VoIP
chcel by som trosku obmedzit vyuzivanie sluzieb nasich GSM operatorov (hlavne kvoli celkom vysokym cenam volani) a zacal som sa obzerat po nejakej alternative. Zaujal ma VoIP, lenze kedze nemam absolutne ziadne skusenosti v tejto oblasti, rad by som oslovil ludi, ktori maju v tomto smere aspon nejake.
Naroky nemam velke, chcem skratka uskutocnovat hlasove hovory zadarmo (uplne postacuje PC-PC), najlepsie sifrovane (mozno to pre moje potreby nie je nutne, ale som trosku paranoik - pre lepsi pocit). Sluzby ako videohovor, konferencia, posielanie textovych sprav ci volanie na telefon v sieti GSM ma nezaujimaju - pravdepodobne by som ich aj tak nikdy nevyuzil.
Aky protokol by ste mi teda doporucili? A akeho providera tychto sluzieb pouzivate/odporucate?
Dalsi problem - je mozne prakticky vyuzit tuto sluzbu, aj ked by bola pouzita na datovo obmedzenom a nevelmi rychlom internetovom pripojeni? Toto je zrejme zavisle od pouziteho kodeku. Aka minimalna rychlost pripojenia sa vyzaduje, aby bolo mozne efektivne vyuzivat VoIP? A kolko to "zozerie" MB? Tym myslim, kolko dat moze byt priemerne prenesenych za, povedzme, hodinu hovoru pri pouziti co mozno "najsetrnejsieho" kodeku?
A este jedna otazocka - aky pouzivate SW pre VoIP?
Vopred dakujem za Vase odpovede.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pozeral som sa na Ekigu (jedine, co poznam po mene (okrem Skype), pretoze kedysi bola sucastou Ubuntu). Ekiga je vlastne program, ale zaroven existuje aj ekiga.net, co je free provider VoIP sluzieb. Takychto free providerov je ale kopec, tazko sa rozhodnut pre jedneho, podobna situacia je aj s protokolmi (tam ma ale najviac zaujal SIP).
Teda hlavna vec, ktora ma zaujima je otazka providera. Potreboval by som nejakeho spolahliveho a pracujuceho s otvorenymi technologiami, samozrejme (ci uz podporujucceho SIP alebo nejaky iny protokol).
Som z okresu AB a mám poskytovateľa CD. Pripojenie mám cez kábel/wifi/mobil. Ktorý poskytovateľ VOIP/SIP je pre mňa vhodný a s akým programom si najlepšie u nás môže rozumieť? Ping na napríklad google.com mám rádovo EF milisekúnd. Do budúcna (ne)rátam s volaniami na pevnú linku, do zahraničia či na mobily.
Na takú otázku sa dá skôr odpovedať ak nájdeš suseda z rovnakéhookresu. Inak môžem len odporučiť pohľadať v správcovi balíkov VoIPalebo SIP a vyskúšať nejaký SIP server. Hoci aj cez ich službu ECHO kde sa dozvieš ako to môže sekať na tvojej linke ak voláš cez polku sveta. A navyše je dosť možné, že tvoj poskytovateľ internetu už takú službu dávno poskytuje. Vrámci internetu, dokonca zdarma.
Tu vsak vyvstava problem. Ja sice doma mam rychle a celkom stabilne pripojenie, s ktorym by IMO nebol problem (optika od Orangu), ale planoval som tieto volania pouzivat aj pri bezdrotovom pripojeni (tiez od Orangu), kde bude asi vacsi problem - jednak je variabilny signal v zavislosti od toho, kde sa clovek nachadza (a nielen od toho) a teraz momentalne nemam to pripojenie dostupne - nemozem teda zistit ping a podobne veci. Najlepsie by bolo asi fakt realne skusit nejaky ten server a uvidim co s tym.
S tym, ze ak je nieco zdarma, nie je to spolahlive, si dovolim nesuhlasit. Google poskytuje mailovu schranku takisto zadarmo a funguje spolahlivo (aspon z pohladu bezneho cloviecika, nemajuceho prehnane naroky). Samozrejme, ze necakam extra spolahlivu sluzbu. Mal som na mysli iba nieco, co nie je permanentne vytazene a server takisto funguje, ked ho clovek potrebuje (skratka ziadne rozsiahle a caste vypadky).
Ci Orange poskytuje takuto sluzbu, to neviem. Ale bol by som radsej, keby to slo skor mimo neho (pripojenie od Orangu tu nebude vzdy, pride iny operator a potom to bude treba znovu riesit).
Inak, s tým poskytovateľom. Ty očakávaš že budeš mať za 3, 5 alebo 10 rokov rovnaké telefónne číslo? Tak v tom prípade budeš asi chcieť zainvestovať do spoľahlivej sluźby. Ale, nemyslím si, že to za chvíľu nebude orange. On tu bol už vtedy, keď si nemal mobil.
PS.: VoIP cez GPRS alebo EDGE? Počul som už o ľuďoch ktorým to vyhovovalo. Ale, radšej to posúď sám.
K tomu Orangu, trosku sme sa nepochopili - nemyslel som to tak, ze tu Orange nebude, ze prestane existovat. Skor som mal na mysli, ze uz mozno ja nebudem vyuzivat jeho sluzieb.
A inak, keď rozviažeš zmluvu s Orange, tak máš na výber. Jednoducho pošleš poštu alebo SMSku s novým kontaktom a bude vybavené. Ajtak je VoIP len na bezduché kvákanie po večeroch keď sa človek nudí.
Co sa tyka ceny, to je tak. Ceny mobilneho internetu su vysoke. Ale su ludia, ktory ho skratka potrebuju a musia niekedy prijat vyssiu cenu, pretoze co sa tyka kadejakych (subjektivnych) parametrov, mozu nastat situacie, kde je clovek odkazany iba na jedneho konkretneho operatora a nema velmi na vyber.
To, ci je VoIP iba na bezduche kvakanie, je otazne a subjektivne. IMHO je to v niektorych pripadoch slusna nahrada za pevnu linku. Skratka, ked je clovek doma, je zbytocne vyuzivat mobilnu siet a takisto je zbytocne platit si pevnu linku, ked existuje celkom slusna nahrada vo forme VoIP.
A inak, aj pevna linka je urcena na bezduche kvaakanie. Tak aako aj ina telefonia ktora poskytuje flat v urciitej dobe.
K tomu mnozstvu dat, co znamena "dost velke"? Mozem dufat, ze hodina hovoru nepreflaka viac ako 50 MB?
A co sa tyka rychleho pevneho internetu, s inymi poskytovatelmi je to tiez kadejake. Mozno jedine nejaky lokalny poskytovatel, ale v takom pripade je to kadejake s rychlostami a stabilitou pripojenia (tiez mam vlastnu skusenost). V tomto mi Orange a jeho optika celkom vyhovuje (aspon zatial), teda aspon neviem o nicom, co by mi mohlo skazit chut pokracovat s nimi aj dalej (to sa vsak moze zmenit, clovek nikdy nevie, s cim pridu nabuduce).