nieco podobne tu bolo riesene ale ja mam 8 Gb scazy disk a 40Gb ide disk chcem sa spytat aky druh raidu pouzit nieso mis isty JBOD ci je to spravne riesenie a uz vobec neviem ako to urobit niekde na fore som sa docital ze je to v biose pc som chcel mat ako server ale je to dost neralne pretoze mam pomaly upload tak to budem mat ako pokusny server na bavenkanie alebo ucenie programovania ale nechcem odbehnut od temy uvitam kazde dobre rady ak chcete vediet zostavu tak
procesor intel pentium4 1.4Ghz
ram 128 Mb
dost slabe Pc ale isiel na tm debian s xfce firefox na tom pri naotvaranych oknach sekal a hlavne pri pozerani flasu chcem tam dat slackware
jedna rada....samozrejme aj na takomto pc sa da linux v poho rozbehat....ale keby sa ti podarilo zohnat trocha ramky tak by to vyrazne pomohlo ;) na 128MB by som odporucal tak Arch (mozno aj Slack ale ten sa tazsie konfiguruje [neskusal som])
dalej by som volil Openbox(LXDE) / Awesome...vyhoda pri tychto prostrediach (o trocha lahsie ako Xfce) a Archu je ze si mozes sam urcit ktore sluzby a programy sa maju spustit..proste nic sa nespusta automaticky ako pri debiane (kde sa do rc autom.pridavaju sluzby)
a pokial sa trocha obmedzis v pouzivani nektorych grafickych vychytavok tak sa v poho dostanes na 40-50mb a bude ti to pekne slapat kludne si potom budes moct nahodit aj neaky server ;) na ucenie programovania sa ti server zide keby si sa chcel zaoberat webovym vyvojom..na bezne programovanie ti staci Vim & GCC :)
na bavkanie kludne si nahod Apache/MySQL/Proftpd/Sambu/MPD a budes mat o zabavu postarane :D
A ďalej, ak chceš vytvoriť akýkoľvek RIAD z 8 a 40 gigoveho disku tak z tej 40-ky vyuzijes iba 8 giga. Proste napriklad "poučka" na RAID 0 hovorí že výsledna kapacita disku bude pri dvoch diskoch dvojnásobok kapacity najmenšieho disku. Ja by som to spravil takto :) Sprav si v Linuxe MDADM softverovy RAID. 8 gigový disk použiješ celý a na tej 40-ke vytvor 8 gigovu particiu a tu už môžeš dať do poľa z tou 8-kou. A ostatok disku teda 32 giga možeš používať normálne ako obyčajne :)
Ono ak máš Ubuntu textovu inštaláciu alebo klasicku inštalačku LIVE Mandrivy tam sa to dá vytvoriť hned pri inštalácii a ešte si aj zvolíš veľkosť bloku po akých má "sekat" tie dáta na disky. Môžeš takto si dať do RAIDu aj viac ako 2 disky.
Ale dokážeš tak dať do RAIDu aj jeden disk sám zo sebou :D Napríiklad 80-ku rozdelíš na 40 a 40 a tie dáš medzi sebou do RAIDu... ale to už sakra znižuje výkon lebo pri obyčajnom zápise/čítani lieta hlava po každých napríklad 64kb (podľa toho aký veľký blok zvolíš) po celej platni disku :D Aj to som skúšal a funguje to.
Ja teraz RAID nemám ale mal somto nejako takto. Mám 3 disky SATA 160, SATA 160 a PATA 250. Z každej 160 som 100 giga hodil do RAIDu takže som dostal RAID-0 o kapacite 200 giga. Na každom disku mi ešte ostalo 60 giga len tak na Win alebo zálohu, proste keby som niečo potreboval. A ten 200 gigový RAID-0 čo som mal som ešte zrkadlil na 200 gigovu particiu PATA disku. Takže som mal RAID 0+1. Pri zápise bola rýchlosť 2-násobna a ešte sa aj vytvárala zrkadlová záloha na RAID-1. A pri čítani bola rýchlosť čítania už 3-násobna lebo sa čítalo naraz zo všetkých 3 diskov (aj zo zrkadla). Takže ja som sa stým pohral doma takto :)
Spojiť sa to dá napríklad cez LVM, ale za ten hluk tých 8G nestojí. Ja mám podpobných harabúrd dosť, a asi si z toho povyberám magnetky.
PS.: ten nápad,že spojiť to cez HW raid by potreboval radič ktorý ešte nevyrobili. A už ani nevyrobia.