apache pod vlastnymi uzivatelmi ako na webhostingu

Sekcia: Konfigurácia 17.08.2010 | 17:57
Avatar miamia   Používateľ
Zdravicko,

chcel by som poprosit o radu. Mam nainstalovany apache a chcel by som urobit nieco take, aby som mohol mat na mojej ipecke adresy typu www.aaa.sk, bbb.sk, ccc.sk, ktore budu smerovat do vlastnych priecinkov. (toto nastavim v apachy) Otazka je, ako ale apachu poviem, aby pre kazdy priecinok bezal pod vlastnym uzivatelom a teda nie pod userom apache. Viem, ze to tak maju hostingy spravene, aby sa predislo bezpecnostnym rizikam. Ja by som tiez chcel dat kamosom pristup do konkretnych priecinkov cez ftp, aby si mohli nahravat vlastne subory, ale zaroven by sa nikto nemal dostat do inych priecinkov (musi ho to pustit len do vlastnych a tiez ich php skripty nemozu pracovat so subormi z inych priecinkov).

Vdaka za rady
    • Re: apache pod vlastnymi uzivatelmi ako na webhostingu 17.08.2010 | 18:39
      Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
      adduser kamosovemeno
      Vhost nasmerujes pre danu domenu do jeho $HOME adresara ...
      • Re: apache pod vlastnymi uzivatelmi ako na webhostingu 17.08.2010 | 19:24
        Avatar miamia   Používateľ
        a toto mi zaruci, ze apache bude bezat pod jeho userom?
        v podstate by som chcel osetrit, aby kazdy user a jeho skripty mohli pracovat so subormi a priecinkami pod jeho domenou (teda v jej priecinku). Rad by som predisiel tomu, aby ked bude skompromitovany skript na niektorej domene, tak aby sa nemohol dostat k suborom inej domeny. dakujem pekne
        • Re: apache pod vlastnymi uzivatelmi ako na webhostingu 17.08.2010 | 20:50
          Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
          uhm, ak sa nemylim tak hej (prepac, som myslienkami inde), nakolko vytvorenim usera vytvoris aj groupu, do ktorej spada iba on.