VoIP

Sekcia: Ostatné 14.12.2010 | 01:52
Avatar drak_dragon   Používateľ
Ahoj,
chcel by som trosku obmedzit vyuzivanie sluzieb nasich GSM operatorov (hlavne kvoli celkom vysokym cenam volani) a zacal som sa obzerat po nejakej alternative. Zaujal ma VoIP, lenze kedze nemam absolutne ziadne skusenosti v tejto oblasti, rad by som oslovil ludi, ktori maju v tomto smere aspon nejake.
Naroky nemam velke, chcem skratka uskutocnovat hlasove hovory zadarmo (uplne postacuje PC-PC), najlepsie sifrovane (mozno to pre moje potreby nie je nutne, ale som trosku paranoik - pre lepsi pocit). Sluzby ako videohovor, konferencia, posielanie textovych sprav ci volanie na telefon v sieti GSM ma nezaujimaju - pravdepodobne by som ich aj tak nikdy nevyuzil.
Aky protokol by ste mi teda doporucili? A akeho providera tychto sluzieb pouzivate/odporucate?
Dalsi problem - je mozne prakticky vyuzit tuto sluzbu, aj ked by bola pouzita na datovo obmedzenom a nevelmi rychlom internetovom pripojeni? Toto je zrejme zavisle od pouziteho kodeku. Aka minimalna rychlost pripojenia sa vyzaduje, aby bolo mozne efektivne vyuzivat VoIP? A kolko to "zozerie" MB? Tym myslim, kolko dat moze byt priemerne prenesenych za, povedzme, hodinu hovoru pri pouziti co mozno "najsetrnejsieho" kodeku?
A este jedna otazocka - aky pouzivate SW pre VoIP?
Vopred dakujem za Vase odpovede.
    • Re: VoIP 14.12.2010 | 11:46
      Avatar samox86 arch, debian  Administrátor
      skus asterisk (java) alebo kamailio (treba mam verejnu IP alebo proxy na routeri)
      lnx.sk - virtualne servery; Lnx@Lnx.sk
    • Re: VoIP 14.12.2010 | 13:45
      WlaSaTy   Návštevník
      Závisí aj od toho, či chceš vlastnú ústredňu, alebo chceš len nahradiť closed source skype nejakým normálnym VoIP programom.
      • Re: VoIP 14.12.2010 | 16:37
        Avatar drak_dragon   Používateľ
        Praveze ustrednu nechcem, uplne by postacila nejaka ta nahrada. Preto ani neuvazujem nad vyssie zmienenymi rieseniami.
        Pozeral som sa na Ekigu (jedine, co poznam po mene (okrem Skype), pretoze kedysi bola sucastou Ubuntu). Ekiga je vlastne program, ale zaroven existuje aj ekiga.net, co je free provider VoIP sluzieb. Takychto free providerov je ale kopec, tazko sa rozhodnut pre jedneho, podobna situacia je aj s protokolmi (tam ma ale najviac zaujal SIP).
        Teda hlavna vec, ktora ma zaujima je otazka providera. Potreboval by som nejakeho spolahliveho a pracujuceho s otvorenymi technologiami, samozrejme (ci uz podporujucceho SIP alebo nejaky iny protokol).
        • Re: VoIP 14.12.2010 | 20:42
          WlaSaTy   Návštevník
          Podmienka "spoľahlivý poskytovateľ" je neguje podmienku "zdarma". Myslím že si chcel položiť otázku inak:

          Som z okresu AB a mám poskytovateľa CD. Pripojenie mám cez kábel/wifi/mobil. Ktorý poskytovateľ VOIP/SIP je pre mňa vhodný a s akým programom si najlepšie u nás môže rozumieť? Ping na napríklad google.com mám rádovo EF milisekúnd. Do budúcna (ne)rátam s volaniami na pevnú linku, do zahraničia či na mobily.

          Na takú otázku sa dá skôr odpovedať ak nájdeš suseda z rovnakéhookresu. Inak môžem len odporučiť pohľadať v správcovi balíkov VoIPalebo SIP a vyskúšať nejaký SIP server. Hoci aj cez ich službu ECHO kde sa dozvieš ako to môže sekať na tvojej linke ak voláš cez polku sveta. A navyše je dosť možné, že tvoj poskytovateľ internetu už takú službu dávno poskytuje. Vrámci internetu, dokonca zdarma.
          • Re: VoIP 17.12.2010 | 00:48
            Avatar drak_dragon   Používateľ
            Aha, no to som netusil, ze to zavisi od tolkych veci.
            Tu vsak vyvstava problem. Ja sice doma mam rychle a celkom stabilne pripojenie, s ktorym by IMO nebol problem (optika od Orangu), ale planoval som tieto volania pouzivat aj pri bezdrotovom pripojeni (tiez od Orangu), kde bude asi vacsi problem - jednak je variabilny signal v zavislosti od toho, kde sa clovek nachadza (a nielen od toho) a teraz momentalne nemam to pripojenie dostupne - nemozem teda zistit ping a podobne veci. Najlepsie by bolo asi fakt realne skusit nejaky ten server a uvidim co s tym.
            S tym, ze ak je nieco zdarma, nie je to spolahlive, si dovolim nesuhlasit. Google poskytuje mailovu schranku takisto zadarmo a funguje spolahlivo (aspon z pohladu bezneho cloviecika, nemajuceho prehnane naroky). Samozrejme, ze necakam extra spolahlivu sluzbu. Mal som na mysli iba nieco, co nie je permanentne vytazene a server takisto funguje, ked ho clovek potrebuje (skratka ziadne rozsiahle a caste vypadky).
            Ci Orange poskytuje takuto sluzbu, to neviem. Ale bol by som radsej, keby to slo skor mimo neho (pripojenie od Orangu tu nebude vzdy, pride iny operator a potom to bude treba znovu riesit).
            • Re: VoIP 17.12.2010 | 01:02
              WlaSaTy   Návštevník
              Spoľahlivá služba inklinuje k 100% dostupnosti. Služba zdarma, s ktorou sme spokojní funguje obvykle vtedy keď to očakávame.

              Inak, s tým poskytovateľom. Ty očakávaš že budeš mať za 3, 5 alebo 10 rokov rovnaké telefónne číslo? Tak v tom prípade budeš asi chcieť zainvestovať do spoľahlivej sluźby. Ale, nemyslím si, že to za chvíľu nebude orange. On tu bol už vtedy, keď si nemal mobil.

              PS.: VoIP cez GPRS alebo EDGE? Počul som už o ľuďoch ktorým to vyhovovalo. Ale, radšej to posúď sám.
              • Re: VoIP 17.12.2010 | 02:06
                Avatar drak_dragon   Používateľ
                No, mobilny internet je uz kusok dalej, ako len EDGE, ci GPRS. Uznavam, ze nie vsade, ale nie je to take zle. Ty mas nejake skusenosti s prevadzkou VoIP cez taketo pripojenie?
                K tomu Orangu, trosku sme sa nepochopili - nemyslel som to tak, ze tu Orange nebude, ze prestane existovat. Skor som mal na mysli, ze uz mozno ja nebudem vyuzivat jeho sluzieb.
                • Re: VoIP 17.12.2010 | 13:34
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Kam sa dostali mobilné sieťe s dátovými prenosmi ma až toľko netrápi. Teda, trápilo by ma keby bolo možné mať rozumnú cenu za dáta na SIMke ktorá je primárne určená na hlasové služby. Ale oni Ti pchajú druhú SIMku aby si ju vopchal do nejakej voloviny a nemohol ju používať priamo v telefóne.

                  A inak, keď rozviažeš zmluvu s Orange, tak máš na výber. Jednoducho pošleš poštu alebo SMSku s novým kontaktom a bude vybavené. Ajtak je VoIP len na bezduché kvákanie po večeroch keď sa človek nudí.
                  • Re: VoIP 24.12.2010 | 16:27
                    Avatar drak_dragon   Používateľ
                    No to, ze pouzivas druhu SIMku v modeme moze priniest aj vyhodu, pretoze nie kazdy pouziva rovnakeho providera pre mobilne volanie a zaroven aj pre mobilne pripojenie na internet. Trebars operator A ponuka vyhodne ceny pre volania a vyhovuje aj v ostatnych parametroch, ktore mozu byt plne subjektivne. Co sa vsak tyka mobilneho internetu, bud takuto sluzbu neponuka alebo ju ponuka s neprijatelnymi obmedzeniami (ci uz obmedzenia tykajuce sa rychlosti, objemu prenesenych dat alebo obmedzenia pokrytim signalu), cize clovek sa radsej poobzera po niecom inom. Dalsia vec, je mozne pouzivat telefon ako modem a zaroven ho mat pristupny pre hlasove volania? (v tomto sa vobec nevyznam, preto sa pytam). Lebo ak nie, takisto je vyhodne mat dve SIMky a druhe zariadenie pre pripojenie.
                    Co sa tyka ceny, to je tak. Ceny mobilneho internetu su vysoke. Ale su ludia, ktory ho skratka potrebuju a musia niekedy prijat vyssiu cenu, pretoze co sa tyka kadejakych (subjektivnych) parametrov, mozu nastat situacie, kde je clovek odkazany iba na jedneho konkretneho operatora a nema velmi na vyber.
                    To, ci je VoIP iba na bezduche kvakanie, je otazne a subjektivne. IMHO je to v niektorych pripadoch slusna nahrada za pevnu linku. Skratka, ked je clovek doma, je zbytocne vyuzivat mobilnu siet a takisto je zbytocne platit si pevnu linku, ked existuje celkom slusna nahrada vo forme VoIP.
                    • Re: VoIP 24.12.2010 | 17:53
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Pre a proti viacerym SIM a doplnkovym poplatkom za kartu a zariadenie si zvazi kazdy sam. Zvlast ked uzz pred rokmi rokucimi bolo mozne telefonovat mobilom popritom ako bol ten isty mobil aj s tou kartou pouzity jak modem pre pocitac. Stacilo mat len normalny telefon a nie nieco comu operator v akcii zablokoval polovicu funkcionality

                      A inak, aj pevna linka je urcena na bezduche kvaakanie. Tak aako aj ina telefonia ktora poskytuje flat v urciitej dobe.
    • Re: VoIP 14.12.2010 | 16:00
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Tak ja som si kvôli linuxovej súťaži nainštaloval Twinkle a k plnej spokojnosti, len vzhľad nieje "in", to potom skôr Ekigu. Čo sa týka množstva dát tak to je dosť veľké, vďaka tomu že pre kvalitu hovoru sa snaží získať čo najväčšie pásmo, nikdy som to neriešil, pretože kvalita hovoru je na 1. mieste. Pokiaľ chceš ale len komunikovať PC <-> PC na to je viac možností. Najčastejšie používam Jabber protokol a klient Gajim, Dajú sa uskutočniť aj video hovory, prípadne textová komunikácia a prenos súborov, Empathy dokonca umužňuje zdielanie plochy. Pokiaľ by si chcel obmedziť dátový tok a pri tom mať slušnú kvalitu zvuku, tak sa pozri na Mumble, to je určené skôr pre hráčov online hier, ale má asi najmenšiu záťaž na dátový tok. Všetky tu spomínané softvéry vedia šifrovanie.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: VoIP 14.12.2010 | 16:47
        Avatar drak_dragon   Používateľ
        Co sa tyka podpory hlasoveho volania v ramci protokolu Jabber, je to zavisle aj od jednotlivych serverov alebo je to standardne? Pytam sa, lebo vyuzivam sluzbu Gmail a v ramci nej je aj Jabber ucet (znamy skor ako Google Talk). Ak to spravne chapem, mal by byt podporovany teda aj hlasovy hovor v ramci Google Talk, nezavisle na nejakom konkretnom programe?
        K tomu mnozstvu dat, co znamena "dost velke"? Mozem dufat, ze hodina hovoru nepreflaka viac ako 50 MB?
        • Re: VoIP 16.12.2010 | 12:58
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Tak to ver že za intenzívneho volania aj viac :) Úplna zhovadilosť je v tomto Skype, ten žere aj keď netelefonuješ. Pokiaľ ti ide hlavne o vyťaženie linky, tak skús Mumble. Zvuk je kvalitný a splňuje tvoje požiadavky na volanie PC <-> PC.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: VoIP 17.12.2010 | 00:53
            Avatar drak_dragon   Používateľ
            No uvidime. Vyskusam Jabber, nejake to klasicke VoIP a aj nejaky ten "herny" SW a uvidime, co sa z toho vykluje. Ale to vytazenie linky je znacne rozhodujuce, cize mozno to ani nebudem nakoniec realizovat, pretoze precerpany limit na datovo obmedzenom pripojeni by bol mozno nakoniec drahsi ako samotne volanie v GSM sieti.
            • Re: VoIP 17.12.2010 | 16:20
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Tá linka sa dá aj osekať, ale to ten zvuk za moc stáť nebude. Pri dátovo obmedzenom paušále by som VoIP neprevádzkoval, to sa ľahko zakecáš aj na štyri hodiny a prachy su tatam :) Inak obmedzený internet by som nechcel ani za nič. Poznám ľudí čo si ho dali, aby ušetrili a potom zaplakali. Akého máš providera?
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
              • Re: VoIP 17.12.2010 | 16:23
                Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                Už som si všimol Orange, tak tí sú obmedzení vo všetkom nie len dátach :)
                Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
                • Re: VoIP 24.12.2010 | 16:42
                  Avatar drak_dragon   Používateľ
                  To ja viem, ale co sa tyka mobilneho operatora, nie je celkom na vyber. O2 nie je velmi vhodne, koli nizkym rychlostiam. S T-Mobilom nechcem uzatvarat ziadnu zmluvu, mam s nimi nedobre skusenosti (co by som aj mozno - ale fakt len mozno - prekusol), ale nevyhovuje mi miera pokrytia aspon EDGE signalom. Cize tu mi zostava Orange.
                  A co sa tyka rychleho pevneho internetu, s inymi poskytovatelmi je to tiez kadejake. Mozno jedine nejaky lokalny poskytovatel, ale v takom pripade je to kadejake s rychlostami a stabilitou pripojenia (tiez mam vlastnu skusenost). V tomto mi Orange a jeho optika celkom vyhovuje (aspon zatial), teda aspon neviem o nicom, co by mi mohlo skazit chut pokracovat s nimi aj dalej (to sa vsak moze zmenit, clovek nikdy nevie, s cim pridu nabuduce).
                  • Re: VoIP 24.12.2010 | 18:06
                    Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
                    Tak ja som bol Orange, dokonca šéfka tam bola moja kámoška (fakt kočka). Pravidelne ma naštvávali s upomienkami o nezaplatení, pri tom som platil na čas. Povedal som jej ešte raz a idem od Orange. Pol roka pokoj, potom znovu, tak som prešiel k T-mobile. Zázračne mi padli mesačné platby na polovicu a bol som spokojný. Teraz keď to O2 rozbehlo, tak som prešiel k ním a už neplatím prakticky nič, tý musia skrachovať :) Samo keď nieje iná možnosť, tak sa človek musí zmieriť aj s tými židákmi.
                    Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org