Distro pre notas, advanced user

Sekcia: Aplikácie & Desktop 01.05.2009 | 22:20
justas   Návštevník
Zdravim vsetkych,
potreboval by som poradit (resp. ozrejmit niektore veci) pri "vybere" distribucie Linuxu (povedzme, ze sa nebranim ani BSDcku). Moja situacia nasledovna :
1. Netvarim sa ako zaciatocnik, Linux som uz v minulosti pouzival (prvy bol Slackware a "krasne" configure -> make -> make install). Nasledoval dualboot a casom uplne vypustenie Linuxu (proste som prestal programovat a zacal som sa venovat inym veciam - hudbe).
2. XPcka som vsak pred par mesiacmi odinstaloval (jediny problem bola komercia, inac vyladene fachcili na 100% bez "modrych obrazoviek bezodneho abyssu"), s tym, ze hybaj ho na Linux.
3. Este pred Linuxom som nahodil PCBSD, to bolo vsak dost konfliktne s mojim hardware, co ma privadza k dalsiemu dolezitemu bodu..
4. Fungujem na laptope, je to ASUS A6KM (ktori nevedia, dajte si do gugla "ASUS A6KM problems" a zistite). BSDcko neslo skoro vobec (a uz som sa s tym ani viac nebabral), Linux podobne, ale tam je ovela lepsia podpora tohto hw. Najhorsie problemy boli s ACPI, tie som fixol vychytanim bugov v DSDT tabulke a nahodenim do kernelu (neslo nabootovat s plugnutym zariadenim v usb porte). Ostatne veci som tiez fixol, ale nie vsetky (som sa na to vyto).
5. Okrem toho, ze je to konfliktny notas, uz ma svoje roky a vacsie distribucie ho dost spomaluju, hlavne tie s KDE (hluk tociaceho sa vetraku a pomyslenie na vyprsanu zaruku ma vcelku vyrusuju). To bol hlavny dovod, preco som dal prec SUSE a presiel som na ARCHa.
6. ARCH je super, paradny je jeho balickovaci system a configy (s Openboxom, proste rc.conf, rc.xml, menu.xml a podobne, niet co riesit).
Avsak stalo sa mi to, ze cele dni sedim za notasom a tweakujem ARCHa, aby fungoval, kazdy program, co nainstalujem, musim text-based tweakovat dodatocne (vacsinou nieco chyba alebo nie je doladene). Viem, ze ARCH je postaveny na tomto principe, ale ja na to proste uz nemam cas (gitara sedi v kute, nic nove sa nenaucim a hudba zostava akurat tak v zaludku). Mam stale problemy s hotplugom, synapticom a podobne, ktore neviem ani po tyzdnoch fixnut a uz mi to lezie trocha krkom.
7. Takze tolko. Mam rad text-based konfiguraciu, ale nie vsetko a neustale. Je fajn, ked mam uz predinstalovne programy, ale nie vyse 10GB zbytocnosti. Nemam rad konflikty s dependecies (ako s rpm). Netesi ma, ked mi linux spomaluje PC (to robi win, o linuxe mam trochu ine predstavy). Rad by som nasiel taky kompromis medzi spartanskym pristupom a user-friendly (rozumej funkcnym) desktopom.

Preto moja hlavna otazka je, ci mate s takymto niecim skusenosti a ako ste sa rozhodli vy. Nie vsetky distra som schopny vyskusat, preto sa pytam (napr., ma niekto z vas nainstalove Gentoo ? Ako fachci, co vsetko treba editovat, kde su zakladne config subory, podporuje ext4 pri instalacii - pre mna dolezite - a podobne). Do mojho vyberu zatial prichadzaju Fedora, Suse (yast je fajn, ale install nema ext4), Debian, Gentoo, Ubuntu, alebo zostanem pri Archu (ach). Ako DE hlavne GNOME, KDE vela "zozerie" a XFCE sa mi moc nepaci Wink Vdaka vopred za pomoc.
    • Re: Distro pre notas, advanced user 01.05.2009 | 22:22
      justas   Návštevník
      este by som rad poznamenal, ze tento prispevok som uz postol na linux.nfo.sk, tak sa ospravedlnujem za cross-web double post.
      • Re: Distro pre notas, advanced user 01.05.2009 | 22:37
        anes   Návštevník
        nechapem vyznam takychto zbytocnych postov, neni problem behnut na stranky projektov a poobzerat sa po wiki, sa pytas na gentoo no "facha" tak ako si ho zariadis, povazujes sa za advance usera tak neviem v com je problem, okrem ineho tu mame aj google a pokial nemas cas si vyhladat ani info tak to rovno zabal nema to cenu
        • reakcia 01.05.2009 | 22:56
          justas   Návštevník
          nuz, keby k tomu kazdy takto pristupoval, to by sa nam tu zilo a vsetky fora by mali velky vyznam :) ale vdaka za reakciu, sice mi vobec nepomohla, avsak aspon si sa vyjadril
    • Re: Distro pre notas, advanced user 02.05.2009 | 03:05
      jozin_jozin   Návštevník
      prečo je pre teba ext4 dôležité? Skúšal som to, mal som to týždeň a spadlo to (konkrétnejšie najskôr nenabehol x-server, fixol som to cez fsck, potom to už nenabehlo vôbec, mal som len zelený display). Beží síce znatelne svižnejšie to áno, ale dáta sú mi rozhodne cennejšie ako rýchlosť.
    • Re: Distro pre notas, advanced user 02.05.2009 | 06:35
      Avatar Jaroslav Petráš Arch Linux  Používateľ
      Ja pcham vsade Debian s vlastnorucne skompilovanym jadrom. Rozhranie mi tvori Xmonad, dzen2, filemanager Nautilus bez desktop managementu. Na zmenu distribucie ani nepomyslam.

      PS: unstable/experimental u mna.
      301 Keyboard Error. Press any key to resume or F1 for setup...
    • Re: Distro pre notas, advanced user 02.05.2009 | 09:49
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Ja pre advanced userov zásadne odporúčam Gentoo alebo LFS. Síce vyžaduje si to trochu času (po úvodnom vyladení už na správu netreba takmer žiadny čas a človek sa pri "inštalácii" fakt veľa naučí). Chladenie by ale mohlo byť dosť problém .. gentoo treba kompilovať a to zvykne trvať dosť dlho (aktualizácie odhadom tak 15 minút denne, našťastie beží na pozadí, takže ma to nezaujíma).
    • Re: Distro pre notas, advanced user 02.05.2009 | 14:03
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Ahoj.
      http://www.linlap.com/wiki/asus+a6km

      BTW, skladáš hudbu ? (Žáner?)
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: Distro pre notas, advanced user 02.05.2009 | 16:52
        justas   Návštevník
        Dakujem vsetkym za odpovede, po niecom sa uz poobzeram (Gentoo som sa trochu bal hlavne kvoli kompilovaniu).
        Co sa tyka hudby, som skor performer, ako skladatel, ale zanrovo nie striktne vyhraneny (zlozit nieco by slo, ak by to nemusela byt hned symfonia ;)