Padanie notebook-u pri inštaláciach?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 29.11.2009 | 16:52
Avatar lordest Ubuntu  Používateľ
Hojte,

môj brat má na notebook-u Ubuntu 9.10 .. ide takmer bez problémov, až na to, že pri inštaláci aktualizácií, ako aj balíkov proste spadne. Väčšinou tak v polovici alebo v trištvrtine, sa ukáže klasické Ubuntu logo ako pri normálnom vypínaní, vypíše nejaké errory a vypne sa. Skúšali sme sa pozrieť pri inštalácii na vytaženosť cez System Monitor, maximálna hranica vyťaženosti bola 30% a to aj tak skočilo možno na sekundu. Procák má dvojjadrový, okolo dvoch gigahercov. Ramka 2gb, a grafika, myslím si, že v nej asi problém nebude no predsa uvediem má nejakú integrovanú Intel kartu 250 mb. Myslím si, že je to smiešne zataženie a ešte na dvojjadrový procák aby sa vypínal cez továrenské nastavenie (to bývajú 100% vyťaženia a prehriatia). Nemôže byť problém v nejakom BIOS nastavení, že pri menšom zatažení sa vypne, alebo niečo podobné?

Vypínalo sa mu to sem-tam aj pri windowse ale potom to nejako vyriešil, čiže je veľmi nepravdepodobné, že to bude chyba distribúcie.

Viem, že to robilo aj iným ľuďom, našiel som to v rôznych topicoch, ale väčšinou zakladateľovi poradili iba vypnúť nejaké procesy, alebo tie ktoré mu veľa "zaberajú" s výkonu a problém bol vyriešený. Pozerali sme sa na to, no žiaden z nich mu nezaberal nejako ohromne, proste normálne vyťaženia.

Neviete pls náhodou, čo s tým? thx
    • Re: Padanie notebook-u pri inštaláciach? 29.11.2009 | 17:25
      Avatar lordest Ubuntu  Používateľ
      Pozerali sme sa do logov a zistili sme, že tesne pred vypnutím sa procesor prehrieva na okolo 90°C a preto sa Ubuntu vypína samo pre bezpečnosť. Je to však zvláštne, pretože ja mám na stolnom PC podobný procák, možno trocha silnejší, a nič také mi nerobí a všetko v pohode nainštaluje.
      • Re: Padanie notebook-u pri inštaláciach? 29.11.2009 | 17:52
        Avatar ninu Slackware, Android  Používateľ
        ono to vizera na odpaleny chladic ...
        alebo sa skus pozriet v sluzbach ci mate zapnute acpi - to by mala byt sluzba co ma na starosti chladice ...
        Slackware
        • Re: Padanie notebook-u pri inštaláciach? 29.11.2009 | 19:59
          Avatar lordest Ubuntu  Používateľ
          V sluzbach? Pls mozes presnejsie povedat kde sa to nachadza?
          • Re: Padanie notebook-u pri inštaláciach? 30.11.2009 | 13:45
            Avatar ninu Slackware, Android  Používateľ
            Malo by to byť v System - Administracia - Sluzby

            tam pozri ci mas zapnute acpi, alebo acpid alebo nieco podobne s acpi ak ano tak vam v velkou pravdepodobnostou odisiel chladic (alebo by som vyskusal este Live CD a ci to spravi aj tam, alebo ine distro - aby sa definitivne potvrdil ten chladic)
            Slackware
            • Re: Padanie notebook-u pri inštaláciach? 30.11.2009 | 19:19
              Avatar lordest Ubuntu  Používateľ
              tak teda fakt neviem co myslis, pretoze v Systém mas iba Predvoľby a Správa, o Gnome a o Ubuntu a Pomoc a podporu.
              V predvoľbách ani v správe sme niečo ako "služby" nenašli.

              No našli sme niečo "acpid" v konzole, je to nejaký balík ktorý sa používa príkazom.
              Dá sa zistiť teplota acpid -t ..

              Nakoniec sme googlenim zistili to, že to je zrejme nejaký bug. Jeden mal v logoch dokonca ze mu teplota stupla na 5000°C stupnov co je nemozne. Asi to je iba s niektorymi typmi notebookov.
              Asi jedinym riesenim je to, ze sa toto zabezpecenie prehrievania vypne. Lenže je tam to riziko že sa môže odpáliť procák. Tak nakoniec na to brat pristúpil, a všetko ide v pohode.. čize môžem označiť tému za vyriešenú. Btw, potom čo sa to nevypina sme teda konecne mohli odkontrolovat tu teplotu cez acpid, pri instalacii bola maximalne 80 °C a uz pri tych stupnoch sa to vypinalo.. cize ziadne 96 °C proste to asi blbne na niektorych typochj notebookoch..