ziadost o radu na specificke rozdelenie disku

Sekcia: Aplikácie & Desktop 06.09.2010 | 00:43
Suli   Návštevník
Ahojte.
Momentalne mam nainstalovane Ubuntu 10.04 a WinXP. Chcem spravit reinstal Ubuntu a asi zmenu na OpenSUSE ale zistil som, ze moje povodne rozdelenie disku nie je az take dobre ako som si myslel. Momentalne mam Ubuntu takto: Swap, / a /home. Chcel som zväcsit /home cez GParted ale nedovoluje mi to (mam si 80GB nealokovaneho miesta na disku), lebo ho musim najprv odpojit az potom menit velkost, ale odpojit nejde (asi preto ze mi tam bezi system). Som linuxovy zaciatocnik a preto sa chcem poradit, ako rozdelit disk na particie tak, aby som v buducnosti mohol:

- v pripade nutneho reinstalu systemu sa mi nevymazali udaje (asi tak ako vo Win ze system na "male" C: a udaje na "velke" D:)
- hudba, filmy, fotky a pod. by som chcel mat na takej particii (najlesie /home ale to asi nepojde), ktora sa v buducnosti moze menit (zväcsovat/zmnesovat na ukor Win particii)
- da sa rôznymi particiami "osekat" systemova particia natolko, ze by mi na PC po reinstale ostali vsetky programy a pod?

viem ze existuju rozne /, /home, /etc, /??? ale netusim na co sluzia :)
    • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 00:45
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      zmeny je najlepsie robit cez livecd niektorej distribucie

      mne osobne sa taktiez oplatilo urobit maly disk pre windows, maly disk pre linux, velmi maly alebo ziadny swap a velky disk na data
      • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 00:59
        Suli   Návštevník
        hej, chapem... ale som to skusal s tymi mojimi terajsimi volnymi 80GB a ked som si v GParted klikol ze vytvorit particiu, vytvorila sa ale nemohol som do nej zapisovat. Viem ze sa to cet terminal da sptavit, pozeral som na fore je navod ;) ale v podstate mi to moc nepomoze, lebo ak by som tahal napr film cez torrent a dal by som ho ukladat na tu novovytvorenu particiu, vsetko by bolo ok, kym by som nevypol PC. Po zapnuti musim tu particiu "rucne" naklikat pripojit, aby mohlo pokracovat stahovanie. A to je neprijemne, nakolko na take veci zabudam (mam skusenost ze som cez linux musel tahat torrent a ukladat ho na win particiu a bolo to take ... hore dole klikacky a pod)
        Chcel som to vyriesit takou prirodzenou formou, ze pri instalacii systemu pripamo urcit nejaky /odiel ktory by nebol viazany na beh systemu (tada sa da dodatocne menit jeho velkost) ale zaroven bude "regulerny" a nabiehat priamo po zapnuti tak ako /home
        • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 01:28
          devnull   Návštevník
          Domaca uloha:
          nastudovat pripajanie particii a hlavne naco nam sluzi fstab ;-)
        • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 01:48
          Stevo   Návštevník
          Myslim ze v Ubuntu 10.04 sa particia pripoji len jedinym kliknutim cez ponuku "Miesta" alebo v paneli "Pripojenie diskov", ci pripadne jednym kliknutim v prehliadaci suborov. Ak Ti to nevyhovuje, automaticke pripojenie particie (bez akehokolvek potrebneho kliknutia) sa da nastavit v /etc/fstab
          Myslim ze napriklad pridanim takehoto riadku:
          /dev/sda3 /media/sda3 ext3 defaults 0 2

          V uvedenom priklade je ale potrebne vytvorit folder pre pripajanie disku - napr. /media/sda3 a samozrejme je potrebne pouzit Tvoju spravnu particiu disku namiesto /dev/sda3. Ak na tej novej particii nepouzijes ext3, tak tam je treba uviest filesystem, ktory si pre tuto particiu nastavil (niektore filesystemy maju specificke oznacenia). Viac info napriklad tu: https://help.ubuntu.com/community/Fstab

          Inak trochu nerozumiem, ze si vytvoril particiu a nemohol si do nej zapisovat. Aky filesystem si na tej particii pouzil?
          • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 16:14
            Suli   Návštevník
            Pustil som sa do toho takto:
            GParted -> pravym -> vytvorit particiu -> Logicka (ine som nemohol) pred aj za 1MB volnej pamete, zaokruhlit na cylindre, menovka: DATA, Ext4 -> ulozit

            vytvori sa, ale ked ju otvorim, je tam len zlozka "Lost+Found" a ked ku nej daco prekopirujem, vypise chybu:

            Chyba pri kopírovaní "17604.jpeg".
            Nastala chyba pri kopírovaní súboru do /media/Data.

            + zobrazit detaily
            Chyba pri otváraní súboru '/media/Data/17604.jpeg':
            Permission denied
            • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 06.09.2010 | 20:04
              Stevo   Návštevník
              To vyzera, ako keby bol ten disk pripojeny pod uzivatelom "root" - napriklad priamo cez GParted. Skusal si ten disk pripojit ako obycajny user cez menu "Miesta" alebo cez prehliadac suborov (Nautilus)? Skus ho takto pripojit, vytvorit tam ako bezny user folder a donho nieco skopirovat.

              Skusal si tiez upravit aj ten fstab, ako som pisal v predoslom prispevku?
              • Re: ziadost o radu na specificke rozdelenie disku 08.09.2010 | 19:54
                Avatar suli   Používateľ
                Nie. Este som to neskusal, lebo som to siel skusit tak, ako mi poradil Stanislav Hoferek cez liveCD.
                No a stalo sa toto:
                Nabootoval som LiveCD, zapol som GParted. Mal som vytvorenu tu particiu, do ktorej neslo zapisovat (iba ako root) Tak som v GParted navolil:
                1, zmazat tu particiu
                2, zväcsit "/home" na maximum (vtedy sa nachadzal na mieste kde mam teraz nealokovanu pamät)

                Pracoval a pracoval az dopracoval a nakoniec to skoncilo takto: GParted SCREEN
                na konci mi vypisal chybovu hlasku, ze preco to /home nezväcsil, ale to uz nemam lebo som to zabudol hodit na nieco, kde to ostane. (zabudol som ze som na LiveCD :( ) Bola to chybova hlaska ze nemohol nieco urobit s blokom XYZ

                Ta chyba ma dost vylakala, kedze sa jednalo o particie a pod a ja som nemal zalohovane dolezite udaje (ano som hlupak...)

                teraz do toho moc nechcem rypat aby sa nestalo, ze naozaj pridem o udaje a cakam na externy HDD od kamosa, ale to neviem kedy presne bude.