemu bodu..
4. Fungujem na laptope, je to ASUS A6KM (ktori nevedia, dajte si do gugla "ASUS A6KM problems" a zistite). BSDcko neslo skoro vobec (a uz som sa s tym ani viac nebabral), Linux podobne, ale tam je ovela lepsia podpora tohto hw. Najhorsie problemy boli s ACPI, tie som fixol vychytanim bugov v DSDT tabulke a nahodenim do kernelu (neslo nabootovat s plugnutym zariadenim v usb porte). Ostatne veci som tiez fixol, ale nie vsetky (som sa na to vyto).
5. Okrem toho, ze je to konfliktny notas, uz ma svoje roky a vacsie distribucie ho dost spomaluju, hlavne tie s KDE (hluk tociaceho sa vetraku a pomyslenie na vyprsanu zaruku ma vcelku vyrusuju). To bol hlavny dovod, preco som dal prec SUSE a presiel som na ARCHa.
6. ARCH je super, paradny je jeho balickovaci system a configy (s Openboxom, proste rc.conf, rc.xml, menu.xml a podobne, niet co riesit).
Avsak stalo sa mi to, ze cele dni sedim za notasom a tweakujem ARCHa, aby fungoval, kazdy program, co nainstalujem, musim text-based tweakovat dodatocne (vacsinou nieco chyba alebo nie je doladene). Viem, ze ARCH je postaveny na tomto principe, ale ja na to proste uz nemam cas (gitara sedi v kute, nic nove sa nenaucim a hudba zostava akurat tak v zaludku). Mam stale problemy s hotplugom, synapticom a podobne, ktore neviem ani po tyzdnoch fixnut a uz mi to lezie trocha krkom.
7. Takze tolko. Mam rad text-based konfiguraciu, ale nie vsetko a neustale. Je fajn, ked mam uz predinstalovne programy, ale nie vyse 10GB zbytocnosti. Nemam rad konflikty s dependecies (ako s rpm). Netesi ma, ked mi linux spomaluje PC (to robi win, o linuxe mam trochu ine predstavy). Rad by som nasiel taky kompromis medzi spartanskym pristupom a user-friendly (rozumej funkcnym) desktopom.
Preto moja hlavna otazka je, ci mate s takymto niecim skusenosti a ako ste sa rozhodli vy. Nie vsetky distra som schopny vyskusat, preto sa pytam (napr., ma niekto z vas nainstalove Gentoo ? Ako fachci, co vsetko treba editovat, kde su zakladne config subory, podporuje ext4 pri instalacii - pre mna dolezite - a podobne). Do mojho vyberu zatial prichadzaju Fedora, Suse (yast je fajn, ale install nema ext4), Debian, Gentoo, Ubuntu, alebo zostanem pri Archu (ach). Ako DE hlavne GNOME, KDE vela "zozerie" a XFCE sa mi moc nepaci Wink Vdaka vopred za pomoc.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
PS: unstable/experimental u mna.
http://www.linlap.com/wiki/asus+a6km
BTW, skladáš hudbu ? (Žáner?)
Co sa tyka hudby, som skor performer, ako skladatel, ale zanrovo nie striktne vyhraneny (zlozit nieco by slo, ak by to nemusela byt hned symfonia ;)