instalacia Fedory 15
neviem ako na instalaciu F15 na notebook:
vlozim dvd, nastavim potrebne veci, dojdem k rozdeleniu disku a hlaska:
"nepodarilo sa pripojit oddiely
not enough free space on disk"
je tam W7, disk ma 500GB, volne do ktoreho ju chcem je 120 GB /samostatny, neformatovany oddiel/
skusil som rucne upravit rozdelenie disku - vysledok ako predtym slovensko-anglicka hlaska, dokonca aj pri "pouzit cele miesto"
kedze som zacal podozrievat disk - prevereny ok
Dakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Koľko ich (primárnych) máš ty ?
a
Obnovenie (Recovery systém) je druhá primárna ??
Čiže mám to chápať tak, že dokopy 2 primárne partície a Free space ?
alebo cez príkaz, ktorý napíšeš do Command promptu:
Diskpart list
pozri si tu, alebo aj použijúc
Diskpart help
/pravým uchom myši na počítač - spravovať - úložné zariadenie/
vo w7 keď dám formátovať a nastaviť tak to spraví OK, ak by to bolo inak, napíše: na disku môže byť max 4.......
ale tu som už mal problémy s diskom len neviem prečo - napr. všetky mi chcela Fedora formátovať a prakticky nešlo toto zrušiť, alebo som nevedel vytvoriť vlastné rozdelenie.
Mám to chápať tak, že máš na svojom HDD 2 primárne partície +Free Space ??
ale nespraví mi to
ano, sú tam dve partície nič viac a momentálne neformátovaný priestor cca 120GB
s wi-fi to bude opäť zaujímavé
veľmi dlho trvá načítanie web stránky
prostredie - až si zvyknem, chýba mi " x " z pravého horného rohu otvoreného okna
Pozri si grupu Gnome balíčkov a tam sú niektoré prídavky, ktoré nemáš štandardne nainštalované, je tam toho viacej ,,,
Ja som si niektoré veci vyriešil tak, že som pridal balíčky:
gnome-tweak-tool
compiz-gconf
gnome-shell-extensions* (väčšinu z nich)
[root@tomy rtl8192se_linux_2.6.0019.1207.2010]# make
make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64/build'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64/build'
make: *** [all] Error 2
yum install kernel make kernel-headers patch gcc kernel-devel wget
potom príkaz atď
to neurobí samozrejme nič
spusti ako normálny užívateľ, nie ako root...
ostatné príkazy samozrejme ako root.
bash: ./configure: Adresár alebo súbor neexistuje
(1) root user:
make clean
(2) normal user:
./configure
(3) normal user:
make
(4) root user:
make install
to je správne.
jediné, čo to vykoná, je make clean, ostatné nie
nemám už žiadny nápad, ako na to, prevŕtal som net a nič, žiadna rada, skúsil som aj testing
Viem, že čoskoro sa vydá novšia verzia drivera ... asi počkať
potrebujem vyriesit wifi
Aby sme to zasa zhrnuli:
1) Wi-fi Ti po čistej inštalácii F 15 funguje, neodpája sa po určitom čase, ale je pomalé.
2) Preto si pristúpil ku kompilácii zdrojového balíčka Realtec driveru ??
pomalé je to po kábli - TOTO MA NEZAUJÍMA - nechcem riešiť
toto chcem riešiť:
vôbec to nejde nainštalovať a nie je to wifi funkčné
mimochodom v pripade F14 som to riesil dva dni a nakoniec korektne a uspesne - na tomto NB
HW problem som nemal, bolo to v pripade F14 korektne, len teraz este chybaju repo nonfree
tu som sa potkynal hned na zaciatku instalacie F15
Tu som našiel možné riešenie, len musíš odskúšať, či Ti funguje: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=678669#c15
: yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-rawhide.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-rawhide.noarch.rpm
Wifi ide lepšie ako predtým.
Fedora je najlepšie distro...
s kmod-wl a broadcom-wl sice funguje dobre ale trva aj 15 sekund kym vobec najde siete a zacne sa pripajat (po zobudeni z uspatia aj po normalnom zapnuti) - tebe to ide v pohode ??
lebo v ubuntu sa pripoji v tom momente ako po zobudeni zbadam plochu (3s po stlaceni gombika)
napr.
http://www.g-loaded.eu/2008/05/12/how-to-disable-ipv6-in-fedora-and-centos/
ale inak nepomohlo
a driver som instaloval z repozitarov
alebo navrhujes aby som skusl ten zo stranky broadcomu ??
staging-kmod
:-)
ten realtek 8192se sa mi konečne podarilo rozchodiť a je to stabilné,
otázka znie, prečo sieť po kábli je tak strašne pomalá a wifi je paráda
Bolo by dobré voči ostatným Fedora-istom napísať AKO si to rozchodil, čo ti pomohlo...
//////////////////////////////////
To ethernet bolo pomalé aj pre bývalé Fedora 14 ??
viem že je to trošku offtopic, ale:
je možné nainštalovať f15 z live cd a potom doinštalovávať balíky z napáleného inštalačného dvdf15?
Ak áno tak kde mám čo nastaviť?
Chcel by som nahodiť f15 na noťas ktorý nevie bootovať z dvd ale iba z cd a všetky balíky potrebné na spustenie netu sú na dvd.
dík za odpovede
v F14 to nebol problém, tam bola 64bit, "hrátky s ipv6" nepomôžu - ten istý router
jkp - to ako nepôjde po nainštalovaní z CD net "po kábli"? tomu sa mi nechce veriť
čo je to za notebook?
Bolo by dobré voči ostatným Fedora-istom napísať AKO si to rozchodil, čo ti pomohlo...
//////////////////////////////////
To ethernet bolo pomalé aj pre bývalé Fedora 14 ??
žial nemám prístup na net po kábli ale iba cez usb modem pre ktorého aktiváciu potrebujem niektoré balíky z dvd
Toto by Ti malo stále fungovať, používa sa to vo fy's, kde sú stroje z bez. dôvodov bez Inetu.
po instale wifi som pridal este gnome commander, gstreamer, livna, ktora sposobila: následne po restarte mi zlyhal nouveau kedze aj tak som chcel pridat nvidia ovladac /GT330M/ strcil som nouveau na blacklist a nainstaloval kmod nvidia a akmod nvidia - vysledok, ze vobec neviem nahodit xserver
ak dam systemctl status akmod.service, tak dostanem:
Loaded: ERROR
Active: INACTIVE /DEAD/
co mi moc nepomohlo
Nejaky napad, ktory ma nakopne :-)) ?
vdaka
VŽDY postupuj podľa "leigh"-ta, vie čo robí ...
(Poznámka k veci:
Pozornejšie čítaj/te naše Správičky, ten návod je tam pre všetkých čitateľov od začiatku vydania Fedora 15, ktorí majú NVIDIA cards !! http://linuxos.sk/sprava_zobraz_komentare/3870/index.html
osobne by som sa opytal, NAČO sa tam cpe ten nouveau
používam elektronické softy a nouveau absolútne neposkytuje slušné služby - je to s ním ťažkopádne a pod.
Nech dajú predsa na výber pri inštalácii
a akú dobu sa toto s týmto nouveau rieši???
Ak máš normálne pripojenie do I-netu neváhaj a okamžite prejdi na
preupgrade.
tomi - moc mi to nepomohlo podľa mojich parametrov mám asi všetko OK, ale vypisuje mi to stále hlášku že chce 640MB a to je všetko
notebook:
Aspire 3104NWLMi,
Mobile AMD Sempron processor 3500+ (1,8GHz, 512KB L2 cache), <ul/>
ATI Radeon Xpress 1100,
512MB DDR2
keď vymažem v reťazci rhgb a nahradím textinst spustí sa grafické prostredie a pri kliknutí na ikonku install mi vyhodí moju, už pomaly obľúbenú hlášku
mal si tam Fedoru predtým, akú?
Čo som myslel nouveau - grafiku
Podarilo sa mi inštalnúť NVIDIA ovládače, ale zostalo to pomalé - zrejme to však nesúvisí s grafikou, ale s neustálym "ukladaním" na disk. Mám tam 4GB RAM a 4 jadrá
2. problémom je, že ak prejdem do textového režimu - init 3 - tak sa neviem prihlásiť, neakceptuje to heslo ani login, takže celkovo to je potom značne problematické
vcera som skusal na Extensa 5200 a slo to - ma podobne parametre, len tam je DVDRW
- ma tam CD -
niečo sa v pokašlalo a v servise mi tam dali za pár babiek cd.
proste cd z tej usb flashky by sa dalo naštartovať live cd install?
inak potrebujem to rozbehnúť z cd tak či tak nakoľko tu mám ešte jeden dcérin noťas z roku pána 1999 značky umax na ktorom tiež frčí f14 a taktiež jej ho chcem upgradovať.
nejaký nápad?
https://fedorahosted.org/liveusb-creator/
je jedno či bootnem z cd alebo usb stále chce po mne aby som mal RAM minimálne 640MB a to nemám.
Potrebujem nabehnúť na textovú inštaláciu a neviem ako. Z tých odkazov nefunguje nič. Máte nejaké nápady? Potešte ma že hej :-)
You can launch the text installer either from the full install dvd or the livecd:
From the dvd boot screen, press ESC, then type 'text' at the boot prompt.
From the LIveCD, press tab at the boot screen, delete 'rhgb' and add 'textinst'
The livecd installer won't allow any package selection since it just uncompresses a squashed premade filesystem. However you can make your own livecd quite easily using the livecd-tools package and add a minimal number of packages.
Eg for a text based livecd with development tools you could create this kickstart file (call it livecd-test.ks) ....
1 - vložím cd do mechaniky
2 - zapnem pc s nastavenímbootom z cd
3 - pri nabehnutí obrazovky kde je na výber čo s cd som stlačil TAB zmazal rhgb a namiesto toho som napísal textinst
4a - stalo sa že nabootovalo graf. prostredie tak ako inokedy a pri kliku na install on hard disk mi vyhodilo hlášku že je malá RAM.
4b - pri spustení konzoly a napísaní liveinst --text mi vypísalo že ma oprávňuje ako root a následne ma upozornilo že mám malú RAM.
Kde robím chybu?
na stránke fedora je napísané : # Aspoň 768 MB pamäte (RAM), odporúčaných je 1 GB pre najlepší výkon
teraz sťahujem live cd fedora spin LXDE možno to pôjde
Nároky na min. RAM sú pre F15 768 MB pamäte pre grafickú dokončenú instalation, ale tento bug thread ale rozoberá aj prípady s dokončenou grafickou install použitím rôznej (RAM) a default swap-om.
Z tohoto dôvodu ti s veľkou pravdepodobnosťou NEPÔJDE ani nainštalovať spomínané LiveCD LXDE F15, a následne doinštalovať to Gnome 3... dokonca nejde ani preupgrade cez sieť
Tvoj problém, ktorý ti ale vadí je neexistencia normálneho rýchleho pripojenia do Inetu. Na to sa zameraj, lebo vo Fedora existuje možnosť cez tkzv. priamy upgrade cez yum, pri sieľovom pripojení Inetu upgradeovať z bežiacej F14 do F15, a reštartovať NB.
Ak tam v NB máš wi-fi v F14, prichádza do úvahy ako riešenie napríklad použitie verejnej WIFI spot na prevedenie vyššie spomínaného priameho upgrade.
Alebo pripojenie cez ethernet kábel u kámoša, vo firme a pod na priamy upgrade.
Alebo si F15 spúštať z veľkokapacitného LiveUSB, na ktorý si napáliš image F15
Ešte raz všetkým moc ĎAKUJEM
( ...alebo nový stroj? :-? )
# A 400MHz or faster processor
# Aspoň 768 MB pamäte (RAM), odporúčaných je 1 GB pre najlepší výkon
hranica minimálnej památe RAM je daná instalerom Anaconda je rovná asi 640 MB RAM (minimum, potrebné na rozbehnutie (samotného) Anaconda instaleru v textovom režime, tých 768 MB je potrebných pre grafický režim Anaconda .........
Je možné to teda obísť tak, že použiješ priame YUM UPDATES bez použitia AnACONDA, Návod máš pre Anaconda tunaky, samozrejme musíš mať Inet bez AKÝCHKOĽVEK problémov.