Chcel by som sa vás - viac znalých opytáť, že ktorú distribúciu linuxu by ste mi odporucili stiahnuť pre kamarata, ktory nema net. Lebo chce vyskušať Linux. Má len požiadavky, že tam musí byť program na napalovanie CD/DVD, mohol by tam byt openoffice, gimp, nejaky DVD prehrávač a alternativu k ICQ v českom jazyku. Existuje nieco co by malo tieto programy hned po instalacii? Alebo má nato zabudnuť ked nemá net? Ja s linuxom nemam skusenosti - ma len poprosil ci by som mu to nestiahol a nenapalil na CD/DVD. Diky za kazdu odpoved
:-D
(netuzim po flame, len pisem pravdu)
O tej pravde si bohuzial presvedceny len ty sam
kto chce pisat pravdu, ten neodporuca GREENIE ani najvacsuiemu nepriatelovi. Bodka
odporucil som mu greenie, mandrivu, fedoru. teraz pride niekto dalsi, a odporuci mu niekto nieco dalsie. a co si vyberie ten clovek co sa pytal, to je uz na nom. osobne davam ludom bez internetu greenie, mandrivacik by dal mandrivu, dodoedo fedoru... neviem kde je problem. teda viem, medzi tvojim pc a tvojou stolickou :)
Odporucam Greenie a Fedoru.
Zaver recenzie je jasny: Závěr
Co říci ke Greenie závěrem? V přírodě signalizuje zelená barva často dvě věci - jedovatost a nedozrálost. Greenie vám sice počítač neotráví, ale jistá nevyzrálost je až příliš znát. U většiny funkcí pro Greenie člověk jen nevěřícně kroutí hlavou - koncepcí jsou minimálně podivné a i ty, které vypadají rozumně, zabíjí naprosto příšerné provedení. Greenie rozhodně nemohu nikomu s čistým svědomím doporučit - začátečník bude ztracen a pokročilý uživatel zděšen. Autor by měl celou distribuci (nebo spíše koncepci) od základu předělat, nebo se raději přidat k nějakému již existujícímu projektu, kde by svůj elán využil mnohem lépe...
Ja som tu recenziu nepisal, ani som nemal na jej zavery vplyv. Pokial viem ziaden novy zazrak s menom greenie nevysiel (navzdory autorovym tvrdeniam ze po 25.5 vyjde nova verzia)
A podla otazky hore, je to pre zaciatocnika, co greenie nesplna pre ten chaos.
Odporucam Mint
a inak nazor, ze je v tom zaciatocnik strateny, sa mi vyvracia kazdy den. ma to vsetko po poriadku. Aky mas ty system, ked tvrdis ze je to bordel?
greenie je momentalne ako rc3. odklad je z dovodu dopisovania a spresnovania dokumentacie, a tiez z testovania novych vlastnosti. takze termin sa nesplnil a je na to dovod.
Mint je fajn. DVD verzia Mintu by bola dobrym riesenim pre tohoto cloveka.
to ma celkom zaujalo,co to stano vyviedol ?? dajte dakto odkaz na topic
ale co ti poviem, si riadne cislo stano, ale inac ti drzim palce,
greenie "pouzivam", nie ani tak greenie ale galadriel (ci ako sa vola ta okliestena verzia) zbavila ma nutnosti odstranovat soft pri instalacii
Nevím, nevím. Ale radši bych si nejdřív zametl před vlastním prahem, než budu na někoho útočit...
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.1/i386/iso-dvd/
+ update DVD
Vieš Ondrej, úplne vážne Ťa chcem poprosiť, aby si kamarátovi odporučil aj tú tažko skúšanú linuxovú distribúciu Greenie. Zabijú sa tým 2 muchy jednou ranou. Ak ju zo zvedavosti vyskúša a potom pri nej ostane, je o jedného linuxáka viacej.
A naviac, ak by mal ten Tvoj kamarát kvôli tomu, že nevýskúša aspoň raz vo svojom živote distribúciu Greenie, prejsť okamžite na Windows 7, sám uznávaš že to by nebolo dobré, bolo by o jedného MS_positive viac.
Tak Ondrej, chlapče, ....
vidíš a cítiš sám, že osudovosť linuxovej distribúcie Greenie spočíva v jej bezpodmienečnom vyskúšaní.
http://fujitsu-siemens.katalog-notebookov.sk/notebook/fujitsu-siemens-amilo-li-1705/
lacnejsi NB, len 1GB RAM, no to postacuje uplne na akukolvek distribuciu
Základní informace o notebooku Název modelu: Fujitsu Siemens AMILO Li 1705 M 430 Kategorie: standardní notebook Řada: AMILO Li 1705 Velikost: 357 x 271 x 26-39mm (2.8 kg) Chipset: VIA VN800 Procesor: 1.73GHz / 1MB L2 cache (Intel Celeron M (1 MB cache)) Paměť: 2GB (PC5300 SO-DIMM 200pin (DDR2-667)) Hard disk: 160GB SATA Mechaniky (stand. ): DVD-RW Dual Layer Displej: 15.4' - 1280x800 (WXGA, 16:10) Grafika: Integrovaná grafika (až 256MB sdilene pameti) Sítě: modem (RJ-11), LAN 10/100 Mbit (RJ-45), WiFi, WiFi 802.11b, WiFi 802.11g Rozhraní: USB 2.0, PCMCIA typ II, VGA (D-Sub konektor), mikrofon/line-in, sluchátka/line-out Vstupní zařízen
pripadne UBUNTU DVD verziu
inak greenie skus radsej 5kovu radu. link: http://greenie.sk:8080/greenie-5j-rc3.iso
každy kto niečo vie, tak sa aj niečomu venuje. Ja som si dnes preložil cca 300 položiek na launchpade a ak si urobil aj ty niečo pre linuxovú komunitu, tak môžeš byť spokojný..
Hlavne aby si len nekritizoval, lebo takych je všade dosť !!
Stalo sa už.
Práve som mu odpovedal (metaOndrejovi), pozri si.
http://www.linuxos.sk/forum/16967/index.html#link_143945
eMDi si teraz už nelocne tému. lebo NEMÁ dôvod. Lebo mali sme možnosť vidieť chod tohoto, svojím spôsobom výnimočného slovenského portálu BEZ Hofereka a TERAZ S Hoferekom. A zodpovedne poviem, že JE to rozdiel. Záleží priatelia iba od VÁS, ako sa rozhodnete, sloboda slova znamená, že každý si napíše, čo chce, ALE dá sa to aj odignorovať, čo poviete ???????
Predstavme si dva scenare:
Situacia 1:
Clovek A je chobot a vyvolava flame. Clovek B na to reaguje a a mame to flame.... (V tomto pripade predpokladame, ze A sposobuje flamy)
Ak A nebude dva tyzdne prispievat, ziadny flame nebude.
Situacia 2:
Clovek B je chobot a vzdy ked A nieco napise, tak zacne utocit a vyvola flame... (V tomto pripade predpokladame, ze B sposobuje flamy)
Ak A nebude dva tyzdne prispievat, ziadny flame nebude.
Vysledok: z toho, ze tu bol klud ked stano sem neprispieval, nemozes objektivne povedat, ci je stanova chyba, ze je tu zase flame.
Moja rada.
Nikdy sa nehádaj s bláznom, lebo okolití ľudia prestanú vidieť rozdiel medzi vami.
Tak potom tu neotravuj.
nech sa paci, overuj
Nuž kámo, práve si prepadol mystickému čaru tejto distribúcie a neoddeliteľnej nutnosti si ju nainštalovať. Tak ako tu kedysi člen s prezývkou "uid0" písal, že diaľke počuť šumenie C-kódu, tak Ty teraz dokazuješ svoj náskok pred nami, pretože si počul zurčať JEHO !
TEBE sa dostalo tej odmeny, počuť ho spievať si pri perfektnej obslužnej práci užívateľa. Ty si totiž POČUL zurčať Greenport a dokazuješ fakt, o ktorom si spotení programátori poticho šepkajú v stanových táboroch keď sa zotmie a síce, že ON funguje aj bez Internetu.
Niet čo dodať, závidím Ti kámo.
inak ty ma musis fakt nenavidiet. nahodou nemas taky pocit, ze su vsetci proti tebe? to sa da totiz riesit :)
viac zaujateho spravcu si neviem predstavit :D
Nepoznáme sa, len sme si pár krát nejaké názory vymenili. Ani Dodoeda nepoznám, len z tohto fóra a niekoľkých konverzácií.
Ad 1. Dodoedo nemá so sebou žiadne problémy. Vie kto je a robí čo vie,
že vie. Pripravené miestečko pre neho nemajú. Asi ťa pomýlil jeho
tajuplný dialekt a jeho fantázia. Som muzikant, venujem sa
klasickej hudbe (nekomerčnej) tam je také niečo normálne. Mne je
to sympatické, ak mám vravieť za seba, že sa nevyjadruje ako
suchý informatik (nikoho nechcem uraziť, nech preto nieje ďalšie
flame, chcem tým povedať niečo iné).
Ad 2. Neviem, či nanávidí priamo teba, alebo niektoré z tvojich vlastností,
to ale vie iba on sám. A to že sú všetci proti nemu, tu už
zachádzaš priďaleko, lebo to ty tu rozsievaš takéto emócie. Takže
to rieš, keď vieš, že sa to dá.
Ad 3. Mal som viacero diskusií sním, s čítal som dosť príspevkov. každý
má chyby aj on aj ja aj "Stallman" aj "Torvads" ale každý asi iné že
áno? Ale to tvrdenie, že "viac zaujatého správcu" si nevieš
predstaviť, hovorí viac o tebe ako o ňom.
1) suhlasim ze je odbornik na nieco. kazdy sme na nieco odbornici, a malo kto z nas sa narodil s klavesnicou v ruke (to rozhodne nie je moj pripad). trochu ale nesuhlasim s tou fantaziu... clovek, ktory na nieco stale nadava bez toho, aby sa o to aspon trochu zaujimal, je podla mna blazon a hlupak. Je to nieco, ako keby si ty zacal nadavat na Kubuntu, pretoze je menej odladene ako Ubuntu a nie je tak rychle ako Xubuntu. Nerobis to, a tym ze to nerobis, si zbytocne nerobis tu nejakych nepriatelov a neviem co. Z takeho dovodu tiez ja neutocim na fedoru (ktoru som tu odporucil tomu ondrejovi ako jednu z distribucii) a neutocim z dlhej chvile ani na dodoeda. zaroven sa vsak nechcem prizerat, ako je niekto krajne nestranny a tvrdohlavy.
Tiez som casto tvrdohlavy, no nesnazim sa vyvolavat konflikty. Som rad, ked si kazdy robi svoju robotu. Dodoedo zasobuje spravickami, ten a ten pomaha zaciatocnikom s tym a ten a ten s tym. Tak by to malo byt, a bol by spokojny kazdy. Tymto tiez ziadam dodoeda, aby si nabuduce svoje nazory typu "toto je najvacsia blbost na svete" nechal pre seba, alebo aby uviedol jeho riesenie nejakej otazky. Bolo tu nieco pre pc bez internetu, a z tych neviem ci 400 alebo kolko distribucii sa da urcite minimalne par desiato pouzivat bez pripojenia.
2) priznavam, prehnal som tuto cast a zatiahol som do toho akurat to, comu sa vacsinou rad vyhybam. Tymto sa citatelom a samozrejme tiez dodedovi oficialne ospravedlnujem.
3) zaujatost som spomenul z toho dovodu, ze si naozaj neviem predstavit niekoho, kto by bol viac zaujaty. Je to nieco, ako keby bol na warez fore nejaky zaryty expert na slobodny softver, ktory by si nedoinstaloval ani operu, pretoze nie je opensource. Teda uplny nezmysel. Dodoedo nie je zly spravca, no ak porovnam s dalsimi, vychadza mi ako podpriemer pokial ide o spravanie sa na fore. Ina vec su samozrejme spravicky.
Takze asi tolko. Dufam, ze som nikoho neurazil...
Ale, urazil si niekoho, práve mňa si urazil, tým "kýblom nezmyslov", čo si napísal teraz o mne. Nuž, dobre vieš, že tu bol kľud, nebolo treba nič vymazávať, keď si bol neúčastník toho fóra. Zasa si tu, a zasa začína Tvoja otrepaná pesníčka, ktorá je tak vďačná na rôzne moje "odpovede".... -D
Tvoje urážky sú vlastne pochvala, takže prajem Ti čo najviac nováčikov, aby sa "zoznámili" s Greenie a zistili ako nemá vyzerať jedna distribúcia.
otrepana pesnicka je podla mna pisanie o tom istom stale dookola. A prepac ak budem teraz neprijemny, ale tvoje keci typu "metahoferek" su fakt rypave a si naozaj neprijemny. nechcem sa nikdy dostat na tvoju uroven. takze ries spravicky a veci fedorovite, ja sa tu vrtam do ubuntovitych.
inak aj ked som tu nebol, tak sa nasli ludia, co na greenie rypali. preco neukazujes ich IP?
a ked si spravca, preco neukazes teraz IPcky mna a ostatnych na fore? idem sa radsej vrhnut na novu anketu, da mi to viac ako hadka s tebou, kedze mas hlavu este tvrdsiu ako ja :)
prirovnania distier nesedia? no neviem... by som povedal ze az prilis. opensource a slobodny softver nei je to iste, to je samozrejmost.bral som to vsak ako prirovnanie k nonsensu aky je tu
Co mam teda robit, ked sa napise nieco typu "Stano je blbec", alebo "Greenie ani najvacsiemu nepriatelovi" ? Chapem ze tu mam zlu povest ciastocne z mojej viny, no nevidim nic zle na tom vyjadrit sa k veci.
A iste veci uz musis nechat tak, nieco si vybudoval a mas to teraz take, treba zacat budovat ine.
Napísal si to pekne, lebo si to písal úprimne.
Srdečná vďaka.
Zasa cigániš a tváriš sa pri tom , ako svätý za dedinou. Vôbec tu nie si nový a podľa Tvojej IP ktorú vidím a tvojich vyjadrovacích agresívnych čŕt, si tu už nejaký ten pátek. je úplne neobvyklé aby sa chovanie tohoto typu povyšovalo za pravdu. Chcem Ťa požiadať, aby si si dal pohov a nevnášal tu napätie a zvady, len preto, že vedome priprciavaš Hoferekovi a jeho chorému správaniu. Na tomto Fóre sa naozaj nepotýkaš s bláznami ale s ineligentnými ľudmi, ktorí rýchlo prehliadnu cigánstvo a podlosť.
Boha, drž sa v tomto fuckerskom, špekulatívnom svete a to najlepšie na koniec !!!!
Vráť sa čoskoro!!!!
podotykam ze ziadny peter ani nic podobne nie som. mal som nick timotej, cim som sa poriadne strapnil. odvtedy nikdy viac, vdystupujem len pod tymto nickom. ak chces odist, je to tvoja vec. nechcem ale aby ludia ochadzali kvoli mne, aj ked som tu nikomu neublizil a nemam v plane. pisal si mi rady ohladne vyvoja, ktore som si zobral k srdcu. preto tu menej pisem a viac vo virtualnej masine testujem a viac sa vrtam do pisania dokumentacie.
takze ver si comu chces, no ziadny peter ci ine mena nie som. mozno je to zaciatocnik a mozno je to niekto, kto mi chce podrazit kolena. neviem to. moze to vediet len spravca, a tym ja nie som
tak nech si je to otvorene. takze klamstva par ludi proti mne. toto portalu neprispieva
Nestaraj sa, nie si tak dôležitý, ako si myslíš, nie je to o tebe ....
a preto chcem, aby tu dorobili blacklist na userov, aby som nemusel citat ich prispevky...
A prečo by to mala byť pravda, čo teraz píšeš ?
Pretože to ty tak napíšeš, ako to chceš ?
Nenapísal si pravdu ...
je tu z toho sport
Tak znovu.
Nenamýšlaj si, nie si tak dôležitý aby si mal skupinu svojich zástancov. Zasa sa mýliš vo svojich premisách, väčšine ľudí, ktorí kriticki reagujú na Tvoje príspevky, nejde vôbec o Teba, ale o Linux a čestnosť a štýl hry. Väčšine tu väčšinou lezieš na nervy a keď už konečne začne panovať názor, že je kľud tak začneš znova ....
tak ked znova, tak znova.
Som tu clovek ako kazdy iny. Bezny registrovany clen, ktori sa pyta ked nieco nevie a ktori pomaha tim, ktori sa na nieco pytaju - ak viem pomoct. Mam rad Linux a cestne vystupovanie. Viem, ze bez neho je chaos a problemy, a pocitil som to na svojej kozi ked som zacinal, ci nedavno s tym timotejom. Krok velmi zlym smerom. To, ze idem ludom na nervy, nie je tak celkom moja vina. Ak idem na nervy niekomu, tak sa vzdy najde niekto, kto chce nasledovat dav a povedat si nejaku tu urazku. Keby bolo po mojom, tak by tu klud bol. Debata o beznych veciach, od nastavenia servera po to, ako v tom linuxe napisat zavinac.
Ale tak pride niekto, kto sa opyta na linux pre pc bez netu. napisal som 3 distribucie, ktore sa mi na toto osvedcili. A uz vznikol konflikt.
Niekomu sa zapaci to co sa odporucilo a zas sa najdu ludia, co to vyuziju na konflikt proti mne.
Nevravim, ze je to nutne zamykat, teda kym je to v beznej rovine. Ked je to ale bitka za ucelom niekoho potopit, tak to nie je velmi spravne. Vela ludi si to tu prezrie a urobi si nazor. Nazor taky, ze bud ta strana je zla alebo ta. Alebo obidve, a nech uz daju s hadkami pokoj.
Tot moje nazory - bezneho registrovaneho cloveka. Ty mas ine nazory, dalsi ludia zase ine. Nevidim ale dovod, preco stale rozdychavat konflikt. Neviem ako je to u kazdeho s konickami, no mne lepsie padne skocit na jamendo a pustit si nejaku rockovu baladu, ako sa tu natahovat pre nejake ohovaracky a neviem co.
to, ze idem niektorym na nervy, je vina ludi, ktorym idem na nervy a maju chut s tym stale spamovat :)
ake teda pojmy tu maju byt?
a dolezitejsia otazka - co mozem urobit, nech sa konfliktni ludia (napriklad sam som povazovany za konfliktneho) venuju niecomu normalnejsiemu?
Ale ako dlho Ti tieto "Tvoje" názory vydržia ? Do ďalšieho príspevku ? Do 2 hodín ? Ako dlho vydrží Tvoj neliečený egocentrizmus odpočívať ? Opakujem, nenamýšlaj si o sebe, že si tak dôležitý alebo sa Ti robí taká krivda, že sa jedná o Teba. Keby si vedome k tomu neprispieval, myslíš že by sa o Tebe hovorilo ? V dobrom alebo v zlom? Je mi to ľúto, že realizácia Tvojich snov je taká komplikovaná, ale čo s tým má spoločné linuxos.sk ? Čo s tým mám spoločné ja ? Ako si k tomu prídu bežní užívatelia Fóra, keď si zrazu prečítajú hádku s bláznom ? Nehanbíš sa ?
- ondrej ci kto sa na nieco spyta
- stano da dobru odpoved
- skupina ludi napise nieco typu "stano nestrapnuj sa"
- abraxas vyjadri svoj nazor
- stano vyjadri svoj nazor
- par ludi zvysi mnozstvo urazok
vysledok - stano je zly.
tebou navrhovane riesenie:
- ondrej sa nieco spyta
- nedostane odpoved, tak pojde na ine forum. alebo niekto nejako spomenie, ze s tym a s tym robil stano niekedy
- niekto sa ozve, ze stano je zly
- niekto sa ozve, ze stano je urcite ondrej, peter a neviem este kto
- flame na temu stano je zly
vysledok - stano je zly. aj keby som sa toho hlupeho konfliktu nezucastnil.
no a takto by to malo vyzerat podla mna:
- osoba 1 sa nieco spyta
- abraxas da dobru odpoved
- stano da dobru odpoved
- dodoedo ma dobru odpoved
- osoba 1 dostala dobre informacie, ktore pomohli s nejakym problemom a pride zas
po case T pride na forum osoba 2 a zas da nejaku otazku. Odpovie napriklad zase abraxas, zase stano, zase dodoedo a tiez osoba 1, ktora postupne ziskala nejake vedomosti
spravne je teda podla niekoho riesenie 1, teda ak si chce niekto vrtat do cloveka ktori sa brani. alebo riesenie 2, kde sa ten clovek nebrani, takze to nie je taka "haluz", a riesenie 3, kde sa namiesto hadok pomoze. a volny cas sa stravi napriklad bicyklom ci pocuvanim hudby.
Vedome prispievam radami pre tych, ktorym viem pomoct. Co je na tom zle? A hadky s blaznami su hnusne, prave preto sa s tebou nerad hadam. Nehanbim sa ale za to, ze sem prispievam. A radsej prispievam tam, kde je moja pomoc vitana, ako do tvojich zabomysich vojen. Zamysli sa, co robis. Si admin, ktori zasieva konflikty, robis si nechutnu srandu z niekoho a len vytvaras dalsie a dalsie problemy.
Preco vlastne linuxos nenavidis? Preco pises clanky na portal, ktori chces poskodzovat vyvolavanim konfliktov?
Schvalne urobim tu ciaru. Kto pod nou zacne do niekoho rypat, ten nema v hlavne vsetko v poriadku. Ukaz svoju ludsku stranku a kasli na stana, kasli na greenie ktore nepouzivas a rob nieco uzitocnejsie.
Tomas Srnka tu urcite rad uverejni daky dobry clanok ked ho napises. A ja Ti tam dam rad spravodlivy koment. Bez ohladu na tvoje spravanie - pretoze budem reagovat na clanok, nie na autora.
Tu je ta spominana ciara:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie.
A prečo tu píšeš čiaru ?
Pretože to tak Ty chceš abu to tak bolo ?
Nenamýšlaj si to, nemáš pravdu ...
Nie.
Neverím Ti to, lebo si to len namýšlaš, že to tak chceš.
Nemáš pravdu ...
suhlasim s tebou, vela toho beriem na seba. Vsak ale ako to mam brat? vyroky typu "z velkej knihy zazrakov greenportu" a podobne si utokom na koho? S tym "stano je zly" sa tu da stretnut stale. napriklad tu bol vyrok, ze urcite som daky ondrej ja, a ze kazdy vie o koho ide (myslene zase na mna). Na koho su toto utoky? Ked som pisal skutocne ja pod inym nickom, okamzite sa napisalo ze je to z rovnakej IP. Preco to nie je teraz?
Podla mna sa tu naozaj bavi v tomto vlakne nie o tom, o com by sa malo bavit. Nevyvolal som to a nemozem to ukoncit. Nie som tiez zodpovedny za to, ze je zas diskusia o niecom nesuvisiacom tak s povodnou otazkou, ako aj s etikou.
podme ale k otazke teda. bolo nieco o systeme pre pc bez internetu. aky by si tam odporucal? nech pozeram ako pozeram, nevidim tvoje odporucanie, teda vidim len neodporucenie slackware pre zaciatocnika, co mame rovnaky nazor.
Tu na fóre však vyrastá OVELA väčší kus a to je samo javoran. Pozrite sa na toto kvietko a uvidíte, že toto je super virus, super spam... Je tu mesiac a čo ten už vyplodil ..?
Viem ze osocovanie je slovensky sport, ale az takto hlboko klesnut na tomto donedavna normalnom fore. Pozorujem, ze nie len tato diskusia sa zacina podobat na dalsie este zaujimavejsie, slovenske forum - hokej.sk alebo hokejportal.sk. Ta podobnost sa zacina dost znatelne vykreslovat, dostava konkretne crty urcitej pospolitosti.
Kliknem na toto forum a same osocovanie, nadavanie cloveka cloveku. Ale k teme - aku distribucia nainstalovat na notebook - nevidno ani naznak bieleho tunela. Na konci precitaneho, citatel v nadeji, ze konecne dostane uspokojivu odpoved, sa stale ukazuju nic nehovoriace narazky a urazania.
Je jedno kto zalozil tuto ohovaracsku a nenavistnu kampan, nikoho to neopravnuje sa chovat ako bludicka. Pouzil som metaforu na urcitu skupinu zien.
Moja skusenost s linuxom je taka, ze po 13 rokoch nadseneho pouzivania linuxu, mam na notebooku Ubuntu 9.04 a na novy PC som dal kupene Windows Vista 64 bit.
Na pocudovanie vsetko funguje tak ako ma, notas je pracovny a PC pracovno - herne.
A odteraz to odporucam kazdemu. Pri otazke preco linux a aj windows je jednoducha odpoved, nie kazdy ma cas riesit nove zahady.
prajem tejto komunite len to najlepsie
olfi
aky problem?
ak by si si zobral akukolvek distribuciu a pridal tam kodeky, tak by to slo aj tebe nie? zoberies debian, pridas tam programy ake chces a ide Ti to aj bez internetu. zoberies slackware, pridas co chces na medium a ide aj bez internetu. zoberies mandrivu...
a peter ci ondrej ci ine mena nie som. nie je to moj pravopis (alebo chces povedat ze kazdy, kto pise niekedy o greenie som ja? alebo kazdy kto pise bez diakritiky na forum som ja?). skratka to ja nie som, uplne uprimne. zozen si na neho kontakt a na mna a kludne napis.
inac ohladom greenieho ... ja som zaciatocnik, ale vyskusal som uz kadejaku distribuciu a greenie mi zatial sadol ako uliaty. vsetko co som na nom spustil mi ide, este aj huawei od orangeu, co mi robilo problemy pri ubuntu napr. a stanislav mi toho aj dost poradil, takze nekydat nanho dobre ? ....
majte sa
ak teda chces vyvratit ze to co robim je zle, tak si vyskusaj na tychto podmienkach viac distribucii a zelenu medzi nimi. ako som uz spominal inde, zober si akukolvek distribuciu, uprav si iso obraz pridanim toho co potrebujes a pojde Ti to aj bez internetu. ak je teda distribucia ktoru pouzivas ty lepsia v tomto nasadeni, preco to nespomenies?
viem ze moje znalosti programovania su nizke, nikdy som na skole nemal informatiku a tlacim do seba informacie iba teraz. ak su teda chyby, preco mi s nimi nepomozes?
mam napriklad jednu staticku tabulku urobenu v QT so statickymi kniznicami, ma to 10MB. Pomozes mi to prerobit do GTK, nech to ma nizsiu velkost? Alebo svoje velke technicke znalosti si nechavas pre seba? Tak ci tak, takuto pomoc by som prijal, a pomohlo by to viac ludom, ako vecne nadavanie na Greenie.
Kritika znamena, ze je zle toto pre toto a pre toto. nie urazanie ze je to cele na figu. BTW v kancli nesedim :) Na internete moze publikovat kazdy, kto dodrzuje urcite pravidla. Tie som v minulosti par krat porusil, co ma samozrejme mrzi. neznamena to teraz ze som bezchybny. to nie sme nikto.
ako by si ten nezmysel napisal ty?
Keby si stal o nazory a napady, nikdy by premalovane ubuntu nemohlo vzniknut, ale iba SK lokalizacia v podobe CD. S jednoduchym menu, kde by boli polozky co su na CD, aby sa dali jednym kliknutim doinstalovat. Robota na jedno popoludnie, dosah maximalny, vysmech nulovy. Nestratil by si tvar pred verejnostou a so ctou by si vyrabal CD. Ver tomu ze by bol o to enormny zaujem, lebo tu take nic nie je.
veď keď by si pracoval na nejakej distribúcii, tak sa snažíš ju robiť pre širšie spektrum využitia nie? a keď sa ti to púodarí tak odporúčaš ďalej ... no nie ??? a v prvom rade odporúčaš svoju vec, keďže vieš o čom všetkom je.
si myslím, že to je úplne v poriadku ... a nakloniec stanislav to len odporučil, nič nevnucoval
Toneubo, zaujala ma Tvoja veta o tom, že si vyskúšal už "mnoho distribúcií". Môžeš nám tu prosím napísať, ktoré konkrétne distribúcie si už vyskúšal ? Toto Fórum je aj o získavaní čerstvých postrehov užívateľov.
Srdečná vďaka.
vyzeráš rozumne, nie ako "-- -", čo si nevie ani na nick prísť. Veď tu je to o zbieraní skúseností a pod. a nie kto ako čo robí. Si myslím, že kto nevyskúša tak nevie.
Chcel by som Ťa uviesť do mojej problematiky a zmýšľania.
1. išlo mi o stabilitu a spoľahlivosť systému, čiže som volil linux (myslím, že správne)
2. o bezproblémové pripájanie na net. robil mi hlavne problém mobilný internet od orange
3. mám slabší notebook a windows tu ani z ďaleka nešiel tak, ako mi šlape linux:)
4. a v poslednej rade o legálnosť, nie na úkor funkčnosti
Najprv som začal s Ubuntu. Tam som mal problémy s mobilným internetom. Potom som skúsil Xcfe, Xubuntu a nakoniec som skončil pri Greeniem.
Všetko o čo mi išlo, tak Greenie zvláda v pohode, ešte aj ten mob. internet tu nabehol bez problémov a akýchkoľvek nastavení.
Samozrejme som otvorený stále novým možnostiam:))))
Ale zatial naozaj som sa nestretol zo žiadnym výrazným problémom a ak aj áno, tak som to vyriešil za pomoci fóra:)
( som ináč tak trošku pokročilejší začiatočník:)
Do "videnia" :)
BTW: o co je tvoj nick neanonymnejsi? (okrem toho, ze musis mat asi vyplneny email vo svojom profile?)
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu
raz som podľa toho zálohoval a nemal som s tým žiaden problém.
A k ostatnym. Ak im vadi, ze stano odporuci greenie, nech odporucia lepsiu alternativu. Zabudnime na to, co stano robil pred tym, za co sa aj ostavedlnil. Teraz iba odporuci greenie a uz sa na neho vyruti banda <dopln si injektivu podla vlastneho gusta>, ktori na neho zautocia.
Prosim ta, odpovedz aspon na toto: Hanbil si sa za co ked si cital tie rozhovory?
Ak myslis nieco ine, tak posli link.
"Mandrake 9.1. Spomienky... teda nič moc. Niečo som inštaloval, no nevedel som čo. Toto išlo, toto nešlo, len mi to akosi nechcelo spustiť exe súbory. Vrátil som sa ku oknám"
"Cez explorer som hľadal nejaký crack ako bežný softvérový pirát tej doby... výsledok bol formát disku a inštalácia Mandrake 9.1 zas a znovu. Keď tu na potvoru nepozná disk. A sakra... "
"al skúsenosti s Mandrake, tak mi kus radil. Mandrake 10 sa nainštalovalo, do neho sa vošla po akejsi alchýmii aj Opera... to bolo ono! Ale predsa... Mandrake bol fajn, no kus old. Prešiel som na Mandrivu 2006, potom Suse, potom zas Mandriva, potom zase Suse... nevedel som tam poriadne inštalovať softvér - a navyše som ho moc nepoznal. Čo teraz?"
"Ako správny ťažký king som teda nahodil Slackware.
Snažím sa snažím... ale slack nebol celkom šťastný výber. Takže chcelo to úplnú zmenu. Ale kam ísť? "
"Xubuntu? Milý, pekný systém... a keď som zistil, že existuje ten Synaptic, tak zrazu všetko išlo! Aj MP3, aj videá, aj zápis na NTFS. "
"A ak sa mi niečo nepáči - tak sa prepnem ako root, pomením čo chcem a som so svojim výtvorom spokojný. A ak chcem, dám to na internet...
Stanislav Hoferek, tvorca distribúcie Greenie"
To je rétorika vývojára? Ja nechápem, ako že to s tebou nič nerobí.. Dolu malo byť napísané, "Ako sa Jožko Mrkvička k Linuxu dostal aneb Kurvahošiguttentag.."
Alebo pisat v hexametri? Proste napisal, ako sa dostal k linuxu. Co je na tom zle? A napisal to nekonvencnym sposobom, aspon to nebolo suche :-)
A co sa tyka ostatneho, To s tym XMPP a ICQ neviem posudit, ja som mu nepisal.
To s tym oscarom, to nepoznas, kedy si clovek robi srandu? Bud to vypichujes naschval, aby si mal na co o nom hovorit, alebo mas fakt iny zmysel pre humor. Poradim ti, ak clovek niekedy trepne uplnu nerealnu blbost tak nie nutne to musi mysliet vazne a caka, ze to danemu cloveku dojde...
A podobne mi to pride aj pri ostatnych "citaciach".
A co sa tyka toho tahania sem greenie. Jedine ako ho sem zatiahol je, ze ho niekomu poradil, nevnucoval, len poradil, co mi pride ako uplne regulerne a nechapem preco ti to vadi.
Ostatne veci podobne. Co sa tyka argumentu, ze vo winoch si kazdy musi aj tak nainstalovak kodeky. Linux nie je windows a porovnanie ze nieco je aj vo windowse tak nie je na mieste. Windows nema byt referencny system.
a hlupákom by som ho určite nenazval.
ja som len tak nestranne sa ku tomu ozval:)
to: prv mas pravdu je to CELE ZLE!!!
Som sa len pýtal a nikdo mi tu nepovedal že musím zmeniť kernel na 2.6.27 ale 30 lebo od 28 do 29 ten problem je, musel som sa spojit s človekom ktorý má ten istý noťas a užíva Debian.
Takže tu na fóru som toho moc neporiešil, a ak mna považuješ za spamera tak potom čo táto téma ktorá ma už 175 prispevkov a kazdy si tu melie svoje, niekto mi to pripadá akoby mohol linux používať len niekdo lebo ten komu niečo nejde a nikdo mu neverí je spamer. No čo už.
Samo, prosím Ťa prestaň s tým. Ak Ti toto fórum niečim nevyhovuje, tak Ti nič nebráni aby si skúsil prispieť alebo pomôcť, tak už prosím toľko nefrfli.
príjemný deň želá
Nerozumiem, aké tichúčko, ?
A čo sa teraz používa ?
BTW : UTFG!!!
Na google totiz nejake riesenie tvojho problemu vecsinou najdes.
BTW : UTFG!!!
Na google totiz nejake riesenie tvojho problemu vecsinou najdes.
inak opensuse by nemuselo byt az tak zle, ma nejake non-free pridavne CD. Takze DVD + to CD a je to fajn pre pc bez netu. taktiez bibrova mandriva by bola uplne fajn
uz som si zapisal vsetky potencialne distribucie pre zaciatocnika....No uz sa musim konecne zaregistrovat :-). Este vyskusam ten Mint ;-).
PS: Naozaj Stano s tymto nema nic, urcite nejaka velka zhoda nahod. Niesom ani jeho sused ani nic podobne....
Dakujem vsetkym
Stano, inak ta Tvoja web stranka koresponduje, vdaka tomu banneru, skor k Cine a ryzi, nez k Tatram :)))) Doporucim Ti, zmen ten banner....
Slackware for ever
Vidím, že si sa už trochu aklimatizoval a ku koncu tohoto klenotu sa už dosť normálne prejavuješ. Asi ti "virtuálne" prospieva ten cirkus ktorý sa spustil na stana hofereka.
Budiž žilinčan, držím Ti palce s Debianom.
;-)
vhodne pre deti ktore sa hraju, no nie pre jedneho z administratorov velkeho portalu
http://kotrcka.blog.root.cz/2009/06/10/greenie-5-prve-dojmy/
http://www.abclinuxu.cz/blog/jenda/2009/6/komix-nove-greenie
a nie, VYDANIE NOVEHO ISO SUBORU S ROVNAKYM NAZVOM NIE JE SYSTEMOVE RIESENIE
systemove riesenie problemov - bola napriklad chyba v online skripte. tak sa hned napravila a skontroloval som dalsie online skripty na chyby. toto je pre teba neriesenei problemov.
vydanie noveho iso suboru robim v tedy, ked najdem nejake zavaznejsie chyby. takze dam na internet, nech si dalsi ludia mozu stiahnut. zaroven ak niekoho trapi nejaka chyba, tak poradim co treba urobit, pripadne urobim jednoduchu postupnost prikazov.
"zavaznejsia" chyba je momentalne jedina - nefunguje spravne splash. napriek dlhemu snazeniu sa mi nepodarilo z oficialnych zdrojovych balikov urobit splash. ak si porovnas original splash a splash urobeny z oficialnych zdrojovych balikov, tie dva subory sa odlisuju. takze ak sa mi to podari nejakym zazrakom urobit, uvolnim to ako aktualizaciu a po nejakom case, napriklad po 3 mesiacoch, vydam R1 s opravou tohoto + co sa najde + aktualizaciou k danemu datumu, presne ako to robi ubuntu pri LTS vydaniach.
ROOT:ELVEN: a ze chyba diakritika, tak to je chyba ktora tam byt nemala - takze sa to opravilo a uz je davno na serveri iso s opravenymi tymito "tazkymi chybami" :D
na jednom mieste pises, ze vydas novu verziu az ked sa najdu zavazne chyby a na druhom so smajlom vyhlasis ze je na svete nove vydanie s "tazkou chybou".
Poviem ti Stano, toto je amatercina nahrubsieho zrna. Zrejme ani sam nevies co mas robit. Ci pocuvat reci o zlej diakritike, ale sa rychlo trhat vydat nove distro. Problemom je neznalost toho co robis.
Ale ako to tu uz niekto napisal predo mnou, mas si v tejto diskusii vyzrat svojich 15 minut "slavy" az do dna.
A zarazila ma jedna vec, poznam viacero ludi, ktory sa venuju takejto praci (napriklad aj vyvinu specializovanych minidistribuciu pre malo vykonne systemy) a ti nelamu rekordy v pocte prispevkov na forach, lebo sa venuju praci... Neodpovedaju na desiatky clankov a recenzii ale venuju sa praci. Netravia vecery na chatoch, jabberi ci icq ale venuju sa praci! Prosim, pokus sa vecne analyzovat tento prispevok a zamysliet sa nad nim, chcem nim povedat jedno: mozno keby si sa menej angazoval na forach, chatoch a pod. a pokusil viac studovat, ucit sa ci skumat napriklad aj linux, dalo by ti to viac, ako posmesky, ustipacne clanky a recenzie, mozno prides aj na to, ze mnoho nazorov, ktore si povazoval namierene proti tebe, boli pravdive...
prepáč, nechcem Ťa hodnotiť, inteligentne si reagoval, tak preto. Nemám z toho radosť, že si nevie uvedomiť, čo stvára a z toho, čo potom následne prepuká na tomto Fórume. Takže to musí "vyhnisať".
Ďakujem úprimne Všetkým, ktorí sa snažia svojím názorom alebo kritikou napomôcť riešeniu a urýchleniu tohoto "vyhnisania".
dodoedo
Teraz by sme si museli vybrat PC alebu zenu (ako z najhorsieho filmu)-->Ozaj nehovorte to zenam. :-D
Zatial je to najsviznejsia distribucia linuxu aku som mal nainstalovanu na PC. Vsetko slape ako ma
Skusam to na novom PC a zatial som spokojny.
Áno, veríme Ti to.
Ahoj.
"Non-pateticky."
Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí svojou trochou zdravého rozumu a citom pre pravdu prispeli ku reálnemu riešeniu tejto "fake" situácie. Ukázalo sa, že sa záver dá nájsť aj bez "uzamykania" tém a pevne verím, že si aktéri tejto melodrámy zoberú pravdu za základ budovania nových distribúcií.