ziadost o radu na specificke rozdelenie disku
Momentalne mam nainstalovane Ubuntu 10.04 a WinXP. Chcem spravit reinstal Ubuntu a asi zmenu na OpenSUSE ale zistil som, ze moje povodne rozdelenie disku nie je az take dobre ako som si myslel. Momentalne mam Ubuntu takto: Swap, / a /home. Chcel som zväcsit /home cez GParted ale nedovoluje mi to (mam si 80GB nealokovaneho miesta na disku), lebo ho musim najprv odpojit az potom menit velkost, ale odpojit nejde (asi preto ze mi tam bezi system). Som linuxovy zaciatocnik a preto sa chcem poradit, ako rozdelit disk na particie tak, aby som v buducnosti mohol:
- v pripade nutneho reinstalu systemu sa mi nevymazali udaje (asi tak ako vo Win ze system na "male" C: a udaje na "velke" D:)
- hudba, filmy, fotky a pod. by som chcel mat na takej particii (najlesie /home ale to asi nepojde), ktora sa v buducnosti moze menit (zväcsovat/zmnesovat na ukor Win particii)
- da sa rôznymi particiami "osekat" systemova particia natolko, ze by mi na PC po reinstale ostali vsetky programy a pod?
viem ze existuju rozne /, /home, /etc, /??? ale netusim na co sluzia :)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
mne osobne sa taktiez oplatilo urobit maly disk pre windows, maly disk pre linux, velmi maly alebo ziadny swap a velky disk na data
Chcel som to vyriesit takou prirodzenou formou, ze pri instalacii systemu pripamo urcit nejaky /odiel ktory by nebol viazany na beh systemu (tada sa da dodatocne menit jeho velkost) ale zaroven bude "regulerny" a nabiehat priamo po zapnuti tak ako /home
nastudovat pripajanie particii a hlavne naco nam sluzi fstab ;-)
Myslim ze napriklad pridanim takehoto riadku:
/dev/sda3 /media/sda3 ext3 defaults 0 2
V uvedenom priklade je ale potrebne vytvorit folder pre pripajanie disku - napr. /media/sda3 a samozrejme je potrebne pouzit Tvoju spravnu particiu disku namiesto /dev/sda3. Ak na tej novej particii nepouzijes ext3, tak tam je treba uviest filesystem, ktory si pre tuto particiu nastavil (niektore filesystemy maju specificke oznacenia). Viac info napriklad tu: https://help.ubuntu.com/community/Fstab
Inak trochu nerozumiem, ze si vytvoril particiu a nemohol si do nej zapisovat. Aky filesystem si na tej particii pouzil?
GParted -> pravym -> vytvorit particiu -> Logicka (ine som nemohol) pred aj za 1MB volnej pamete, zaokruhlit na cylindre, menovka: DATA, Ext4 -> ulozit
vytvori sa, ale ked ju otvorim, je tam len zlozka "Lost+Found" a ked ku nej daco prekopirujem, vypise chybu:
Chyba pri kopírovaní "17604.jpeg".
Nastala chyba pri kopírovaní súboru do /media/Data.
+ zobrazit detaily
Chyba pri otváraní súboru '/media/Data/17604.jpeg':
Permission denied
Skusal si tiez upravit aj ten fstab, ako som pisal v predoslom prispevku?
No a stalo sa toto:
Nabootoval som LiveCD, zapol som GParted. Mal som vytvorenu tu particiu, do ktorej neslo zapisovat (iba ako root) Tak som v GParted navolil:
1, zmazat tu particiu
2, zväcsit "/home" na maximum (vtedy sa nachadzal na mieste kde mam teraz nealokovanu pamät)
Pracoval a pracoval az dopracoval a nakoniec to skoncilo takto: GParted SCREEN
na konci mi vypisal chybovu hlasku, ze preco to /home nezväcsil, ale to uz nemam lebo som to zabudol hodit na nieco, kde to ostane. (zabudol som ze som na LiveCD :( ) Bola to chybova hlaska ze nemohol nieco urobit s blokom XYZ
Ta chyba ma dost vylakala, kedze sa jednalo o particie a pod a ja som nemal zalohovane dolezite udaje (ano som hlupak...)
teraz do toho moc nechcem rypat aby sa nestalo, ze naozaj pridem o udaje a cakam na externy HDD od kamosa, ale to neviem kedy presne bude.