Predčítanie programov

Sekcia: Aplikácie & Desktop 08.06.2011 | 12:36
Avatar Kexo KDE4 & Mint 64bit  Používateľ
Zdravím vás,

ako sa da dosiahnut toho nech mi ubuntu predcitava aplikacie po starte. Lebo ked pustim po starte nejaku aplikaciu tak trva dlhsie kym ju spusti ako ked ju vypnem a spustim znova. Viem ze existuje nejaky program Prelink alebo nieco take ktore po starte nacita najpouzivanejsie programy do RAM a potom idu rychlo pustat. Mate s tym niekto skusenosti ? Stacilo by mi aj keby som is mohol rucne nastavit ktore programy maju byt v ramke predbezne nacitane.
    • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 13:28
      WlaSaTy   Návštevník
      Pokial chces spustit programy po starte, tak si na ne urob spustac. A pokial mas pomaly disk, tak je moznost pohrat sa s jeho nastavenim (PATA/ATA) alebo s nastavenim radica. Popripade ak nie je Linux nainstalovany fyzicky na svoju oblast na disku ale ako virtualka Vware, irtual Box)a bezi pod nejakym pofidernym OS ktory schvalne spomaluje system, tak je lepsie porozmyslat aj nad tymto. Ladenie vykonu obvykle nekonci pri jednom nastroji alebo rieseni.

      Nastroj prelink ma ine urcenie. On dokaze optimalizovat zdielane objekty tak aby sa rychlejsie nacitali. Kedze to robi pri kazdom starte, tak sa niektore programy hned po starte zapnu rychlejsie. a to ale jednu limitaciu. Tie zdielane objekty sa nacitaju ovsem do cache a ta sa vyprazdni velmi rychlo ak otvoris program pracujuci s vecsim objemom pamete. napriklad ked sa zacnes hrat s obrazkami (aj pri otvoreni priecinku v suborovom manageri a prezreti nahladov0, alebo po zapnuti internetoveho prehliadaca. A ten nastroj ma aj jednu dost zlu limitaciu koli ktorej som ho prestal pouzivat. Modifikuje binarky a tak je nemozne skontrolovat ci nahodou ten pocitac niekto nehackol.
      • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 14:49
        Avatar Kexo KDE4 & Mint 64bit  Používateľ
        Ide mi hlavne o to ze po spusteni Windows7 sa ti do Ramky nacitaju programy ktore najcastejsie pouzivas.... cize ked ten program potom otvoris .... tak sa spusti okamzite ... nemusis cakat na disk kym ho nacita.

        Lebo napr spustenie firefoxu v linuxe trva sekundu mozno dve ... ale vo win7 to ide okamzite... lebo ju ma predcitanu. Jednalo by sa len o 2-3 programy. Nejaka opera, open office a nic viac ...

        Je to normalny stolovy komp so SATA diskom
        • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 15:05
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Ide mi hlavne o to ze po spusteni Windows7 sa ti do Ramky nacitaju programy ktore najcastejsie pouzivas.... cize ked ten program potom otvoris .... tak sa spusti okamzite ... nemusis cakat na disk kym ho nacita.
          Fujky fujky, preto rad pouzivam Linux.. :D
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 19:03
          WlaSaTy   Návštevník
          No dobre. A kde je problem? Nainstalujes prelink z distribucnych repozitarov, spravis reboot a uvidis ci to vyhovuje.

          Teda, pokial ho uz nevyhodili. Ja som si ho uz davno vyhodil.
    • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 13:51
      Avatar mmatko   Používateľ
      • Re: Predčítanie programov 08.06.2011 | 13:53
        Avatar mmatko   Používateľ
        srry, neprecital som celu otazku