ako rozdelit dva odlisne disky

Sekcia: Ostatné 19.05.2010 | 01:22
Avatar Majo Debian, WindowsXPpro  Používateľ
nieco podobne tu bolo riesene ale ja mam 8 Gb scazy disk a 40Gb ide disk chcem sa spytat aky druh raidu pouzit nieso mis isty JBOD ci je to spravne riesenie a uz vobec neviem ako to urobit niekde na fore som sa docital ze je to v biose pc som chcel mat ako server ale je to dost neralne pretoze mam pomaly upload tak to budem mat ako pokusny server na bavenkanie alebo ucenie programovania ale nechcem odbehnut od temy uvitam kazde dobre rady ak chcete vediet zostavu tak
procesor intel pentium4 1.4Ghz
ram 128 Mb
dost slabe Pc ale isiel na tm debian s xfce firefox na tom pri naotvaranych oknach sekal a hlavne pri pozerani flasu chcem tam dat slackware
    • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 19.05.2010 | 22:27
      Dragon   Návštevník
      Mozem sa spytat, co oznacuje vyraz "scazy"?
      • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 01:04
        Avatar maor Mint, Debian, Raspbian, LibreELEC  Používateľ
        pravdepodobne SCSI
    • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 00:04
      Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
      na stare disky hadzat RAID pole? to by najskor musela zakladna doska podporovat...dalej neni vhodne pouzit rozdielne kapacity diskov a 8GB disk by to len brzdil...

      jedna rada....samozrejme aj na takomto pc sa da linux v poho rozbehat....ale keby sa ti podarilo zohnat trocha ramky tak by to vyrazne pomohlo ;) na 128MB by som odporucal tak Arch (mozno aj Slack ale ten sa tazsie konfiguruje [neskusal som])
      dalej by som volil Openbox(LXDE) / Awesome...vyhoda pri tychto prostrediach (o trocha lahsie ako Xfce) a Archu je ze si mozes sam urcit ktore sluzby a programy sa maju spustit..proste nic sa nespusta automaticky ako pri debiane (kde sa do rc autom.pridavaju sluzby)
      a pokial sa trocha obmedzis v pouzivani nektorych grafickych vychytavok tak sa v poho dostanes na 40-50mb a bude ti to pekne slapat kludne si potom budes moct nahodit aj neaky server ;) na ucenie programovania sa ti server zide keby si sa chcel zaoberat webovym vyvojom..na bezne programovanie ti staci Vim & GCC :)

      na bavkanie kludne si nahod Apache/MySQL/Proftpd/Sambu/MPD a budes mat o zabavu postarane :D
      • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 01:37
        Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
        No počkať JBOD je že dva disky sa ti budu chovať ako jeden disk ktorý bude sučtom ich kapacity. Nemáš tam žiadne zvýšenie výkonu ani ochranu dát. Keby si si dal JBOD tak by si dostal iba 48 Gigovy disk, nič viac. JBOD s použiva tam kde chceš zapísať väčší súbor ako je kapacita jedného disku.

        A ďalej, ak chceš vytvoriť akýkoľvek RIAD z 8 a 40 gigoveho disku tak z tej 40-ky vyuzijes iba 8 giga. Proste napriklad "poučka" na RAID 0 hovorí že výsledna kapacita disku bude pri dvoch diskoch dvojnásobok kapacity najmenšieho disku. Ja by som to spravil takto :) Sprav si v Linuxe MDADM softverovy RAID. 8 gigový disk použiješ celý a na tej 40-ke vytvor 8 gigovu particiu a tu už môžeš dať do poľa z tou 8-kou. A ostatok disku teda 32 giga možeš používať normálne ako obyčajne :)
        http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
        • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 01:44
          Avatar Ondrej Danko Debian | Fedora  Používateľ
          ok..dik za info o softwarovom raide pocujem prvy krat :) tak urcite to vyskusam (mam 80GB+320GB)...kedze je to iba dalsia vrstva nad diskami nemalo by tomu vadit ze jeden disk je PATA a dalsi SATA?
          • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 02:00
            Avatar Miloš Linux Mint, Ubuntu studio  Používateľ
            :D kdeže nevadí tomu nič. Možeš si takto spraviť RAID asi aj z USB kluča ( aj to treba skusit :-) )

            Ono ak máš Ubuntu textovu inštaláciu alebo klasicku inštalačku LIVE Mandrivy tam sa to dá vytvoriť hned pri inštalácii a ešte si aj zvolíš veľkosť bloku po akých má "sekat" tie dáta na disky. Môžeš takto si dať do RAIDu aj viac ako 2 disky.

            Ale dokážeš tak dať do RAIDu aj jeden disk sám zo sebou :D Napríiklad 80-ku rozdelíš na 40 a 40 a tie dáš medzi sebou do RAIDu... ale to už sakra znižuje výkon lebo pri obyčajnom zápise/čítani lieta hlava po každých napríklad 64kb (podľa toho aký veľký blok zvolíš) po celej platni disku :D Aj to som skúšal a funguje to.

            Ja teraz RAID nemám ale mal somto nejako takto. Mám 3 disky SATA 160, SATA 160 a PATA 250. Z každej 160 som 100 giga hodil do RAIDu takže som dostal RAID-0 o kapacite 200 giga. Na každom disku mi ešte ostalo 60 giga len tak na Win alebo zálohu, proste keby som niečo potreboval. A ten 200 gigový RAID-0 čo som mal som ešte zrkadlil na 200 gigovu particiu PATA disku. Takže som mal RAID 0+1. Pri zápise bola rýchlosť 2-násobna a ešte sa aj vytvárala zrkadlová záloha na RAID-1. A pri čítani bola rýchlosť čítania už 3-násobna lebo sa čítalo naraz zo všetkých 3 diskov (aj zo zrkadla). Takže ja som sa stým pohral doma takto :)
            http://necyklopedia.wikia.com/wiki/Linux
        • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 17:53
          Avatar Majo Debian, WindowsXPpro  Používateľ
          nechcem raid JBOD sa radi medzi raid ale v skutocnosti raid nieje a chcem spravit 48 GB jeden disk ludia hladal som googlil som ale to co som zistil je ze sa to robi cez bios no a to nevem bo som pozerl do biosu a nic s diskami sa tam moc neda robit pravdepodobne je mozne ze to bios nepodporuje :( stacil by upgraid biosu alebo taketo veci nezahrna upgraid ?
      • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 17:53
        Avatar Majo Debian, WindowsXPpro  Používateľ
        bohuzial ramku nezozeniem bo je to ddr1 a musel by som zohnat dve aby mali par je to nejaka serverova doska neviem vyrobcu skusim pozret a doteraz mi tam bezal debian ne ze by to bolo zle distro ale ma seru tie dependensis (neviem ci som to spravne napisal) lebo ked hladam soft cez aptitude bud tam nieje alebo mu tam chybaju dependensis vyriselil som to ze som do konfiguraku dal dalsie servre kokretne nejaky cesky ale boli strasne pomale na deiane som mal fluxbox skusal som lxde nic extra nesadlo mi a nejaku extra grafiku nepotrebujem ked som ten stroj dostal bol tam xp to som dal prec a dal tam debian som mal dost problemou kym som to tam dal ale podarilo sa skusal som tam navalat do 8 GB2 GB swap a home do zbytku ale grub mal problemy osobne chcem tam dat slackware ale ak odporucas arch tak skusim ten bo som chcel aj ten skusit ale zatial sa podarilo len vo virtual boxe ale sa niekde sekol a dve hodiny nerobi nic pri instalaci a chcel som mat ten 40 GB zvacseny bo mi ten dsk sal len valal doma alebo len v pc musim uznat ze ten SCSI robi dost hluk ale nechcem to mat zas stale zapnute
        • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 22:10
          WlaSaTy   Návštevník
          SCSI disky boli dosť hlučné, predsa len boli stavané na výkon s tým že budú hučať v serverovni kde nikto nezvykne tráviť svoju mladosť.

          Spojiť sa to dá napríklad cez LVM, ale za ten hluk tých 8G nestojí. Ja mám podpobných harabúrd dosť, a asi si z toho povyberám magnetky.

          PS.: ten nápad,že spojiť to cez HW raid by potreboval radič ktorý ešte nevyrobili. A už ani nevyrobia.
          • Re: ako rozdelit dva odlisne disky 20.05.2010 | 23:53
            Avatar Majo Debian, WindowsXPpro  Používateľ
            hmm ok tak tu 8 GB mozem dat zvlast ako dalsi disk ak sa podari spominal som ti problemy kt som mal na debiane ak sa nepodari tak mi bude stacit aj ta 40GB a 8 Giga budem mat ako nejaku zalohu alebo nieco take