caute,mam debiana,a mam aj iny operacny system v pc (konkrtne windows vista),a ked som v debiane a chcem si napriklad pozriet nejaky film,ale ten je na oddieli kde mam windows,ale ked otvorim ten disk tak mi ho nechce otvorit napise nieco po ang. (bohuzial nemam debiana celi v sk,aj ked neviem ci to ma tak byt).pls neviete mi nejako pomoct ako otovrit ten disk?pretoze tam mam vsetky subori a tak nemozem prakticky nic pozivat kedze sa to nedava otvorit.vopred dik za rady.
To niečo bola asi chyba. Ak chceš tú chybu odstrániť, čo asi chceš keďže Ti vadí že to kôli tej chybe nefunguje, tak bude asi treba vedieť čo v tej chybe bolo písané.
http://img269.imageshack.us/img269/2764/obrazovkaz.png
http://img8.imageshack.us/img8/2087/obrazovka1b.png
Čo Ti vypíše tento prikaz, ktorý spustíš ako root ?
http://img408.imageshack.us/img408/9369/obrazovkaw.png
Aký názov má ten disk, je v ňom medzera alebo mekčeň či dĺžeň? Také niečo môže byť zlé ak nepoužívaš unicode. Čo vyhlási príkaz
locale
spustený v termináli pod tvojim užívateľom?mv ~/.gconf/system/storage{,.bak}
2. odhlas sa a prihlas znovu, resp. restartni haldaemon (
/etc/init.d/haldaemon restart
- ak take mas)http://img805.imageshack.us/img805/5613/obrazovka.png
a unicode asi nepouzivam vlastne neviem ani cotoje.
/etc/fstab
ale normálne ho len skopíruj sem, nedávaj to na Imageshack...peter300@Patapon:~$ /etc/fstab
bash: /etc/fstab: Prístup odmietnutý
peter300@Patapon:~$
/etc
a klikni na súbor/fstab
. Skopíruj ho a daj ho sem. Ak by pre všetkých čertov ani toto nešlo, prihlás sa do konsoly ako root, a zadaj príkazgedit /etc/fstab
alebomousepad /etc/fstab
podľa toho, aký editor máš nainštalovaný. Skopči to a zaves sem :-)ok islo mi to otvorit :),a bolo tam napisane toto:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda3 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdb /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
mkdir /mnt/ntfs
tým si vytvoríš priečinok "ntfs" v adresáry/mnt
musíš byť ako root, lebo priečinok/mnt
je v koreňovom adresáry a do koreňového adresára nemôžeš zapisovať ako bežný užívateľ.Ak to budeš mať potom zadaj toto
mkdir /mnt/fat
. Tým si vytvoríš priečinok "fat". Do týchto priečinkov potom pripojíš tie disky a to takto,gedit /etc/fstab
alebomousepad /etc/fstab
(podľa toho aký editor máš nainštalovaný) a napíš tam do ďalšieho riadku toto:/dev/sda2 /mnt/ntfs ntfs-3g users,rw 0 0
a ulož to. Daj pozor aby kurzor bol na novom riadku, lebo to môže vyhodnotiť ako chybu.
Daj reštart, a potom sa pozri do priečinku
/mnt/ntfs
malo by to tam byť ak ho nebudeš mať náhodou na ploche. Ak to nepôjde tak si opäť ako root otvor editorom/etc/fstab
asda2
prepíš nasda1
ak to budeš mať ozvi sa a potom pripojíme aj ten druhý disk.PS.: Unicode používaš, lokalizáciu máš sk_SK.UTF-8 čo je slovenčina, univerzálna 8bit kódová stránka.
Inak, asi by som sa rovno opýtal či je nainštalovaný ovládač pre NTFS. Napríklad pomocou testu ručného stručného pripojenia:
Všetko má svoj čas...
peter300@Patapon:~$ /root
bash: /root: is a directory
no a potom som tam zadal ten prikaz mkdir /mnt/ntfs a napisali mi toto"
peter300@Patapon:~$ mkdir /mnt/ntfs
mkdir: nie je možné vytvoriť adresár `/mnt/ntfs': Prístup odmietnutý
WlaSaTy no opravil som to bez dlznoch a medzier a nic,a ano mam externi disk a data D a data C,data C tam je windows to ma netrapi,data D tam mam tie subory,a na tom externom disku (nazov ma externi),tak tam mam toho najviac a tam aj prakticky vsetko pouzivam filni kukam hudba atd..
sudo
čižesudo gedit /etc/fstab
potom so vypýta tvoje užívaťeľské heslo, ktoré mu poskytneš :-) alebo zadášsudo -i
a budeš prihlásený ako root a nebudeš musieť zadávať pred každý taký príkazsudo
Ak si povolil prihlásiť sa ako root, tak zadáš príkaz
su
a vypýta od teba heslo roota ktoré si dúfam pamätáš. To je všetkosudo -i
alebo s príkazomsu
, na konci riadku za menom počítača v konzole budeš mať#
a nie$
Ja len že kým vychytáš všetky muchy ktoré vznikli tou nekompletnou inštaláciou, tak začne tu budú vianoce.
Vianoce snáď nie :-)
..predsa len, nieje to Slackware, Arch s ani Gentoo a čo ja viem aký hardcore ešte existuje.
Zaujímalo by ma kedy tu niekomu prdnú nervy a odkáže ho na špecifcký bod z databázy znalostí ktorý sa týka permanentného pripájania diskov. A navyše mu to aj upraví podľa jeho rozdelenia diskov.
A tak isto ma zaujíma kedy z neho vyjde ďalšia otázka že ako doinštaluje do debianu slovenčinu.
No, čo. Vonku je 30 v tieni.
Mňa skôr zarazilo že namiesto toho čo mu bolo poradené skúsil niečo radšej iné. Aby sa náhodou nesnažil s tým pohnúť. Ako keby dopredu plánoval jeho otázky dozbytočnenia.
Ináč na rady reagoval. Všetko čo po ňom kto chcel dával na Imageshack, a potom každý zmĺkol...
A zrejme aj toto sa stretne s neúspechom, lebo už by to dávno mal, takže asi to ntfs-3g nainštalované nemá, ale to bude na 1.DVD takže s aptitude si to kľudne nahodí...
Ja skôr očakávam otázku ako rozbehať net...
Jediný problém je ak tej otázke chýbajú informácie ktoré pomôžu k riešeniu, vtedy to znižuje pravdepodobnosť že tú otázku vôbec niekto pochopí.
PS.: Takže lokalizácia versus net? No, ja som si až teraz všimol tú oranžovú ikonku vpravo hore čo mu našepkáva nové updaty :-)
Ikonku? Ja čo som videl, tak ikona pripojenia bola všade v stave rozpojenia, alebo, že by som niečo prehliadol? Alebo, že by rozbehal v Debiane net, a nevedel mountnut disky? :-)
Teraz strieľam naslepo. Nieje ten updater nastavený tak, že reaguje na dátum, a po čase upozorní na updaty niečo v zmysle "že bolo by fajn?" alebo nieje to púha signalizácia neúplnej lokalizácie? Ja mám Xfce, net cez PPP, a updaty riešim cez aptitude...takže neviem. Mám na mysli ale, či sa tá ikonka nemôže "objaviť" aj bez konektivity.. Ale teraz naozaj neviem :-)
V každom prípade musím končiť, lebo idem hrať von :-) Tak zatiaľ zdravím, a vďaka za príjemný pokec.. :-)
No, ale uvidíme. Nehajme sa prekvapiť.
nic v zlom, ale na to aby si mal permanentny pristup na win particie, nepotrebujes mat o nich zaznam v fstabe ani vytvarat mount point.
Tuto spinavu robotu uz niekolko rokov dokaze robit hal v spolupraci s prostredim (Gnome, konkretne gvfsd).
Moj box (a urcite kopec inych) je toho dokazom.
fstab
, táto potreba odpadá. Neviem, možno je to niekde ešte pohodlnejšie, ale v Debiane si tie utility buď dotiahne, alebo zapíšefstab
. Myslím ale, že zapísať pár riadkov doetc/fstab
je čistejšia práca.Prosím, nehádajte sa , nie je to potrebné...
Všetci nováčikovia, bez výnimky si musia uvedomiť jednu vysoko materiálnu vec (na Slovensku a inde). Všetky rady a interakcie nás stoja voľný čas, ktorý si vy viete využiť úplne ináč ...
Radšej tú tému opäť otvor. Okrem toho dá sa to riešiť aj tak, že ja mám tiež Azet, takže cez RP by to bolo asi najrýchlejšie.
www.fara.sk/_foss/ucebnice_gnu_linux.pdf
Ok. Tak otvor konzolu, prihlas sa ako root, a zadaj tento príkaz: mkdir /mnt/ntfs tým si vytvoríš priečinok "ntfs" v adresáry /mnt musíš byť ako root, lebo priečinok /mnt je v koreňovom adresáry a do koreňového adresára nemôžeš zapisovať ako bežný užívateľ.
Ak to budeš mať potom zadaj toto mkdir /mnt/fat. Tým si vytvoríš priečinok "fat". Do týchto priečinkov potom pripojíš tie disky a to takto,
gedit /etc/fstab alebo mousepad /etc/fstab (podľa toho aký editor máš nainštalovaný) a napíš tam do ďalšieho riadku toto:
/dev/sda2 /mnt/ntfs ntfs-3g users,rw 0 0
a ulož to. Daj pozor aby kurzor bol na novom riadku, lebo to môže vyhodnotiť ako chybu.
Daj reštart, a potom sa pozri do priečinku /mnt/ntfs malo by to tam byť ak ho nebudeš mať náhodou na ploche. Ak to nepôjde tak si opäť ako root otvor editorom /etc/fstab a sda2 prepíš na sda1 ak to budeš mať ozvi sa a potom pripojíme aj ten druhý disk.
a uz mi vytvorilo tie zlozky NTFS a FAT v mnt,a potom som daval aj dalsie tvoje prikazy ale v tych zlozkach NTFS a fat nic neni,a dal som aj toto /dev/sda2 /mnt/ntfs ntfs-3g users,rw 0 0 do toho fstab.
pls ako dalej?a inac tim ''otvor konzolu'' to si mislel terminal ze,ci ne?
Takže najprv mi prosím ťa odpovedz na tito otázky
Z čoho si ten Debian inštaloval, CD, DVD. či si stiahol a inštaloval len z jedného CD alebo DVD alebo si stiahol všetkých 5 DVD, (či všetkých 30 CD, čomu neverím) a či si ich pri ištalácii dal čítať ako zdroje softvéru. Ďalej, či si v Debiane rozchodil Internet. Potom budem múdrejší :-)