Cawte chcem sa spytat ci nema niekto daky navod ako sa dopracovat z terminalu po uspesnom nainstalovani do grafickeho prostredia gnome... ja som to skusal nainstalovat uz mockrat lenze nikdy sa mi to nepodarilo... tie navody na wiki co su tak to mi nepomoze.... dakujem.
Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
localhost ~/$
tak napis startx a odklepni enterom. Potom opis co to urobilo, predsa len chybaju symptomy poruchy a bez toho sa da poradit len ze to mas pokazene.Na vyber je
nastartovanie grafiky s sedym kostrbatym pozadim a kurzorom v tvare X
nastartovanie grafiky s bielymi oknami v ktorych je rovnaky prompt ako z ktoreho si to startoval a ma to divne bordove okraje
padlo to s chybou a zapisalo celu ciernobielu obrazovku plnu finskych slovicok
Myslim ze bude lepsia volba ked si nainstalujes nejake distro pre zaciatocnikov a v dual bote (alebo virtualke) budes hackovat tajomstva archu.
BTW je tam aj befinners guide ;-)
install
arch_na_lvm
inst-prirucka-cz
aj_slovensky
atd..
vo virtualboxe som to skusal uz mockrat.... akoze nemam problem pracovat s textovym instalatorom.....ale nerad nadstavujem kopec zbytocnosti....
mam ati radeon HD 2400XT 512MB (pci)
a neviem... asi ma arch nechce ked sa mi to este nikdy nepodarilo spojazdnit :(. no v strucnosti vam popisem co rom tam stvaral.... nadstavil som si rc.config .... nainstaloval som gdm, gnome, xorg.... nevedel som upravit ten subor xorg.... neslo mi to.... modules som mal uplne prazdne.... nefungovalo mi hardware detect....
Uzivatela mas vytvoreneho, lebo zo zacitku root nema opravnenie prihlasit sa cez gdm, vlastne ziedny uzivatel s UID menej ako 100, cize treba ten gnome najskor odtestovat ako funguje z konzoly
/usr/bin/gnome-session
. Skus to najskor bez xorg.conf hal by si tomal dokazat nastavit.BTW kedysi som cital tu na fore alebo niekde inde ze na ati kartu je tiez vhodny vesa driver ( neviem co je natom pravdy a dufam, ze ma niekto opravy).
-BOL SOM V PRIKAZOVOM RIADKU
VYTVORIL SOM NOVEHO UZIVATELA, PONADSTAVOVAL SOM KONF. SUBORY,
A TERAZ PROBLEMY.... dal som pacman -S gnome.... vybral skoro vsetky baliky okrem tych co nechcem... stale som bol prihlaseny ako root a cez instalaciu problem..... zacalo vyhadzovat erory... ze citujem : /bin/bash error while loading shared libraly.... to mi stale toto pise.... canot open object file... no file or directory.... co hobim zle? mam gnome instalovat ako uzivatel a nie ako root? alebo???
ucet som vytvoril prikazom .... useradd -m -s /bin/bash tomino
PROSIM POMOC !!!
Napriklad toto:
:vybral skoro vsetky baliky okrem tych co nechcem
Pokial zrusis vyber potrebnych balikov , najme kniznic, tak Ti to bude stale vyhadzovat chybu nacitania zdielanej kniznice (ehm, pise sa shared object).
Ale poradim Ti aj ked si ju este neotvoril. Instalovat musis ako uzivatel ktory ma opravnenie instalovat priamo alebo pomocou nastroja ktory ho na to autorizuje (obvykle su to
sudo
alebosu
).sudo alebo su
. Aby si mohol pouzivat sudo, musis byt zapisny v konfiguraky/etc/sudoers
.Inak k tym errorom co ti to presne vypisuje co mu chyba.
Checkol si aj nastavenia pacmana, vlastne len mirrorlist
/etc/pacman.d/mirrorlist
.BTW: Len taka malickost checkol si ci ti funguje net a zosinchronizoval si si db ;-)
%wheel ALL=(ALL) ALL
V ktorych , v tejto?
V tvojom pripade by som skusil distro v ktorom by si toho vela nemusel nastavovat, ako PCLinuxOS alebo LinuxMint