uplny prechod na linux (fedora)

Sekcia: Aplikácie & Desktop 23.11.2011 | 17:03
LukasNep   Návštevník
Zdravim, chcem sa opytat, v poslednom case dost premyslam nad tym ze by som presiel uplne na linux. Mam nainstalovanu fedoru uz dost dlho, pred tym aj ine no a mam to ako dual-boot ale asi by som chce llen linux ale nie som si este uplne isty. Debil nie som, linux pouzivam uz dost dlho a velmi som spokojny, vyhovuje mi viac pre moju pracu ako programator web stranok a + nejake tie develop veci co sa tyka trinity core.

No ale chcem sa tak spytat na vas nazor kedze sa neviem rozhodnut ci mi win nebude chybat. Co sa tyka softu tak samozrejme mame tu wine a podobne veci no a podobne.

Ide aj o to ze vlastne k notebooku mam normalne legalnu verziu winu a keby prejmde na linux uplne a naaahodou by som sa chcel vratit tak velmi asi nebudem moct kedze nemam instalacne cd/dvd ani nic.

Pouzivam notebook sony vaio, linux na nom pracuje uplne skvele bez akychkolvek problemov.

Je to Intel Core 2 Duo, 2,2ghz, 5gb ram. Grafiku mam ATI Radeon HD 4570.

Za vsetky dotazy popripade rady vopred dakujem !

Lukas.
    • Re: uplny prechod na linux (fedora) 23.11.2011 | 18:31
      Avatar default Debian  Používateľ
      windows ti bude dobry jedine ak by si hraval hry, alebo potreboval daky specializovany software, wine nieje moc dokonali nastroj, moj brat je tiez programator, a ma ntb s legalnym windowsom, vyuziva linux na programovanie, ale dakedy potrebuje windows, ja by som si ten windows tam byt tebou nechal, nikdy nemozes vediet ci sa ti nezide, hlavne ak sa pohybujes v komercnej brandzi, ak tam nemas zbitocne vela miesta pren, tak si ho nechaj, keby aspon bola moznost obnovy, tak by som nad tym uvazoval. Vazne ked ho vymazes, nieje cesta ako ho dat spat?
      R.K
    • Re: uplny prechod na linux (fedora) 23.11.2011 | 18:34
      Avatar KiLo Debian stable  Používateľ
      no ved ak mas origo WIN, tak nemoze byt problem. stiahnes ine CDcko a aktivujes ho so svojim kodom zo spodku notasu. a to, ci mas prejst uplne na linux alebo nie, to necham uz na tvojom rozhodnuti, ty sam najlepsie vies ci tam mas vsetko co potrebujes.
      cat /dev/dsp > /dev/sda - ovladanie pocitaca hlasom
    • Re: uplny prechod na linux (fedora) 23.11.2011 | 19:10
      Avatar vojto   Používateľ
      Z tvojho príspevku mám pocit, akoby si sa bál úplne prejsť na inú platformu. Jediné kritérium na úplný prechod je, či SW, ktorý používaš na prácu, ti pod Linuxom beží bez problémov. Ak hej a nemáš sklony k nostalgii, niet čo riešiť.

      BTW: Softvér s otvoreným kódom - keby si niekedy hľadal alternatívu k zatvorenému. Pričom platí, že veľká väčšina OSS je vytváraná práve pre Linux.

      V Malajzii sa rozhodli hodiť väčšinový OS cez palubu. Pravdepodobne nedostali očakávaný počet licencií zadarmo. :-)
    • Re: uplny prechod na linux (fedora) 24.11.2011 | 14:08
      Avatar Tomáš Vadina Fedora  Používateľ
      Mám linux ako jediný systém od roku 2006 a neľutujem. Najprv som mal dualboot ako ty a keď som zistil, že si nepamätám kedy som naposledy bootoval do win, tak som si uvoľnil miesto na disku :)
      Vytvor si recovery CD/DVD windowsov pre kľudnejší pocit ak sa dá a poď do toho, pretože ak ti nič nechýbalo doteraz, nebude ti nič chýbať ani potom.

      +1 za fedoru
    • Re: uplny prechod na linux (fedora) 31.12.2011 | 03:37
      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
      Notebooky sa dnes standardne dodavaju bez instalacnych medii, ale namiesto nich mavaju skrytu particiu s obrazom povodnej instalacie. Z nej sa da system obnovit, resp. malo by sa dat z nej aj napalit instalacne DVD.