Ako na zalohu systemu?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 03.05.2009 | 02:22
shade   Návštevník
Zdravim, rad by som odzalohoval system no neviem ako na to. dd je na particii prazdnej z 3/4 neefektivne, pretoze zbytocne zalohuje kopu volneho miesta, partimage pise ze particia musi byt odmontovana (rad by som bol keby stacila ro), dump som este neskusal, ale v man page sa pise o inode numbers tak sa obavam ze to bude podobne ako s dd. Preto myslim ze najlepsie by bolo zalohovat na urovni suborov ,nie filesystemu. Existuje hotove riesenie ktore je schopne vynechat mountnute fs do / a s on the fly kompresiou?
    • Re: Ako na zalohu systemu? 03.05.2009 | 12:10
      Avatar bananomet Gentoo  Používateľ
      tar -cpf system.tar /
      dostuduj si parameter --exclude, robim tak zalohy uz celkom dlho a ziadny problem som nemal. daju sa restorovat aj jednotlive subory/adresare, pripade pri celkovom rozbiti systemu boot z livecd a skratka to vypakovat von. aj toto je efektivnejsie robit offline, ale co som obcas restoroval, nerobila mi online zaloha ziadne problemy. kompresia sa podla mna neoplati, dlho to trva pri zalohe aj obnove a tych par giga na backup sa urcite niekde najde
      • Re: Ako na zalohu systemu? 03.05.2009 | 12:17
        Avatar Michal Nánási Ubuntu 11.04  Používateľ
        tar je vhodnejsi, ale ak by si chcel pouzit dd a zda sa ti to nevhodne, tak mozes vyrobit najskor subor obsahujuci same nuly tak, aby si mal plny disk, potom ho vymazat, a potom dd a na to nejaky bzip2 :-) odzalohujes si celu particiu a navyse nebudes mat vela zbytocneho:-)
        Hi! I'm a .signature virus! Copy me into your ~/.signature to help me spread!
    • Re: Ako na zalohu systemu? 03.05.2009 | 18:46
      Avatar miso PClinuxOS 2009.1  Používateľ
      rsync, najma ak nepotrebujes staticke zalohy ale mat dostupnu len aktualnu zalohu, prip. rdiff, ale neviem o rieseni(rsync) ktore by to komprimovalo (avsak pri dnesnej cene diskov...) (netvrdim ze nie je, len som nemal potrebu si ho najst)
      Linux????? DUH!<br/> Distro that BLOODY WORKS<br/> sorry, ze som niekedy zly, myslim to v dobrom