zdravim, mam pomerne jednoduchu otazku, mam U10.10 a "/" mam 5GB co je velmi malo a blbne mi system (aktualizacie, nove jadra ....) a mam este jednych 5GB co nepouzyvam (mal som tam kedysi win) ak by som reinstaloval U10.10 , dalo by sa pri instalacii spojit tie 2 particie? ta 5GB kde je teraz "/" a ta prazdna? aby bola jedna 10GB cisto na "/" bez toho aby som si nevymazal /home ??? nieco my hovori ze ano ale pre istotu , zajtra to musim urobit a chcem ist na istotu ...
Mal som 20GB na Linux 20GB na Win7 a 160GB volneho .... Tak som toho 160 odobral 10 a len som ich pripocital k tomu Win7 a v pohode vsetko fungovalo a nemusel som nic preinstalovavat.
Neviem ci to vie aj Gparted ale Partition Magic urcite ... bootuje sa z CD
prava k suborom http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C3%A1va%20soubor%C5%AF
Ale konkretne toto co hovoris by malo byt:
chmod 777 -R Nějaká\ složka
zmeni ti to vsetky prava k suborom v zlozke.
tak najnovsie, potrebujem rozdelit disk ked uz budem intalovat nanovo system, kolko mam dat roota? teraz mam 5 a je to zalostne malo, dam 15? 20 GB ? a tiez chcem dat windows XP kvoli niecomu.... a rozmyslal som ci sa neda jedna particia urobit ako FAT32 aby bola citatelna aj linuxom aj windowsom a ju by som dal ako /home a zaroven donej nainstaloval winXP.... dalo by sa to? ci musim oddelit dalsiu samostatnu particiu na win ....
Ja som rozdelil disk na:
20GB pre Linux - to zatial staci aj na instalaciu/hry/programy. Casom mozno zmenim.
50GB pre win7 - Podotykam ze na to ze ho nepouzivam tak mi zabera 40GB ???!!! ako je to mozne ved tam poriadne nic niieje.
160GB mam zdielany pre obydva. Dal som NTFS lebo FAT32 ti nezoberie subor vacsi ako 4GB takze ak by si mal nejaky image DVD alebo niecoho podobneho hry... tak by si ju nemal kam ulozit.
Pokial to nepotrebujes nutne tak nepouzivaj /HOME ako zdielany. V tomto priecinku mas konfiguraky na Linux. Bal by som sa aby to Windows nedofakal.
Takze moje odporucanie: Nainstaluj si systemy na rozdielne particie nemiesaj ich medzi sebou... namiesto toho si sprav jednu velku particiu kde budes mat hry filmy vsetky dokumenty a daj ju ako NTFS. Bude ti automaticky podporovat aj Windows a aj Linux. Takze pristup k svojim suborom budes mat stale a v obydvoch systemoch a este budu aj rovnako ulozene v priecinkoch.
Takze tolko moja rada ak nieco nevies spytaj sa.
20G / ext4
38.5G /home ext4
1.5G swap swap
100G win + data ntfs (alebo toto este rozdelis na 20G pre win a 80G data pre oba sys)
18.5GB linux - EXT4
1.5GB Linux - Swap
20GB Win - NTFS (zalezi aky win tam chces dat pokial XP tak tych 20GB bude stacit)
120GB DATA - NTFS
A este taka otazka... preco stale chces tlacit zlozku /Home na inu particiu ???? Podla mna to je zbytocne. Podla mna ti staci nainstalovat linux do korenoveho adresara /
Nemusis vôbec presuvat /home na inu particiu nechaj to vsetko v kope a mas pokoj. Tak ci tak v tom adresari /Home budes mat len konfiguraky. Vsetky hry filmy si daj na ten data NTFS...
Proste Linux zo vsetkym bude na jednej particii EXT4
Cely Windows bude na particii NTFS
No a na filmy hry a vsetko ostatne si sprav tu particiu data NTFS
Takto budes mat 3 particie a nemusis s nicim spekulovat. Ja to mam takto odjakziva a este som nemal problem. Keby chcem zalohovat /HOME tak si spraviim kopiu.
A este jak to ze ti nejde WoW ??? ja ho mastim normalne na plnych detajloch aj Warcraft 3 Frozen aku verziu WINE mas ???? pouzivas PlayOnLinux ?
a ked instalujem tak musim zadat "/" swap a /home , tak root viem kolko a co zadam tam bude cely system a /home tam su vseliake ulozenia zo systemu a vlaste aj je to uloziste pre moje data co moze byt ale nemusi , ale kedze tie ulozenia zo systemu musim mat tak musim urobi dalsiu particiu, a ked budem reinstalovavat system tak si reinstalujem len "/" a vsetky nastavenia mi ostanu z /home ... jedine ze by som si urobil este jednu a tu dal ako NTFS a pristupoval k nej aj z winu aj s ubuntu, a mal by som tam iba svoje sukromne data .... ci?
- Vykon tvojho PC?
- Verzia Wine?
- Mas nainstalovany DirectX vo Wine ?
- Instalujes to vo Wine alebo vo Windowse?
- Pouzivas PlayOnLinux ?
- Aku mas grafiku a verziu ovladacov?
Mne to islo spustit bez vacsich problemov http://www.2i.sk/23607a5083
Potom si das Live CD ubuntu. a pri instalacii ubuntu rozdelis zvysne miesto (140GB) na:
18.5GB EXT4 - Linux Konkretne pripojny bod "/" - Primarna particia. - K tejto particii budes mat pristup len z linuxu.
1.5GB SWAP - Tu neurcujes ci je logicka alebo primarna - K tejto particii nebudes mat pristup vôbec
120GB NTFS - Toto mas na svoje sukromne data. - Logicka particia. (WoW, Filmy, Mp3) - K tejto particii budes mat pristup aj z windowsu a aj z linuxu
ak by si v tvojom pripade chcel robit pripojny bod aj na "/Home" tak si musis vytvorit dalsiu particiu. Myslim si ze je to zbytocne lebo cely moj adresar "/Home" ma 2GB a to tam mam nainstalovanych strasne moc programov hier a podobne. Preto myslim ze je zbytocne vytvarat dalsiu particiu. Ak by si preinstalovalal linux tak si nakopiruj tvoj adresar "/Home" na USB alebo na druhy disk ... po preinstalovani si to zas nakopiruj nazad do "/Home"
Instaloval si niekedy Linux ??? alebo poznas ako funguju particie ???
Tak isto ti vzniknu aj precinky "/Var" "/Media" ....
Proste ty mu nemusis zadavat ze kde chces ten /Home on si ho vytvori tam kde ho potrebuje ... ty mas len moznost ho premiestnit na inu particiu co je si myslim zbytocne.
upresnim to ked kliknem na SDA2 tak sa mi akoby rozbali taky minizoznam kde je sda3,4,5 .... , akoby to vsetko patrilo pod SDA2 .... neda sa stym daco robit??? ci musim cely disk formatovat ?????