Debian 502 Xfce a USB

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.08.2009 | 03:20
Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
Ahojte.

Prosim o radu. Chcem postupne prejst na uvedeny OS. A vyskytol sa mi tento problem. Nepripoji mi USB. Otazku si kladiem, ci treba nieco napisat do konfiguraku, alebo treba nainstalovat nejaky program-demona ktory mi bude pripojovat disky. Ak je moznost editovania, tak tuto aj uprednostnim. Chcem totiz instalovat co najmenej demonov. A radsej editovat vsetko co sa da.

Vdaka.
    • Re: Debian 502 Xfce a USB 28.08.2009 | 11:59
      Avatar vuko Debian, Ubuntu, CentOS  Používateľ
      Ahoj.

      Mozno by pomohlo v "Users Settings" v zalozke "User Privileges" zafajknut "Access external storage devices automatically"
    • Re: Debian 502 Xfce a USB 28.08.2009 | 16:43
      Avatar peter s.   Používateľ
      a bol by si ochotný pripájať a odpajať USB zariadenie v príkazovom riadku :) ?

      čo potrebuješ mať je zápis v /etc/fstab...
      • Re: Debian 502 Xfce a USB 28.08.2009 | 18:12
        Avatar vuko Debian, Ubuntu, CentOS  Používateľ
        nie je to asi sikovne riesenie, ale ak sa mi obcas stane, ze zariadenie potrebujem odpojit cez umount a pripojit ho ako nieco ine, pripadne sa mi to nieco nepriplo automaticky, tak sa mrknem co to naslo v /var/log/messages a cez mount ho pripojim kam potrebujem, napriklad mam usb disk, ktory som odpojil cez umount a potrebujem ho vyzdielat podla svojho na inom mieste, tak pouzijem napriklad toto:

        mkdir /mnt/usb025
        tail /var/log/messages
        "omrknem co to vlastne je, alebo zadam len mount ak to system nasiel"
        sudo umount /media/moje_usb/
        sudo mount -t vfat /dev/sdf1 /mnt/usb025

        no a to by malo byt cele, usb disk je takto pripojene v adr /mnt ako disk usb025/

        snad to pomoze ;-)
        • Re: Debian 502 Xfce a USB 29.08.2009 | 06:13
          Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
          Ad Peter:Prave tak som to skusal. Problem bol v tom, ze ho vedel len citat. Ked som zadal chmod 777 /media/usb tam som si vytvoril adresar a nasledne pripajal, tvaril sa, ze akciu vykonal,, ale nic sa nezmenilo. Tak som skusal zmenit uzivatela,nakolko nim bol root
          chown user /media/usb
          bash: operacia nieje povolena

          a druhy usb mam naformatovany na ntfs, lebo ked stahujem netcafe vecsie iso ako 3,99 GB tak na fat mi ho neulozi, a ten nevidel vobec.

          Ad vuko: Pozriem sa potom, ale co sa nestalo, nainstaloval som si Vlc K3b a Totem. A s KDE aplikaciami sa mi stiahlo s DVD Debianu (napalil som si vsetkych 5 DVD) aj "usbutils" asi je to nejaky demon, ktory sleduje pripajanie usb diskov a mountne ich. A vlastne po naistalovani ntfs-3g vsetko funguje. Asi po prvy krat som sklamany z toho ze to fachci :-) Chcel som to riesit inac ak je to mozne samozrejme. Zaujima ma ci sa to da editovat. Ale ak to inac nejde, tak beriem aj to. Niektory si totiz naistaluju "automounter" namiesto toho, aby napisali jeden riadok do fstab. Tak ci to tu nieje obdobne.
          A vdaka samozrejme.