openSuse x Ubuntu ?

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.10.2010 | 18:12
Avatar Peter To sa pýtam vás  Používateľ
Ćaute, chcel by som sa spýtať, čo by ste mi poradili na zaiatok ?
V profile síce mám uvedené buntu, ale skoro vôbec som ho nepoužíval, takže je mi úplne jedno s čím začnem.. Idem úplne od základov. Na škole ešte aj preberáme na predmte Operačné Systémy linux, respektíve jeho bash, takže by som niečo potreboval..
Kompík : Pentium D 3ghz, 512ram, grafika od intelu asi 64mb, 160GB sata..

Berte to tak, že nemám skúsenosti s linuxom vôbec, a to že som chvílu používal buntu je úplne vedlajšie..
Nezakladám si na nejakom manažéri aplikácí, aj keď nie je na škodu..

Časom by som chcel ale vedieť inštalovať zo zdrojákov, respektíve kompilovať programy..
    • Re: openSuse x Ubuntu ? 28.10.2010 | 20:50
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Podľa mňa by si sa mal najprv naučiť s niečim jednoduchým, je na tebe, čo ťa osloví viac. Jednoducho je potrebné vyskúšať. Obe sú vhodné na začiatok - možno nejaký polrok / rok, podľa toho, ako sa tomu budeš venovať. Tam ide o to aby si zistil ako systém funguje, čo sú repozitáre, atď... Keď budeš chcieť kompilovať programy, môžeš to robiť aj v ubuntu - v podstate ti nič nebráni... Môžeš to robiť hocikde, ale no neviem, v dnešnej dobe je potrebné kompilovať programy iba pri veľmi špecifických distribúciach alebo pri veľmi špecifických programoch. Všetko nájdeš v balíčkoch, v repozitároch... Otvor si obe stránky, opensuse aj ubuntu, a jednoducho si niečo vyber, čo ťa viac osloví.. Kúp si jedno DVD-RW a vyskúšaj toho viac, teda, ak nemáš obmedzený net.. Jednoducho vyskúšaj ubuntu, opensuse, fedoru, mandrivu, čo ti viac sadne.. Ku tej grafike.. Vol niečo jednoduchšie, nevyberaj si distribúcie s KDE4, ale radšej s GNOME alebo XFCE4, tie sú menej náročné ( aj čo sa týka ram )
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 28.10.2010 | 21:52
        remusator   Návštevník
        Takže Ubuntu to asi vyhráva, nie ?
        Lebo pokial viem, tak suse má defaultne KDE... A nechcem sa zapodievať nejak moc zmenou grafického prostredia...

        A literatúru by si mi vedel nejakú odporučiť k tomu ? Alebo len po tutoríáloch a tak.. Lebo police obchodov sú plné najrôznejších príručiek linuxu pre začiatočníkov, avšak kto sa v tom má vyznať..
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 28.10.2010 | 22:36
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Záleží od toho, čo chceš vedieť.. Keď sa chceš vyznať v konkrétnej distribúcii, kúp si konkrétnu knihu ku konkrétnej distribúcii ( ale pozor na aktuálnosť ! všetky kníhkupectvá majú tendenciu predávať knihy, ktoré nepredali a sú už dávno neaktuálne - nájdeš tak aj 5 rokov starú už naozaj neaktuálnu knihu.. )..

          Čo sa týka opensuse, ono je dostupné v troch verziách. na http://software.opensuse.org/113/en si môžeš stiahnuť DVD , obsiahly inštalátor, pri inštalácii si vyberieš či chceš KDE / GNOME / niečo iné.. , alebo si možeš stiahnuť GNOME CD alebo KDE CD..

          A ešte k tým knihám. Ja som si na začiatku kúpil Linux príručka českého užívatele a Linux - kapesní pruvodce administrátora.

          Ale to záleží na tom, čo chceš vedieť..

          Pokial chceš vedieť, ako systém pracuje, tak: http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/linux-dokumentacni-projekt-4-aktualizovane-vydani/

          Keď chceš získať jemné znalosti a úvod, tak: http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/linux-kapesni-prehled/ alebo http://www.sirion.sk/kniha/linux-kapesni-pruvodce-administratora-martin-kysela-37740.html
          Je naozaj na tebe, neviem, do akej miery hodláš poznať systém.. A čo vlastne očakávaš od tej knihy. Konkretizuj to a pomôžem Ti s výberom
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 13:11
          Lotar   Návštevník
          No ja by som ti na zaciatok odporucil na ten hardver co mas Ubuntu alebo LinuxMint s gnome. Xubuntu nedaj lebo napriek tomu ze xfce by malo byt lahsie prostredie, zerie o 20-30MB ram viac ako ubuntu s gnome.

          A co sa tyka informacii tak na http://wiki.ubuntu.cz najdes vsetko co pre zaciatok potrebujes. Kniha je sice tiez dobra vec ale ked potrebujes nieco konkretne robit tak je lepsie to citat na webstranke a hned to skusat na systeme.
          • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 13:21
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Ále aj kniha je dobrá. Ale knihu špecificky o distribúcii by som si nekupoval, pretože za pol roka alebo skôr bude neaktuálna.. Ale takú, kde je úvod do systémov, ako linuxy pracujú, ako vytvoriť užívateľa, ako pracovať s príkazmi ako je "ls", "mkdir", "cd", "cat"... To sa zíde stále. Tie knižky ma naučili veľa, požičial som ich trom spolužiakom a aj tých naučili veľa..
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 14:34
              Lotar   Návštevník
              Je pravda ze kniha zo vseobecnymi informaciami pride vhod ked niekto sa chce naucit zaklady o fungovani linuxu. Ale tam nenajde urcite specificke postupy, ktore bude potrebovat na riesenie danej situacie v danej distribucie.
              Zase specificku knihu na konkretnu distribuciu (spolu s DVD instalackou a softom) sa oplati kupovat vtedy ak dana osoba ma slabe alebo ziadne pripojenie na internet.Takze ak chce kupit knihu tak riesenim je kupit si jednu dobru vseobecnu a jednu na danu konkretnu distribuciu, ktoru chce pouzivat.

    • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 14:52
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      existuje velke mnozstvo najroznejsich linuxovych distribucii, no radost si vyberat. mozes pozriet napriklad distrowatch.com, kde sa da aj vyhladavat:
      http://distrowatch.com/search.php
      pokial ide o opensuse, tak myslim, ze by to nebolo velmi stastne riesenie. opensuse je mimoriadne narocne na hardver pocitaca. samozrejme ze kazdy ti odporuci nieco ine, ja napriklad pouzivam a odporucam tieto: http://greenielinux.wordpress.com/2010/10/14/univerzalne-riesenie-ziadne-take/
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 15:16
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Prestaň tu tak periodicky propagovať svoj blog lebo bude zle.. Nie sme reklamná agentúra, keď si chcel pomáhať širokej verejnosti, mal si ten článok / články uverejniť na portáloch, ktoré majú väčšiu návštevnosť - ako napr. tvoj obľúbený linuxon.sk . Keď si si vybral, že budeš radšej písať na samostatnú svoju stránku a masírovať si tým ego, tak čakaj, kým si tvojú stránku ľudia nájdu sami.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 15:27
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          ok v pohode. ak to niekomu vadi tak nebudem samozrejme, len som tam spisal svoje nazory. a bud taky mily a nestrapnuj sa zase s dakym egom. ja tu len komunikujem so zaciatocnikom.
          • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 15:33
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            :D
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
            • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 15:38
              Avatar omdzor #!  Používateľ
              lol
              #! /usr/bin/env python
    • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 16:33
      Avatar Peter To sa pýtam vás  Používateľ
      Presne tak..
      Potreboval by som niečo všeobecné, určite nie pre danú distribúciu..
      Jednak distro môžem hockedy zmeniť a bude mi to nanič, jednak v novej verzi vylpšia napríklad control panel a už bude neaktuálne.. To je najlepšie hladať konkrétny prípad na nete.
      Takže niečo uni..

      Presne ako si písal.. Zaujímalo by ma ako funguje systém, správa užívateľov, práva k složkám a súborom atď atď.. Ja som totiž windowsák (zatiaľ) a preto užívatelov a práva len odklikávam, no zaujímalo by ma to na tej nižšej úrovni... (aj keď linux používa iný systém súborov..) O tých by som sa chcel tiež čo-to naučiť, lebo som z toho jeleň..
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 16:43
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        http://www.root.cz/knihy/ Administrace systému -> Učebnice ABCLinuxu .. Vytlačiť, za necelé 2 € dať do hrebeňovej väzby a máš :) Alebo niečo iné.. Sú voľne dostupné, tlač nestojí veľa a niektoré sú po česky.
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 16:45
        Avatar borg Fedora  Administrátor
        pohladaj knihu LDP > linux dokumentacny projekt. je aj free verzia v cestine.
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 16:59
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Práve na spomínanom linku je, ale nechcel som mu tlačiť hneď na začiatok 800 stranový dokument. To nie je kniha, to je dokument :) Na začiatok by ho to zmiatlo. ABCLinuxu ktorá je tam zverejnená sa mi páči. Ale samozrejme, môže sa pozrieť aj na LDP, je tam 4. aktualizované vydanie
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 17:13
            Avatar borg Fedora  Administrátor
            to neva ze to ma 800 stran, je tam pravdepodobne popisane vsetko co bude potrebovat, vsak to nemusi citat cele.
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 02.11.2010 | 07:42
          remusator   Návštevník
          Ahoj, presne túto knihu, LDP_4 českú lokalizáciu sme dostali aj v škole ako pdfko..
          Myslel som, že problém nastal u nás, avšak stiahol som z root.cz a zase..
          Tam akoy chýbajú obrázky alebo niečo, mám pocit - pozri si stranu 10 dole, kde vysvetľujú úplné začiatky, je tam popis nejakej funkcie / príkazu alebo klávesovej skratky, avšak nikde tam nie je nakreslený ten znak/reťazec znakov..
          Nevie niekto, čo s tým? Robí to aj vám ?
          • Re: openSuse x Ubuntu ? 02.11.2010 | 11:16
            Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
            Ano, mas pravdu. Je to tam nejake divne. Na tej strane 10 dole/11 hore ma byt tabulka, nie je tam nic... Skus pohladat LDP 3
            There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
    • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 20:34
      remusator   Návštevník
      Chalani, chcel by som sa este spytat..
      Vo windowse je u mna zvykom nieco typu ze 1 disk fyzicky na system a programy a 2 disk pre data...
      Ako si ho mam mountnut v ubuntu ? Alebo staci ked je tam a budem pouzivat /dev/sdb ??
      Rozmyslal som este ze /home bude 1 particia na disku 2, na disku 1 bude /swap a /
      Co vy na to ? Robi sa to tak ?
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 20:36
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        kazdy ma nejako inak. ja napriklad mam rad velmi jednoduchy system.

        1 particia pre / (system, programy, moje home)
        1 particia pre swap
        1 particia na hudbu/filmy a spol ako /media/data
      • Re: openSuse x Ubuntu ? 29.10.2010 | 21:35
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Ja si do /home ukladám iba používateľské nastavenia, nejaké tie wallpapery, a tak. Na ploche nemám uložené nič... Inak si stale vytváram minimálne tieto partície:

        /
        /home
        swap
        /data

        / - systém
        /home - používateľské nastavenia
        swap - swapovací oddiel
        /data - všetko ostatné.. filmy, muzika, obrázky, robota, veci do školy...

        Niekedy som si zvykol robiť aj /private a /backup , ale po čase som zistil že to nemá až taký význam, tak som tie partície zmazal..
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 30.10.2010 | 19:17
          Avatar Peter To sa pýtam vás  Používateľ
          Diky :)
          Nechal som to nakoniec na 1 parttící, resp. 2och, lebo som dal väčší HDD.. Myslel som že dám 2x40 ale dal som 160 nakoniec...
          Ale mal by som 3 také rýchle otázky :
          1, Dá sa nejako vypnúť recycler na USB klúčoch ? Nepáči sa mi, že aj na externom hdd keď dačo zmažem, tak sa vytvorí folder recycle a tam sa presunie..
          2, Poznáte nejaký bittorentový klient ? Ale nie transmission, ktorý už v ubuntu je. Ide totiž o to, mám pocit, že epodporuje privátne trackery.
          3, Ako zmeniť defaultné rozloženie kláves ? Pirdal som si anglickú a slovensku qwerty, avšak vždy mám defaultne slovenskú.. Skúšal som aj anglickú dať vyššie pomocou tlačítka MOVE UP ale furt je slovensk predvolená..
          • Re: openSuseNo podla mojho nazoru je vyhodnejsie x Ubuntu ? 30.10.2010 | 22:24
            Lotar   Návštevník
            No podla mojho nazoru je vyhodnejsie, ked si zaciatocnik v linuxe nechat si na kompe aj windows. Cize das dualboot linux a win. Ak mas samozrejme aj iny pocitac s win a toto mas na skusanie tak je to samozrejme ine.
            Ja mam podobne rozdeleny disk ako Stano. cca 10GB particia ext4-linux, 1GB swap, 10GB ntfs-pre windows a zostatok cca 55GB ntfs pre data. Ale ja mam len 80GB celkovo. Takze ty si mozes pre system nechat vacsiu. Keby som mal 2GB ram tak by som swap vobec nevytvaral ale mam len 512MB ako ty takze ten swap treba.
            1. Recycler sa da vypnut v nautile, neviem teraz presne ako treba si to poklikat v nastaveniach. Ale ja mazem subory cez TuxCommander (alebo gnome commander alebo iny 2 panel commander) - klavesou F8 ti vymaze okamzite a bez pouzitia kosa aj z usb aj z ntfs particii.
            2. Ak pouzivas Gnome tak podla mojho nazoru najlepsi torrent klient je v sucastnosti Deluge. Pouzivam ho uz 3 roky a zatial som nemal ziadny vaccsi problem. Zerie malo ramu a ma siroke moznosti nastavenia. Celkom sa podoba na utorrent. Ak si zvyknuty na utorrent tak dobra sprava je ze uz ho portuju aj na linux. Zatial sa da stiahnut len skusobna verzia zo stranky projektu. Ja si pockam az bude prva stabilna az potom vyskusam.
            3. To ti neviem povedat anglicke rozlozenie pouzivam len obcas takze mne vyhovuje default. Ale skus vymazat uplne slovensku. Vtedy by ti mal nastavit defaultne tu jedinu a potom pridat naspat sk.
        • Re: openSuse x Ubuntu ? 30.10.2010 | 19:23
          Avatar Peter To sa pýtam vás  Používateľ
          A ešte jedna otázočka, ale tá je už asi z iného súdka..
          Keď mám 1 internetovú prípojku, avšak s neverejnou IP adresou.. a druhú s verejnou..
          Viem sa nejakým spôsobom dostať na tú neverejnú ?
          Ide o to, že by som si chcel nechať doma bežať mašinku s linuxom a vedieť sa tam napojiť odhockadiaľ na svete...

          Jednoducho to asi nepôjde, ale nejaké tunelovanie alebo tak ?
    • Re: openSuse x Ubuntu ? 31.10.2010 | 00:23
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      http://beginlinux.com/blog/
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."