Nestabilné Ubuntu

Sekcia: Aplikácie & Desktop 27.04.2012 | 07:56
Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
Ahoj, mám otázku najmä na používateľov Ubuntu.
Používam verziu 11.10 a dosť často sa mi stáva, že ma z ničoho nič "zruší", t.j. zobrazí prihlasovaciu obrazovku a začínam odznova, Alebo po prepnutí užívateľa sa už naspäť do svojho konta nedostanem, po odhlásení toho druhého mi zostane len čierna obrazovka a musím reštartovať. Alebo po uspatí a prebudení žiada odomknutie, ale moje heslo neberie. V tomto prípade pomohlo iba "tvrdé" vypnutie počítača.
Keďže pracujem prevažne v cloude, so stratou dát veľký problém nemám, len je to dosť nepríjemné vzhľadom na tú frekvenciu. Otvorené mám obvykle prehliadače Google Chrome a Midori.

V čom môže byť problém? Je Ubuntu také nestabilné, alebo mám nejaký softvérový konflikt? Alebo poškodenú inštaláciu? Mám nainštalované viaceré GUI, okrem Unity aj Gnome Shell a Kubuntu, a pár aplikácií, ktoré v základnej inštalácii neboli.
Momentálne je táto otázka dosť aktuálna, lebo sa rozhodujem, či prejsť na 12.04 z tejto inštalácie, alebo inštalovať nanovo, alebo skúsiť radšej inú distribúciu. Ale ideálne by bolo, keby sa mi pri tom zachovali všetky nastavenia, lebo v prehliadačoch (Firefox, Midori a Google Chrome s viacerými účtami) mám otvorené desiatky záložiek, nechce sa mi to všetko zálohovať...
    • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 08:04
      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
      Este upresním: ide o 64-bitové Ubuntu, aj používam Gnome Shell, manželka so synom Unity.
      To "dosť často" znamená tak 2-3 razy do týždňa, pričom Linux obvykle beží 4-8 hodín denne.
    • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 09:56
      Pepo   Návštevník
      Ahoj mne sa to stava tiez casto, urcite to ma vela spolocne s X serverom, vzdy mi to spravi bud pri flash v prehliadaci, alebo filme....ja idem skusit Mint a najlepsie gnome bez efektov.
      • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 10:31
        MARTIN   Návštevník
        Ja len taký amatérsky postreh bežného klikača. Po cca 3 rokoch používania linuxu a bojovania s problémami ako spomínaš ty som zistil, že problémy nastanú hlavne po doinštalovaní programov ktoré nie sú určené pre to konkrétne grafické prostredie. Napríklad po inštalovani gwen do gnome. Keď som nechal všetko ako je originál, málokedy bol problém. Ale je fakt, že málokedy odolám ponuke synapticu :)
        • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 13:58
          romo   Návštevník
          Ja mám takú istú skúsenosť, mám origo gnome 32-bit a nijaký z uvedených problémov...:D
    • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 16:30
      Avatar default Debian  Používateľ
      nesuvisi to sice priamo, ale pouzi cloud este viac, pre prehliadace firefox a chrome existuju synchronizacne sluzby, v chrome je to spravene najlepsie, to si zapamata hadam vsetko, od zaloziek, hesiel,vyplnovanie formularov , ..... az po temu vzhladu, cize keby si si dal povedzme 12.04 cistu instalaciu, tak sa len prihlasis pod menom a heslom a mas vsetko tak ako predtym, vo firefoxe som s tym mal problem, chcelo to daky overovaci kluc, asi som si ho mal dakde zapisat lebo potom mi chybal, ved neni problem vyhladat si to na internete :) , a inak co sa tyka toho ubuntu, urcite by som presiel na 12.04 len si este pockaj, mesiac az dva kym to bude na pouzitelnej urovni, a tie problemy co mas, zaznamenal si to v kazdom prostredi?
      R.K
      • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 22:31
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Chrome pouzivam aktivne, zalozky, doplnky a pod. si to synchronizuje, ale stranky, z ktorych len potrebujem spracovat nejaku informaciu a viac ich nepotrebujem, nerad miesam so zalozkami, tak si ich nechavam otvorene, kym ich potrebujem. A zoznam otvorenych stranok sa nesynchronizuje, aspon ja som sa s takou moznostou zatial nestretol.

        K prostrediam sa neviem vyjadrit - ja uz niekolko mesiacov pracujem v Gnome Shell, manzelka so synom pouzivaju Unity. Ktovie, ci tam nie su konflikty medzi aplikaciami z roznych prostredi, ako spominal MARTIN. Asi to nainstalujem nanovo a uz nebudem instalovat KDE...
        • Re: Nestabilné Ubuntu 27.04.2012 | 23:16
          Avatar default Debian  Používateľ
          tak som to myslel ci aj manzelka a syn v unity, ci im to tiez robi take veci ako tebe
          R.K
          • Re: Nestabilné Ubuntu 30.04.2012 | 22:32
            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
            Praveze obvykle je problem pri prepinani medzi nami. Ja mam spusteny Shell, potom prepnem uzivatela, prihlasi sa napriklad manzelka do Unity. A ked sa odhlasi, ja sa uz naspat prihlasit neviem, zostane mi cierna obrazovka a musim restartovat system.
    • Re: Nestabilné Ubuntu 30.04.2012 | 14:47
      Lotar   Návštevník
      Je dost velka pravdepodobnost ze tie problemy ti sposobuje uzavrety ovladac grafickej karty.
      Ja som mal tiez podobne problemy (ked som prepol uzivatela uz som sa nevedel vratit, alebo pocas sledovania filmov mi zamrzla cela obrazovka a na klavesnici blikali num lock, caps lock a scroll lock ) v ubuntu 10.04, (vga - nvidia geforce fx 5500) ale len s ovladacmi od nvidie.
      Ked som nvidia ovladac odinstaloval a nahodil otvoreny, spomenute problemy sa neprejavili. Lenze s otvorenym ovladacom nefungovala 3D akceleracia. Takze som nahodil naspat uzavrety ovladac a raz za 2 tyzdne som daval tvrdy reset ked mi vytuhol x-server a nepomohol ani SysRq.
      • Re: Nestabilné Ubuntu 30.04.2012 | 22:36
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Ovladace som ziadne rucne neinstaloval, taky skuseny este nie som. Nechal som vsetko vo vychodiskovom stave, ako sa mi to automaticky nainstalovalo. Experimentoval som len s roznymi GUI a aplikaciami.
      • Re: Nestabilné Ubuntu 01.05.2012 | 21:41
        Avatar default Debian  Používateľ
        existuje gallium 3D = mesa+nouveau , cize mas aj podporu 3D , len ten vykon je oproti nvidia ovladacom ovela horsi
        R.K